Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 09 ноември 2018 г., брой 4833
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24388
USD   1.71204
CHF   1.70725
EUR/USD   1.1424*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Лайден АД - София
Пенсионно осигурителна компания ДСК - Родина АД - София
Пи ейч финанс ЕАД - София
Синергон холдинг АД - София
Сосиете Женерал Експресбанк АД - Варна
Спийд уей АД - София
Трейс - пътно строителство АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През септември 2018 г. добивната промишленост се свива с над 12% спрямо същия период година по-рано, отчита Националният статистически институт (НСИ). Обшият индекс на промишленото производство намалява с 0,8% на годишна база. Това е най-големият спад в промишлената дейност от февруари. Спрямо август 2018 г. спадът през септември е от 1,2%. На годишна база се отчита спад и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,7%. В преработващата промишленост промишленото производство се увеличава с 0,8%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 32,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 24,7%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14,7%.

Източник: investor.bg

Европейската комисия залага на икономически растеж в България от 3.5% през 2018 г., което е с 0.3 пункта под очакванията от лятото. Понижението идва основно от слабите данни за износа през първата половина от годината, но фактор вероятно е и забавеното усвояване на средства по европейските проекти от текущия програмен период, според макроикономическата прогноза на комисията, която обхваща периода до 2020 г. Запазват се нагласите от лятото относително без промяна - прогнозата е за икономически растеж 3.7% през 2019 г. и леко забавяне до 3.6% през 2020 г. След отчетените ефекти от растящите енергийни цени и влиянието на лошата реколта в Европа върху цените на храните, комисията повиши очакванията си за инфлацията в България от 2% до 2.6% през 2018 г. по европейския индикатор ХИПЦ.

Източник: КапиталДружества
Преработка и консервиране на риба и други водни животни
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Алмар сийфуд АД - Бургас   19 764  
  2   Север Експорт ООД - Варна   11 747  
  3   Диавена ООД - Шумен   9 941  
  4   Електа ЕООД - Варна   9 537  
  5   Фишком ООД - Сливен   7 041  
  6   Есетра Комерс ЕООД - Болярци - Пд   6 810  
  7   Черноморски риболов Бургас АД - Бургас   5 961  
  8   Славянка АД - Бургас   5 514  
  9   П.А.Л БГ ЕООД - София   4 721  
  10   Морски Риболов-Несебър ООД - Несебър   4 570  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.11.2018
  Обща стойност (BGN): 351 860.31  
Брой търгувани компании: 31
Premium 223 082.40
Standard 55 580.79
АДСИЦ 3 472.41
Облигации 69 724.71
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София -9.56 %
Лавена АД - Шумен 4.86 %
BaSE - Акции: 262.50
BaSE - АДСИЦ: 24.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Цялото ръководство на "Холдинг БДЖ" е подало оставки по искане на новия транспортен министър Росен Желязков. Да напуснат са поискали изпълнителният директор Владимир Владимиров и финансовият директор Филип Алексиев, които са членове на съвета на директорите, както и председателят му Велик Занчев. В момента той е и заместник-министър на транспорта и вероятно ще запази този си пост. Поводът за искането на Желязков били внесеният от Владимиров в ДАНС доклад за злоупотреби в железницата, за липса на комуникация и породилото се от това напрежение. През последната година железниците получиха три бюджетни инжекции за 197 млн. лв. под формата на безлихвени заеми и държавно подпомагане. Въпреки това компанията трудно успява да се справи с финансите си, а съмненията за нагласени обществени поръчки продължават да витаят. Последният пример е от началото на октомври, когато Комисията за защита на конкуренцията спря търга за доставка на 42 нови влака за "Пътнически превози".

Източник: Сега

Националната агенция за приходите (НАП) продава чрез търг с тайно наддаване марката "Стандарт Медиа". Търгът ще се състои на 27 ноември. Първоначалната цена е 196 516.5 лв. Марката "Стандарт Медиа" е регистрирана през август 2012 г., а срокът, до който е валидна, е април 2021 г. Тя е регистрирана от "Стандарт нюз", акционерното дружество, което доскоро издаваше всекидневника "Стандарт". Най-вероятната причина за продажбата на марката са публични задължения - за данъци или осигуровки. Към септември 2017 г. краткосрочните задължения на "Стандарт нюз" са 5.7 млн. лв., а дългосрочните - 5.1 млн. лв. Само данъчните задължения са за 2.8 млн. лв.

