Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 11 февруари 2019 г., брой 4891
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23549
USD   1.72381
CHF   1.72214
EUR/USD   1.1346*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  БКС-Средец АД - София
Инвестиционна компания АД - Варна
КВ-Консулт ЕАД - Пловдив
Сканда България АД - Драгор
Тивамекс и Ко АД - Стара Загора
Фантазия 21 ООД - Сливен
ХМЦ АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През последното тримесечие на 2018 г. броят на депозитите със суми над 1 млн. лв. в банките е нараснал с 50, отчита БНБ. Тези депозити са достигнали 912 броя, а натрупаните пари в тях са общо 2,24 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с 3,7 млрд. лв. и в края на декември са близо 51,53 млрд. лв. По-бързо нарастват влоговете със големи суми, докато при малките депозити има спад. Най-голям ръст има при влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв., като както броят им, така и общата сума в тях се увеличават с над 20%. Влоговете на граждани със суми между половин и един милион вече са 1668 броя. На второ място по ръст са депозитите на домакинствата със суми между 200 хил. и 500 хил. лв., които и като брой и като обща сума се увеличават с 18%.

Източник: Труд

Излизането на свободния пазар на ВЕИ-та с мощност от 4 и над 4 мегавата ще доведе до нови разходи за фонд "Сигурност". В рамките на една година за тях във фонда са заложени общо 122.4 млн. лева, става ясно от проект на Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката. Част от зелените централи вече продават тока си на борсата и така на практика се облекчава НЕК, тъй като не се налага да плаща прескъпо по част от договорите си с тях. За да не се нарушат клаузите обаче, фонд "Сигурност" е задължен да им раздава т.нар. премии. Това е разликата в цената, постигната от ВЕИ-тата на свободния пазар, и цената, фиксирана в техните контракти за задължително изкупуване. В резултат от Министерството на енергетиката са изчислили, че прогнозният годишен разход за тези компенсации ще бъде около 122 млн. лв.

Източник: Сега

 
Дружества
Консултации и доставка на софтуер
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Сирма солюшънс АД - София   34 487  
  2   Мусала Софт АД - София   26 474  
  3   Фадата ЕООД - София   21 216  
  4   Кодикс България ЕАД - София   20 343  
  5   Немечек ООД - София   15 407  
  6   Майкрософт България ЕООД - София   12 738  
  7   Интерконсулт България ООД - София   12 197  
  8   САП България ЕООД - София   11 473  
  9   Зеебургер Информатик ЕООД - София   10 942  
  10   Мелън АД - София   9 586  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.02.2019
  Обща стойност (BGN): 106 738.48  
Брой търгувани компании: 30
Premium 19 296.91
Standard 52 027.46
АДСИЦ 34 574.94
Структурирани 839.18
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София 4.27 %
Българска фондова борса АД - София -2.54 %
BaSE - Акции: 1 240.50
BaSE - АДСИЦ: 751.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американският производител на сензори "Сенсата технолоджис" започна изграждането на нова производствена сграда и складова площ в Ботевград, където се намира първият му завод в страната (вторият е в Пловдив). Инвестицията в строителство и производствено оборудване е на стойност 27 млн. долара. Очаква се в новото предприятие да работят 300 души. Сградата е с обща разгърната площ от 4300 кв. м. Тя ще бъде с високо ниво на енергийна ефективност, а при строителството ще бъдат използвани иновативни елементи за намаляване въздействието върху околната среда, казаха от "Сенсата". Очаква се заводът за бъде отворен през есента. Предприятието в Ботевград работи още от 2003 г. като собственост на Sensor-Nite от белгийската група ELEX. Самата компания беше придобита от Sensata през 2011 г. Заводът произвежда високотемпературни сензори за автомобилната индустрия, а в момента заетите са 2700 души. От компанията не очакват да имат проблеми с наемането на още 300 работника.

Източник: Капитал

Българската компания “Евро алианс тунели” ЕАД е изградила два тунела в Сърбия за 100 млн. евро. Преди дни е завършил строежът на съоръженията, които са на магистралата от Ниш до Скопие. Тя е част от европейския коридор номер 10, който тръгва от Залцбург, минава през Любляна, Загреб, Белград, Ниш, Скопие и Велес и стига до Солун. Магистралата е разделена на 6 лота, като двата тунела са били обособени като самостоятелни отсечки. Другите четири продължават да се изграждат. Дружеството е изпълнило работата за по-малко от 5 години. Единият тунел е дълъг 2 км, а другият е с дължина 4 км, което го прави най-дългия в момента на Балканите, заяви Валентин Трашлиев, собственик на компанията. Заради добрата работа “Евро алианс тунели” имала покани да построи още тунели и на магистрала между Ниш и Косово, където работата щяла да започне през лятото. Там щели да се изграждат 22 съоръжения с обща дължина 19 км.

