Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 31 юли 2019 г., брой 5006
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(31.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.13395
USD   1.75348
CHF   1.77191
EUR/USD   1.1154*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автоматика АД - Хасково
БДЖ Булвагон АД - София
Еко инженерни системи холдинг АД - София
Иновативни транспортни системи АД - София
Кота Енерджи АД - Варна
Полуремаркета и контейнери АД - Добрич
Сентурион кепитъл АД - София
Холдинг Сакарци АД - Свиленград
Централен универсален магазин АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Общият индекс на цените на производител през юни 2019 г. намалява с 1.1% спрямо предходния месец, съобщи НСИ. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.4%, и в добивната промишленост - с 0.3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е отчетена промяна. В преработващата промишленост най-значително поевтинява производството на основни метали - с 3.0%, и обработката на кожи и производството на кожени изделия - с 1.4%. Производството на хранителни продукти поскъпва с 0.4%, на на питки и на пластмасови и каучукови изделия - с по 0.3%. Спрямо юни 2018 г. заводските цени нарастват средно с 0.9%. За година увеличението в енергетиката е със 7.6%, а спад се наблюдава в добивната промишленост - с 6.3%, и в преработващата промишленост - с 0.7%. В преработващата промишленост най-съществено годишно намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - със 7.2%. По-съществено покачване на цените статистиците установяват при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.4%, при производството на облекло - с 3.1%, и при производството на хранителни продукти - с 3.0%.

Източник: Дневник

В условията на задържащи се ниски лихви и нарастване на заетостта и доходите домакинствата и предприятията продължават да проявяват висока склонност към използване на заеми при финансирането на потреблението и инвестициите, отчита БНБ. През първото тримесечие на тази година е налице и увеличено предлагане на заеми за което допринася както засиленият в резултат на икономическото развитие апетит към поемане на риск на кредитните институции, така и обемът на ликвидните ресурси, с който те разполагат. Растежът на кредитите е по-ясно изразен при домакинствата. При нефинансовите предприятия към март 2019 г. най-голямо нарастване на годишна база се наблюдава в номиналните обеми на кредитите за фирмите в секторите операции с недвижими имоти, преработваща промишленост и хотелиерство и ресторантьорство.

Източник: Монитор

 
Дружества
Търговия на дребно с месо (вкл. птиче) и месни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Чех ООД - Велико Търново   4 943  
  2   Дием Груп 2008 ООД - Самоков   3 833  
  3   ТДК-11 ООД - Бургас   2 696  
  4   В-Трейд Къмпани ООД - София   1 452  
  5   Орион Агроинвест ЕАД - Пазарджик   1 399  
  6   Риц ООД - Стара Загора   715  
  7   Янаком Делта ЕООД - Кърджали   201  
  8   Алимента ООД - Благоевград   196  
  9   Мег Трейдинг ЕООД - София   154  
  10   Юнимийт Комерс ООД - София   122  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 30.07.2019
  Обща стойност (BGN): 419 672.32  
Брой търгувани компании: 31
Premium 248 154.76
Standard 45 036.53
АДСИЦ 125 230.85
Структурирани 1 250.18
Най-голяма промяна в цените
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна -9.59 %
Формопласт АД - Кърджали 4.55 %
BaSE - Акции: 911.75
BaSE - АДСИЦ: 310.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Десет милиона евро инвестиция прави пловдивската фирма "Милара Интернешънъл", за да стартира серийно производство на електрически камиончета в Пловдив. Компанията, чиято основна дейност е изработка на роботи (част от които за американската армия), е решила да влезе в проекта на регистрираната в Германия Sevic systems SE и да започне да сглобява, а след година - и да измисля и произвежда, електрически товарни автомобили. Според собственика на "Милара" Краси Петков компанията му вече е започнала процеса чрез закупуване на 5 хил. кв.м земя и машини и чрез изграждането на производствена база, като цялата сума на инвестицията трябва да достигне 10 млн. евро, от които над 3 млн. ще са заемен капитал от OTP. Петков и неговият бизнес партньор Йордан Найденов правят лична инвестиция в размер на 4 млн. евро в европейския клон на Sevic systems, като придобиват 10% от компанията. Екипът на пловдивската компания ще произведе до края на 2019 година общо 260 броя електрически камиони, а от 2020 г. само месечната производителност щe бъде 600 броя.