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла временно процеса по взимане на решение за едноличното придобиване на контрол от страна на "Нова Броудкастинг Груп" АД върху "Нет инфо" АД. Причината се крие в обжалването на предходно решение на Комисията, с което тя не разреши на контролираната от Петр Келнер РРF ТМТ Віdсо 2 В.V да придобие контрол върху медийната група около "Нова телевизия". Към момента "Нет инфо" е обща собственост на "Нова", "Дарик Радио" АД и "Уеб Финанс" ЕООД. Искането за едноличен контрол на "Нова" над компанията не се възприема еднозначно. По-рано тази година срещу сделката се обявиха няколко медийни групи, включително "Уебграунд" ЕООД", "Спортал.БГ" АД"Офф Медия" АД и "Дир.БГ" АД. "Изиадс", една от големите платформи за реклама в България, също изпрати негативно становище. В него се посочва, че ако сливането стане факт, то ще доведе до засилване на господстващото положение на компанията, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазара на интернет реклама.

Източник: 24 часа

Поради изтичане на тримесечния срок за наблюдение, "Българска фондова борса" АД прекратява наблюдението и потвърждава регистрацията на Основен пазар BSE, Сегмент акции "Standard" на емисията акции издадени от "Градус" АД - Стара Загора. Търговията с книжата на производителя на птиче месо "Градус" започна на 6 август. Емисията е в размер 243 608 710 лв., разпределена в същия брой обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с номинална стойност от 1 лев всяка. След проведеното първично публично предлагане на акции (IPO) дружеството има над 1 000 акционера. "Градус" АД е компания от холдингов тип, която обединява дъщерни фирми, специализирани в различни направления и затварящи производствения цикъл - производство на разплодни яйца, люпилни, угояване на бройлери, фуражен завод, птицекланица, фабрика за обработка на месо. През последното десетилетие са реинвестирани 120 млн. лв. от печалбата. IPO-то на старозагорската компания стана най-голямото на Българската фондова борса от 2007 година насам и второто в историята на местния пазар листване по привличане на средства – 81 млн. лева.

Източник: Банкеръ

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ продължава с доброто си финансово представяне, но транзита на газ намалява в последната година, става ясно от междинния финансово отчет на компанията от януари до края на септември тази година. За деветмесечието компанията е формирала печалба преди данъци от 76,4 млн. лв. Компанията е платила и дивидента на БЕХ за 2018 г., който е за 27,7 млн. лв. Заделени са и още 5,9 млн. лв. за фонд „Резервен“, става ясно от отчета. Паричните средства на „Булгартрансгаз“ пък са се увеличи със завидните 54% и вече са 484,1 млн. лв. Общите приходи на компанията за деветте месеца на година се увеличават с 30,1 млн. лв. и вече са 286,9 млн. лв.  „Булгартрансгаз“ вече е акционер и в друга държавна фирма – „Булгартел“БЕХ е взел решение половината от акциите на „Булгартел“ да бъдат предадени на „Булгартрансгаз“.

Източник: Фирмена информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Григор Димитров: Здравеопазването не е приоритет

Некачествена администрация, липсваща работна ръка и законодателен хаос са основните пречки пред фирмите от сферата на търговията и услугите

Покана за избор на изпълнител по дейност "Проучване на образуваните отпадъци в страната..." по проект SWAN Срок за участие – 9 ноември!

Консултация на ЕК относно средата за обслужване на едно гише за митниците Срок за включване в консултацията – 10 ноември!


Предстоящи събития

13 ноември: Конференция "Образование и бизнес: Без граници"

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз облече в цифри на недоволството си от Италия. След като в продължение на седмици Брюксел обвиняваше властите в Рим заради твърде оптимистичните им прогнози и за ефектите от техните нови фискални планове, ЕС съобщи, че очакванията за следващата година са икономическият растеж да бъде по-слаб от целите на правителството. В същото време очакванията на съюза са дефицитът на страната идните години да се приближи опасно близо до европейския лимит от 3%. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, част от прогнозите на блока за европейската икономика, който е поредният изстрелян коршум в битката между Брюксел и Рим по повод на италианския проектобюджет. И макар прогнозите на ЕК да са мрачни, то може да се окаже, че реалността е дори още по-лоша.

