Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 30 август 2018 г., брой 4784
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16114
USD   1.67738
CHF   1.71790
EUR/USD   1.1660*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  АБВ АД - Варна
Гранд Банско Спа Хотел АД - София
Индустриален и логистичен парк-Бургас АД - Бургас
Коминвест АД - Варна
Овчаровски плаж АД - Балчик
Световна търговска организация АД - Варна
Синергон хотели АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

До 15 ноември 2018 г. ще заработи централното хранилище за резервни копия на данните от системите и регистрите на държавна администрация, съобщи Министерският съвет. Решението за създаването на хранилището бе взето след безпрецедентния срив на Търговския регистър, който продължи от 10-и до 17-и август. Институциите ще получат пространство в хранилището, където задължително да съхраняват резервно копие на ценните си данни по утвърдената процедура. Отговорността за целостта и сигурността на резервните копия ще е на Държавната агенция "Електронно управление". Едновременно с това правителството утвърди план за защита и съхранение на данни на критичните системи и регистри в България. Той предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. До 10 септември институциите трябва да изпратят на Държавната агенция "Електронно управление" изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни.

Източник: mediapool.bg

Стопанската конюнктура в страната е оценена от предприемачите в страната като неблагоприятна през месец август, отчита НСИ. Общият показател на бизнес климата намалява с 2,9% спрямо нивото си от юли. Понижение има във всички наблюдавани от НСИ сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. След повишение през май стопанската конюнктура се влоши през юни. През юли имаше задържане на нивото й и сега показателят намалява с близо 3%. В промишлеността понижението е с 1,9 пункта. Причината - влошени са очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работници остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 37,7 и 33,7% от предприятията. В строителството - сектора, в който работата върви най-интензивно именно през летните месеци, стопанската конюнктура се понижава с 3,8%.

Източник: ДумаПриватизация

До края на октомври 2018 г. ще бъде обявена процедурата за приватизация на общинската болница в Нова Загора. Вече са готови приватизационната оценка и правният анализ. Предстои комисия от Общинския съвет и общинската администрация да изготвят условията на процедурата. Още през януари от докладна записка на кмета на общината Николай Грозев стана ясно за решението МБАЛ "Св. Петка Българска" да бъде приватизирана. Като причина за това бе изтъкнато, че лечебното заведение не може да се самоиздържа и има задължения от 700 000 лева. В момента лечебното заведение е 100% собственост на общината и обслужва над 40 хил. души. Болницата е оценена на близо 2,8 милиона лева за 14 декара площ и над 6600 кв.м застроена специализирана площ. През 2017 г. приходите на лечебното заведение са 1,913 млн. лв., а разходите - 2,014 млн. лв. За предходната година дългосрочните задължение са над 287,5 хил. лв., а краткосрочните са над 398,7 хил. лв. За 2018 г. общината бе предвидила 80 хил. лв. за подпомагане на болницата.

Източник: Дума

Концесии

Министерския съвет стартира за втори път през тази година конкурс за концесиониране на плажа на курорта Албена. Първият конкурс бе обявен през май 2018 г., но процедурата бе отменена. Мотивът на туристическото министерство тогава беше, че при изчисляване на минималното концесионно възнаграждение е сбъркало и затова конкурсът трябва да се отмени и насрочи отново. Според решението на кабинета, взето по предложение на туристическото министерство, минималното концесионно възнаграждение, което ще плаща концесионерът на държавата, не може да е под 1,6 млн. лв. без ДДС на година. В решението за отложения конкурс то беше изчислено на 919 785 лв. без ДДС. С друго решение се дава начало на конкурс за концесиониране на плажа на Ривиера, като при него годишното плащане е 319 хил. лв. без ДДС. Конкурс за плажа на Ривиера също се прави за втори път тази година, но първият бе отменен, понеже бе обжалван от участници. Плажовете и на двата курорта през последните две десетилетия се стопанисват от самите курорти, които получиха концесиите по право по силата на стария приватизационен закон.