Източник: Капитал

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков е издал разрешение за строеж за преустройството на столичната Телефонна палата. То предвижда реконструкция, преустройство, промяна на покрива в мансарден етаж и изграждането на подземен гараж. Сградата е собственост на дружество "НГ Пропърти". То купи сградата през май 2017 г. от БТК за 17.3 млн. евро. Намерението на дружеството е да направи в Телефонната палата музей, в който да има и лаборатории за реставрация на артефакти. Като част от проекта покривът на зданието ще бъде превърнат в мансарден етаж. Според представените в хода на одобряването на проекта документи сградата, чиято разгъната площ е 13 400 кв. м и разполага и с още 3000 кв. м подземно ниво, трябва да "порасне" с 4.5 метра.

Източник: mediapool.bg

Компанията за IT услуги "Телелинк бизнес сървисис" планира да дебютира през ноември на Българската фондова борса (БФБ). Компанията обаче няма да прави първично публично предлагане (IPO), а ще бъдат листнати само вече съществуващи акции. В момента се подготвя проспект за публично предлагане, който ще бъде внесен за одобрение от КФН. "Телелинк бизнес сървисис" е едно от четирите звена на "Телелинк". Компанията предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други. "Телелинк бизнес сървисис" е една от най-големите компании в сектора. За 2018 г. дружеството има приходи 53.7 млн. лв. и печалба малко над 2 млн. лв. с общо заети 144 към края на миналата година. Компанията оперира в България, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Албания, като основният пазар на фирмата е домашният.

Източник: Капитал

Упpaвлeниeтo нa Koфac Бългapия пoeмa Eyджeн Aничecĸy, който имa 19-гoдишeн oпит в зacтpaxoвaтeлния ceĸтop и pъĸoвoди Koфac Pyмъния. A oт 1-ви aвгycт вpeмeннo щe пoeмe и pъĸoвoдcтвoтo в Бългapия. Πpoмянaтa ce дължи нa излизaнeтo нa Mилeнa Bидeнoвa oт ĸoмпaниятa, ĸoятo бe нa yпpaвлeнcĸия пocт дoceгa и щe пoeмe дpyгa мeниджъpcĸa пoзиция. Koфac e мeждyнapoднa ĸoмпaния, ĸoятo пpeдлaгa ycлyги и peшeния нa бизнeca, cвъpзaни c ĸpeдитнoтo зacтpaxoвaнe и yпpaвлeниeтo нa pиcĸa. Tя e paбoтoдaтeл нa 4100 cлyжитeли и имa 50 000 ĸлиeнти в нaд 200 cтpaни.

Източник: money.bg

Приходите на производителя на стоманени радиатори "КОРАДО-България" АД, част от чешката група "КОРАДО Груп", нараснаха с 2% до 21.23 млн. лева спрямо същия период на миналата година. От началото на годината предприятието в Стражица е продало 259 хиляди броя радиатори при 251 хиляди резултати за първата половина на годината. От за периода между януари и юни 2018 година, което представлява ръст от 3 на сто. Печалбата на фирмата остава на стабилно ниво - 3.218 млн. лева спрямо 3.213 млн. лева в края на юни преди година в условията на високи цени на суровините и динамично развиващ се пазар през последните години. "КОРАДО-България" е първата българска компания, която одобри разпределянето на 6-месечни междинни дивиденти. Размерът му, който ще бъде предложен за първото полугодие на 2018 г., е 1.317 млн. лв. или по 0.10 лв. на акция, реши Надзорният съвет на компанията на свое заседание, проведено на 25 юли тази година.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 30.07.2019 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи отчет към 30.06.2019 г. на Обреди ЕООД - Варна       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Инфлацията в Германия е намаляла повече от очакваното, като се прибавя към прогнозите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде принудена да засили подкрепата си за еврозоната. Инфлацията в най-голямата икономика в Европа е достигнала 1,1% през юли, което е под прогнозите на икономистите. Макар че данни на германските провинции показаха значително повишаване на цената на туристическите пакети този месец, цените на дрехите и горивата са намалели. Данните са публикувани един ден преди доклада за инфлацията в еврозоната. Икономисти прогнозират, че тя също ще е на равнище от 1,1%, което е доста под целта на ЕЦБ, и ръководителите на банката вече са възложили на служителите да проучат варианти за допълнителни парични стимули, тъй като перспективите пред региона са помрачени от търговското напрежение и несигурност в други области. Повечето икономисти очакват, че ЕЦБ ще понижи лихвите през септември и ще възобнови покупките на активи.

