Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 31 август 2018 г., брой 4785
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(31.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17900
USD   1.67279
CHF   1.72487
EUR/USD   1.1692*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Арбанаси 2000 АД - Велико Търново
Арбанаси АД - Велико Търново
Газ флоу контрол АД - Варна
Интерлоджик Имоти АД - София
Интерлоджик лизинг АД - София
МВ Янтра АД - Габрово
Металик 97 АД - Ямбол
Нипроруда Инженеринг АД - София
Студентски град ВТ ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г. намалява с 0.8 на сто спрямо предходния месец, съобщава Националният статистически институт. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост – с 8.4 на сто, в преработващата промишленост – с 1.0 на сто, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст с 1.1 на сто. По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали – със 7.6 на сто, и при производството на мебели – с 0.4 на сто, а ръст е отчетен при: производството на тютюневи изделия – с 1.4 на сто. Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г. нараства на годишна база с 4.7 на сто. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост – с 5.2 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.7 на сто, и в добивната промишленост – с 3.1 на сто.

Източник: Банкеръ

Премийният приход, реализиран с посредничеството на застрахователните брокери към 30 юни, се увеличава на годишна база с 20,7 на сто и възлиза на 745 590 хил. лв., съобщава Комисията за финансов надзор. От тези пари 663 762 хил. лв. са платени в полза на застрахователи със седалище в България, а 81 827 хил. лв. в полза на застрахователи от други държави. Приходите от комисионни с включено презастраховане на застрахователните брокери към 30 юни 2018 г. се увеличават на годишна база с до 122 505 хил. лв. От всички начислени комисионни 90 на сто са приходите от записани комисионни по застраховки в общото застраховане и 10 на сто - в животозастраховането.

Източник: 24 часаДружества
Търговия на едро с метални руди и метали в първични форми
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Хъс ООД - Пловдив   301 198  
  2   Тисенкруп Матириалс България ООД - София   150 496  
  3   Интерком Груп ООД - Варна   117 140  
  4   Металснаб България АД - София   92 548  
  5   ЗПТ Трейд ЕООД - София   60 703  
  6   Металком Инвест ЕООД - Благоевград   37 712  
  7   Маяк М АД - Бургас   35 262  
  8   Балкан Стийл Инженеринг ООД - Казичене   32 583  
  9   Сидма България ЕАД - София   31 728  
  10   Минметинвест АД - Пловдив   31 363  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 30.08.2018
  Обща стойност (BGN): 340 953.30  
Брой търгувани компании: 30
Premium 33 030.64
Standard 298 781.04
АДСИЦ 7 685.79
Структурирани 1 455.84
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София -9.57 %
Синергон холдинг АД - София 8.49 %
BaSE - Акции: 1 143.84
BaSE - АДСИЦ: 7 674.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Нов инвеститор има намерение да разкрие нови 200 работни места в Ловеч, стана ясно от провелата се среща между кмета Корнелия Маринова и Мартин Ганев, съдружник в „Анса Борима”. Заедно със своя екип инвеститорът разкри своите намерения да вземе под наем помещения и до края на годината да започне производство. Интересът му е към цехове в Северната индустриална зона, където преди години португалска фирма произвеждаше облекла. „Анса Борима“ ООД е консорциум между българската компания "Борима" АД и италианската "Анса Компосити". Фирмата има дългогодишна история в производството на телекомуникационно оборудване, компоненти и части за електротехническата и други индустрии, продукцията се изнася в редица страни. В момента имат бази в троянското село Борима и плевенския град Искър. „Анса Борима“ работи с най-големите фирми в бранша и е предпочитан доставчик от „Шнайдер Електрик“ и ABB, които са гигантски компании. В Ловеч се предвижда основно да се прави монтаж, като ще има различни линии. Предстои обучение на хората, които ще бъдат назначени на работа. През 2016 г. „Анса Борима“ беше обявена за четвъртото най-бързо развиващо се предприятие в България в сектор „Електротехника“.

