Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 17 януари 2019 г., брой 4874
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(17.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20773
USD   1.71730
CHF   1.73558
EUR/USD   1.1389*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Асарел Панагюрище Здраве АД - Панагюрище
Глобал юниън АД - София
Динев ЕООД - Казичене
Интерскай АД - Лесново
Международен младежки център АД - Пловдив
Национален център за протезиране и рехабилитация-Горна Баня АД - София
Проплус АД - София
Товарни Превози - Инвест АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Между 300 и 320 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени или актуализирани след влизането в сила на новата наредба за касовите апарати, съобщи Станислав Попдончев – главен финансов директор на Българската стопанска камара. Новата наредба, която ще забрани едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си, влиза в сила от 1 април 2019 г. С новите изисквания за касовите апарати всяка бележка трябва да има отпечатан код и данните от нея да се подават в НАП в реално време. Според приходната агенция проблеми при смяната на касовите апарати и новия софтуер няма да има. Бизнесът очаква проблеми при новия софтуер. По отношение на физическата подмяна на касовите апарати не очакваме съществени проблеми, тъй като има достатъчно на брой устройства, които могат да бъдат закупени или подлежат на актуализиране, освен ако не се изчака крайния срок и много от устройствата се струпат едновременно във фирмите за сервизно обслужване. Що се отнася до предприятията, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти проблемите са много повече. В публичния регистър на софтуерите има едва 6 софтуера, които са на 4-ма производители. Това означава, че една голяма част от търговците, които използват такъв софтуер, ще изчакат своя доставчик да регистрира софтуера, който ще бъде актуализиран за тяхната версия.

Източник: БСК

Предприятията от област Пловдив са спечелили над 1,7 млрд. лв. за 2017 г., което е с 3.7% повече от предходната година. Нетните приходи от продажби са били 24,5 млрд. лв. и са с 10.2% повече от 2016 г. Произведена е продукция за 16, 2 млрд. лв., или с 9.1% повече от предната година, отчита Териториално статистическо бюро - Юг за дейността на нефинансовите предприятия през 2017 г. Те са обобщени на база предоставени годишни отчети от 37 865 фирми в Пловдивско, в които работят 211 340 заети лица. Нетните приходи от продажби в промишлеността през 2017 г. по текущи цени достигат 10, 5 млрд. лева. Спрямо 2016 г. в структурата по дейности нарастват дяловете на секторите „Преработваща промишленост” - с 1.0 пункт, и „Добивна промишленост” - с 0.1 пункта, като достигат съответно 87.7 и 1.1%. В промишления сектор през същата година броят на заетите лица достига 81 943 и формира най-голям дял - 38.8%, от общия брой на заетите в нефинансовите предприятия за областта.

Източник: Марица

 
Концесии

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Делото бе образувано по жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право. Според съда, който се позовава на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.

Източник: investor.bg

Дружества
Дейности на агенции, свързани с превоз на товари
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Шенкер ЕООД - София   122 272  
  2   Юнимастърс Лоджистикс Ес Си Ес ЕООД - София   65 887  
  3   Батон Транспорт България ЕООД - София   40 396  
  4   Мувио лоджистикс ЕООД - София   39 324  
  5   Кам шипинг ЕАД - Бургас   31 633  
  6   Деламод ООД - София   31 418  
  7   Трансленд ООД - София   29 668  
  8   Трък Фери ЕООД - Пловдив   29 485  
  9   Ем Ес Си България ООД - Варна   26 481  
  10   Бул Ер (Ер Бан) ЕООД - София   26 067  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.01.2019
  Обща стойност (BGN): 1 373 436.51  
Брой търгувани компании: 39
Premium 30 092.77
Standard 1 102 214.36
АДСИЦ 235 137.30
Структурирани 100.00
Облигации 5 892.08
Най-голяма промяна в цените
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна -12.50 %
Чайкафарма - Висококачествените лекарства АД - София 0.55 %
BaSE - Акции: 12 743.03
BaSE - АДСИЦ: 580.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Унгарската OTP Bank обяви, че успешно е приключила сделката по придобиването на на 99.74% акционерно участие в "Сосиете Женерал Експресбанк", както и на другите местни дъщерни дружества на "Сосиете Женерал Груп". На 15 януари 2019 г. е приключила финансовата сделка по придобиването. OTP Bank реализира сделката чрез своето дъщерната си "Банка ДСК". Договорът беше подписан още на 1 август 2018 година. В средата на ноември и декември миналата година БНБ и КЗК съответно дадоха своето разрешение за сделката. OTP Bank увеличи капитала на дъщерната си "Банка ДСК", за да гарантира равнището на капиталова адекватност след придобиването на "Societe Generale Експресбанк". Увеличението е с 1.173 млрд. лв. (около 600 млн. евро). С пазарен дял от приблизително 6.4% "Сосиете Женерал Експресбанк" е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента.

