Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 25 юни 2018 г., брой 4736
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(25.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23108
USD   1.67911
CHF   1.69571
EUR/USD   1.1648*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Авангардстрой АД - София
Автомагистрали Черно море АД - Шумен
Агрия груп холдинг АД - Варна
Агрополихим АД - Девня
Алианц България ЗАД АД - София
Алфа България АД - София
Балканфарма Разград АД - Разград
Белоградчик пътнически превози АД - Белоградчик
Бул Инс АД - София
Българска захар АД - Долна Митрополия
Вега АД - Плевен
Верея Тур АД - Стара Загора
Водно строителство - Стара Загора АД - Стара Загора
Водстрой АД - Стара Загора
Демеа Инвест АД - Сливен
Денеб АД - София
Добруджа холдинг АД - Добрич
Елпо АД - Николаево
ЕС 314 АД - София
ИЕХИТ АД - Пловдив
Изопор 3 АД - Каварна
Инертни материали Ямбол АД - Ямбол
Исторически парк АД - Неофит Рилски
Кайлъка ресурс АД - Плевен
Кембароу ММ5 АД - Зелендол
Мизия 96 АД - Плевен
Мина Чукурово АД - Габра
Модул АД - Бяла-Рс
Мокреш Солар парк АД - София
Монбат АД - София
Напорни тръби 98 АД - Русе
Напорни тръби АД - Русе
Пирин Голф Холидейз клуб АД - Разлог
Променергомонтаж АД - Пловдив
Република холдинг АД - София
Риъл Булленд АД - София
Ролес АД - Варна
Рудметал АД - Рудозем
Север Холдинг АД - София
Селл АД - Мирково
Синергон холдинг АД - София
Сирма груп холдинг АД - София
Сирма Ентерпрайз Системс ЕАД - София
Сосиете Женерал Експресбанк АД - Варна
Софтакси 48 АД - София
Спарк АД - Сливен
Спиди Нет АД - София
Трейс Ямбол АД - Ямбол
Търговска къща Мебел АД - София
Форуком Фонд Имоти АДСИЦ - Хасково
Хан Аспарух АД - Исперих
Хлебопроизводство (Сф) АД - София
Югоплод АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Чужди инвеститори са изтеглили 161 млн. евро от капиталовложенията си през първите четири месеца на 2018 година, отчита БНБ. Това е една от причините за срива на преките чужди инвестиции в периода януари-април с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. В българската икономика са влезли 113 млн. евро от чужбина при 229 млн. година преди това. Най-големи суми под формата на дялов капитал са изтеглили от българския пазар инвеститори от Унгария - 103 млн. евро, и Италия - 43 млн. евро. Този вид инвестиции са показател за дългосрочни планове за бизнес в страната, но през последните две години делът им постоянно намалява. Задграничният бизнес предпочита да усвоява печалбата от българските си подразделения и да прибира дивиденти, вместо да я реинвестира. За първите четири месеца на годината реинвестираната печалба е едва 19 млн. евро, което е трикратно по-малко от същия период на миналата година. Нарастват единствено инвестициите под формата на заеми, които компаниите майки зад граница отпускат на българските си предприятия. За периода януари-април този тип вложения са 254.8 млн. евро при 126.4 млн. евро година преди това.

Източник: Сега

През първите три месеца на 2018 година индикаторът на икономическата активност в страната остана положителен, но се понижи до 0.08 от 0.21 за предишните три месеца, според изданието "Индикатор на икономическата активност в България", изготвено от Министерството на финансите. Дългосрочната позиция на икономиката продължава да се повишава до нива, съпоставими с тези от първата половина на 2007-а, но при цикличния компонент бе експертите отбелязват влошаване. За цикличното понижение на ИИА допринесоха всички променливи, включени в съвкупния индикатор, смятат от финансовото ведомство. Най-голям отрицателен принос имаха приходите от ДДС, поради намалението в постъпленията от данъка от внос. Това бе в съответствие със забавения растеж на вноса през първото тримесечие на годината, ограничен от отбелязания спад при трети страни, както и с отчетеното отслабване в темпа на нарастване на потреблението. Външната икономическа активност, представена чрез реалния растеж на БВП на ЕС 28 също отбеляза циклично намаление спрямо предишните три месеца и кореспондираше с по-слабата осигуреност на поръчки в промишлеността и с по-неблагоприятните оценки за бизнес климата в страната.