Източник: Дарик радио

"Стара планина холд" е увеличил приходите си със 17% през първите шест месеца на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година, показва консолидираният отчет на холдинга. По-високи продажби отчитат и основните предприятия в портфейла на му. Промяната на печалбата на дружествата обаче не е еднопосочна, а нетният резултат на холдинга остава почти без промяна. Нетните приходи от продажби на "Стара планина холд" са малко над 126 млн. лв. към края на юни (виж таблицата), като резултатът е с около 10% по-висок от прогнозата на компанията. Разходите също се увеличават с близо 20 млн. лв. Консолидираната печалба след данъци, която включва и малцинственото участие (сумата, която не принадлежи на групата), се повишава с 14.5% до 13.9 млн. лв., но нетният резултат е с около процент по-нисък от миналата година. Над половината от инвестициите на холдинга са в областта на силовата хидравлика, като основните предприятия са "М+С хидравлик" - Казанлък, и "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) - Ямбол. Третото основно предприятие в портфейла е производителят на акумулатори "Елхим-Искра" - Пазарджик. Холдингът има инвестиции също в "Българска роза", "Боряна", "Фазан" и др.

Източник: Капитал

Датската верига за търговия с мебели и стоки за дома JYSK отвори нов магазин в Пловдив. Това е трети обект на компанията в българския град и общо 22-ри в страната. От веригата посочват, че през август са открили още 4 магазина, а в следващите месеци ще навлязат в още три града у нас. Преди няколко месеца стана ясно, че JYSK планира по-сериозна експанзия на бизнеса си в България, като тогава от веригата обявиха, че ще отворят 14 нови обекта, като в тях ще наемат 450 служители. Също така предстои да заработи логистичната база на компанията в индустриалния парк в Божурще, която ще бъде четвъртата такава за JYSK в света. Инвестицията в него е 100 милиона евро, като там ще бъдат отворени още 300 нови работни места. От базата ще се правят доставки за 270 магазина в 7 държави в Югоизточна Европа. Датската верига стъпи на българския пазар през 2005 година, като първият й магазин е в Пловдив. Към момента тя има присъствие в 14 града у нас, като за нея работят над 245 служители.

Източник: money.bg

Столична община прекрати договора на "Витоша експрес" за линията София-Пловдив. "Причината е , че превозвачът системно е нарушавал клаузите по договора. Не са спазвали цената, която са обявили за билета. Возили са на 14 лв. при обявена цена от 7 лв.", обясни директорът на Дирекция "Транспорт" в Столична община Иван Николов. Едномесечното предизвестие към "Витоша експрес" е изпратено на 29.7.2018 г., като то е изтекло на 29.8.2018 г. Още преди да изтече предизвестието общината е поискала от областния управител на София разрешение за стартиране на процедура за пряко договаряне с нова фирма. Целта е услугата да не се прекратява. На 15 август е избрана нова фирма, която да оперира по линията, но тя има 30 дни да върне документите подписани.

Източник: 24 часа

Недоволните от обществената поръчка на БДЖ за закупуване на 42 мотрисни влака се увеличават. Германската Siemens е изпратила писмо към жп дружеството с искане за промяна на част от условията и техническите параметри. От БДЖ потвърдиха, че и чешкият производител на влакове Skoda също е поискал да се пренапише обществената поръчка. Според жп превозвача няма нищо необичайно, тъй като в 10-дневен срок заинтересованите от търга могат да изпратят искане с предложения за изменение в поръчката. По закон „Холдинг БДЖ“ има 14 дни, в които да отговори на писмата с препоръки на компаниите, а в противен случаи те могат да се обърнат с жалби към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). През август миналата година Ernst & Young, на която бяха платени 100 хил. лв., за да подготви документацията по търга, се обърна към четири водещи фирми в производството на влакове (между които Siemens и Skoda) за евентуална индикативна стойност на поръчката. Българо-китайската търговско промишлена палата също изпрати писмо-протест до "Холдинг БДЖ" срещу условията на търга.

Източник: economic.bg

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Експерти: Промените в Закона за хората с увреждания, касаещи квотите, не са работещи Промените в Закона за хората с увреждания, касаещи квотите, не са особено смислени. Около това мнение се обединиха директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков в интервю за предаването „Преди всички“.


Предстоящи събития

6-8 септември: Трети национален събор „Млечният път на България през вековете“

25 септември: Целодневно обучение "Практическо приложение на GDPR"

26 септември: Българо-китайски бизнес форум на тема „Иновации в текстилната промишленост“

27 септември: Клуб Investor.bg "Предприемачи на бъдещето". БСК е институционален партньор на събитието.

