Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 22 август 2018 г., брой 4778
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(22.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17944
USD   1.70043
CHF   1.71986
EUR/USD   1.1502*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

Към края на юни 2018 г. брутният размер на необслужваните кредити и аванси в системата е достигнал 7,702 млрд. лв., понижавайки се леко от сумата от 7,715 млрд. лв. към 31 март 2018 г. Делът им в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 9,1% при 9,3% в края на март, отчита Българската народна банка (БНБ) за необслужваните заеми за второто тримесечие на годината. Най-лоши кредитополучатели са компаниите. Брутният размер на фирмените заеми, които не се погасяват, е 5,53 млрд. лв. Потребителските кредити са в размер на 952 млн. лв., а ипотечните - 985 млн. лв. Нетният размер на лошите фирмени кредити е 2,22 млрд. лв. Преди година размерът им е бил с близо милиард повече. Просрочените потребителски кредити са нетно за 869 млн. лв. Необслужваните ипотеки са в нетен размер от 529 млн. лв.

Източник: Дума

От всички страни в ЕС България е най-зависима от търговията с Турция, показват най-новите данни на Евростат. Една пета от износа на българските фирми извън Евросъюза отива именно към южната съседка, подобен е процентът и на стоките, които България купува от Турция, и това са най-високите дялове в рамките на ЕС. В номинално изражение лидери по внос от Турция са Германия (13.9 милиарда евро), Обединеното кралство (8.4 милиарда евро) и Италия (8.3 милиарда евро). Сумата за България е 1.86 млрд. евро.

Източник: СегаКонцесии

Община Павликени дава на концесия общински рибарници. За целта тя е направила план с обектите, към които вече има интерес. Първи в списъка е включен рибарникът в Лесичери с площ от 29 дка. Очаква се имотът да бъде запазен и поддържан в добро техническо състояние. Планира се процедурата за концесионер да бъде обявена през 2019 г., а срокът на концесията да бъде 10 години. Вторият рибарник е в Недан и той има площ от 9 дка. Срокът на концесията е 25 години. В рибарника ще бъде развито рибовъдство, напояване, спортен риболов, туристически и други развлекателни дейности. По този начин ще се гарантира запазването и поддържането на рибарника. За тези два водоема Общината определя концесионни възнаграждения по 40 лв. на декар. Предстои този план с обектите да бъде одобрен на предстоящата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 30 август 2018 г.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Производство на канцеларски и търговски мебели, без столове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Балкан АД АД - София   23 017  
  2   Салекс ООД - Бургас   20 800  
  3   О.Р.Т. АД - София   5 713  
  4   Никром ЕООД - София   4 563  
  5   Офисфера АД - София   3 226  
  6   Евро Дом ЕООД - Русе   2 982  
  7   Модекс ООД - Кърджали   2 529  
  8   Делфос дизайн ЕООД - София   2 467  
  9   Мебели Камбо ООД - Хасково   2 369  
  10   Мебелсистем АД - Пазарджик   109  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 21.08.2018
  Обща стойност (BGN): 2 943 461.86  
Брой търгувани компании: 28
Premium 1 835 389.30
Standard 933 871.54
АДСИЦ 15 718.92
Облигации 158 482.09
Най-голяма промяна в цените
Параходство Българско речно плаване АД - Русе -5.43 %
Първа инвестиционна банка АД - София 4.10 %
BaSE - Акции: 1 512 600.09
BaSE - АДСИЦ: 1 751 389.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Financial Times ще стартира нова инвестиция в България. Плановете на компанията са да разкрият център за развойна дейност в областта на информационните технологии в страната ни. Първоначално Financial Times ще партнира с друг британски инвеститор, който вече е развил дейност в България – „Xoomworks Technology", за създаването на технологичен екип, който се очаква да достигне до 100 човека в рамките на една година. Плановете на британската медия е до две години да оперира напълно самостоятелно, а проектът им да стартира до края на тази година. През 2015 година британското издание е придобито от японската издателска група Nikkei Inc за 844 млн. британски лири. „Xoomworks Technology", с които те ще си партнират при стартиране на проекта им в нашата страна, е британска софтуерна компания, която през 2015 разкрива своя развойно-технологична дейност в областта на информационните технологии в гр. София. Компанията специализира в създаване на дигитални иновации, мобилни приложения и софтуер за контрол и проследяване на качеството.