Източник: 24 часа

"Топлофикация София" е с ново ръководство и нова структура на управление. Изпълнителен директор на дружеството е Кремен Георгиев, който досега беше в ръководството на топлофикациите във ВрацаВелико Търново и Перник. Кремен Георгиев заема поста на Сашо Чакалски, който влиза в новообразувания Надзорен съвет на софийската топлофикация. Дружеството вече има двустепенна форма на управление. Председател на Управителния съвет е Иванка Попова, заместник - председател е Петър Тодоров, а изпълнителен директор става Кремен Георгиев. В новосъздадения Надзорен съвет влиза и Валентин Терзийски, който преди време ръководеше "Топлофикация - Плевен" ЕАД. Председател на Надзорния орган на "Топлофикация София" е Десислава Билева, а неин заместник е Сашо Чакалски. Задълженията на "Топлофикация София" към края на миналата година възлизат на около 830 млн. лева. Най-големи са задълженията към БЕХ - почти 600 млн. лева. Над 60 млн. лв. са борчовете към "Булгаргаз".

Източник: Банкеръ

Управителният съвет на Българската народна банка отказа издаването на лиценз за извършване на дейност като платежна институция на „Варчев Трансфърс“ ЕООД. Експертите на централната банка са установили, че дружеството не отговаря на условието за издаване на лиценз по по Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС). Кандидатът за платежна институция не е представил всички сведения и документи, необходими за удостоверяване изпълнението на изискванията от ЗПУПС, и, представените документи съдържат непълна информация.

Източник: investor.bg

"Централна кооперативна банка" АД, която е един от компонентите за изчисляване на индекса на сините чипове SOFIX, отчете печалба в края на четвъртото тримесечие на 2018 година в размер на 32.963 млн. лева при 36.814 милиона за 2017 година. В края на декември балансовата стойност на отпуснатите от ЦКБ кредити и аванси на клиенти възлиза на 2.258 млрд. лв. като техният размер нараства с 1.93% на годишна база. В същото време нетният доход от лихви на банката се е понижил до 112.77 млн. лева при 118.85 млн. лева година по-рано. Но пък нетният доход от такси и комисиони бележи минимален ръст - до 44.39 млн. лева, от 44.06 млн. лева към декември 2017 година. В края на декември активите на ЦКБ се повишават до 5.614 млрд. лева, което представлява увеличение с 3.74% спрямо година по-рано. Това й отрежда осмо място в класацията на БНБ за търговските банки в България по показателя "балансова стойност на активите". Банката завършва 2018-а с парични средства и парични средства в централната банка в размер на 1.7 млрд. лева, при 1.8 млрд. лева преди година.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК и БТПП в подкрепа на българските шофьори

БСК: Абсурдно е разпореждането от държавата с частна собственост да се ползва като инструмент за насърчаване на капиталовия пазар

43 преподаватели от 20 професионални училища бяха сертифицирани по програма „Сиско мрежова академия“

НАП тепърва ще анализира ефекта от смяната на касовите апарати

Петролната асоциация поиска контрол на горивата от входа на държавата до бензиностанциите

Илия Левков: Решението за цените на електромобилите е в тяхното наемане и споделяне, не в притежаването им


Предстоящи събития

11 февруари: Дискусия, посветена на влизащите в сила нови изисквания към касовите апарати

13 февруари: Общо събрание на БАСЕЛ

15 февруари: Покана за „Грантова схема за подпомагане на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари“

21 февруари: Семинар „Капиталовият пазар като източник на бизнес растеж за МСП“

23 февруари: Стартира учебна програма ”E-commerce Success” с продължителност от два семестъра

23 февруари: Годишното отчетно събрание на Национална асоциация „Хотел, ресторант, кафетерия“ (ХоРеКа)

