Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 20 август 2018 г., брой 4776
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18346
USD   1.71700
CHF   1.72502
EUR/USD   1.1391*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агропромпроект 2000 АД - София
Бронз ТМ АД - Долна Оряховица
Джип Сафари АД - Ябълчево
Дунав 57 АД - Силистра
Екопромет Груп АД - София
Кепитал фанд АД - София
Лагуна Бийч АД - София
Промишлена енергетика-2001 АД - Бело поле
Уайт Рок АД - София
Фармацевтични заводи Милве АД - Бяла Слатина
Хан Крум АД - Хан Крум
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на тази година се свиха с 49,5% (241,1 млн. евро) и към 30 юни възлизат на 246,2 млн. евро. Тяхната сума е по-ниска в сравнение с периода януари – юни 2017 г., когато бяха 487,2 млн. евро, отчита Българската народна банка (БНБ). Само за юни те нарастват със 155 млн. евро, но увеличението преди година пак беше по-голямо – 195,9 млн. евро. Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) от януари до юни е отрицателен и възлиза на 26,6 млн. евро. Той е по-нисък с 97,6 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година, който е в размер на 71 млн. евро. Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти през първите шест месеца на тази година са за 2,7 млн. евро, като година по-рано бяха 8,2 млн. евро, пресметнаха от централната банка. Най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат гражданите на Русия (1,1 млн. евро), Украйна (0,7 млн. евро) и Германия (0,3 млн. евро).

Източник: investor.bg

Определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е несъобразен с националните условия и ниво на икономическо развитие подход, който е трудно изпълним на практика в редица сектори на икономиката, които са със специфични условия на труд, според експерти на Българска стопанска камара (БСК). Предлаганите в проекта на ЗХУ задължения за наемане лица с увреждания, обвързано с месечна финансова санкция в размер на 30 % от минималната работна заплата, дължима за неограничен период от време, е категорично неприемлива мярка. В условията на растящ дефицит на работна сила, работодателите възприемат хората с увреждания като потенциален трудов ресурс и, в този смисъл, имат изцяло положителна нагласа за включването им на пазара на труда. В условията на пазарна икономика, обаче, реализирането на социални мерки от страна на работодателите следва да е на доброволни начала и при използване на механизми за насърчаване, а не чрез налагане на задължения и санкции.

Източник: БСКПриватизация

Сержантското училище в Г. Оряховица е продадено и по сметката на Общината са постъпили пари от продажбата на имота. Сделката е факт от миналия месец. Бившето Сержантско училище е с площ от 62 дка и 21 сгради и е на разпореждане на държавната фирма “Транспортно строителство и възстановяване”. Заради крупни задължения данъчните обявиха за продан активите в Г. Оряховица като първоначалната оценка за имота бе 1 864 524 лв. Според оценителите цената на земята е 498 096 лв., а на сградите – 1 366 428 лв. Последваха няколко неуспешни търга, след което бе насрочен нов за 18 юли, а наддаването започна от 839 000 лв. За колко точно е продаден имотът все още не е ясно. Сержантското училище в Г. Оряховица бе закрито през 1989 г., а Общината няколко пъти постави искане пред Министерството на транспорта, като принципал на държавното предприятие, да ѝ преотстъпи терена, за да стане част от новата индустриална зона.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Заведения за приготвяне и доставяне на храна
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   ЛН Сълюшънс ООД - София   20 242  
  2   Хепи Лейди ЕООД - Варна   14 630  
  3   Силвър Уингс България ООД - София   8 106  
  4   АмРест Кофи ЕООД - София   4 173  
  5   Лора Х2 ЕООД - Търговище   3 772  
  6   Ве енд Ве Инвест ООД - Русе   3 534  
  7   Варна Мениджмънт и Консултинг АД - Варна   2 584  
  8   Л.К.С. ООД - Казанлък   1 687  
  9   Ашсан Кетъринг България ЕООД - София   173  
  10   Търговище инвест ЕООД - Търговище   11  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 17.08.2018
  Обща стойност (BGN): 1 391 064.45  
Брой търгувани компании: 30
Premium 424 136.84
Standard 944 594.14
АДСИЦ 20 517.46
Структурирани 470.00
Облигации 1 346.02
Най-голяма промяна в цените
Елхим Искра АД - Пазарджик -3.36 %
Холдинг Варна АД - Варна 2.20 %
BaSE - Акции: 737 184.23
BaSE - АДСИЦ: 1 016 733.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Мидалидаре естейт" изгражда трета винарна, в която ще се произвежда естествено пенливо вино по класическа технология. Инвестицията е за 4 млн. лв., а очакванията са строителството да приключи през пролетта на следващата година. Модерната винарна ще притежава всички условия за прилагане на най-добрите практики при производството на естествено пенливо вино и ще увеличи капацитета на производството му 4 пъти. Винарската изба в чирпанското село Могилово започна производството на пенливи вина още през 2014 г. като допълнение към портфолиото си от качествени бели и червени вина и розе. През май тази година "Мидалидаре естейт" откри в чирпанското село Могилово втори хотел-ресторант. Новият комплекс е в близост до първия хотел на компанията. Инвестицията е около 2.5 млн. лв. Първият хотел на "Мидалидаре" бе открит през 2014 г. с инвестиция за около 5 млн. лв. Общите инвестиции в проекта "Мидалидаре" от 2009 г. до момента са в размер на 48 млн. лева. През последните години компанията отчита постоянен ръст на приходите, като през миналата година той е 11% над реализираните приходи за 4.8 млн. лв. през 2016 г.