Източник: Euro News

Америка

Автомобилният производител Toyota ще ограничи броя на моделите леки автомобили, които предлага в Северна Америка, с цел да намали разходите си и да повиши рентабилността от бизнеса си на континента, съобщава Financial Times. Най-големият автомобилен производител в Япония повиши прогнозите си за годишна печалба и приходи, благодарение на намаляването на разходите в световен мащаб и обезценяването на йената. Освен това полага много усилия за подобряването на бизнеса си в САЩ - най-големия пазар за компанията извън Азия. Маржът на печалбата в Северна Америка падна до 2.5% за периода април-септември в сравнение с 2.7% за година по-рано. На практика в Северна Америка маржът на печалбата е най-нисък. В Европа той е 3.9%, в Япония - 9.6%, а в Азия - 10.5%. Джим Лентс, главният изпълнителен директор на компанията за Северна Америка, коментира, че компанията "се сблъсква с трудности във всички сегменти, в които е конкурентоспособна", но няма да последва примера на американската Ford, която намали производството си на леки коли и се фокусира върху това на камиони и SUV модели. "Разполагаме с много леки автомобили", казва той. Toyota е решена и да намали разходите си в Северна Америка, след като пусне новите и променени 31 модела през следващите три години. Именно подобни действия помогнаха на компанията да достигне рекордни резултати през първото тримесечие и да увеличи печалбата си.

Източник: FT

Азия

Индия е изключена от санкциите на САЩ срещу Иран поради силната й зависимост от иранския петрол и защото вече е намалила вноса на суровината, заяви бившият индийски дипломат Пинак Шакраварти, цитиран от БТА. Индия беше изключена от американските санкции за иранския петрол заедно с други седем страни. Нейният най-голям доставчик на черно злато е Ирак, следван от Иран и Саудитска Арабия. Шакраварти изтъкна, че Индия е намалила вноса на ирански петрол още по време на предишната серия санкции. По думите му вносът покрива 80 процента от енергийните нужди на Индия и че трябва да се внася от Иран, за да се помогне за растежа на неговата икономика. САЩ възстановиха вчера санкциите си за иранския петролен сектор, отменени по силата на иранското ядрено споразумение от 2015 година, от което президентът Доналд Тръмп изтегли страната си през май, съобщаа още БТА. По-рано бе съобщено, че и Южна Корея е изключена от санкционния режим. Страната е най-големият купувач в Азия на ирански петрол. По-рано вчера американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция ще получат временни облекчения от наново наложените санкции срещу Иран, с което САЩ целят да предотвратят дестабилизация на глобалния енергиен пазар.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
08.11.2018
Dow Jones Industrial
26 191.22 (10.92)
Nasdaq Composite
7 530.88 (-39.87)
Стокови борси
08.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)60.58
Heating oil ($US/gal.)2.1700
Natural gas ($US/mmbtu)3.5800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 220.60
Silver ($US/Troy Oz.)14.38
Platinum ($US/Troy Oz.)861.70
Hogs (cents/lb.)55.62
Live cattle (cents/lb.)116.55

       Опознай България

Драган Цанков (1828-1911)

Драган Цанков е български политик, почетен член на Българското книжовно дружество. Роден е на 9 ноември 1828 г. в град Свищов. В края на 1856 г. създава и става пръв председател на „Община на българската книжнина“, която се счита за предшественик на образуваното през 1869 г. в Браила Българско книжовно дружество. След Освобождението на България от османско иго Драган Цанков е един от водачите на Либералната партия в Учредителното събрание през 1879 г. Ярък поддръжник на конституционализма и русофилството. Трите национални идеала според него са вярата, славянството начело с Русия и конституционализма. Той е трети министър-председател на България, изпълнявал тази длъжност от 7 април до 10 декември 1880 г., и осми министър-председател на България от 19 септември 1883 г. до 11 юли 1884 г. Бил е народен представител в Учредителното, I Велико Народно събрание (1879 г.) и в I (1879 г.), II (1880-1881 г.), IV (1884-1886 г.), X (1899-1900 г.), XI (1901 г.) и XII (1902-1903 г.) Обикновено Народно събрание. Председател на XII oбикновено Народно събрание в периода 22 април 1902 г. — 21 август 1903 г. Умира на 11 март 1911 г. (на 82г.) в София. (Снимка:bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.11.2018
Българска версия: 29652, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999