Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 07 декември 2018 г., брой 4853
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19929
USD   1.72305
CHF   1.73021
EUR/USD   1.1351*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Биоиновейтив АД - Варна
Български електронни системи и технологии АД - София
Чан АД - Кюстендил
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От 1 януари 2019 година влиза в сила електронната винетка. Закупените дотогава хартиени стикери ще бъдат валидни до изтичане на срока им. Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ ще осъществява контрол върху заплащането на съответната такса за преминаване по платената пътна мрежа чрез електронната система за събиране на пътни такси, реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за движението по пътищата. НС даде право на длъжностни лица от АПИ, определени от председателя на УС, да спират движещи се МПС чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на агенцията със съответното означение. Те ще могат да проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство.

Източник: БТА

През третото тримесечие на 2018 г. цигарената контрабанда се е увеличила с 0.6 на сто спрямо предходния период на годината и за деветте месеца делът й в потреблението е 5.3 на сто, сочи доклад на „Инициатива срещу незаконната търговия“, в която участват няколко големи тютюневи компании. В рамките на инициативата се прави измерване на мащабите на черния пазар у нас чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки. Оказва се, че положението рязко се влошава в Свиленград, който от години е лидер по дял на контрабандните цигари. Там продажбите на черно са скочили от 10% в края на юни до 32% в края на септември. И в Кюстендил тенденцията за същия период е негативна - измерен е скок от 5.3 до близо 14 на сто. Има и градове като Хасково, където пушеното на цигари с неплатени данъци и неясен произход намалява - от над 15% в началото на лятото до 10 на сто за третото тримесечие. В Асеновград, Велико Търново и Димитровград също има подобрение.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на горно облекло, без работно
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Куш Мода ООД - Бургас   75 991  
  2   БТБ България АД - Русе   74 415  
  3   Пирин Текс ЕООД - Гоце Делчев   60 036  
  4   Джи Ем Ти ООД - София   39 653  
  5   Пирин Текс Продакшън ЕООД - Гоце Делчев   34 077  
  6   Воя Фасион ЕООД - Еленово - Бл   25 136  
  7   Аполон-95 ЕООД - Горна Оряховица   23 054  
  8   Динатекс България ООД - Ябълчево   21 073  
  9   Мизия 96 АД - Плевен   20 472  
  10   Мирвана ООД - Горна Оряховица   2 077  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.12.2018
  Обща стойност (BGN): 334 516.16  
Брой търгувани компании: 32
Premium 263 577.35
Standard 58 594.57
АДСИЦ 9 376.24
Структурирани 1 041.00
Права 1 927.00
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София 31.82 %
Централна кооперативна банка АД - София -3.38 %
BaSE - Акции: 988.24
BaSE - АДСИЦ: 10 205.97

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е oсвободил като членове на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” Велик Занчев и Владимир Владимиров. На тяхно място застават Григори Григоров и Светломир Николов. Досегашният финансов директор на дружесвото продължава да работи още около месец, за да има плавен преход. Велик Занчев и Владимир Владимиров са освободени, защото одитния доклад за анализ на риска показа, че дружеството има сериозни пропуски в мениджмънта, които не се дължат толкова на лична човешка слабост, а на неумението да се справят с новите предизвикателства, свързани с интензивното развитие на компанията, обясни министърът на транспорта.

Източник: frognews.bg

Сумата по делото, заведено от Европейската комисия (ЕК) срещу България, Българския енергиен холдинг„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната, може да достигне 330 млн. евро, каза анализаторът от Атлантическия съвет Васко Начев. Наказателната процедура беше образувана заради жалба на „Овергаз“ от 2011 г., а разследването започна две години по-късно. Присъдените санкции по наказателни процедури постъпват в бюджета на ЕС. В момента България е в наказателна процедура и за качеството на въздуха и също може да се наложи да плаща сериозни глоби. "Сумата ще бъде такава, каквато ЕК счете за необходимо да определи. Българското правителство и колегите от БЕХ сме направили всичко необходимо да водим разговори с ЕК. Много е важно да стане ясно това, че твърдените от ЕК нарушения категорично са отстранени от 1 януари 2015 г., ако изобщо е имало такива, и ЕК ни е уведомила официално за това. Така че аз очаквам санкция, която евентуално да отговаря на това, което реално се е случило за този период от време, а именно - нарушение няма, България реализира успешно своята политика за изграждане на междусистемните връзки, за развитие и либерализация на пазара", отговори енергийният министър Теменужка Петкова.

