Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 14 октомври 2019 г., брой 5057
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(14.10.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23477
USD   1.77110
CHF   1.77400
EUR/USD   1.1043*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Осъм комерс АД - Ловеч  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България може да се присъедини към валутно - курсовия механизъм ERM II през първото или второто тримесечие на 2020 година, заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних. Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът й се очакваше в средата на лятото или в началото на есента. Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Самата Кьоних следи процеса по присъединяването ни към т.нар. чакалня за еврозоната, тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз. Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних.

Източник: 24 часа

Банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, които участват в подготовката и изпълнението на трансгранични данъчни схеми, трябва да докладват това на НАП, предвижда проект на министерство на финансите за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Той въвежда правила за "ранно оповестяване" на трансгранични сделки, при които съществува риск от избягване на данъци. Промените се правят, защото България трябва да приложи мерките от плана на Организацията за международно сътрудничество и развитие ОИСР срещу свиването на данъчната основа, както и евродирективата за задължителния автоматичен обмен на данъчна информация. Затягането на контрола върху трансграничните трябва да влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Източник: Сега

 
Дружества
Морски и крайбрежен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Параходство Български морски флот АД - Варна   104 402  
  2   Проект С ЕООД - Русе   3 222  
  3   Белфери ЕООД - Белослав   1 222  
  4   Сий линк шипинг ООД - Бургас   1 026  
  5   ИХБ Шипинг Ко ЕАД - Варна   1 006  
  6   Рибекс Маритайм ООД - Бургас   650  
  7   Илфлот ООД - София   528  
  8   Транс лайън АД - Бургас   476  
  9   Кей Партнърс ЕООД - София   385  
  10   Екипмар ЕООД - Сливен   220  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.10.2019
  Обща стойност (BGN): 188 242.92  
Брой търгувани компании: 32
Premium 26 868.36
Standard 111 400.01
АДСИЦ 48 842.50
Структурирани 135.39
Облигации 996.67
Права 0.00
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София 8.19 %
Неохим АД - Димитровград -5.00 %
BaSE - Акции: 4 734.20
BaSE - АДСИЦ: 2 914.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Поне още 100 души планира да назначи във Варна през следващата година българската компания „Скейл фокус", която извършва аутсорсинг дейност в IT сектора, съобщи изпълнителният й директор Пламен Цеков. Новите работни места ще бъдат разкрити благодарение на инициативата на компанията Scale Focus Academy. Тя предвижда през следващите 5 години около 10 000 млади хора от цялата страна, дори и без предишен опит в IT индустрията, да получат безплатно обучение и да започнат работа за реални клиенти. „Скейл фокус“ е най-голямата българска софтуерна компания с над 1000 специалисти, 200 клиенти в цял свят и развойни офиси в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник: kmeta.bg

Центърът за бизнес услуги в България на финландската компания Cargotec има нов директор. На позицията застава Миклос Шмит, който има над 20 години опит в най-различни индустрии, но най-вече в управлението на бизнес центрове и центрове за споделени услуги. Преди да се присъедини към Cargotec той заема позицията на директор "Глобални споделени услуги" в Colfax, американо-скандинавска компания в Унгария. В София скандинавската компания има над 350 служители. Cargotec е водещ доставчик на иновативни решения и услуги за товаро-разтоварната дейност и интелигентно управление на товарния поток. Компанията има над 12,000 служители в 45 страни. Бизнес направленията на Cargotec - Kalmar, Hiab и MacGregor - предлагат продукти и услуги, които оптимизират глобалните товарни потоци и създават устойчива добавена стойност за клиентите си.

Източник: money.bg

Първият петзвезден хотел във Велико Търново „Света гора Резидънс “ ще захранва своите градини от подземните реки на хълма Света гора. В етап на съгласуване е един от най-необичайните проекти за независимо захранване с вода на градините на суперлуксозния комплекс. Два тръбни кладенеца ще доставят вода за обширните зелени площи от дълбочина над 100 метра. Сондирането на водовземните съоръжения ще се извърши роторно и безядково. Всеки кладенец ще бъде оборудван с потопяема помпа, напорен водопровод, водомер, бетонова шахта, спирателен кран, пиезометрична тръба. Годишно двата ще осигуряват над 3000 кубически метра вода за градините на „Света гора Резидънс“. Комплексът, който ще покрива изцяло категорията от пет звезди трябва да отвори догодина. Инвестицията само в строителство надхвърля 10 млн. лв. Градежът стартира преди две години, като след окончателното му завършване комплексът ще има разгъната площ от над 9500 кв. метра с просторна градина, казино, спацентър и водно огледало. Инвеститор е предприемачът Антон Танев, който е и създател на сладкарската компания „Престиж“.