Източник: БанкеръДружества
Радио и телевизионна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Нова Броудкастинг Груп АД - София   156 327  
  2   БТВ Медиа Груп ЕАД - София   124 802  
  3   Фокс Интернешънъл Ченълс България ЕООД - София   83 305  
  4   Нет ФМ ЕООД - София   9 396  
  5   ЕСТ АД - София   6 026  
  6   Футбол Про Медиа ЕООД - София   5 979  
  7   Радио Експрес АД - София   5 946  
  8   Междинна станция ООД - София   5 297  
  9   Дарик Радио АД - София   4 972  
  10   Радиокомпания Си.Джей ООД - София   4 230  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 22.06.2018
  Обща стойност (BGN): 927 633.90  
Брой търгувани компании: 47
Premium 208 340.83
Standard 584 531.78
АДСИЦ 47 380.10
Структурирани 7 141.20
Облигации 80 240.00
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна 18.92 %
БТФ Expat Hungary BUX UCITS ETF ФОНД - София -14.06 %
BaSE - Акции: 1 028 097.00
BaSE - АДСИЦ: 1 290.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Консолидираният резултат за първото тримесечие на 2018 г. на "Топливо" АД е загуба от 2,5 млн. лв. спрямо загуба от 1,6 млн. лв. за същия период на 2017 г. През 2017 г. компанията отчете най-голямата консолидирана загуба за последните 10 години. Тя възлезе на 3,86 млн. лв., но ако се развива с темповете от първото тримесечие на 2018 г., за цялата текуща година ще има нов рекорд или загуба от 10 млн. лв. За влошеното финансово състояние на "Топливо" АД изключително много съдейства мажоритарния акционер "Синергон холдинг" АД. През последните години "Топливо" се превърна в основен кредитор на "Синергон Петролеум" (дъщерно дружество на компанията майка "Синергон холдинг"). Наскоро "Синергон холдинг" АД реши да прехвърли задлъжнялото "Синергон Петролеум" на кредитора "Топливо" срещу сумата от 1,47 млн. лв. Също така "Топливо" продаваше част от недвижимите си имоти в последните 10 години, като от това отчиташе печалби, които свиваха загубите. "Синергон Петролеум" ООД тежи изключително много на "Топливо" АД. Не само, че "Топливо" АД плати 1,47 млн. лв., за да го придобие, но то му носи само загуби (разликата между неконсолидираната и консолидираната загуба е около 600 хил. лв., която вероятно идва от "Синегон Петролеум" ООД.). "Синергон Петролеум" ООД оперира бензиностанциите именно с марка SNG, като пазарът на горива е изключително конкурентен, особено след навлизането на VM Petroleum в Люлин, София, като SNG има три бензиностанции в района, едната в непосредствена близост. Продажбата на SNG на "Ромпетрол" вероятно е "fire sale", тоест продажба на пожар под принудата на загубите.

Източник: investor.bg

Няколко имота на дружеството "Интеркапитал прорпърти дивелопмънт" (ИКПД) са обявени за продажба от двама частни съдебни изпълнители. Предлагат се три апартамента и няколко търговски обекта във вилното селище "Марина кейп" в Ахелой, който беше основният актив на дружеството със специална инвестиционна цел, макар след години на трудности в обслужването на задълженията му сега имотите да са пръснати в различни свързани дружества. Общата начална цена на имотите е близо 850 хил. лв. Част от търговете са по искане на Инвестбанк, която е довереник на кредиторите по емисиите облигации на ИКПД, по която миналото лято компанията спря да плаща задълженията си. Банката изпълнява същите функции и спрямо още няколко свързани дружества, използвани през годините. Претенции има и към някои от тези свързани лица, както и към акционери, които са солидарни длъжници по емисията. Сред тях е и бившият министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобурготски Мирослав Севлиевски.

