Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 юли 2018 г., брой 4746
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20761
USD   1.66823
CHF   1.68113
EUR/USD   1.1724*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска захар АД - Долна Митрополия
Еко Глобал АД - Смолян
ЗСК-Лозово-1 АД - Бургас
Куадрант Бевъриджис АД - Лозен - СГ
Малогабаритна заваръчна техника АД - Извор
Марица-Тържищна компания АД - Хасково
Микромет АД - Варна
Мосстрой - Варна ЕАД - Варна
Нова индустриална компания АД - София
Оранжерии Гимел АД - София
Пътища Пловдив АД - Пловдив
Стройкомплект София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България ще играе водеща роля в изграждането на център за изследвания и глобално партньорство, чиято цел ще бъде да подпомага китайските инвеститори да работят в ЕС, а също и европейски фирми да работят в Китай, обявиха председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиерът Бойко Борисов при откриването на Седмата среща на върха във формата "16+1" за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Форматът "16+1"е част от стартиралата през 2013 г. инициатива на Китай "Един пояс, един път", която цели свързаност между Азия и Европа. В нейните рамки до момента Пекин е вложил около 34 млрд. долара в ключови инфраструктурни проекти като пристанища, ж. п. линии, магистрали. По време на двустранните срещи между България и Китай, предшестващи международния форум, стана ясно, че са подписани към 15 нови споразумения между двете страни, а китайски инвеститори проявяват интерес към ключови проекти в България, за които няма европейско финансиране - например магистралите "Хемус" и "Черно море", тунелът под Шипка, АЕЦ "Белене", реконструкцията на жп линията "Русе-Варна". Бе договорена и кредитна линия за Българската банка за развитие в размер на 1,5 млрд. евро.

Източник: Дума

Общо 10.7 млрд. лв. са получили българските общини по европейски проекти от влизането на страната ни в Европейския съюз досега. Спрямо населението общините са получили средно по 1513 лв. на човек. Най-много са изплатените средства в общините Созопол и Костинброд - единствените с по над 5 хиляди лв. на човек, а най-малко - в Ковачевци и Дулово - единствените с по под 100 лв. на човек. При това Ковачевци няма нито един проект през новия програмен период (2014-2020 г.), а Дулово - само един, отчита Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Общо 9 от всички 265 общини имат изплатени средства само по един проект в новия програмен период. До момента 50 общини са получили под 2 млн. лв. по европрограмите, а броят на общините с над 10 млн. лв. достига 103. При 16 от тях реално изплатените средства са над 100 млн. лева. Те включват почти само областни центрове. Най-голям пай от европарите взема столицата - почти една трета от всички, или 3.6 млрд. лева.

Източник: СегаПриватизация

Разходите на Агенцията за приватизация вече надхвърлят приходите й. През миналата 2017 г. тя е получила от продажби 2.5 млн. лв., става ясно от отчета на агенцията. Разходите й са били 3.3 млн. лв. От последващ контрол за същия период е получила 2.7 млн. лв. През 2017 г. са извършени общо шест приватизационни продажби, сред които обособени части от "Български пощи" и от "Сортови семена - Елит". Продаден е бил и миноритарен пакет акции на "Оранжерии Гимел", като сделката е минала през фондовата борса. Договорените плащания са в размер на почти 2.5 млн. лв., пише в отчета. През миналата година е започнала и процедурата по продажба на части от БДЖ "Товарни превози", както и на части от Националната електрическа компания. Впоследствие по искане на жп дружеството част от търговете са били прекратени. За продажба са били предложени и 33 обекта частна държавна собственост, но интересът към тях е бил повече от скромен. Една от причините за това били промените в Закона за приватизация, които забавили темпа на продажбите.

Източник: Сега

Дружества
Производство на изолирани проводници и кабели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Емка АД - Севлиево   83 313  
  2   Елкабел АД - Бургас   51 835  
  3   Гамакабел АД - Смолян   37 835  
  4   Щека Електроник България ЕООД - Съединение - Пд   31 793  
  5   КЕМП АД - Севлиево   11 425  
  6   Атес ЕООД - Сливен   10 743  
  7   Кабел 2001 ЕООД - София   5 942  
  8   Електрокабел България ЕООД - София   5 118  
  9   Нова Кабел ООД - Айтос   3 561  
  10   Унитех Инженеринг ООД - София   3 350  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.07.2018
  Обща стойност (BGN): 1 142 706.61  
Брой търгувани компании: 39
Premium 38 061.27
Standard 1 033 541.44
АДСИЦ 47 221.59
Структурирани 22 613.09
Права 1 269.21
Най-голяма промяна в цените
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 8.20 %
Агрия груп холдинг АД - Варна -5.36 %
BaSE - Акции: 7 762.72