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Panasonic мести европейската си централа от Великобритания в Амстердам през октомври. Целта е да се избегнат възможни данъчни проблеми заради Брекзит, обясняват от компанията. Panasonic се опасява, че Великобритания ще намали данъците, за да привлича повече компании, но в такъв случай Panasonic вероятно ще трябва да плаща по-високи данъци в Япония. От компанията обясняват, че обмислят преместването на централата си от 15 месеца, като част от притесненията са били свързани със ситуацията за свободно движение на хора и стоки след Брекзит. Затова повечето служители ще се преместят, но други ще останат на Острова. Засега от компанията отказват да съобщят точния брой на хората, които ще трябва да се преместят в Амстердам. И други големи японски компании вече обявиха, че ще преместят централите си от Лондон преди март 2019 г., когато Брекзит ще стане факт. Сред тях са Nomura, Sumitomo Mitsui и Daiwa.

Източник: BBC

Америка

Аржентинското правителство се договори с Международния валутен фонд (МВФ) за незабавно предоставяне на част от кредита във връзка с неблагоприятната икономическа ситуация в страната. Това съобщи президентът на южноамериканската република Маурисио Макри. "Искам да съобщя, че се договорихме с МВФ за по-ранно предоставяне на всички средства, необходими за осигуряване на изпълнението на финансовата програма за следващата година", каза държавният глава. Според президентът "целта на това решение е да се премахне всяка несигурност", която може да възникне на пазара във връзка със ситуацията в икономиката. На 8 май аржентинският президент Маурисио Макри поиска помощ от МВФ на фона на резкия спад на курса на песото. През юни изпълнителният съвет на МВФ одобри споразумение за предоставяне на заем за страната от 50 милиарда долара за три години, от които 15 милиарда долара стават на разположение на страната незабавно.

Източник: BBC

Азия

Китайските законодатели преразгледаха преработения закон за данъка върху доходите на физически лица по време на дискусиите на течащата в момента сесия на Постоянния комитет на в закона за данъка върху доходите на физически лица Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). Според проекта за промени в закона, минималният праг за освобождаване от данъка се очаква да се повиши от 3 500 юана (512 долара) на 5 000 юана за месец (732 долара) или 60 000 юана за година. В него са добавени и специални данъчни облекчения за разходите за грижи за възрастните, образованието на децата, продължаване на образованието, лечението на сериозни заболявания, жилищни кредити и наеми. Реформите на данъчното облагане имат за цел да намалят бремето върху данъкоплатците като увеличат прага за освобождаване от данъка върху доходите на физически лица и добавянето на категории за специални данъчни облекчения, заяви Джан Чунсян, законодател участващ в дискусиите.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
30.08.2018
Dow Jones Industrial
25 986.92 (-137.65)
Nasdaq Composite
8 088.36 (-21.32)
Стокови борси
30.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.29
Heating oil ($US/gal.)2.2500
Natural gas ($US/mmbtu)2.8900
Unleaded gas ($US/gal.)2.0100
Gold ($US/Troy Oz.)1 210.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.52
Platinum ($US/Troy Oz.)794.80
Hogs (cents/lb.)49.12
Live cattle (cents/lb.)109.08

       Опознай България

Средновековна църква „Свети Петър“ с. Беренде

„Свети Петър“ е средновековна църква при село Беренде, Софийско, близо до Годеч. Тя не е датирана точно поради липса на ктиторски надпис. Някои учени я отасят към 13 век, други - към 14 век. Обявена е за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Храмът представлява малка като размер и градеж постройка от ломен камък, отнасяща се към малките еднокорабни църкви без притвор. Част е част от разположен край църквата некропол (гробище), който е използван до началото на 80-те години на ХХ в. Размерите ѝ са приблизително около 4,5 х 5,5 м. Стените ѝ са с дебелина от около 0,90 м. и са лишени от каквито и да е архитектонични членения и украса. Има една полукръгла апсида на северната страна, а сводът ѝ е с външно покритие от каменни плочи. Стенописите и са едни от малкото такива запазени от този период. Стенописният ансамбъл е пример за стил и единство на художествения образ. Счита се, че именно тук е бил създаден най-ранният известен ктиторски портрет – на цар Иван Асен II, рисуван през XIII век върху външната страна на църквата. Днес е напълно унищожен. Стенописите в храма не принадлежат на един автор, нито дори са създавани по едно и също време, за което свидетелства разликата в стилистичното изграждане на образите от различните части на сцените. Църквата не е реставрирана. (Източник: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.08.2018
Българска версия: 29737, Английска версия: 2918

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999