Източник: Банкеръ

Местното търговско дружество на швейцарската Reichle & De-Massari (R&M) - "Р и М България", е увеличило приходите си с 13% през 2018 г. Ръстът е резултат от работата на компанията в целия регион на Югоизточна Европа, където доставя и продава компоненти и кабели за комуникационни мрежи. Отделно от това швейцарската група има и производствено предприятие в страната - "Райхле и Де-Масари България пръдакшън". Ръстът от 13% означава, че през миналата година компанията е достигнала оборот от 14.9 млн. лв., тъй като според отчета й за 2017 г. продажбите са били в размер на 13.2 млн. лв. Резултатът показва още, че увеличението на приходите се е ускорило през 2018 г. след отбелязаното повишение от 6% предходната година. По-силни са били продажбите в Сърбия, Словения, Хърватия, Македония, Гърция и България, където компанията е отчела над средния ръст.

Източник: Капитал

Британската ИТ компания „Viafik” стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление като той ще обхване няколко държави в региона. Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози, обясни Кент Мосбек, директор на компанията. По думите му след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна, заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна, а плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители. Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания.

Източник: Фирмена информация

Гръцкият телекомуникационен гигант OTE е сключил споразумение за продажба на целия си дял в "Телеком Албания" на българската компания "Албания Телеком Инвест" АД на обща стойност €50 млн., съобщи "Дойче Телеком". "Албания Телеком Инвест" АД се контролира от Спас Русев, действащ акционер на българския телекомуникационен оператор "Виваком", и от Елвин Гури, албанско-български инвеститор. Сделката е предмет на регулаторни заключителни процедури, включително одобрение от компетентните местни органи и финансиране и се очаква да бъде завършена през първата половина на 2019 г. "Юробанк" е участник като финансов консултант на ОТЕ.

Източник: Сега

Американската компания "Дженерал електрик" е заявила намерение да участва като потенциален доставчик на оборудване за проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че писмото на компанията е дошло в края на декември 2018 г. За интереса на американската компания към проекта съобщи още преди година вицепремиерът Томислав Дончев. Сега той е официализиран. Министър Петкова каза, че до момента са водени разговори с няколко инвеститора - с най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, както и с Корейската хидро-атомна енергийна компания. От страна на френската "Фраматом" също е налице подобен интерес.

Източник: Дума       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК и Сметната палата разширяват сътрудничеството си

Автобусните превозвачи ще протестират ефективно на 18 февруари, ако не започне спешно решаване на проблемите в сектора

Станислав Попдончев, БСК: Над 300 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени или актуализирани до 1 април


Предстоящи събития

17 януари: БРИФИНГ във връзка с предложението за отлагане на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход

22 януари: Пресконференция: Представяне на приоритетите на АОБР за 2019 г.