Източник: Капитал

Българският енергиен холдинг (БЕХ) пласира трета поред емисия еврооблигации. Това ще бъде направено на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от холдинга. Емисията е на стойност 400 млн. евро и приходите, получени от нея, ще се използват за рефинансиране на емисията еврооблигации, емитирани от холдинга през 2013 г. Техният падеж се пада през ноември тази година. БЕХ е първият корпоративен емитент от Централна и Източна Европа на финансовите пазари от май 2018 г. досега. За да осъществят емисията представители на БЕХ и на Министерството на енергетиката, което е принципал на държавните енергийни дружества, които влизат в състава на БЕХ, са провели редица срещи с различни инвеститори в Лондон, Виена, Франкфурт и Мюнхен. Емисията е протекла успешно, като постигнатият годишен лихвен процент е 3,5%. Това са най-ниските лихвени нива откакто холдингът излезе за първи път на финансовите пазари преди няколко години. Еврооблигациите, емитирани сега, са със срок от 7 години - най-дългият, постиган досега. По този начин шапката на държавната енергетика ще разпредели за по-дълъг период от време своите лихвени разходи. В БЕХ влизат НЕК, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), АЕЦ “Козлодуй”, “Мини Марица-изток”ТЕЦ “Марица-изток 2” и още няколко структуроопределящи държавни енергийни фирми.

Източник: 24 часа

"Еврохолд България" АД, ще придобие остатъчния миноритарен дял в размер на 10.64% от дъщерния си застрахователен холдинг - "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ). Финансовият холдинг се договори да купи дела от фонда за дялови инвестиции South Eastern Europe Fund L.P. (SEEF), управляван от гръцкото инвестиционно дружество Global Finance. След финализирането на сделката "Еврохолд" ще притежава 100% от капитала на ЕИГ и по този начин ще консолидира собствеността си във всички свои дъщерни дружества - "Евроинс Иншурънс Груп" АД, "Авто Юнион" АД"Евролийз Груп" ЕАД и "Евро-Финанс" АД, които оперират съответно в секторите: застраховане, продажба на автомобили, лизинг и финансово-инвестиционно посредничество. В момента "Еврохолд" държи 100% от акциите на "Авто Юнион" АД, "Евролийз Груп" ЕАД и инвестиционният посредник "Евро-Финанс" АД. През 2017 година приходите на "Еврохолд" отбелязаха ръст от 18% на годишна база до 1.2 млрд. лева. Нетната печалба се увеличи с близо 140% до 24.4 млн. лв., а оперативната печалба (EBITDA) - с 65% до около 57.6 млн. лева. Собственият капитал на компанията нарасна с 86% до близо 215 млн. лв., а активите й се повишиха със 17% до 1.33 млрд. лева.

Източник: Банкеръ

Една от най-големите сделки за търговски обект на територията на Велико Търново ще се финализира идната седмица. Тя е на стойност 2 млн. евро и е на предварителен договор, който ще бъде финализиран до края на този месец. По силата на него търговската верига „Зора“ придобива бившия магазин на „Техномаркет“, в който доскоро бе настанен под наем китайският магазин „Дензел“. Той се мести на друга локация. Обектът е на няколко нива с голям вътрешен двор и разгъната площ от над 5 хил. кв. метра. Към него има просторен паркинг и терени от 10 дка на ул. „Магистрална“ в съседство на хипермаркета „Практис“, който се откри наскоро, и мола. Под формата на местен данък в хазната на общината ще влязат 60 хил. лв. Веригата за бяла, черна, офис и it техника „Зора“ ще разкрие нов голям обект на мястото, тъй като настоящият на „Беляковско шосе“ не отговаря на потребностите й. Тя е една от най-популярните и основен конкурент на „Техномаркет“ и „Технополис“. В града очакват и появата на „Джъмбо“, които отдавна имат инвестиционни намерения за изграждането на свой магазин. Именно за такъв магазин е продаден терен от 30 дка западно от болярския град, до село Момин сбор. Фондът за недвижими имоти „България АДСИЦ“ се раздели с него преди няколко месеца. Земята е изтъргувана за четвърт милион лева, а купувач е компания посредник. Апетитният терен е разположен малко след третия завод на компанията „Екстрапак“ в посока Момин сбор. Той е със статут на земеделска земя с ниска категория.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