Източник: Стандарт

Девет са кандидатите, подали оферти за обществената поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" за подмяна на стари, счупени и изтрити знаци по републиканските шосета. За целта АПИ е предвидила 15 млн. лева, като обновяването на знаците ще продължи 5 години. Поръчката е разделена на шест части - колкото са регионите на планиране, на които България се дели според изискванията на европейската статистика. За всеки лот са отредени по 2.5 млн. лева, срещу които изпълнителите трябва да доставят и монтират табелите. Доста от офертите са подадени от фирмени обединения, което е малко странно, тъй като поръчката не е с висока сложност. За Северозападния район, включващ областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, кандидатстват ПСТ-СЕТ BC ДЗЗД (тук влизат "ПСТ ГРУП“, „СЕТ Къмпани“ АД и „МВ МОНТАЖИ“ ЕООД ) и "Трафик пътна сигнализация". За Северния централен район, в който са В. Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, кандидатстват три консорциума, сред които отново е "ПСТ-СЕТ BC ДЗЗД". За Североизточния район с център Варна единствената оферта е на "Зебра" ООД. За Югоизточния район с център Бургас се състезават "Кастело“ ООД, „А.Д. ХОЛД“ ООД, „Микони“ ООД. За Южния централен район има един кандидат, а за Югозападния - три.

Източник: Сега

В Долна Липница великотърновска фирма прави дестилерия за производство на етерично-маслени култури. Инвестиционното предложение вече е заявено от “Фермер 33” ЕООД. Сградата и прилежащият двор на бившето училище, с обща площ над 15 декара, са закупени от “Тервел 2014”, представлявана от Галин Анастасов. Предвидено е полусрутената сграда с горял покрив да бъде съборена и на нейно място да се изгради голяма производствена база. Освен дестилерията, ще има цех за обработка и съхранение на ядки. Вече има засадени орехови и лешникови градини в землища на Полски Тръмбеш и Павликени. Дестилерията ще преработва лавандула, маточина, лайка и други тревни култури. Предвижда се цехът да бъде на две нива с монолитно и метално строителство. Разгънатата площ на строежа ще бъде около 1000 кв.м. Тревите ще се сеят на полето и ще се косят със специални косачки. Обраните билки ще се съхраняват под навес на площадката до инсталацията, след което ще постъпват в дестилатора. Отпадните продукти от производството ще бъдат използвани за тор. Предвидено е в дестилерията да работят до 6 души на смяна, а работното време по 8-10 часа на ден, като в пиковото време се предвижда трисменен режим на работа. Инвеститорът е предвидил още цехът годишно да преработва до 700 т лавандулов цвят и 400 т маточина, като добитото масло да бъде общо над 10 тона.

Източник: Янтра - Велико Търново

"Индустриален парк Шумен" започва изграждането на нова зона. Причината за това е, че над 85% от разработената територия вече е продадена, а има интерес за закупуване на нови парцели. Бъдещата подзона ще бъде с обща площ 590 дка и в нея ще бъдат инвестирани около 6 млн. лв. Очаква се тя да е готова до девет месеца. По проект паркът е с обща площ 2400 дка и е разделен на четири подзони, които да се развиват една след друга, като първата от тях (зона А) беше завършена през 2013 г. Големият приток на инвеститори започна през 2016 г., като към момента са приключили продажбите или предстои финализиране на сделките за 15 парцела, или над 85% от терена. Това налага изграждането на следващата част от парка (зона С). Тя е с площ 590 дка, но реално на инвеститорите ще бъдат предложени около 390 дка, тъй като останалата площ е за изграждане на инфраструктура. Терените в новата зона С ще са между 20 и 40 дка, но ще има и по-малки парцели за по-малки инвеститори. Строителството на инфраструктурата трябва да приключи в рамките на девет месеца, така че потенциалните инвеститори ще могат да задвижат проектите си преди началото на следващото лято.

Източник: Капитал

Старозагорската строителна компания „Трейс Груп Холд“ ще участва в обновяването на 12-километров участък в Сърбия. Публичното предприятие „Путеви Србиje” (Пътища на Сърбия) и обединение JV ‘TRACE VLASOTINCE” (съставено от „Трейс Груп Холд“ като водещ партньор и „Трейс ПЗП Ниш“ АД) подписаха в средата на август договор - за изпълнение на обществена поръчка за тежка рехабилитация (модернизиране) на държавен път IB 39, участък: Власотинце – Сводже, от км 58+ 876 до км 46+ 362. Стойността на поръчката възлиза на 652,6 млн. сръбски динара без ДДС (около 10,8 млн. лева). Финансирането на проекта се осъществява чрез средства от Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и бюджета на Сърбия. Срокът за изпълнение на строителните работи е 15 месеца.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Великобритания цели да увеличи износа си до 35 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) след излизането си от ЕС, стремейки се да разшири търговските си връзки с останалата част от света, заяви днес британският министър на международната търговия Лиъм Фокс. Фокс обаче не даде срокове за постигане на целите. Министерството на международната търговия бе създадено след решението на британците да излязат от съюза през 2016 година. Според ведомството 400 000 компании са на мнение, че могат да изнасят стоки, но не го правят. Министерството уточни, че изнесените миналата година стоки и услуги представляват 30 процента от брутния вътрешен продукт. Очертавайки новата износна стратегия на страната пред бизнес аудитория в Лондон, Фокс каза, че Brexit е шанс да се използват възможностите, предоставени от променящия се модел на световната търговия. Трябва да повишим амбициите си, да разширим хоризонта си и да разширим времевия мащаб. Европа е и ще продължи да бъде важен пазар за нашите стоки и услуги, но има свят и отвъд Европа и време след Brexit, посочи той. 