Източник: Борба - Велико Търново

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и Регулаторният орган за енергетика на Гърция /РАЕ/ са одобрили Мрежови кодекс и Тарифен кодекс за интерконектора между двете държави. По този начин се създават процедури за договаряне на съответния капацитет, включително заявяване на капацитет на входни и изходни точки на интерконектора. Мрежовият кодекс съдържа правилата и процедурите за експлоатация на газопровода IGB, правата и задълженията на преносния оператор и мрежовите ползватели. Освен това той регулира процедурите за управление на претоварването; правилата за предоставяне на капацитетни продукти и услуги; процедури за предоставяне на информация, както и публикуване на данни. Тарифният кодекс на проекта определя тарифата за всички ползватели на интерконектора, която възприема входно-изходния модел. Следващата стъпка пред КЕВР е да лицензира и сертифицира проектната компания "Ай Си Джи Би" като независим газопреносен оператор.

Източник: 24 часа

Над 40 млн. лв. е инвестирала компанията „Кроношпан“ в екологични инсталации и съоръжения в завода си във Велико Търново. По този начин стана възможно интегрирането на най-новите технологии, внедрени в дървопреработвателната индустрия на Германия, в линията за производство на ПДЧ. В базата на компанията във Велико Търново вече е въведен в експлоатация нов WESP /воден електростатичен филтър/. Същевременно след монтаж и поредица от тестове вече работят с пълен капацитет „циклон филтри“ и „ръкавни филтри“ , чрез които се гарантира покриване на най-новите европейски изисквания за допустимите норми на съдържание на прах в атмосферата, влизащи в сила от 25 ноември 2019 г. Редуцирането на отделяните емисии от производството на Кроношпан до минимум се постига чрез въведените пречиствателни съоръжения, наречени „водни скрубери“. Компанията има инсталация за пречистване на всички отпадъчни технологични води, която позволява възможност отпадните води да се използват многократно в производството, без да се заустват в канализацията на Велико Търново. „Кроношпан България“ си партнира с едно от средните училища във Велико Търново за дуална форма на обучение, в което е открита специалност “Автоматизация на непрекъснати производства, с помощта на дружеството е оборудван и ел. кабинет за практически занятия.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Правните политики на ЕС в областта на конкуренцията трябва да признаят глобалните предизвикателства

BusinessEurope с писма до европейските институции относно Brexit и недостатъците в мерките за действие в извънредни ситуации

BusinessEurope: Стратегия за правни въпроси за следващия политически цикъл

50 действия, които компаниите очакват от новата Комисия през първите 100 дни

БАН чества 150-тата си годишнина


Предстоящи събития

16-17 октомври: Участие на Радосвет Радев в заседания на секции TEN и ECO на ЕИСК

18 октомври: „Leading HR Transformation“

2 - 19.10. 2019 г.: Включете се в безплатни практически обучения за онлайн търговия в Пловдив, Хасково, Ямбол, Монтана, Ловеч и Габрово

22 октомври: Дискусия „Проблеми на информационната сигурност“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

23 октомври: Семинар „Управление по околната среда в МСП (EN ISO 14001:2015)“

28-31 октомври: Бързи интервюта срещат топ работодатели с квалифицирани кадри в София, Пловдив и Варна

