Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 21 август 2018 г., брой 4777
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18582
USD   1.71264
CHF   1.72077
EUR/USD   1.1420*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Винарска изба Розова долина АД - Карлово
Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански
Хоумлан ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Габриела Козарева е назначена за изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Тя е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Новият изпълнителен директор на АВ има над 10 години управленски административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. Козарева оглавява Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерство на младежта и спорта от май 2015 г. След това от "Атака" я предлагат за зам.-министър на спорта при Красен Кралев. Заема позицията от май 2017 до февруари 2018 г., когато е освободена, за да оглави Агенцията за малките и средни предприятия на мястото на Мариета Захариева.

Източник: Дума

Фондът на фондовете стартира процедура за избор на мениджър на Фонд Мецанин/Растеж (ФМР), който ще управлява публични средства от 38.5 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Инструментът ще привлече и допълнително частно финансиране от минимум 16.5 млн. евро. ФМР ще подкрепи развитието на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия (МСП) в зрял етап на развитие. Чрез него ще се осигури достъп до алтернативно финансиране за МСП с потенциал за растеж и с планове за разширяване и подобряване на дейността, навлизане на нови пазари, както и разработването на нови продукти и услуги. Размерът на инвестициите във всяко предприятие ще бъде в диапазон от 2.5 млн. до 7 млн. евро. Подкрепата от ФМР ще се осъществява под формата на дялови и квази-дялови инвестиции, съществена част от които ще бъде предоставена под формата на мецанин финансиране.

Източник: БанкеръДружества
Търговия на дребно в неспец. магазини с разнообразни стоки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Кауфланд България ЕООД енд Ко КД - София   1 663 056  
  2   Синджента България ЕООД - София   100 190  
  3   Доверие-Брико АД - София   90 693  
  4   Баумакс България ООД - София   84 354  
  5   Лили Дрогерие ЕООД - София   68 432  
  6   345 ООД - София   26 952  
  7   Комсед АД - София   20 991  
  8   ХМ Томи АД - Добрич   17 899  
  9   Инфосистемс интернешънъл ЕАД - София   7 031  
  10   Грийн Мастър Груп ЕООД - София   6 441  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.08.2018
  Обща стойност (BGN): 3 332 534.46  
Брой търгувани компании: 24
Premium 1 721.35
Standard 1 553 749.08
АДСИЦ 49 653.00
Структурирани 1 235.42
Облигации 1 726 175.61
Най-голяма промяна в цените
Джи Пи Ес контрол ЕАД - София -50.60 %
Монбат АД - София 3.21 %
BaSE - Акции: 750.10
BaSE - АДСИЦ: 96.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българското предприятие „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД (R&M) е избрано за основен доставчик на ключово оборудване за изграждане на публичната фиброоптична мрежа, част от изпълнението на цялостната стратегия на Германия до 2025 година за осигуряване на широколентов интернет до всяко домакинство. В българския завод ще се произвежда иновативната дистрибуторна кутия Polaris-box 6, която е е многофункционална, прахоустойчива, водоустойчива и отговаря на всички изисквания за изграждане на надеждна оптична свързаност в или извън сградите. Интегрираното в корпуса уплътнение осигурява високия клас на защита IP67, а кабелните уплътнения отговарят на IP65. „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД в момента предприема стъпки по увеличаване на капацитета на производството и в рамките на следващите 5 месеца трябва да има готовност за доставка на 160 000 Polaris кутии в Германия, което е със 150% повече от настоящото ни натоварване годишно. „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД е производител на оптични кабели и пасивни компоненти за изграждане на висококачествени комуникационни мрежи (LAN, MAN, WAN). Предприятието е част от международната група Райхле Груп (Reichle Group), която работи в повече от 40 страни. За последните 5 години „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД е инвестирала в България над 30 млн. лв. в сградна инфраструктура и изграждане на производствени линии. Плановете са през следващите 2 години да вложи допълнителни 5 млн. лв. в разширение на производствения капацитет.