Източник: Капитал

“Минерално-суровинната индустрия е един от най-развитите сектори в страната, въпреки, че броят на предприятията в сектора е нисък, те създават 4-5% от БВП на страната. Заради това сме и на трето място в икономиката по производителност”, заяви проф. Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара по време на честването на професионалния празник на бранша. По думите му инвестициите в отрасъла вече са над 5,5 млрд. лв. Той спомена като добър пример за бранша и един от новите проекти – първият рудник в страната от 40 години насам – Ада Тепе, за преработка на златосъдържащи руди. Традиционно бяха наградени най-добрите компании в сектора в няколко категории. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ бе обявена за социално-отговорна компания за 2017 г., а специалнo отличиe за принос в бранша получи изп.-директор на „Елаците-Мед“ Драгомир Драганов.

Източник: Труд

Рекламните бюджети на хазартните компании в България вече са почти изравнени с тези на банките и другите кредитни институции и категорично изпреварват парите, които мобилните оператори и автомобилните фирми дават за популяризирането си в медии, отчита специализираната агенция "Медиа клуб". Огромната заслуга за разрастването на хазартния бизнес е на играта "Националната лотария", която за втора поредна година се очертава като рекламодател №1 у нас. Лотарията е похарчила за телевизионна и печатна реклама около 13 милиона евро от началото на 2018 г. С тези разходи тя изпреварва с около милион евро компании като "Лидл" и две фирми от фармацевтичната и хранителната индустрия и с доста повече представители на хранително-вкусовата промишленост като "Кока-Кола". През м.г. "Националната лотария" даде за реклама около 23 милиона евро. В списъка с рекламодателите от хазартния бранш присъстват още четири фирми. Те заедно формират бюджет от около 22 милиона евро за т.г. С подобна инвестиция не могат да се похвалят нито телеком компаниите, въпреки че в техния списък фигурират и трите GSM оператора заедно с още две фирми, нито автомобилните вносители, където също има пет дружества. Общите разходи на телекомуникационния сектор са около 18 милиона евро, а на търговците на коли - около 13 милиона.

Източник: Сега

БДЖ "Пътнически превози" поръча нови мотрисни влакове за 675 000 000 лева без ДДС. Обществената поръчка включва също така пълна поддръжка на доставените нови мотрисни влакове за период от 15 години. Търгът не е разделен на обособени позиции, което означава, че сумата ще бъде получена от една компания или един консорциум от фирми. От държавните железници отбелязват, че по този начин ще се постигне "оптимален процес на управление на целия проект и максимална степен на отговорност на един изпълнител за извършваните дейности. Кандидатите могат да подават офертите си до 12 октомври. В началото на юли правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 103 728 000 лв. Сумата бе предоставена на "Холдинг БДЖ" като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 година. Средствата бяха предоставени на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 година. Погасяването на всички дългове и развитието на железниците ще бъдат финансирани и от концесията на летище "София", която също е в ход.

Източник: Банкеръ

9 350 000 лева са общо загубите на клиентите на кипърската застрахователна компания “Олимпик”, съобщи зам.председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. В официалния вестник на Кипър е публикувано решението, с което в "Олимпик" се назначава временен ликвидатор. По данни на Гаранционния фонд към 17.08.2018 г. действащите полици по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски. Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми трябва да бъдат възстановени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е необходимо клиентите да подават искания за това. Ако шофьорите със застраховка в кипърската компания не сключат нова и предизвикат катастрофа, българският гаранционен фонд ще плати на потърпевшия, но след това ще предяви насрещен иск от виновния водач.

Източник: Сега

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно проекта за промени в наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства

БСК: Държавата не трябва да прехвърля задълженията си към бизнеса и да противопоставя отделни обществени групи


Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Потребителските цени в еврозоната през юли са нараснали с 2,1% на годишна база, показват окончателните данни на Eurostat. Месец по-рано годишната инфлация ба 2%. Целевият показател на Европейската централна банка, който е важен фактор за определяне на нейната паричнокредитна политика , е "малко под 2 на сто". В сравнение с предходния месец юни потребителските цени в еврозоната са се понижили с 0,3%. Потребителските цени, без отчитане на волатилните фактори като цената на енергоносителите, хранителните продукти и алкохола (индекс CPI Core), през юли са се повишили с 1,1% в годишно изражение. Месец по-рано бе отчетен ръст по този показател от 0,9%. Стойността на енергоносителите е подскочила с 9,5% на годишна база при ръст от 8% през юни. Хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия са поскъпнали за година с 2,5%. През юни бе отбелязан годишен ръст на техните цени от 2,7%. Цените на услугите в еврозоната през юли са се покачили с 1,4% след нарастване от 1,3% в предишния месец.