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Въпросът за европейски санкции срещу Турция след офанзивата й срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия - съюзници на Запада в борбата с джихадистите, "ще бъде обсъден идната седмица в Европейския съвет", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален. Това естествено е на дневен ред", каза тя, запитана дали се очакват европейски санкции срещу Анкара. Започналата преди три дни турска офанзива е насочена срещу кюрдските милиции "Сили за защита на народа", които от своя страна са подкрепяни от Запада в борбата им срещу групировката "Ислямска държава", но пък са смятани от Анкара за "терористична групировка". Европейските членове на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша - всички те членки на ЕС, внесоха вчера в СС проект за декларация, осъждаща действията на Турция в Сирия, която обаче не бе приета. Вчера американският президент Доналд Тръмп предупреди за пореден път, че ще удари Турция много сериозно финансово и със санкции, "ако те не играят по правилата". Преди началото на операцията водещият американски сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм, отявлен привърженик на президента, заяви, че планира да внесе пакет от "опустошителни" санкции ("санкции от ада"), ако Турция навлезе в Северна Сирия. Греъм изрази безпокойство за съдбата на кюрдите в региона. Сенаторът демократ Крис Ван Холън написа в Туитър, че се подготвя законопроект с подкрепа от двете партии за санкции срещу Турция.

Източник: Politico

Америка

Еквадорската държавна петролна компания Petroecuador обяви чрез туит в сряда форсмажорни обстоятелства за всички операции за търговия с петрол, позовавайки се на масовите протести, които блокират действията на петролната индустрия на страната. Еквадор има дневен добив на петрол по данни от 2016 г. в размер на 548 хил. барела дневно, като държавата възнамерява да напусне картела в началото на следващата година, позовавайки се на финансовите трудности, пред които е изправена. Petroecuador информира, че напълно е затворила трансеквадорската петролопроводна система, известна като SOTE, която обикновено транспортира суровина в размер на 360 000 барела на ден, тъй като няма достатъчно петрол. Форсмажорните обстоятелства ще продължат, докато протестите не стихнат, твърди Petroecuador. Протестите в Еквадор разтърсват страната, след като президентът Ленин Морено спря субсидиите за горивата, с което провокира демонстрации и сблъсъци между граждани и полиция. Досега протестите са прекъснали добива на повече от 200 000 барела петрол, водейки до загуба от 12,8 млн. долара.

Източник: Market Watch

Азия

Организацията на страните износителки на петрол намали прогнозата си за нуждата от "черното злато" за четвърти път в последните пет месец, посочвайки икономическата несигурност около търговския спор между Съединените американски щати и Китай, както и Brexit, пише The Wall Street Journal. В следения внимателно месечен доклад за пазара на петрол, картелът казва, че очаква забавяне на ръста на търсенето през тази година, намалявайки прогнозата си до 980 хил. барела дневно. Макар че намалението от предходния доклад е едва 40 хил. барела, това е третият пореден месец на спад. Освен с политическата несигурност, която нанася удар по икономиката, ОПЕК се бори и с ръст на производството от страни, които не членуват в организацията, като например САЩ. Картелът намали и прогнозата за растеж на предлагането за 2019 и 2020 г. за страни, които не членуват, цитирайки спад в съответните прогнози на САЩ, Великобритания и Норвегия.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
11.10.2019
Dow Jones Industrial
26 816.59 (319.92)
Nasdaq Composite
8 057.04 (106.26)
Стокови борси
11.10.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.38
Heating oil ($US/gal.)1.9300
Natural gas ($US/mmbtu)2.2700
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 490.90
Silver ($US/Troy Oz.)17.59
Platinum ($US/Troy Oz.)897.50
Hogs (cents/lb.)69.60
Live cattle (cents/lb.)112.15

       Опознай България

Петковден

На 14 октомври православните християни честват Петковден, посветен на преподобна Параскева-Петка Епиватска. Родена е през XI век в семейството на българи в тракийския град Епиват, намиращ се на брега на Мраморно море. След като родителите й починали, тя разделила цялото си имущество на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. Пет години по-късно, след поклонението си пред гроба Господен в Палестина, се заселила в Йорданската пустиня. Вече на преклонна възраст се връща в Епиват където умира. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася през 1238 година в Търново цар Иван Асен ІІ след Клокотнишката битка. Наречена е Св. Петка Търновска. След завладяването на старопрестолния Търновград от турците, реликвите на светицата били отнесени първо във Видин, а после в Белград. Днес мощите й почиват в румънския град Яш. С народния празник Петковден българите отбелязват завършека на лятото и началото на зимата. На този ден имен ден имат всички носещи имената Петка, Петко, Петкана.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.10.2019
Българска версия: 29977, Английска версия: 2902

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999