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Базираният в Карлово козметичен производител „Българска роза“ ще увеличи износа си за Китай на розово масло и козметика. Това става възможно, след като производителят на розово масло подписа 5-годишно споразумение с китайската козметична корпорация Бейджин Фангкаоцян Козметикс Трейдинг Ко. Предвижда се изнесената за Китай продукция на карловското предприятие да достигне до 40 милиона лева в дългосрочен план. В средата на юни „Българска роза“ АД обяви, че е в процес на преговори за подписване в началото на юли 2018 г. на 5-годишно споразумение за търговия с китайска козметична корпорация за износ и продажба в Китай на козметика и розово масло. Българската козметична компания, която тази година празнува 70-ия си юбилей, е сред основните доставчици на розово масло за парфюмерийните къщи в Грас, Франция. „Българска роза“ - Карлово произвежда и собствени линии козметични продукти, които се изнасят, както в цяла Европа, така и в Китай, Виетнам, Южна Корея, САЩ, Русия, Австралия, Япония, Сингапур, Филипини и др. От началото на годината акциите на "Българска роза" АД поскъпват с 24% до средна цена от 2,21 лв.

Източник: investor.bg

В Комисията за финансов надзор е получено съобщение от KBC Asset Management NV, управляващо дружество, лицензирано от регулаторния орган на Белгия - Financial Services and Markets Authority ( FSMA), че има намерение да извършва дейност чрез установяване на клон на територията на България. Комисията за финансов надзор е уведомила регулаторния орган на Белгия, че KBC Group разширява дейността си в страната ни и ще предлага своите договорни фондове и у нас. Предстои KBC Asset Management да бъде вписано във водения от комисията регистър. Третата по размер на активите банка у нас - "Обединена българска банка", която е собственост на KBC, и сега има свое управляващо дружество - "ОББ асет мениджмънт", което е организирало девет взаимни фондове. Фонд мениджърът е един от най-големите като брой колективни инвестиционни схеми и по активи. В края на юни той управлява 169.139 млн. лева. "ОББ асет мениджмънт" ще продължи да съществува, а всяко от двете управляващи дружества ще предлага своите взаимни фондове на клиентите си. Централният офис на KBC Asset Management е в Брюксел, като има дейност в още пет страни в Европа - Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Словения.

Източник: Банкеръ

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на фирма “Рос БГ” срещу обществената поръчка за “Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив-Бургас”. Търгът по нея може да продължи. Според жалбоподателя възложителят - Национална компания “Железопътна инфраструктура”, е променил условия по търга незаконосъобразно. КЗК посочва, че за това липсват аргументи в сигнала. Поръчката за сигнализация на 293-километровия участък бе обявена в края на ноември миналата година. Стойността ѝ е 195,4 млн. лв., като системата трябва да е готова за 4 години. Очаква се изпълнителят да изгради модерни системи за сигнализация за 18 гари, включващи пултове за временно управление, апаратура за маршрутно-компютърни централизации. Ще има и и четири специални автомобила, оборудвани с измервателна и тестова апаратура, система за видеонаблюдение за десет гари. В заданието е включена и система за диспечерско управление на влаковото движение, както и видеонаблюдение за още 18 гари. Новият метод за влакова защита ще е разположен в участъка Маноле-Бургас с дължина 271 км. Ще включва специални автомобили, оборудвани с измервателна и тестова апаратура.

Източник: 24 часа

Два недвижими имота във Велико Търново с обща площ от 90 кв. м ще бъдат продадени от „Български пощи“ ЕАД. Продажбата ще се извърши при начална цена, не по-ниска от определената от независим оценител. Предложените на търг недвижими имоти са изгубили първоначалното си предназначение и функция и не са необходими за изпълнение на основната дейност на дружеството. В момента пощите имат 8 бази в старата столица. Междувременно тече продажба и на старата поща на Самоводската чаршия, която също е неин актив. Според запознати предстои решение и за търг за самосрутващата се сграда на МВР, която се намира до местната пожарна на централната улица „Н. Габровски“.

Източник: Борба - Велико Търново

Китайската The Export – Import Bank of China ще осигури финансиране от 94.15 млн. долара на Параходство "Български морски флот" за изграждането на шест кораба за насипни товари. Корабите ще са 45 000-тонни бълкери с ледови клас и 30% по-нисък разход на гориво спрямо досегашните съдове със същата товароподемност (DWT). Плавателните съдове са били поръчани преди близо година и вече са в строеж. Тогава беше съобщено, че първият от тях ще е на вода до средата на 2019 г. Класически те ще носят имената на български планини и върхове. През юли 2017 г. беше сключен договорът за строителство с една от трите най-големи корабостроителници в Китай. Първо бяха поръчани четири, а през октомври 2017 г. стана ясно, че е направена поръчка и за още два. Планът на параходството е към средата на 2020 г. да разполага със собствен тонаж от над 1.5 млн. тона при средна възраст на флота под 7 години.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Италианският икономически растеж вероятно ще отслабне през следващите месеци, заяви националният статистически институт Istat. В своя редовен месечен икономически бюлетин Istat посочи, че съставният водещ показател, определян от италианската статистика, е регистрирал още едно забавяне, потвърждавайки сценария за намаляване на темпа на икономически растеж. Трябва да се има предвид, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия нарасна през първото тримесечие с 0,3% спрямо края на предходната година, когато се повиши с 0,4 на сто. На година база БВП пък нарасна с 1,4%, отбелязвайки най-слабо повишение от първото тримесечие на 2017-а година. По-рано тази седмица министърът на икономиката Джовани Триа също заяви, че досегашната прогноза за икономически растеж от 1,5% през настоящата година ще трябва в скоро време да бъде ревизирана надолу предвид по-слабия износ и забавянето на промишленото производство. Междувременно Istat представи по-добри от очакваното данни за италианските продажби на дребно през месец май.