Източник: Reuters

Америка

Правителството на САЩ е одобрило продажбата на суров петрол от стратегическите си резерви. Действието е позволено по силата на действащите закони и ще осигури допълнително предлагане на глобалния пазар след подновяването на санкциите на Вашингтон спрямо Иран. 11 милиона барела суров петрол ще бъдат предложени на пазара в периода между 1 октомври и 30 ноември, съобщават от Министерството на енергетиката на САЩ. Самите продажби са предвидени чрез промени в бюджетното и здравното законодателство на САЩ съответно от 2015 г. и 2016 г. Стратегическите резерви от петрол на САЩ са създадени през 1970 г. след като американската икономика е парализирана заради петролно ембарго. По данни към 2011 г. стратегическите резерви се състоят от 727 милиона барела, които се съхраняват в близост до крайбрежието на Тексас и Луизиана. Резервите са използвани за справяне с недостига на петрол, предизвикан от извънредни ситуации като урагана „Катрина“ през 2005 г. и срива в производството от Либия през 2011 г. Окуражени от ръста на вътрешното производство на петрол, депутатите решиха да въведат мандатни продажби, за да финансират федералното правителство.

Източник: CNBC

Азия

Ценните книжа на мобилните оператори в Япония се сринаха, след като говорител на правителството заяви, че те имат резерви, които да им позволят да намалят сметките с около 40 процента. Изявлението създаде нови притеснения, че законодателният орган ще поднови опита си да увеличи конкуренцията в сектора, доминиран от трима големи играчи. Компаниите изтриха около 1 трилион йени ($9 милиарда) от пазарната си капитализация. Говорителят заяви, че сред трите големи компании няма конкуренция. NTT Docomo Inc. изтри 4 процента -- най-големият спад през тази година, а KDDI Corp. поевтиня с 5.2 процента. SoftBank Group Corp. изтри 1,6 процента.Призивите на правителствата цените да бъдат намалени и преди удари сериозно акциите на операторите -- най-силно през 2014 г. и после през 2016 г. При тези случаи телекомите обещаха да намалят цените, но Docomo и KDDI отчетоха ръст на приходите през миналата фискална година. Този път изявлението дойде преди важен вот за премиера Шинцо Абе и неговата либерал демократична партия на фона на притеснения, че потребителите може да изразят недоволство от повишения данък продажби.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
21.08.2018
Dow Jones Industrial
25 822.29 (63.60)
Nasdaq Composite
7 859.17 (38.17)
Стокови борси
21.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.32
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)2.9900
Unleaded gas ($US/gal.)1.9200
Gold ($US/Troy Oz.)1 201.70
Silver ($US/Troy Oz.)14.76
Platinum ($US/Troy Oz.)794.80
Hogs (cents/lb.)56.22
Live cattle (cents/lb.)110.48

       Опознай България

Гложенски манастир

Гложенският манастир се намира в близост до село Гложене, на 12 км от град Тетевен. Погледнат от долу е като замък върху скалите, в близост до връх Лисец (Стара планина). Според преданието манастирът е построен през 13-ти век от украинския княз Георги Глож с благословията на цар Иван Асен II. Светата обител е посветена на Св. Георги Победоносец. Според легендата, скоро след основаването на манастира, иконата на Св. Георги многократно е изчезвала от обителта, само за да бъде намерена по-късно на хълма недалеч от селото, на който се намира настоящият манастир. Това необяснимо ‘бягство’ на иконата е било изтълкувано от монасите като божи знак за това, че манастирът трябва да бъде преместен на хълма. В крайна сметка това е направено през 14-ти век. Днес оригиналът на иконата се съхранява в Ловчанската митрополия. По време на османското робство Васил Левски често се укрива от турците в манастира. Скривалището му се пази и до днес. Друг известен българин, който е живял там, е книжовникът Васил Друмев. Той е затворен по заповед на княз Фердинанд. В продължение на 15 месеца Васил Друмев изкарва на солена риба и вода, както и на храната, която монаси му дават през таен отвор на тавана на стаята му. Васил Друмев е освободен след падането на правителството на Ал. Стамболов. Манастирската църква е построена заедно с новия манастир през 14-ти век. Била е изографисана и с богата дърворезба. Земетресение през 1913 г. я срива до основи. Днешната църква е построена през 1951 г. върху основите на старата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.08.2018
Българска версия: 29758, Английска версия: 2919

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999