26 февруари: Специализиран тренинг в три модула за правене на бизнес в Китай

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Франция и Германия постигнаха компромис, който дава възможност на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, се казва в проектодокумент. Берлин и Париж урегулираха спора около „Северен поток 2“ и постигнаха споразумение по поправката на Газовата директива на ЕК, предлагайки нова редакция, която не блокира руския проект. Двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа. Същността на предложението на Германия и Франция се заключава в това, че страната, на територията, на която се намира пунктът за получаване на газ (входна точка) от морския газопровод, получава право на избор на формула за прилагане към този проект на правилата на Газовата директива на ЕС и възможните изключения от нея. В случая със „Северен поток 2“ такава страна е Германия. Берлин и Париж се договориха, че всички решения за „Северен поток 2“ ще се взимат от Германия. Документът дава възможност за избягване на кризата между Париж и Берлин и ще даде възможност на Франция да подкрепи поправките в Газовата директива на ЕС.

Източник: DW

Америка

Индия може да загуби жизненоважна търговска отстъпка от САЩ, при която се ползва от нулеви мита за износ в размер на 5,6 млрд. долара. Американската администрация смята да се оттегли от Генералната система за преференции, на която Индия е най-големият бенефициент и която е в сила от 70-те години на миналия век. Това ще бъде най-силната рестрикция от идването на президента Доналд Тръмп на власт през 2017 г., обещавайки да намали американския търговски дефицит с големите икономики. Тръмп многократно е призовавал Индия да се откаже от високите си мита. Индийският премиер Нарендра Моди ухажва чуждестранни инвеститори като част от своята кампания „Направи в Индия“, за да превърне страната в производствен център и да предостави работни места на милионите младежи, които влизат в работната сила. Тръмп, от своя страна, настоява американското производство да се завърне у дома, като част от кампанията си Make America Great Again.

Източник: Reuters

Азия

Тайланд стартира тестова платформа Huawei Technologies 5G, въпреки че Съединените щати призовават съюзниците си да забранят на китайския телекомуникационен гигант да изгражда мобилни мрежи от ново поколение. Huawei, най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване и вторият най-голям производител на смартфони, е изправена пред все по-голям международен контрол на фона на опасенията, че Китай може да използва оборудването й за шпионаж - загриженост, която компанията твърди, е неоснователна. Тестовете на 5G в Тайланд, най-старият съюзник на Съединените щати в Азия, ще бъдат първите в Югоизточна Азия за Huawei. Сътрудничеството на Тайланд с Huawei на изпитателната мрежа не означава, че липсва загриженост за проблемите със сигурността, заяви министърът на дигиталната икономика Пичет Дуронгкаверож. Той говори на тестовата площадка в Чонбури, сърцето на икономическия проект на тайландското военно правителство за $45 млрд. - Източния икономически коридор (ЕИО) - на около 90 км югоизточно от Банкок. Доставчици като Nokia, Ericsson и тайландските телекомуникационни оператори също създадоха 5G лаборатории на мястото.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
08.02.2019
Dow Jones Industrial
25 106.33 (-63.20)
Nasdaq Composite
7 298.20 (9.85)
Стокови борси
08.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.98
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 315.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.76
Platinum ($US/Troy Oz.)795.50
Hogs (cents/lb.)58.42
Live cattle (cents/lb.)127.92

       Опознай България

Св. Георги Софийски Нови

На 11 февруари 1515 г. загива Свети Георги Софийски Нови. Роден е в гр. Кратово, Македония, в благочестиво българско семейство. Останал от малък без баща, е принуден да отиде в София, за да избегне насилственото потурчване в малкия град. Османските управници в София се опитват чрез хитрост да го привлекат в своята вяра, но макар и само 18-годишен, той проявява твърдост и изключителна мъдрост. Независимо от това не успява да избегне гнева на друговерците. Те го повеждат към градската стъгда (площад), където запалват голям огън и хвърлят в него мъченика с вързани ръце. Когато връзките изгарят и ръцете му се освобождават, той започва да се кръсти и да се моли: "Господи Исусе Христе, в Твоите ръце предавам духа си." Тогава някой от тълпата удря младежа по главата с дърво и той пада мъртъв. Колкото и да се стараят турците да изгорят на прах тялото му, това не им се отдава. Дървата изгарят,а тялото остава цяло. През нощта християни тайно занасят тялото на мъченика в черквата "Св. Марина" (в двора на днешната Софийска митрополия) и тържествено го погребват.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.02.2019
Българска версия: 29604, Английска версия: 2897

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999