Източник: Reuters

Америка

Американският гигант Intel придобива базирания в Сиатъл стартъп за машинно обучение Vertex.AI. Неговите инструменти позволяват на програмистите да вграждат възможности за дълбоко машинно обучение. Основана през 2015 г. Vertex и нейният екип от 7 човека ще станат част от екипа на подразделението Movidius на Intel, което разработва свързани с изкуствения интелект продукти. Условията на сделката не бяха оповестени. „С това придобиване Intel получава опитен екип и експертиза", се казва в изявление на концерна. Vertex е разработчикът зад PlaidML, портативен софтуер за дълбочинно обучение с отворен код. Intel ще продължи да разработва PlaidML и да го преобразува в лиценза Apache 2.0, става ясно от изявление на уеб сайта на Vertex. Невронните мрежи са подход към изкуствения интелект, който имитира човешкия мозък. Технологията на тази компания се базира на този тип дълбочинно обучение на приложения, обещаващ резултати, подобни на тези от мощни компютри, използвани в изследванията на изкуствения интелект.

Източник: Associated Press

Азия

Японският концерн Toyota Motor ще добави допълнителен капацитет към автомобилния си завод в китайския град Гуанджоу. Освен това тя планира да увеличи производството в завода си в Тиендзиен със 120 хил. автомобила на година. Toyota ще изгради мощности в производствения си хъб в южния китайски град Гуанджоу, за да произвежда допълнителни 120 хил. автомобила на година. Това е повишение с 24 на сто спрямо настоящия капацитет. Като цяло Toyota планира да увеличи производствения си капацитет между източния пристанищен град Тиендзиен и Гуанджоу с 240 хил. коли на година, или около 20%. Производственият капацитет на концерна в Китай е 1,16 млн. автомобила на година. Китай съобщи, че ще премахне ограниченията върху чуждестранната собственост за компании, които произвеждат напълно електрически или хибридни коли през 2018 г., за производители на търговски автомобили през 2020 г. и за по-широкия автомобилен пазар до 2022 г.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
17.08.2018
Dow Jones Industrial
25 669.32 (110.59)
Nasdaq Composite
7 816.33 (9.81)
Стокови борси
17.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.67
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8800
Gold ($US/Troy Oz.)1 192.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.76
Platinum ($US/Troy Oz.)790.80
Hogs (cents/lb.)58.60
Live cattle (cents/lb.)110.88

       Опознай България

Битката при Ахелой

Битката при Ахелой се е състояла на 20 август 917 г. край река Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон Велики и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока. През 917 г. византийският императорски двор взима решението, че България трябва да бъде унищожена, тъй като тя е набрала прекалено голяма мощ. Византия започва едно мобилизиране на абсолютно всичките си войски - и в Европа и в Азия – мобилизирани са около 62 000 войници, предвождани от пълководеца Лео Фока. И двете страни се подготвят внимателно за предстоящата битка. Византийците се опитват да намерят съюзници в лицето на маджари, печенеги и сърби, но Симеон, познавайки добре методите на византийската дипломация, взима мерки да осуети подобен съюз. Византийците са принудени да се сражават сами. Огромната византийска армия напредва на север и се установява на лагер близо до крепостта Ахелой. Симеон бързо разположил войските си на височините около крепостта. В сутринта на 20 август 917 г. започнала битката. Българският владетел съсредоточил най-силните си части в две крила и оставил центъра сравнително слаб с цел да обгради врага. Самият Симеон бил начело на многочислена кавалерия, скрита зад хълмовете, която трябвало да нанесе решителния удар. Византийската конница атакувала ожесточено в центъра и българската пехота дала хиляди жертви. Окуражени, византийците нападнали още по-настървено и скоро тактическите им формирования били развалени. Решителният момент настанал, когато тежковъоръжената българска кавалерия, предвождана от Симеон, атакува лявото крило на византийците. Неудържимите кавалеристи връхлетели върху изненадания враг, който скоро се огънал. Паникьосаните византийци бързо обърнали на бягство. Битката при Ахелой е една от най-кървавите за цялото Средновековие, затова някои историци я наричат “битката на века”. Няколко дни след битката, бягащите византийски войски са разбити още веднъж в нощно сражение и Симеон влиза в Константинопол, където за втори път е коронован за “цар на българите и ромеите”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.08.2018
Българска версия: 29765, Английска версия: 2922

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999