Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 юни 2018 г., брой 4738
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21850
USD   1.67566
CHF   1.69439
EUR/USD   1.1672*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Авал Ин АД - София
Асарел Панагюрище Здраве АД - Панагюрище
Балкан Север АД - Плевен
Балканкар Заря АД - Павликени
Банка Пиреос България АД - София
Борком 63 АД - София
Булвеста холдинг АД - София
Булкарпро Инвест АД - Петърч
Валор Пропъртис АДСИЦ - София
Вамос АД - Благоевград
ВГ АД - София
Винпром - Свищов АД - Свищов
Дарик имоти България АД - София
Дебитум Инвест АДСИЦ - София
Делта кредит АДСИЦ - София
Динамик-Ем 2 АД - София
Екобулпак АД - София
Зенит Имоти АДСИЦ - Пловдив
Икем АД - София
Имерис Минералс България АД - Кърджали
Инвестиционна компания Галата АД - Варна
Калиман РТ АД - София
Магура АД - София
Мюлер Груп АД - София
Овърсийз Хоризонт АД - Варна
Пампорово АД - Чепеларе
Приморско клуб ЕАД - Приморско
Пълдин Лайън груп АДСИЦ - Пловдив
Пътстройинженеринг АД - Груево
Регала-инвест АД - Варна
Соломон груп АД - София
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
ТК Пролайн АД - Айдемир
Тракийски памук АД - Стара Загора
Тсинвест Бургас ЕАД - Бургас
Финком АД - Пловдив
Фонд имоти АДСИЦ - София
Фохар АД - София
Хидропневмотехника АД - Казанлък
Хидрострой АД - София
Централна кооперативна банка АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Инж. Светослав Глосов е новия председател на Управителния съвет на пътната агенция. Решението за рокадата е на строителния министър Николай Нанков и е по молба на досегашния председател на агенцията - инж. Дончо Атанасов, който остава член на Управителния съвет. Той ще продължи да е ангажиран с новото строителство на участъци от републиканската пътна мрежа, както и с поддръжката, ремонтите и рехабилитацията на вече съществуващите трасета.

Източник: Сега

Приходите на всички активни фирми нарастват до 335.7 млрд. лв., макар и със слабия темп от 1%, разходите леко намаляват, а печалбата се изстрелва нагоре с 12.8% до рекордните 22.9 млрд. лв. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година след обработване на данъчните декларации на компаниите.Подобно на миналата година лидери по печалби в абсолютни стойности са преработащата промишленост, търговията и банките. Спрямо 2016 г. най-голям ръст на печалбите отбелязва имотният сектор - 67% до 974 млн. лв. В същото време лоша година имат фирмите в този сектор - загубите там се покачват с една трета до 956 млн. лв., докато през 2016 г. те намаляваха спрямо предходната. Броят на активните компании се увеличава с над 15 хил. до 337 хил. Всички активни компании в страната са отчели данъчна печалба от общо близо 22.9 млрд. лв., което е с 12.8% над сумата от предходната година. Отчетеният положителен финансов резултат пък се вдига с над 3.2 млрд. лв. до 26.8 млрд. В същото време загубите на компаниите се свиват с 15% до малко над 5 млрд. лв., като близо една пета от сумата идва от имотния сектор. За сравнение, през 2016 г. фирмите за недвижими имоти отчетоха загуби от 0.7 млрд. лв., което пък беше с 34% по-ниско от предходната година.

Източник: КапиталДружества
Производство на електронно-изчислителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Райхле и Де - Масари България Пръдакшън ЕООД - София   35 964  
  2   Телетек Електроникс АД - София   23 300  
  3   Перси ООД - София   12 527  
  4   Щайнер електроник ЕООД - Русе   8 404  
  5   АК Пластроник АД - Велико Търново   7 700  
  6   Магнетик Хед Текнолоджис / България/ АД - Разлог   4 192  
  7   Оргтехника АД - Силистра   3 366  
  8   Адсис ЕООД - София   2 677  
  9   Бизнес иновационен център-ИЗОТ АД - София   2 296  
  10   Електроника АД - София   853  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 26.06.2018
  Обща стойност (BGN): 219 886.57  
Брой търгувани компании: 34
Premium 150 852.31
Standard 61 181.24
АДСИЦ 7 453.02
Структурирани 400.00
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София -15.22 %
Булгартабак холдинг АД - София 6.90 %
BaSE - Акции: 2 437.09