Източник: Сега

Новият собственик на минералната вода "Велинград" – полската Grupa Maspex, ще вложи 5 млн. евро в разширяване и модернизиране на производството си в родопския град. Инвестицията е част от по-мащабен проект на международната група за увеличаване и подобряване на производствения и складовия й капацитет в Полша, Румъния и България. Цялата стойност на проекта е 94 млн. евро, като 47 млн. евро от тях се финансират чрез заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по т.нар. план "Юнкер". Проектът ще изпълнен в периода 2018/20 г. Grupa Maspex, която е позната на българския пазар като собственик на соковете Queens и беше и сред кандидатите за "Девин", купи българската компания "Акварекс-В", която бутилира минералната вода "Велинград", в края на 2017 г. Сделката беше през дъщерното дружество "Тимбарк България", което придоби 99.84% от "Акварекс-В" срещу неоповестена тогава сума.

Източник: Капитал

След като преди година навлезе на българския пазар македонската верига за търговия на дребно "КАМ маркет" има планове да разшири присъствието си у нас с нови 15 магазина през 2019 година. За период от две години от компанията очакват да имат допълнително 30 нови обекта. Веригата от типа "хард дискаунт" отвори първите си магазини в България през ноември 2017 година. Веригата развива дейност в съседна Македония от 1999 година, като е лидер на пазара там. Обектите й в страната са 71, а тя има още присъствие в Косово и Албания. Очакваните приходи от българския пазар за 2018 година е в размер на 7,9 милиона лева, като от компанията прогнозират, че през следващата година те да се увеличат до 30 милиона лева. В България тя оперира чрез дъщерното дружество "КАМ 2014".

Източник: money.bg

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв., обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. Като е поискано от компетентните власти тези суми да бъдат запорирани. В престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала освен Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Тя се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата вероятно ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст. Групата е действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година. Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв. Също и за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери" АД, 1 515 235 лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и 2 623 816 лв като управляващи "Елма" АД.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Публична покана с предмет: "Предоставяне на преводачески услуги". Срок – 12 декември!


Предстоящи събития

6-7 декември: Български икономически форум 2018: Предприемачество и растеж

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

11 декември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Гърция води диалог с Европейския съюз по въпроса за удължаването на газопровода "Турски поток" през гръцка територия към други страни от ЕС и има сериозни аргументи. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас преди предстоящото му посещение в Москва. Гръцкият премиер подчерта, че сътрудничеството в областта на енергетиката е много важна сфера в гръцко-руските отношения. Ценим факта, че Русия е важен партньор в енергийната сфера, тъй като тя разполага с много енергийни източници, каза Ципрас. Той посочи, че Гърция и други европейски страни са на мнение, че ЕС трябва да си сътрудничи с Руската федерация по въпроса, свързан с газопровода "Турски поток". Според Гърция газопроводът трябва да бъде не само "Турски поток", но да се превърне и в "Европейски поток". Водим диалог по този въпрос в ЕС. Вярвам, че аргументите ни са сериозни. Имаме настойчивост и търпение и вярвам, че е възможно в бъдеще да имаме положителни резултати, каза Ципрас. Въвеждането в експлоатация на втората линия на "Турски поток", предназначена за снабдяване с газ на Югоизточна Европа, се планира за 2019 г. През ноември Ципрас заяви, че Гърция активно агитира Брюксел за продължаване на строителството на "Турски поток" през турско-гръцката граница.