Източник: Reuters

Америка

Новоизбраният президент на Мексико Андрес Обрадор ще се стреми да спре огромния внос на гориво от чужбина до три години. Това бе и предизборно обещание на Лопес Обрадор. Почти целият внос на чуждо гориво за Мексико идва от САЩ. Новоизбраният президент иска до средата на 6-годишния си мандат Мексико да е съживила своите дейности в петролния отрасъл - разработване на находища, сондажи и работа на петролните рафинерии. Лопес Обрадор иска в Мексико да се построи една голяма или две средни петролни рафинерии до края на мандата му. Те ще бъдат построени в щатите Табаско и вероятно Кампече. Засега обаче Лопес Обрадор не внася достатъчно яснота по въпроса кой ще финансира тяхното изграждане. Сега съществуващите шест рафинерии в Мексико произвеждат доста под капацитета си. Те са произвели средно по 220 000 барела на ден бензин през настоящата година. Производството е спаднало с 50 процента в сравнение с 2013 г. Мексико е внесъл досега тази година средно 590 000 барела на ден бензин и 232 000 барела на ден дизел.

Източник: Reuters

Азия

Решението на LG Electronics да инвестира в американската компания Bossa Nova отбелязва първата инвестиция на компанията в американски партньор, следвайки подобни сделки с няколко корейски стартъп компании от миналата година. За първите 12 месеца от тази своя инициатива LG е инвестирала общо над 90 милиона долара в стартъп компании, занимаващи се с роботика. Bossa Nova Robotics е водещ доставчик на данни в реално време за глобалната търговска индустрия, които помагат на големите вериги магазини да функционират по-ефикасно благодарение на предоставената информация. Walmart, най-голямата верига хипермаркети в света, от миналата година тества технологията на „Bossa Nova” в няколко свои магазина. Преди началото на партньорството с Bossa Nova от LG инвестираха в четири корейски компании, занимаващи се с роботика: Acryl, SG ROBOTICS, Robotis и Robostar.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
06.07.2018
Dow Jones Industrial
24 456.48 (99.74)
Nasdaq Composite
7 688.39 (101.96)
Стокови борси
06.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)74.04
Heating oil ($US/gal.)2.1800
Natural gas ($US/mmbtu)2.8500
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 259.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.16
Platinum ($US/Troy Oz.)857.80
Hogs (cents/lb.)58.55
Live cattle (cents/lb.)106.38

       Опознай България

Св. Неделя

На едноименния площад в центъра на столицата се издига величественият катедрален храм на Софийската св. митрополия - „Света Неделя”. Той е посветен на св. великомъченица Неделя. Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия –дъщеря на Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Родителите и били заточени, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Мъчителите разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Това станало на 7 юли 289 г. Българските царе Асеневци (XII—XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново. Храмът в София вероятно е построен през X в. В началото на 50-те години на XIX в. Софийската митрополия и Софийската градска църковна община решили да изградят нов величествен катедрален храм. Събирането на даренията започнало през пролетта на 1853 г. На 25 април 1856 г. ентусиазираните софиянци започнали да събарят старата и прогнила църква „Св. Неделя”. През лятото на 1856 г. започнал същинският строеж на сградата. През есента на 1863 г. строежът на новата църква е завършен. Украсяването й се проточва още няколко години и това забавя освещаването й. На него присъстват над 20 000 души, между които и много гости от епархията. На 16 април 1925 г. катедралата става арена на една от най-трагичните драми в историята на България. Военната организация на БКП организира жесток терористичен акт - поставят взривно устройство в югозападния купол на храма. При опелото на убития запасен генерал Коста Георгиев в храма присъствали всички министри, много генерали и офицери, държавни и политически дейци, както и много граждани. Очаквало се и пристигането на цар Борис III, който малко закъснял. Убити са общо 193 души, а ранени - около 500. След този кървав терористичен акт църковното настоятелство възлага отново на архитект Н. Лазаров възобновяването на храма. Храмът е тържествено осветен на 7 април 1933 г. Стенописната украса е направена от 1971 до 1973 г. от художествен екип с ръководител Николай Ростовцев. Днес софийският катедрален храм „Св. Неделя” е един от духовните бисери на столицата, носител на многовековна традиция, пълен с духовни съкровища.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.07.2018
Българска версия: 29977, Английска версия: 2988

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999