Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 май 2018 г., брой 4705
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(10.05.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23664
USD   1.64646
CHF   1.64425
EUR/USD   1.1879*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

Традиционна майска конференция на Българската асоциация за управление на хора
17-19.05.2018 г.
хотел „Рила“, Боровец
Развитието на бизнеса чрез човешкия капитал, иновации и предприемачество в корпоративната среда и управлението на ресурси.
Стъпки и инструменти за въвеждане на GDPR.
Повишаване капацитета на човешкия ресурс
Регистрация за конференцията
Програма на събитието

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Арбанаси 2000 АД - Велико Търново
Атлантик АД - Бургас
Билд-Инвест АД - Стара Загора
Група за научни изследвания и сервиз АД - София
Делта Индъстри АД - Созопол
КПЗ 99 АД - Царева ливада
Профи глас ЕАД - Пловдив
Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево
Славяна АД - Славяново
Ченгене дрийм АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си за икономиката на България през 2018 г., очаквайки брутният вътрешен продукт на страната да се разрасне с 3,6% през настоящата година, сочи актуализираният доклад Regional Economic Prospects. Предишният доклад на банката от ноември миналата година сочеше разширяване на българската икономика с 3,2%. Очакванията за следващата година са БВП леко да се забави до 3,4%. В доклада си банката отбелязва, че икономиката на България се е разраснала с 3,6% и през миналата година, като основен двигател на растежа е било частното потребление. Средното заплащане се е увеличило заради стегнатия пазар на труда и 10-процентовото повишение на минималната заплата. Подобреното усвояване на фондовете на Европейския съюз през 2017 г. също е подкрепило развитието на икономиката, след като през предишната година бе усетено забавяне в тази насока.

Източник: Монитор

Работодателите, които желаят, могат да създават и съхраняват документите от трудовото досие на работника или служителя в електронен формат, като спазват специфични правила. Те се уреждат с нова Наредба за вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на работника или служителя. С Наредбата се определят вида на електронните документи и изискванията към тяхното създаване, съхраняване и размяна. Установяват се минимални изисквания, които да гарантират сигурността, надеждния произход и целостта на електронния документ, както и дългосрочното съхраняване на информацията, за да се осигури правната валидност на документа за продължителен период и да се гарантира, че той може да бъде валидиран, независимо от бъдещи промени в технологиите. Документите, създавани от работодателя, задължително ще се подписват с квалифициран електронен подпис. Запазва се възможността документите в трудовото досие да се създават на хартия, като се гарантира, че работниците и служителите могат да подават документи на хартиен носител при изградена информационна система на работодателя.

Източник: БанкеръКонцесии

Започва ремонт и рехабилитация на летището в Горна Оряховица и удължаване на пистата за кацане и излитане. Инвестиционното намерение на концесионера „Гражданско летище горна оряховица 2016“ АД е изпратено до областната екоинспекция и община Горна Оряховица. Местният общински съвет вече одобри частично изменение на подробния устройствен план за пистата. Сега съществуващата писта е с дължина 2450 метра и ширина 45 метра, както и странични ивици широки по 7,5 метра. По проекта се предвижда преасфалтиране и удължаване с 600 метра в западна посока, което ще позволи и кацането на по-големи и тежки самолети. Строителството е част от генералния план за развитие на летището, който концесионерът изпълнява за период от 35 г. През това време в инфраструктура и обновление трябва да се инвестират 32 млн. лв. Концесионният договор за Летище Горна Оряховица беше подписан на 11 април и влезе в сила на 11 юли 2016 г.

