Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 27 юли 2018 г., брой 4760
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20102
USD   1.66937
CHF   1.68374
EUR/USD   1.1716*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Анг комерс АД - Велико Търново
Био агро къмпани АД - София
БСТ Тръст АД - Пловдив
Булгарплод София АД - София
Бългериан риъл естейт фонд АД - София
Динамик-Ем 2 АД - София
ЕВ 2 АД - София
Земеделска компания Обзор АД - Обзор
Лудогорие 91 АД - Кубрат
Мебел АД - Стара Загора
Металик АД - Стара Загора
ПФК-Черно море АД - Варна
СТС -Слаботокови съединители АД - Девин
Хлебмаш Комерс 95 АД - Пазарджик
Чугунолеене Първомай АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Благотворителен бал за набиране на средства за изграждане на професионално училище към Русенска стопанска камара се проведе на 26 юли 2018 г. в Русе. Училището ще предлага възможност на младежи над 15-годишна възраст да се учат и работят в местни фирми, където да придобиват професионален опит. Училището ще работи на базата на публично-частни партньорства с гимназии в региона и ще приложи на практика възможностите на дуалното обучение. По време на събитието бяха връчени и годишните награди на Русенската стопанска камара за принос към развитието на местната икономика. Част от наградите бяха връчени от изпълнителния председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Източник: БСК

Лихвите по потребителските кредити в лева нарастват с 0,61 процентни пункта и така в края на юни, спрямо година по-рано, поскъпването на заемите достига 8,35%. Това показват данни на Българска народна банка (БНБ). Тенденцията на месечна база спрямо май също е в посока повишение, макар и с по-малки темпове - 0,09 процентни пункта. Ипотечните кредити в лева поевтиняват на годишна база с 0,51 пр. п., като лихвата достига до 3,42%. Ипотеките в евро поевтиняват с 0,17 пр. п. до 3,78%. При заемите в евро се запазва тенденцията от предходните месеци за понижение на лихвите. Конкретно за юни 2018 г. спрямо същия период на миналата година намалението е с 1,01 пр. п. Поскъпване на месечна база, макар и слабо (0,06 пр. п.), има при ипотечните кредити в евро. Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през юни 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. се повишава с 0,67 пр.п. до 10,26%, а по кредитите за потребление в евро намалява с 1,25 пр.п. до 4,12%.

Източник: investor.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, внесени от Министерския съвет. С тях се транспонират европейски директиви. Въвежда се задължението при отказ от присъединяване на нови потребители, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи да мотивират писмено решението си. Създава се правна рамка по отношение на операторите на публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства. С новите текстове се регламентират фигурите на оператор на публично достъпна зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане на електрически превозни средства. Предвиден е ред за присъединяване на зарядната точка към електроразпределителната мрежа. С друга група поправки в закона се облекчава режимът за изграждане на линейни енергийни обекти - електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други. Те ще се изграждат вече въз основа на учредено сервитутно право.

Източник: БанкеръДружества
Даване под наем на леки и лекотоварни автомобили, без водач
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   АЛД Аутомотив ООД - София   15 092  
  2   Порше Мобилити БГ ЕООД - София   11 369  
  3   Мото - Пфое Лизинг ЕООД - София   8 462  
  4   Лион рент-а-кар ЕООД - София   8 275  
  5   Модул ЕООД - Варна   7 842  
  6   Евролийз Рент А Кар ЕООД - София   7 232  
  7   М Рент ЕАД - София   6 476  
  8   Мах-2003 ЕООД - София   4 884  
  9   Турист сервиз рент-а-кар ЕООД - София   4 352  
  10   Би Джей Ес ЕООД - София   2 159  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.07.2018
  Обща стойност (BGN): 1 010 907.51  
Брой търгувани компании: 34
Premium 45 351.86
Standard 104 546.16
АДСИЦ 239 647.48
Структурирани 27.50
Облигации 106 934.52
ДЦК 514 400.00
Най-голяма промяна в цените
Риъл Булленд АД - София 35.00 %
Трейс груп холд АД - София -5.13 %

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Неизвестното дружеството "Фърст Партнър", което се занимава с полагане на настилки като теракота, гранитогрес и фаянс, е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу ключова обществената поръчка на "Булгартрансгаз" с бюджет почти 50 млн. лева. Фирмата, която няма дори сайт в интернет, е подала възражението си срещу процедура на 23 юли, като е поискала и налагане на мярката "временно спиране". Това е поредната обществена поръчка в газовия сектор, която се блокира още в началния етап от фирми без никакъв опит в областта и със съмнителни икономически възможности. По-рано през годината редица жалби от, меко казано, странни дружества забавиха процедурите за изграждане на газовата връзка с Гърция. За "Фърст Партнър" на практика няма никаква информация. Последният публикуван финансов отчет на компанията е за 2013 г., когато приходите й са били 15 хил. лева. Търгът на "Булгартрансгаз" е за разширение на газопреносната мрежа в участъка от българско-турската граница до компресорна станция "Странджа".