Източник: 24 часа

Дружества
Търговия на едро с др. машини и оборудване за произв., търговията и транспорта и части за тях
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Евромаркет-БРД ООД - София   40 756  
  2   Полимета С ООД - София   31 023  
  3   Апекс-Сервиз ООД - Пловдив   21 806  
  4   Мотокар Сервиз Терзиеви и Узунов ООД - Пловдив   19 533  
  5   В и В Изоматик ООД - София   14 685  
  6   Евромаркет Компресорс АД - София   11 374  
  7   Енко Вендинг ООД - София   10 301  
  8   Вило България ЕООД - София   8 820  
  9   АСМ 2 ЕООД - София   7 538  
  10   ЛД ООД - София   7 263  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 29.08.2018
  Обща стойност (BGN): 1 719 853.62  
Брой търгувани компании: 43
Premium 21 289.95
Standard 1 694 891.21
АДСИЦ 3 102.46
Структурирани 570.00
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч 33.33 %
Българо-американска кредитна банка АД - София -16.08 %
BaSE - Акции: 316 215.59
BaSE - АДСИЦ: 226 800.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германският производител на автомобилни климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) ще инвестира 31.6 млн. лв. в разширение на завода си в индустриалната зона в Божурище, стана ясно от одобрения от правителството меморандум за разбирателство с компанията за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект. За него се разбра преди два месеца, но тогава от дружеството не уточниха каква ще бъде инвестицията. Проектът предвижда изграждането на разширение на съществуващата производствена и логистична сграда, което ще позволи инсталирането на допълнително оборудване, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Инвестицията ще бъде направена върху собствен терен на дъщерното дружество "Бер-Хелла термоконтрол". Новото производство ще бъде въведено в експлоатация в началото на 2019 г. Очаква се със завършването му компанията да открие 250 нови работни места. В момента в нея работят близо 490 души. По данни на BHTC разширението ще бъде с близо 6500 кв.м, което включва 4340 кв.м производствена площ и 1370 кв.м складове, както и технически зони, офиси, лаборатории и т.н. Това ще повиши капацитета за производство с около 80%. В бъдещата сграда ще се работи по нови проекти за настоящи клиенти на компанията. Българското предприятие доставя продукти на Daimler, MAHLE Behr, Renault, Scania,VW и др.

Източник: Капитал

Международната софтуерна компания Devexperts ще открие свой развоен център в София, където в следващите две години предстои да бъдат наети 80 души. Компанията ще търси специалисти по свръх бързи трейдинг алгоритми, обработка на големи обеми от данни, добавена реалност и изкуствен интелект. Централата на германската компания е в Мюнхен, но има офиси също в Анталия и Порто. Преди да реши окончателно, че новият ѝ офис ще е именно в България, от Devexperts са обмисляли дестинации като Чехия и Унгария. От ръководството обаче са преценили, че тук има повече квалифицирани софтуерни специалисти, по-добри условия за бизнеса и отлична технологична инфраструктура. Офисът на компанията в България ще бъде ръководен от Виктор Андонов. Преди да поеме сегашния си пост, Андонов ръководи развойния център на DataArt Юръп, а преди това е бил вицепрезидент на софтуерното инженерство в Moody's Investor Services, както и технологичен директор на RecycleBank.

Източник: Стандарт

Производителят на сладка и конфитюри "Цима-99" ще инвестира 7 млн. лв. в нов логистичен център и допълнително оборудване за фабриката си в село Стряма, община Раковски. Проектът се очаква да приключи догодина и да увеличи капацитета за производство. През миналата година компанията увеличи продажбите си с над една трета, като за растежа си залага основно на износ. Освен в България продуктите й вече се продават в 38 държави. Складът ще бъде изграден на парцел от 22 дка. Строителството започва в началото на септември и ще продължи шест месеца. Сградата ще бъде с разгърната площ 6500 кв.м, а изпълнител на строителните работи е "Кастело прикаст". Компанията е специализирана в изграждането на промишлени и складови сгради, като в момента изпълнява подобни обекти в 11 промишлени зони в страната. Проектът ще бъде финансиран с комбинация от собствени средства и банков кредит. В момента в "Цима-99" работят около 60 души, още 10-ина ще бъдат наети след приключването на проекта. Целта на "Цима-99" е да увеличи износа, който в момента носи 60% от приходите й. Основните й пазари са Израел, Япония и САЩ, но продуктите й стигат също до страни като Австралия, Южна Африка и Китай. През 2017 г. приходите от продажби на дружеството нарастват с 34% до 10.7 млн. лв., а нетната печалба се увеличава с 68% до 1.4 млн. лв.

Източник: Капитал

Столичната община ще поиска от собственика на лифтовете на Витоша - дружеството "Витоша ски", за собствена сметка да възстанови или да премахне съоръженията, които не работят. Преди да стане това, трябва да приключи проверката на състоянието им, която се изпълнява от общинската дирекция "Контрол по строителството", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента от четирите лифта в планината работят само Драгалевският и Симеоновският, и то само в събота и неделя. Романски и Княжевски не функционират от години. Единствено през ски сезона кабинковият лифт от Симеоново работи всеки ден. "Витоша ски" стопанисва съоръженията от 2007 г. Недоволството, че не всички лифтове работят, както и това, че редица писти не се използват, е от години, но без резултат. За да се случи това, процедурата трябва да бъде одобрена от екоминистерството и Министерския съвет. През 2016 г. дори беше създадена временна комисия към СОС, която да анализира съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до планината, и да изработи предложения и мерки за решаването им.