Източник: economic.bg

Шивашката фабрика "Джоди-1" е разработила яке, което при необходимост може да се превръща в дълга шуба и дори в спален чувал. Якето е способно да зарежда мобилни телефони, радиостанции или други електронни устройства, защото е снабдено със соларни батерии, които възстановяват заряда си, докато се прави дълъг преход. Соларната батерия е компактна и много здрава – устойчива е на удар и вода. Максималният ѝ заряд е 10 000 mAh. Якето може да се разтяга на дължина и да зарежда устройства. Сливенската компания патентова идеята си за иновативно яке през 2016 г. Само разработката й струва на предприятието близо 12 000 лева. За производството му внася специален непромокаем текстил от Турция и Италия. Моделът е разработен изцяло от специалистите и дизайнерите на фирма "Джоди-1". Идеята за мултифункционалното яке печели проект по програма "Иновации" на стойност 1.3 млн. лева, който сливенската фирма успява да изпълни през 2017 година. През 2016 г. оборотът на "Джоди-1" е 4 млн. лева, а през 2017 г. - 4.7 млн. лева. До края на годината ръководството планира да назначи на работа още 20 души.

Източник: Капитал

Проектирането, изграждането и управлението на системата за новите лични карти и паспорти, които ще имат чип за електронна индентификация ще струва над 238.2 млн. лв. без ДДС. Предвижда се производството на новите лични документи да става централизирано, като за целта ще бъде изградена специална сграда. Идеята е тя да бъде построена в Академията на МВР в София. Бъдещият изпълнител ще бъде избран чрез ограничена процедура на два етапа. От тях ще бъдат определени трима кандидати, които ще получат техническата спецификация за изготвянето на офертите си. От тях МВР ще избере един, с когото ще сключи за 10 години (120 месеца) договор за изпълнение. Крайният срок за внедряване на новата система за личните документи е есента на 2020 г., но амбицията ни е това да стане до края на 2019 г.

Източник: mediapool.bg

Заводът за електрически инструменти в Ловеч "Спарки Елтос" е задълбочил загубата си през първата половина на 2018 г. Тя се е увеличила с повече от 1 млн. лв. в сравнение с година по-рано и е достигнала 5.3 млн. лв. към края на юни. Приходите на компанията продължават да намаляват, както и разходите, което говори за свиване на дейността. Одиторът "Грант Торнтон" е отказал да завери финансовите отчети на дружеството за последните две години. Основната причина е неяснотата как компанията смята да изплати или предоговори кредитите, чийто срок изтича през 2018 г. Приходите на "Спарки Елтос" за първото полугодие намаляват с 37% до малко над 8 млн. лв. Разходите за дейността също се понижават - с 26% до 11.8 млн. лв. В резултат на това дружеството отчита загуба от 5.3 млн. лв., като влошава представянето си в сравнение със същия период на миналата година и се насочва към десета поредна година на загуба. Предприятието произвежда бормашини, винтоверти, ъглошлайфове и др.

Източник: Капитал

До края на годината ще се открият процедурите за всички големи проекти на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). "Става въпрос за финансирането на два големи проекта по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и за четири други по Механизма за свързана Европа. Те са на обща стойност над 1 млрд. лева и са по направлението сръбска граница - турска граница и от Пловдив до Бургас", съобщиха от компанията. Според сложността и броя на офертите изпълнители ще се избират в период между три и четири месеца. "В зависимост от спецификата на обществените поръчки, съотношението между цена и техническа оферта е различно. Целта на проектите е скоростта на движение да се повиши до 160 км/ч, както и да се въведе система за автоматизирано управление на влаковата работа. Тази година НКЖИ е предвидила да инвестира и повече от 4 млн. лв. в преустройството на възлови гари. Финансират се обекти извън основната мрежа, както и такива, които няма да получат европейски пари като Змейово - Тулово и Реброво - Своге. След ремонта на Централната гара на София, както и на тези в Пазарджик и Бургас, още три ключови жп гари ще бъдат модернизирани с евросредства - Подуяне, Казичене и Искър. Стойността на проекта е 7,4 млн. лв., от тях безвъзмездната помощ е 3,6 млн. лв. Трябва да се избере изпълнител, крайният срок за оферти е 23 август 2018 г.