Източник: Капитал

Пазарният лидер по продажба на цигари в България – British American Tobacco (БAT), който е с дял от около 40% след покупката на брандовете на "Булгартабак", ще пусне бездимни продукти през есента. В регистъра на Министерството на икономиката има заявки за вписване на три бездимни продукта с бранда Dunhill. Процедурата по регистрацията, през която вече минаха първите участници на пазара на бездимни продукти – Philip Morris, продължава до шест месеца. От ВАТ България не коментират точната си прогноза кога очакват да са готови с регистрацията, на какви цени и къде ще се разпространяват продуктите им. Устройството, което е конкурентно на IQOS, се нарича glo. Ако се съди по регистъра, третият световен концерн, който произвежда бездимни изделия – Japan Tobacco International, все още не проявява интерес да предложи на пазара в България своя продукт.

Източник: Дневник

Веригата Наndу, която преустанови дейност през март т.г., е подала жалба срещу телекома А1 (доскоро Мтел) за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Веригата магазини работеше в партньорство с оператора дълги години, като предлагаше сключване на договори с него в своите обекти, както и продаваше мобилни телефони, собственост на А1. Договорът между двете дружества бе прекратен от А1 на 2 март т.г. Тъй като тази дейност бе основна за Наndу, веригата се видя принудена да затвори магазините си. Двете компании работеха заедно от 2005 г. През юни Наndу прекрати дейност и в Сърбия.

Източник: investor.bg

Руската "Росатом" по принцип проявява интерес към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене", но първо трябва да станат известни условията, при които ще се осъществява. Това коментира първият зам.-генерален директор и директор на блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация Кирил Комаров. Той добави, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без държавно участие. Друг е въпросът каква точно ще бъде формата и в какво ще се състои това участие, като тези въпроси се решават от правителството на всяка страна. Комаров обаче отчете, че България вече активно е участвала в този проект чрез покупката на оборудването от Русия. Комаров е в България за подписването на заключителните документи за изпълнените дейности по договора между АЕЦ "Козлодуй" и "Росатом" за удължаване на живота на VI блок с 10 години.

Източник: Дневник

"Топлофикация София“ за четвърта поредна година отчита загуба от дейността. За 2017 г. дружеството е завършило годината на минус с 34,8 млн. лв. Това става ясно от финансовия отчет на компанията, качен само на интернет страницата на Министерство на енергетиката. Tова е и най-малката загуба на „Топлофикация София“ за последните четири години. За целия период обаче натрупаната загуба вече достига колосалните 319.2 млн. лв. В същото време приходите на компанията се стабилизират на ниво от 381 млн. лв., което е съпоставимо с нивата им от 2016 г. Приходите от продажба на топлинна енергия са се увеличили с 10% до 252.5 млн. лв., а приходите от продажбата на ток са спаднали с 16.6% до 95.5 млн. лв. Причината за спада тук е ремонтните работи на част от съоръженията на „Топлофикация София“. Задълженията на столичното парно обаче са достигнали колосални нива – общите задължения са за над 760 млн. лв. и в основната си част те са за доставки на природен газ.

Източник: 3e News       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Липса на кадри и недостатъчно добра инфраструктура са ключовите проблеми на шуменския бизнес. Радосвет Радев се срещна с представители на бизнеса, администрацията и академичната общност в Шумен.

Русенската стопанска камара връчи годишните си награди. Представители на местната делова общност участваха в благотворителен бал за набиране на средства за изграждането на професионално училище към РСК.

Платформата LMSI предоставя информация за бъдещите тенденции на пазара на труда. Информационната мрежа за оценка на компетенциите - www.mycompetence.bg, разработена от БСК, е посочена като добър пример в обзор на CEDEFOP.

