Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 18 октомври 2018 г., брой 4817
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(18.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22392
USD   1.69630
CHF   1.70770
EUR/USD   1.1530*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алиас груп АД - София
Ин.Ко.Вест.Трейдинг ЕАД - София
Капа и Ефе АД - София
Пентакъмпани АД - София
Странджа Автотранспорт АД - Царево
Холдинг Света София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България заема 51-ва позиция от общо 140 страни в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година, съобщава Центърът за икономическо развитие, партньор за България на Световния икономически форум. Първите три страни в класацията на Форума са САЩ, Сингапур и Германия. Докладът се публикува редовно от 1979 година, а България е включена в класацията за първи път през 1999 година. В тазгодишния доклад се лансира т. нар. Индекс на глобалната конкурентоспособност 4.0. Чрез него се прави опит да се измери насоката и степента на влияние на Четвъртата индустриална революция /Индустрия 4.0/ върху конкурентоспособността на икономиките.

Източник: 24 часа

Селското стопанство и туризмът са отраслите, които ползват най-много данъчни преференции. През миналата година фирмите от аграрния сектор са си спестили 129.696 млн. лв., а от туризма - 127.588 млн. лв., отчита анализ на финансовото министерство за данъчните разходи през 2017 г. Той показва какви средства не са влезли като приход в бюджета заради отстъпки и намаления от налозите. В селското стопанство най-големите отстъпки идват по линия на възстановения акциз върху горивата за земеделската техника. Само от него през миналата година селските стопани са си спестили почти 84 млн. лв. Отделно на регистрираните земеделски производители се преотстъпват до 60% от корпоративния данък, от което през миналата година те са "спечелили" 27.691 млн. лв. Туристическите фирми са облагодетелствани основно от намалената на 9% ставка ДДС за хотелските настанявания. Туризмът е единственият отрасъл у нас, който ползва намален размер на данъка. За всички останали стоки и услуги той е 20%.

Източник: СегаДружества
Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Лукойл-България ЕООД - София   2 661 679  
  2   Сакса ООД - Долна баня   1 081 426  
  3   ОМВ България ООД - София   956 132  
  4   Еко България ЕАД - София   548 795  
  5   Петрол АД - Ловеч   480 034  
  6   Шел България ЕАД - София   428 418  
  7   НИС Петрол ЕООД - София   195 008  
  8   Синергон Петролеум ООД - София   108 451  
  9   Товарни превози АД - Русе   46 127  
  10   Интерспийд ЕООД - София   41 354  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 17.10.2018
  Обща стойност (BGN): 606 307.83  
Брой търгувани компании: 27
Premium 4 363.23
Standard 169 162.11
АДСИЦ 388 080.51
Структурирани 1 364.69
Облигации 43 337.30
Най-голяма промяна в цените
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ - София -5.66 %
Трейс груп холд АД - София 1.86 %
BaSE - Акции: 271.85
BaSE - АДСИЦ: 495.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

DHL отвори първия по рода си логистичен център в България. Той се намира в близост до Летище София и е възможно най-близо до пистите, което ще помогне за оптимизация на дейността на фирмата. Проектът е на принципа build to suit като базата се изгражда по изискване на наемателя DHL. Тя е построена от дъщерната фирма на Bulgaria Airways Group „България Ер Меинтенанс” като инвестицията е за около 15 млн. лв., обясни изпълнителният директор на Bulgaria Airways Group Пламен Атанасов. Времето, за което компанията взима логистичния център под наем е достатъчно, за да се изплатят вложените средства като има опция за два пъти продължаване на договора. Новата сграда се разпростира на площ от над 10 000 кв. м и в нея работят над 300 служители. Проектът е реализиран в отговор на нарастващите обеми, които обработва компанията и към момента няма аналог в страната. Най-големите подобни автоматизирани системи се намират в основните разпределителни хъбове на DHL в Лайпциг (Германия), Брюксел (Белгия), Ийст Мидландс (Англия), Бергамо (Италия), Синсинати (САЩ), Хонг Конг (Китай).