Източник: Bloomberg

Америка

Citigroup планира да съкрати стотици работни места през 2019 г., включително 10% от работещите в поделението за управление на активи. Това е поредната банка, която попада под влиянието на глобалната тенденция за спад на приходите. Съкращаването на работните места идва като знак, че спадът при приходите може да е по-устойчив, отколкото се смяташе досега, и че не се дължи само на напрежението, предизвикано от търговската война между САЩ и Китай и промените в политиката на Федералния резерв. "Това няма да е последната история за съкращаване на работни места," коментира Джеф Харте, анализатор в Sandler O'Neill. "Останалата част от Уолстрийт мисли по същия начин", добавя той. Германската Deutsche Bank по-рано този месец обяви много по-големи съкращения на работни места - 18 000, като ще закрие и поделението си за глобални активи. Приходите от търговия при петте най-големи американски банки са спаднали с 8% през второто тримесечие, след 14% спад за предходното тримесечие. Засега изглежда, че първата половина на 2019 г. ще бъде най-лошата за повечето от тях от десетилетие.

Източник: Bloomberg

Азия

Tesla Inc. се е съгласил да плаща данък на Китай в размер на 2,23 млрд. юана (323 млн. долара) всяка година, като част от споразумението с местните власти за изграждане на завод за електрически превозни средства в покрайнините на Шанхай. Съгласно условията на договора с управата на Шанхай, Tesla трябва да започне да генерира годишни данъчни приходи в края на 2023 г. - или да върне обратно земята, предоставена за строеж на предприятието, информира компанията в своя тримесечен отчет. Според договора Tesla също трябва да изразходва 14,08 млрд. юана (2 млрд. долара) под формата на капиталови разходи за завода през следващите пет години. Първият задграничен завод на Tesla има за цел да помогне на концерна да избегне митата, които САЩ и Китай си наложиха взаимно, и да запази цените ниски в най-големия пазар на електромобили в света. Задълженията не са непостижими в сравнение със собствените цели на компанията, които включват инвестиране на няколко милиарда долара в съоръжението.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
30.07.2019
Dow Jones Industrial
27 198.02 (-23.33)
Nasdaq Composite
8 273.61 (-19.72)
Стокови борси
30.07.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.47
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)2.1400
Unleaded gas ($US/gal.)1.8600
Gold ($US/Troy Oz.)1 431.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.53
Platinum ($US/Troy Oz.)882.30
Hogs (cents/lb.)74.00
Live cattle (cents/lb.)109.08

       Опознай България

Стефан Караджа

Стефан Караджа (Стефан Тодоров Димов) е български национален герой, революционер от българското националноосвободително движение и войвода. Роден е на 11 май 1840 г. в с. Ичме (дн. Стефан Караджово), Ямболско. Учи в Тулча, но поради липса на средства напуска училище. През 1861 г. по време на сватба побеждава прочутия турски борец Гаази Плиса. Преследван от турците, той се укрива няколко месеца, след което отива в Румъния, а после постъпва в Първа българска легия в Белград. След разпускането й се връща в Тулча, но отново заминава за Румъния. На няколко пъти минава р. Дунав с революционни поръчения. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. напуска легията и заминава за Румъния. Там се среща с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 129 души минават р. Дунав при с. Вардим, Великотърновско. В боя в местността Канлъдере, край Вишовград, е ранен тежко и пленен от изпратените от председателя на Държавния съвет Мидхад паша войски и полиция. На 12 юли е откаран в Търново, а на 13 е отведен в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден турски съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 31 юли 1868 г. е обесен. Погребан е от баба Тонка Обретенова, която запазва черепа му за поколенията.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.07.2019
Българска версия: 29869, Английска версия: 2908

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999