BusinessEurope за търговските отношения между ЕС и САЩ


Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз смята, че ключова част от плана на Великобритания за Brexit няма да проработи, а именно как ще функционират митниците след излизането на страната от съюза. През миналата седмица главният преговарящ от името на ЕС за Brexit Мишел Барние изрази задоволство от новия план на Великобритания за напускане на съюза и го определи като първа положителна стъпка. Той обаче е сериозно обезпокоен за голяма част от подробностите по плана. Централна част в новия план е неизпробваната, тъй като все още е теоретична митническа система. Тя беше създадена, за да може премиерът Тереза Мей да успокои всички разтревожени кръгове в кабинета си. Барние е уведомил британското правителство, че идеята е незадоволителна и той ще отхвърли британско предложение двете страни да работят заедно за подобряването на плана, съобщават трима официални представители на ЕС. Съюзът смята, че планът почти не е бил променен в сравнение с идея, която той отхвърли миналия август. Това е голяма пречка за Мей, тъй като планът е най-добрият шанс за компромис, който тя може да представи в родината си и да извлече дивиденти пред партията и парламента.

Източник: Bloomberg

Америка

Венецуела премахва пет нули от националната си валута, боливара. Президентът Николас Мадуро обяви програма за „икономическо възстановяване", която ще започне да действа на 20 август. Част от нея е деноминацията и "планирана промяна на валутните средства", на име „С пет нули по-малко". Венецуела е в дълбока икономическа криза, а инфлацията може да достигне 1 млн. процента през тази година, твърди Международният валутен фонд (МВФ). Първоначално бе предвидено да се печатат банкноти с три нули по-малко и тази мярка да влезе в сила от 4 август. Пускането в обращение на нови пари трябваше да стане на 4 юни, но бе отложено по искане на централната банка. Обявената днес от Мадуро мярка според него ще улесни финансовите транзакции и ще защити боливара. "Пет нули по-малко за нова стабилна финансова и валутна система", заяви президентът. По думите му причината за галопиращата инфлация във Венецуела е „валутната война“, която водят местната опозиция и САЩ срещу самия Мадуро. Те искали само едно – да го свалят от власт. Поради лошо управление, корупция и сравнително ниската цена на петрола социалистическата държава изпадна от години в тежка икономическа криза и криза на доставките.

Източник: Reuters

Азия

Япония напълно ще се откаже от производството на автомобили с бензинов и дизелов двигател и ще продава само електромобили и хибриди през 2050 година. Това се казва в стратегия за развитие на автомобилостроенето, която е утвърдена от министерството на икономиката, търговията и индустрията. Според новия план правителството е взело решение до 2050 г. да намали отделянето на вредни газове от японските автомобили с 80% в сравнение с показателите през 2010 г. „За постигането на тази цел ние възнамеряваме да продаваме в света само електромобили или коли с хибридни двигатели. Също така смятаме активно да развиваме и налагаме нови технологии за създаване на двигатели и акумулаторни батерии. Това ще става в тясното сътрудничество с автомобилните производители“, отбелязват от министерството. С тези инициативи Токио иска да даде своя принос за реализирането на приетото през 2015 г. Парижко климатично споразумение. „Дългосрочната цел, която сме си поставили, се състои в разпространяването на електромобили в цял свят и допринасяне за ликвидацията на вредните парникови емисии в глобален мащаб“, се посочва в японската стратегия.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
26.07.2018
Dow Jones Industrial
25 527.07 (112.97)
Nasdaq Composite
7 852.18 (-80.05)
Стокови борси
26.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.61
Heating oil ($US/gal.)2.1800
Natural gas ($US/mmbtu)2.7700
Unleaded gas ($US/gal.)2.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 222.90
Silver ($US/Troy Oz.)15.45
Platinum ($US/Troy Oz.)830.20
Hogs (cents/lb.)52.25
Live cattle (cents/lb.)109.38

       Опознай България

27 юли - Св. Седмочисленици

На 27 юли християнският свят чества паметта на Св. Седмочисленици. На тази дата през 916 г. умира последният от седемте славянски просветители – Климент Охридски. Освен двамата първоучители Св. Кирил и Методий и техният ученик Климент Охридски, в това свещено число влизат останалите ученици Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Климент участва в подготовката на Моравската мисия и придружава двамата братя в Моравия, Панония и Рим. В България разгръща широка книжовна дейност. Наум работи като учител в Преслав и Кутмичевица. В края на живота си живее в построения от него манастир на брега на Охриското езеро. Горазд е високообразован книжовник, владеещ гръцки, славянски и латински език. Ангеларий води борба с немското духовенство в Моравия, а по-късно заедно с Наум и Сава идва в България, посрещнат радушно от българския владетел Борис I. Традицията да се почитат заедно е много стара. Най-рано имената на седмината се споменават в Пространното житие на св. Климен Охридски от архиепископ Теофилакт, написано към края на XI в. През XIII век култът към Седмочислениците е разпространен из българските земи. (Снимка: www.svsedmochislenitsi.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.07.2018
Българска версия: 29949, Английска версия: 2989

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999