Източник: economic.bg

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества, реши Министерският съвет. Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Началната цена за продажбата се определя от независим оценител след прието решение на Министерския съвет. Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния ресурс на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и увеличаване на мощността им до 104%. По време на плановия годишен ремонт на 5-ти блок за 2018 г. е доказано, че роторът може да бъде използван за нуждите на централата.

Източник: 3e News

Министерският съвет разреши продажбата на 6 имота на "Български пощи" ЕАД. Чрез търг с тайно наддаване ще бъде продаден недвижим имот в Троян, както и поземлен имот в Разград с площ от 14 155 кв. м. На търг ще бъдат продадени и недвижими имоти на пощите в Първомай, Доспат, с. Ясна Поляна и с. Горна Росица. На община Димитровград дружеството ще продаде своя дял от общ недвижим имот - сграда със застроена площ 172 кв.м, на цена не по-ниска от определената от независим оценител. "Български пощи" ще продаде и три неизползвани помещения от сграда в Сърница на общинската администрация в града, която е и съсобственик на имота. Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне по цена. "Български пощи" ще продаде на Агенция "Митници" дела си от административната сграда на територията на ГКПП "Калотина". В качеството си на съсобственик агенцията" е направила предложение за покупката, за да разшири трасето за влизащи автомобили на пункта. Имотът е със застроена площ от 41 кв.м.

Източник: Дума

Корейската компания „Рес технолъджи“ е най-големият данъкоплатец в община Златарица. Половината сума от данък сгради, която влиза в местната хазна, идва от фирмата. „Инвеститорът има закупена земя от общината още от 2006 г. Става дума за около 600 дка. Терените са били пустеещи пасища и са им продадени преди моите мандати. Дълго време си подготвяха проекта, след което го реализираха. Само от тях годишно в местния бюджет влизат по 90 хил. лв., което е половината от общия данък сгради в община Златарица“, коментират от общината. Златаришкият соларен парк е и един от най-големите в България, като мощността му е малко над 25 мегавата на час. Инвестицията в парка край общинския център е около 80 млн. лв. и е реализирана поетапно. Заради приходите от слънчевата централа местното кметство успява да задържи данъците си сред най-ниските в страната и да си осигури самоучастие в проекти. „Приходите ни помогнаха да осигурим и финансирането в проекта за пълна промяна на водопроводите и преасфалтирането на улиците. Той е на стойност 4,5 млн. и предвижда изцяло подмяна на всички настилки в Златарица и големите села Калайджии, Родина и Долно Шивачево. Изпълнител е великотърновската фирма „Пътни строежи ВТ“, която спечели обществената поръчка. Същият инвеститор държи и парк с малко по-малък капацитет край Самоводене.

Източник: Борба - Велико Търново

А1 продължава тенденцията за ръст на основните си финансови показатели и през третото тримесечие на 2018 година. Приходите на компанията са се повишили с 5.7% до 112,5 млн. евро, а оперативната печалба (EBITDA) се увеличава с 6,6% до 40 млн. евро, утвърждавайки възходящия тренд на финансовите резултати на компанията от последната над една година. Тези финансови данни изключват еднократния приход от правно споразумение на телекома през третата четвърт на 2017 година с цел реална съпоставка на резултатите. През май 2018 година А1 се ребрандира с мащабна комуникационна кампания, което спомогна за по-добра разпознаваемост на пазара на компанията. През тази четвърт телекомът стартира и редица иновативни продукти за българския пазар, които имат за цел да диверсифицират приходите на компанията. Приходите от мобилни услуги на А1 отбелязват ръст от 0.5% до 70,4 млн. евро. Приходите от фиксирани услуги също се увеличават с 12.0% до 26,2 млн. евро за периода заради успешното предлагане на корпоративни ICT и cloud базирани решения, и повишеното търсене на допълнителни услуги от настоящи клиенти. Приходите от устройства бележат ръст с 24.0% до 14,4 млн. евро заради стабилен ръст на търсенето на все по-модерни смарт устройства.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

19 октомври: "Икономика на споделянето" - специализиран тренинг за малки и средни предприятия