26 юли: Специализиран тренинг за МСП „Икономика на споделянето“

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Комисията приветства постигнатото от държавите-членки на Европейския съюз политическо споразумение за нови инструменти за преодоляване на пропуските в системата на ЕС на данъка върху добавената стойност (ДДС). Тези пропуски могат да доведат до мащабни измами с ДДС и до ежегодни загуби в размер на 50 милиарда евро за националните бюджети на държавите — членки на ЕС. С новите мерки, предложени от Комисията през ноември 2017 г., се цели да се изгради доверие между държавите членки, така че те да обменят повече информация, и да се насърчи сътрудничеството между националните данъчни и правоприлагащи органи. Това ще им позволи по-бързо и по-ефективно да преследват измамите в областта на ДДС, включително извършваните в електронното пространство. Ще се засили използването на информационните системи, които следва да заменят ръчното обработване на данни. От своя страна правоприлагащите органи на ЕС автоматично ще получават информация за ДДС и данни за организираните престъпни групи, участващи в тежки измами в областта на ДДС.

Америка

Интернет компаниите в САЩ се лишиха от данъчните си преференции. Как ще повлияе това върху тяхната дейност и защо се наложи тази промяна? Върховният съд на САЩ нанесе удар върху интернет компаниите. Бе взето решене да се задължат онлайн търговците да начисляват данък върху всички покупки, в това число и ако интернет магазините нямат физическо присъствие на територията на щата, където се осъществява доставката. По този начин бе преразгледано едно решение на Върховния съд от 1992 г., според което щатските власти нямаха право да вземат такъв данък. Президентът Доналд Тръмп нееднократно се изказваше, че досегашната практика дава преимущество на най-големите онлайн търговци в света като Amazon. В същото време това водеше до фалит по-малките магазини, в това число не работещи онлайн. Пазарът на акции реагира на решението със значителен спад.

Източник: Associated Press

Азия

Китайската търговска камара в САЩ публикува резултатите от проучване за китайските компании в САЩ през 2018 г., според което те са изправени пред все повече предизвикателства. 44% от допитаните считат, че успехът на бизнеса им в САЩ зависи от стабилните китайско-американски отношения, а 2/3 са на мнение, че високите мита на вносните стоки и по-строгата политика за издаване на визи са двата най-важни проблема. 50% от анкетираните определят усилията за спазването на всички правила като най-голямо предизвикателство, тъй като контролът върху чуждестранните предприятия в САЩ е много строг. Членовете на Китайската търговска камара в САЩ изразиха надежда, че Китай и САЩ ще засилят сътрудничеството, защото това отговаря на интересите на двете страни. Те изразиха надежда китайското правителство да призове американското да опрости процедурите за издаване на визи.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
22.06.2018
Dow Jones Industrial
24 580.89 (119.19)
Nasdaq Composite
7 692.82 (-20.14)
Стокови борси
22.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.43
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0300
Gold ($US/Troy Oz.)1 268.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.36
Platinum ($US/Troy Oz.)875.90
Hogs (cents/lb.)75.38
Live cattle (cents/lb.)105.90

       Опознай България

Вкаменената сватба – Източни Родопи

Вкаменената сватба е природен феномен, разположен на около 3 км източно от Кърджали, до с. Зимзелен. Представлява скални образувания, наподобяващи събрани на едно място хора, животни и птици, изваяни от природата сред еоценски вулканични туфи. Присъствието на различни метални окиси в скалите им придава разнообразни багри в розово, червено, кафяво. За появата на тази скална формация, обявена за защитен обект през 1974 г., има местна легенда: красив млад момък се влюбил в прекрасна девойка от съседното село. Но тъй като лицето й винаги било покрито (според местните обичаи по онова време), той бил зърнал само очите й. Момъкът се влюбил така силно, че се поболял от болка по нея. За да спаси сина си, баща му отишъл при родителите на девойката и, според тогавашните традиции, я откупил в замяна на много злато. Сватбарите и младата невеста, качена на муле, се отправили към Зимзелен. Изведнъж духнал силен вятър и отвял воала, прикриващ лицето на момичето. Когато видял невижданата й красота, тъстът бил поразен и в съзнанието му нахлули греховни мисли. Природата се възмутила, извила се страхотна буря и се случило най-лошото – невестата се вкаменила и застинала върху мулето, което яздела. След нея, същата участ сполетяла и тъстът, и сватбарите. Момъкът бил съкрушен от мъка, и облян в сълзи, помолил стихията да вкамени и него. Така и станало.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.06.2018
Българска версия: 29995, Английска версия: 2991

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999