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Волво груп България", официалният вносител и дилър на товарните автомобили Volvo и Renault, обяви, че ще инвестира още 3 млн. лв. в нов сервизен център край Пловдив. Така общите капиталовложения в разширяване на мрежата на компанията в страната ще достигнат 12 млн. лв. Центърът ще се намира в село Бенковски до магистрала "Тракия" и трябва да започне работа през 2019 г. Той ще се простира на площ от 23 декара, съобщиха от дружеството. В базата ще работят 15 души, които ще могат да сервизират едновременно 9 камиона. Годишният капацитет на обслужване ще е над 4500 товарни автомобила. С новата си инвестиция компанията продължава да увеличава покритието си на българския пазар. През есента ще бъде открита сервизната база във Велико Търново. През миналата година започна работа и новият център в Бургас, в който бяха вложени 2 млн. лв. Преди три години беше отворен сервизът във Варна. Най-голям е разширеният център в София, който може да обслужва над 10 300 камиона годишно. Общите инвестиции в сервизната мрежа надхвърлят 12 млн. лв.

Източник: Капитал

Лиценз за обществен превоз на пътници предстои да придобие общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ във Велико Търново. Базата за возилата ще се намира в някогашното сержантско училище, от което правителството предостави на Велико Търново 16 дка. Тук се оформя и голям буферен паркинг, на който туристическите автобуси ще са задължени да спират и да оставят пасажерите си. Посетителите ще се качват на общинските електробуси, обслужвани от „Паркинги и гаражи“, и ще пътуват из старата столица до основните й забележителности. Електробусите се закупуват като част от проекта за 10,8 млн. лв. за интергиран градски транспорт на Велико Търново. Едно от условията да бъдат експлоатирани е това да прави не частна, а общинска фирма, което налага и лицензирането на „Паркинги и гаражи“.

Източник: Борба - Велико Търново

Комисията за финансов надзор (КФН) е взела решение за откриване на производство по отнемане на издадения лиценз на "Прогресива Трейдинг" ООД като инвестиционен посредник. Същата процедура е започната срещу "Бета Корп" АД. "Прогресива Трейдинг" е применик на лиценза на чешката "ББГ Финанси" АД с даден лиценз от 2014 г. По-късно компанията бе прехвърлена и името ѝ сменено. Според участници на финансовия пазар дружеството "Прогресива Трейдинг" е свързано с небезивестния Йордан Моллов, който ръководеше друга компания с отнет лиценз - "Глобал Маркетс". По-рано КФН предупреди за наблюдавана през последните месеци тенденция за заблуда на инвеститорите във финансови инструменти. Измамата се състои в регистрирането на дружества с наименования, наподобяващи тези на лицензирани от Комисията за финансов надзор инвестиционни посредници.

Източник: money.bg

"Булгартрансгаз" обяви търг за проектиране и изграждане на преносен газопровод от българо-турската граница до станция "Странджа". Очакваната стойност на проекта е 48,9 млн. лева (без ДДС) и изпълнителят трябва да проектира, изгради и въведе в експлоатация газопровод с дължина от 10,7 километра - от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа", както и да го свърже и с два транзитни газопровода. Проектът е свързан с модернизацията на транзитния газопровод за Турция и с идеята на българското правителство да изгради газов хъб на територията на страната. На 27 юни енергийният министър Теменужка Петкова ще открие т.нар. "лупинг" между станциите "Лозенец" и "Недялско", който ще позволи обръщането на потока на природния газ. Проектът стартира в средата на 2017 година.

Източник: investor.bg

Рейтинговата агенция Fitch повиши рейтинга на самостоятелна основа (Viability Rating - VR) на УниКредит Булбанк на „bb+”. Като причина за повишението на оценката от досегашното „bb” анализаторите посочват подобреното качество на активите на банката. В същото време агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на банката на “BBB-“ (Long-Term Issuer Default Rating – IDR) и перспективата – на стабилна. “Рейтингът на самостоятелна основа на УниКредит Булбанк bb+ e основан на силна капитализация, добри норми на печалба, стабилно финансиране, достатъчна ликвидност и водещо присъствие на пазара“. При оценката си те отчитат и същественото намаляване на необслужваните заеми в портфейла на банката.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