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

25 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Испания понижи прогнозите си за икономическия растеж до 2.6% през 2018 г. и 2.3% през 2019 г. (спрямо съответно 2.7% и 2.4%), съобщи министърът на икономиката Надя Калвиньо. Прогнозите и за тази, и за следващата година са в долната част на границите на прогнозите на основните международни и национални организации по "предпазливост". Тя каза това след одобрението от министерския съвет на проектобюджета, който трябва да бъде представен пред Европейската комисия. Калвиньо обясни не така оптимистичните прогнози с "по-неблагоприятното от очакваното външно търсене". Социалистическото правителство постигна принципно споразумение с основния си съюзник, радикалната левица "Подемос", по бюджет 2019 без драстични икономии, предвиждащ увеличение на минималната заплата и данък богатство. То има нужда обаче и от гласовете на каталунските сепаратисти, които заплашват да не гласуват, ако кабинетът не окаже натиск над правосъдието да се откаже от преследванията срещу сепаратистки лидери.

Източник: Xinhua

Америка

Администрацията на Белия дом обяви, че планира да стартира търговски преговори с Европейския съюз, Япония и Обединеното кралство, като преговорите, които се намират на предварителен етап, ще започнат официално през следващата година. "Под ръководството на президента Тръмп ще продължим да разширяваме американската търговия и инвестициите чрез договаряне на търговски споразумения с Япония, ЕС и Обединеното кралство", посочи в специално изявление пред Конгреса на САЩ търговският представител Робърт Лайтизер. "Ангажираме се да приключим тези преговори с навременни и съществени резултати за американските работници, собственици и бизнесмени", добави той. Администрацията на Белия дом се надява да обърне внимание на "тарифните и нетарифните бариери и да постигне свободна, справедлива и балансирана търговия с ЕС и Япония", посочи Лайтизер в писмо до Конгреса. По закон американската администрация не може да стартира каквито и да било преговори с чуждестранни правителства до 90 дни, след като бъде уведомен Конгреса на САЩ.

Източник: EurActive

Азия

Tesla е закупила земя за новия си завод в Китай, предават световните агенции. Производителят на електромобили е придобил 864 885 кв. м. в Лингагн. Цената не е известна. Плановете за новия завод бяха обявени през юли. Линганг се намира на брега, на около 75 км югоизточно от Шанхай. Няколко автмобилни производители с чуждестранна връзка имат съоръжения там, а по улиците често могат да бъдат видяни тестови автомобили. Tesla очаква заводът там да започне да произвежда първите автомобили в рамките на следващите три години. Първоначално, той ще има капацитет от 250 хил. коли и батерии годишно, като след това той ще бъде удвоен. Финансирането ще бъде осигурено от местен дълг и собствени инвестиции. Производството на коли в Китай ще намали значително разходите на Tesla. Заради разходите за транспорт и митата в момента моделите на компанията се продават с около 60% по-скъпо от местните модели.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
17.10.2018
Dow Jones Industrial
25 706.68 (-91.74)
Nasdaq Composite
7 642.70 (-2.79)
Стокови борси
17.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.79
Heating oil ($US/gal.)2.3100
Natural gas ($US/mmbtu)3.3100
Unleaded gas ($US/gal.)1.9200
Gold ($US/Troy Oz.)1 226.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.62
Platinum ($US/Troy Oz.)835.40
Hogs (cents/lb.)54.70
Live cattle (cents/lb.)117.38

       Опознай България

18 октомври - Св. Лука

Св. Лука е един от 70-те апостоли. Той е написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос. Евангелието на Лука е едно от четирите евангелия в Библията и е третата книга в Новия завет. Лука бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Роден е в сирийския град Антиохия, където решава да отдаде живота си в служба на Господ след срещата си със Св. Павел. Преди това, Лука се занимавал с лечителство и славата му на лекар се носела надалеч. Около 50г., обаче, той изоставил тази си дейност и, заедно със Св. Павел, тръгнал да прославя Христос. Умира на 80-годишна възраст в Ахаия. В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това, той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Древните църковни писатели съобщават, че св. Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете Христос. Светецът е смятан за покровител на всички художници, ето защо 18 октомври се чества и като техен празник.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.10.2018
Българска версия: 29679, Английска версия: 2911

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999