Източник: Сега

Комисията за финансов надзор утвърди одиторите на "Евроинс иншурънс груп""БДО България” ООД и "Захаринова Нексиа" ООД (с предишно наименование "Захаринова и партньори" ООД) ще извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2018 г. на застрахователя, съгласно чл. 101, ал. 1 от Застрахователния кодекс.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 29.08.2018 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи Уведомление за финансовото състояние на ВИПОМ АД на консолидирана основа към 30.06.2018 год       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: Северозападна България има неизползван потенциал за развитие

Позиция на БСК относно проекта на Закон за хората с увреждания

Димитър Бранков: Квотите за хората с увреждания са неизпълними


Предстоящи събития

6-8 септември: Трети национален събор „Млечният път на България през вековете“

25 септември: Целодневно обучение "Практическо приложение на GDPR"

26 септември: Българо-китайски бизнес форум на тема „Иновации в текстилната промишленост“

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Carlsberg ще увеличи капацитета си в пивоварната Kronenbourg в Обернай, Франция. И към момента тя е най-голямата на компанията в Европа. Сега производителят на едноименната бира планира да вложи още 100 милиона евро. С инвестицията пивоварната ще бъде обновена, а капацитетът ѝ ще бъде увеличен. Вложението идва след международния успех на френските бири като Kronenbourg 1664, заяви датската компания. Carlsberg е третият най-голям производител на бира в света след Anheuser Busch InBev и Heineken. В последните години обаче компанията отчита стагнация в Западна Европа, но отскоро увеличава приходите си заради по-високите цени, след като потребителите избират премиум бири. Carlsberg придоби Kronenbourg през 2008 г. В завода се произвежда и безалкохолната бира Birell, която се продава само на два пазара - в България и в Полша.

Източник: Reuters

Америка

Икономиката на САЩ се е разраснала с 4,2% през второто тримесечие на годината, което е над консенсусната прогноза на пазара за разширение от 4%, отбелязвайки най-бързия темп на растеж от третото тримесечие на 2014 г. За сравнение, първотo четене на данните показа растеж от 4,1%. От публикуваните сезонно и инфлационно коригирани данни става ясно, че бизнес инвестициите и запасите са допринесли повече за растежа, отколкото се предполагаше. Периодът от април до юни беше първото цяло тримесечие с намаление на данъците, която е и една от реформите, предприети от американския президент Доналд Тръмп, пише Business Insider. Според актуализацията на данните потребителско потребление през второто тримесечие на годината е било малко по-слабо спрямо очакваното, отчитайки ръст от 3,8% при прогноза за 3,9%. Очакванията за растеж през третото тримесечие на годината обаче варират от 1,96% до 4,6%.

Източник: Associated Press

Азия

Шведската верига Ikea е поредната компания, въвлечена в политическия диспут между Китай и Тайван. Компанията отнесе сериозни критики от китайски интернет потребители и държавните медии заради една малка подробност от голямо значение за Пекин - в интернет бяха публикувани снимки, на които се вижда, че на опаковки на стоки от Ikea Тайван е посочена като отделна държава. Редица публикации на платформата Weibo, която е китайския аналог на Twitter, показват етикети от опаковки, в които има информация за продукта за Китай и отделно за Тайван. "От Ikea трябва да дадат обяснение по този въпрос, който засяга китайските потребители, възможно най-скоро и да коригира грешката си", се посочва в статия в държавния таблоид. Говорителят на Ikea в Шанхай коментира, че компанията стриктно спазва законодателството в страните, в които оперира. От позицията става ясно, че от веригата вече водят вътрешни разговори дали етикетите да бъдат променени, но все още не ясно кога ще излязат с решение.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
29.08.2018
Dow Jones Industrial
26 124.57 (60.55)
Nasdaq Composite
8 109.69 (79.65)
Стокови борси
29.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.68
Heating oil ($US/gal.)2.2500
Natural gas ($US/mmbtu)2.8700
Unleaded gas ($US/gal.)2.0000
Gold ($US/Troy Oz.)1 209.90
Silver ($US/Troy Oz.)14.63
Platinum ($US/Troy Oz.)794.20
Hogs (cents/lb.)51.55
Live cattle (cents/lb.)108.70

       Опознай България

Храм-паметник Александър Невски

На 30 август 1724 г. Петър Първи тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Петербург. През 1924 г. е осветен храм-паметникът Св. Александър Невски в София, който е една от най-големите забележителности и символи на града, както и най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. След възстановяването на патриаршията през 1953 г. е избран и за патриаршеска катедрала. Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия. Храмът заема площ от 2600 кв.м., с дължина от 70 м и широчина от 55 м. Представлява внушителна петкорабна постройка от кръстокуполен тип. Самата църква има кръгла форма, като се състои от три олтарни абсиди: централна, посветена на Александър Невски, южна – на Цар Борис I Кръстителя, и северна – на светите братя Кирил и Методий. Иконите и стенописите в храма са дело на видни български и руски художници. Сред тях се срещат много ценни уникални експонати, един от които е Бисерната икона, изобразяваща Св. Богородица и младенеца, за която се смята, че е чудотворна. Друг ценен експонат е камъкът от Голгота, поставен в седефена кутия с герба на Царство България, който е подарен на храма от патриарх Кирил. През 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.
На тази дата Православната църква чества деня на Цариградския патриарх Св. Александър. Празнуват всички с името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.08.2018
Българска версия: 29737, Английска версия: 2918

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999