22 януари: Представяне на книгата „Електронният мониторинг на осъдени лица в България – приложения и перспективи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британският парламент се подготвя за гласуване по вот на недоверие към премиера Тереза Мей, след като нейният план за Брекзит беше отхвърлен, а лидерът на опозицията Джеръми Корбин поиска гласуване на недоверие. Европейският парламент реагира остро на вчерашното решение на Камарата на общините в Лондон, с което беше отхвърлено споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Евродепутати предупредиха, че вариантът за Брекзит без договор е най-лошият сценарий, а удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор ще доведе до хаос, защото ще съвпадне с изборния процес за нов Европейски парламент. "Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица", каза пред евродепутатите главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние: "Следващите стъпки трябва да бъдат очертани от британското правителство. Нито една хипотеза не може да бъде изключена, включително и хипотезата, която толкова много искахме да избегнем – именно липсата на споразумение."

Източник: БНР

Америка

Продажбите на жилища в САЩ са намалели през декември, а цените леко са се повишили, като са отбелязали най-слабия си годишен ръст от края на последната криза на жилищния пазар през 2012 г., сочат данни на компанията Redfin. Средната цена на жилищата е нараснала до 289,800 долара през декември, или с 1,2%, което е най-бавният месечен ръст от март 2012 г. Продажбите са се сринали с близо 11%, което е най-големият спад на месечна основа от 2016 г. насам, показват данните на Redfin. Горещи до този момент жилищни пазари бързо се охлаждат. Цените са спаднали със 7,3% в Сан Хосе, щата Калифорния. Имотният пазар, който години наред растеше, тъй като купувачите се конкурираха за ограничените налични жилища, се забавя, тъй като наличностите започват да нарастват, а купувачите не бързат с покупките. Скокът на лихвите по ипотечните кредити миналата година се добави към проблемите с достъпността на жилищата. Големият въпрос, на който докладът не дава отговор, е дали неотдавнашният спад на лихвите по ипотечните кредити ще стимулира скок на продажбите.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайската централна банка направи най-голямата си дневна нетна парична инжекция чрез обратни репо операции в историята – ново доказателство, че властите се пренасочват към политика, с която да преборят забавянето на втората по големина икономика в света. Централната банка на Китай заяви, че инжекцията цели да поддържа „достатъчно голяма“ ликвидност на банковата система. В операции на отворения пазар централната банка е инжектирала 350 млрд. юана (51,7 млрд. долара) чрез седемдневни обратни репо сделки с облигации и 220 млрд. юана чрез 28-дневни обратни репо сделки. На нетна база Китайската централна банка е инжектирала нетно 560 млрд. юана (82,73 млрд. юана) за деня, а обратни репо сделки за 10 млрд. юана са с матуритет сряда. „Изключително лошите“ търговски данни и свиването на производството през декември „доведе до консенсус сред властите, че икономиката се нуждае от по-решителна подкрепа и днешната огромна инжекция отразява това“, каза Трин Уен, старши икономист за развиващите се азиатски пазари в Natixis в Хонконг.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
16.01.2019
Dow Jones Industrial
24 207.16 (141.57)
Nasdaq Composite
7 034.69 (10.86)
Стокови борси
16.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.94
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)3.4500
Unleaded gas ($US/gal.)1.4100
Gold ($US/Troy Oz.)1 291.50
Silver ($US/Troy Oz.)15.58
Platinum ($US/Troy Oz.)805.30
Hogs (cents/lb.)65.08
Live cattle (cents/lb.)127.72

       Опознай България

Антоновден

На 17 януари българската православна църква отбелязва деня на Антоний Велики, роден през 251 г. в Кома, близо до Хераклеопол, Среден Египет. На 12 години той остава сирак и се отдава на самота, заселвайки се в пустиня, където устройва манастир. На 104 г. влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст. Погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. На Антоновден имен ден празнуват всички с имена Антон, Антония, Андон, Донка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.01.2019
Българска версия: 29611, Английска версия: 2901

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 

Декември 2019
 ПВСЧПСН
48      1
492345678
509101112131415
5116171819202122
5223242526272829
13031     


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999