Източник: Associated Press

Америка

Съединените щати може да предложат на съюзниците си в Европа да затворят пристанищата си за руски плавателни съдове. Това казва американският специален представител за Украйна Кърт Волкър в интервю с радио "Гласът на Америка", цитирано и от "Свободна Европа". Волкър поиска в интервюто моряците, задържани след инцидента в Керченския проток, да бъдат освободени до Нова година. Според него, ако това не се случи, САЩ и западните съюзници ще разгледат "редица варианти", за да не допуснат нови проявления на "едностранен контрол" на Русия във водите на Азовско море. Американският представител подчерта, че Азовско море е предмет на двустранно споразумение между Украйна и Русия и претенциите към Крим са "неоснователни" и Москва няма право да твърди, че териториалните води около полуострова са изцяло руски. "Те са украински", затова не може да се каже, че Керченският пролив е изцяло руски, и трябва да се говори за "съвместен суверенитет", продължава американският дипломат.

Източник: Associated Press

Азия

Рязкото увеличение на вноса на втечнен природен газ от страна на Китай през последните две години може и да създаде много заглавия, но една друга голяма икономика в региона - Индия - се опитва да повтори успеха на съседа си в преминаването на най-чистото и най-бързорастящото изкопаемо гориво. Докато Китай преминава на природен газ, заменяйки по-мръсните горива като въглища и петрол, качеството на въздуха се повишава. В същото време индийските градове се качват все по-нагоре в негативната класация за замърсяване на въздуха. И това може да увеличи натиска страната да повиши вноса на LNG или да се изправи срещу протести, смята Пол Воган, главен изпълнителен директор на оператора GasLog Ltd. Според прогнози на Международната енергийна агенция търсенето на LNG в Индия ще се покачва с 4,9 процента годишно до 2040 г., докато в Китай ръстът ще бъде 4,7 процента за същия период.Индийското правителство вече промотира употребата на газ като мярка срещу замърсяването на въздуха и разширяването на инфраструктурата, включително изграждането на четири допълнителни терминала.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
06.12.2018
Dow Jones Industrial
24.00 (-79.40)
Nasdaq Composite
7 188.26 (29.83)
Стокови борси
06.12.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.05
Heating oil ($US/gal.)1.8500
Natural gas ($US/mmbtu)4.2900
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 244.90
Silver ($US/Troy Oz.)14.55
Platinum ($US/Troy Oz.)790.50
Hogs (cents/lb.)66.90
Live cattle (cents/lb.)121.80

       Опознай България

Никола Вапцаров

Поетът и революционер Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско. Израснал в род, известен със своите обществени и политически борби, Вапцаров се изгражда като личност под силното влияние на революционните идеи и творчеството на Ботев, Вазов и Яворов. След като завършва ученичеството си в Банско и после в Разлог, Вапцаров по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна (1926-1932). По време на пребиваването си във Военноморското училище, Никола Вапцаров създава над 70 стихотворения, импресии, прозаични откъси. През 1932 г. Никола Вапцаров постъпва на работа в книжно-мукавената фабрика между селата Кочериново и Бараково. Отначало е огняр, а по-късно работи и като машинист. Вапцаров не спира да пише стихове, пропити с вяра в живота и бъдещето. През март 1942 г. е арестуван за минноподривната си дейност срещу немските войски и на 23 юли е осъден на смърт. Мигове преди това той е написал последните си стихотворения, които дава на жена си при последното свиждане. Същата вечер Вапцаров е разстрелян. Единствената стихосбирка, която Вапцаров издава, е Моторни песни. Някои от най-известните му творби са Вяра, Пролет, Двубой, Завод, Не бойте се деца, Прощално, Борбата е безмилостно жестока. Стихотворенията му са преведени на над 30 езика. Посмъртно Вапцаров е награден с почетната Международна награда за мир (1952).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.12.2018
Българска версия: 29629, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999