Източник: Дума       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германия и през 2018 година ще остане икономиката с най-голям излишък по текущата сметка - въпреки повишеното напрежение, заявиха от Ifo в понеделник. Прогнозата най-вероятно ще поднови критиките срещу политиките на канцлера Ангела Меркел, коментира изданието. Международният валутен фонд и Европейската комисия с години призовават да повиши вътрешното търсене и вноса като начин да намали световните икономически дисбаланси и да стимулира икономическия растеж и в други страни. След избирането му американският президент Доналд Тръмп също се включва към критиките. Излишъкът по текущата сметка на Германия - който измерва стоките, услуги и инвестициите - ще остане най-голям в света за трета поредна година, като ще достигне $299 милиарда. На втора позиция е Япония с $200 милиарда. Очаква се третото място да отиде в Холандия с около $110 излишък. В другия край на класацията са Съединените американски щати с дефицит от около €420 милиарда. Ifo посочват, че добрият резултат на Германия се дължи на търговския баланс: износът се очаква да навиши вноса с около €265 милиарда през тази година.

Източник: Reuters

Америка

Икономиката на Съединените американски щати ще пострада "в пъти повече", отколкото останалата част от света, заради ескалиращата търговска война, смята главният изпълнителен директор на A.P. Moller-Maersk A/S. Сорен Скоу, който управлява най-голямата шипинг компанията, заяви, че ефектите от протекционистката вълна ще засегнат много повече САЩ. Митата могат да забавят ръста на световната икономика с между 0,1 и 0,3 процента, но в САЩ "може би 3 или 4 процента", заяви той по време на презентация. "И това със сигурност не е добре", допълни той. Maersk отговаря за около 20% от транспорта на стоките, превозвани по море. Това поставя компанията в уникална позиция да измерва ефектите от митата върху търговията. Администрацията на Тръмп твърди, че митата ще решат проблема с дисбалансите в търговските отношения между САЩ и Китай, както и че мерките ще подкрепят американската индустрия. Maersk се концетрира върху търговията между Европа и Азия и засега индустрията не е била директно ударена от митата. Всъщност, търсенето се е повишило с четири процента през второто тримесечие. Но Скоу казва, че това може да се промени, ако САЩ започне да се цели в потребителските стоки.

Източник: Bloomberg

Азия

Китай публикува насоки за борбата с бедността през следващите три години, чиято цел е тя да бъде изкоренена до 2020 г. През следващите три години ще бъде трудно още 30 милиона души да бъдат спасени от бедността, се казва в ръководството, издадено от ЦК на ККП и Държавния съвет. В него още веднъж се подчертава целта на страната да се справи с бедността във всички селски райони до 2020 г., за да се изгради общество със средно ниво на благосъстояние. На бедното население трябва да бъдат осигурени храна и дрехи, както и основни медицински услуги и базови условия на живот, а на децата на бедните семейства деветгодишно задължително обучение. В ръководството се посочва, че работата по облекчаването на бедността трябва да се фокусира върху изключително бедните райони, като Тибет, планинския автономен район Ляншан И в провинция Съчуан и автономния район Лису в провинция Юннан. Трябва да се насърчи развитието на специфичните индустрии, да се подкрепи заетостта, образованието и възстановяването на екологичното равновесие, се посочва в ръководството.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
20.08.2018
Dow Jones Industrial
25 758.69 (89.37)
Nasdaq Composite
7 821.01 (4.68)
Стокови борси
20.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.66
Heating oil ($US/gal.)2.1100
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9100
Gold ($US/Troy Oz.)1 201.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.78
Platinum ($US/Troy Oz.)798.80
Hogs (cents/lb.)56.48
Live cattle (cents/lb.)110.45

       Опознай България

21 август - Празник на град Самоков

Град Самоков се намира в Софийска област на 60 км от град София и на 10 км от курорта Боровец. Градът е административен център на Община Самоков. Там са родени много видни българи, сред които и просветителя Константин Фотинов. На 21 август Българската православна църква прославя светец Симеон Самоковски. Денят се отбелязва и като празник на град Самоков. Свещеномъченик Симеон Самоковски, със светското име Симеон Попович Самоковски става Митрополит през 1734 година и се включва в съпротивата срещу турците в Самоковска митрополия. Център на заверата е Долнолозенския манастир „Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор – митрополит Симеон Самоковски подкрепян от висши духовници. Около 20 юли 1737 година той е арестуван от турците, митриполитският дом е ограбен и разбит, а православният архиерей е окован и хвърлен в тъмница. Затворен в турските казарми и измъчван след което, бил заведен под бесилото зад църквата „Света София” на 21 август и обесен. Снимка: samokov-info.com


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.08.2018
Българска версия: 29763, Английска версия: 2922

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999