26 юли: Специализиран тренинг за МСП „Икономика на споделянето“

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) повиши кредитния рейтинг на Гърция от степен "B" до "B+" със "стабилна " перспектива. Експертите на агенцията отбелязват подобряващия се баланс на рисковете при запазващото се високо ниво на държавния дълг на страната. Новият кредитен рейтинг е една степен над предходната възходяща оценка на S&P, направена в началото на годината, когато гръцкият рейтинг беше повишен до "В" от "В-". Агенцията също така не изключва по нататъшно укрепване на позицията на Гърция в рейтинговата таблица. Това, според анализаторите на S&P, може да стане възможно, ако продължи ръстът на преките чуждестранни инвестиции и бъде отбелязан прогрес при неработещите активи на банковата система. Преди това рейтинговата агенция Moody`s, даде позитивна оценка на страната на ниво "B3", отбелязвайки положителни сигнали от изпадналата във финансова криза Гърция. Става дума за новия пакет за подкрепа, съгласуван с финансовите министри на еврозоната.

Източник: Associated Press

Америка

Kinder Morgan и EagleClaw, дъщерни компании на фонда Blackstone Energy Partners и компанията Apache, са подписали документ за намеренията по строителството на газопровода от голямото шистово находище Пермски басейн в Тексас до крайбрежието на Мексиканския залив. Стойността на предполагаемия проект Permian Highway се оценява на около 2 милиарда долара, а пропускателния капацитет на съоръжението се планира ад бъде 2 милиарда кубични фунта в денонощие, става ясно от съобщават от двете компании. Първата доставка на суровината по новия газопровод с дължина 430 мили (692 км) се очаква да започне през 2020 година. KMTP и EagleClaw отначало ще получат по 50% в проекта, а Apache ще има опция за изкупуване на 33% от предприятието. Пермският басейн на шистови въглеводороди (Permian) в САЩ е едно от най-големите подобни находища в света. То привлича в неговото разработване и експлоатиране както относително не големи играчи от бранша, така и компании от световен мащаб.

Източник: Associated Press

Азия

Тайланд работи върху изграждането на високоскоростна железопътна линия, която да свърже страната с Китай. Проектът е на стойност 180 млрд. тайландски бата (5.5 млрд. долара), а властите очакват подаването на оферти от потенциалните кандидати през последните 3 месеца на 2018 г. Компанията, която спечели търга, ще изгради 253-километровата жп отсечка на територията на Тайланд. Министерството на транспорта очаква да получи подробни проекти от Китай, за да ги одобри и да започне тръжната процедура. "Трябва да одобрим проектите, за да можем да продължим с следващата стъпка, която е обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждането на този участък", заяви тайландският министър на транспорта Архом Термпитаяпайсит. Тайландското военно правителство, което взе властта през 2014 г., даде приоритет на инфраструктурните проекти като допълнителни двигатели на икономически растеж, които създават възможности за заетост.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
26.06.2018
Dow Jones Industrial
24 283.11 (30.31)
Nasdaq Composite
7 561.63 (29.62)
Стокови борси
26.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.79
Heating oil ($US/gal.)2.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)2.0600
Gold ($US/Troy Oz.)1 256.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.21
Platinum ($US/Troy Oz.)864.80
Hogs (cents/lb.)74.75
Live cattle (cents/lb.)102.42

       Опознай България

Празник на град Свищов

На 27 юни Свищов - градът, влязъл в българската историята като Първия освободен град през 1877 година, традиционно чества деня на освобождението си от турско владичество. Тогава жителите му отбелязват и официалния си празник. Свищов има дълга и богата история. Първите заселници на мястото в близост до съвременния град са от времето на средния неолит (3000 - 2600 г. пр. Хр.). Около 45 г. сл. Хр. на 4 км от Свищов възниква римският кастел Нове като седалище на римски легион. Край лагера се оформя градско поселение, което се развива като значителен икономически и кръстопътен център. При археологически разкопки край Свищов са открити много останки на античния град с неоценима историческа стойност. Една от забележителностите на града е църквата “Св. Димитър”, която е най-старият и напълно запазен архитектурен паметник от XVI век. Построена е от известния майстор Генчо от Трявна. По време на освободителния поход на руските войски, който започва от Свищов, по нареждане на руския император църквата, която съществува и до днес, е довършена, обзаведена и предоставена за нуждите на офицерите и войниците. Десантът на освободителите е извършен в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. в местността “Паметниците”, на около 5 км източно от град Свищов, където се издигат белокаменни обелиски в памет на загиналите руски войници в битката за Освобождението на града. Мястото е превърнато в парк на Освободителите.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.06.2018
Българска версия: 29990, Английска версия: 2990

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999