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Формоване и обработка на плоско стъкло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Стъклопакет ТА ЕООД - Хан Крум   9 713  
  2   Кристал Глас ЕООД - Шумен   5 726  
  3   Гласко ООД - Търговище   5 711  
  4   Клер Д ЕООД - София   5 289  
  5   Бул-Ит Глас ООД - Аксаково   4 515  
  6   Кем Глас ЕООД - Пловдив   4 192  
  7   Милкана ООД - Плевен   3 875  
  8   Глас Дизайн ООД - Добрич   2 522  
  9   Интер глас ЕООД - Бургас   732  
  10   Български автостъкла ООД - Герман   702  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 09.05.2018
  Обща стойност (BGN): 113 321.70  
Брой търгувани компании: 29
Premium 41 458.94
Standard 51 012.00
АДСИЦ 20 850.77
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч -12.50 %
Еврохолд България АД - София 1.00 %
BaSE - Акции: 412 997.50
BaSE - АДСИЦ: 7.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Нов търговски център в Пловдив ще отвори врати до 2020 г. Инвестицията е на Nepi Rockcastle и е на стойност 150 млн. лв. През 2017 г. регистрираната в Южна Африка компания стана собственик на два софийски мола - Paradise Center и Serdika Center&Offices. Общата разгърната площ на новия обект ще бъде над 150 хил. кв. м. , разположена на четири нива с приблизително 60 хил. кв. м. отдаваема площ, съобщават от изпълнителя на проекта. Търговският център ще се основава на концепцията “Promenada”, която дава фокус върху модата заедно с отдих, забавления и разнообразна кухня. Компанията зад обекта обещава да даде тласък на местната икономика с отварянето на повече от 1500 нови работни места. Търговският център ще бъде леснодостъпен за посетителите от всяка част на града, а паркингът ще разполага с над 1500 места.

Източник: economic.bg

"Максима България" - собственик на веригата T-Market, ще открие пет нови магазина в страната през 2018, съобщиха от компанията. Дружеството отчита 222 млн. лева приходи от продажби (без ДДС) през 2017 г., което представлява близо 25% ръст спрямо предходната година. През 2016 "Максима България" също отчете увеличение на оборота (с 22.1%) и това бе най-големият ръст в рамките на литовската група. Откакто е стъпила на българския пазар през 2005 г., веригата отчита нарастване на продажбите, но работи на загуба. Дружеството отчита загуба и през 2017 г. През 2016 "Максима България" откри 14 нови обекта, в които инвестира 19 млн. лева, и обнови визията и оборудването на шест магазина. През миналата година инвестициите на компанията надхвърлят 11 милиона лева (без ДДС). Веригата отвори пет нови и обнови 11 от първите си супермаркети. През октомври 2017 "Т-маркет" създаде и собствена колекция подправки под името Giardenia в партньорство с българската фирма "Миа фуудс 21".

Източник: Капитал

Девет ключови обекта на „Булгартрансгаз“ ЕАД бяха обявени от Министерския съвет за обекти от национално значение. Обектите за разширение, модернизация и рехабилитация на газопреносната мрежа, които получават този статут, са: газов хъб „Балкан“, разширение на газопреносната мрежа в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“, разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница, преносен газопровод до Панагюрище и Пирдоп, преносен газопровод за Свищов, преносен газопровод до Разлог и Банско, модернизация на компресорните станции „Лозенец“, „Петрич“ и „Ихтиман“ чрез интегриране на четири газотурбокомпресорни агрегата, подмяна на северен (магистрален) газопоровод в участъка Беглеж – Дерманци –Батулци – Калугерово и подмяна на северния (магистрален) газопровод в участъка от Вълчи дол до Преселка. С реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“ ще бъде изградена необходимата газопреносна инфраструктура, която да свърже пазарите на природен газ в региона с тези в Централна и Западна Европа, както и на държавите от Енергийната общност – Сърбия, Република Македония, Босна и Херцеговина.

Източник: Банкеръ

С повече от година се удължава срокът за проучване на възможността за експлоатация на стари залежи от нефт и газ край Враца, реши правителството. Ирландската фирма "Мизия ойл енд газ", която има разрешително за проучването в "Блок 1-7 Търнак", получава още 399 дни, за да приключи работата си, която е била забавена от административните процедури по прехвърляне на права и задължения във връзка с изследването. Находищата са разположени на територията на областите Плевен и Враца. Договорът за търсене и проучване на "Мизия ойл енд газ" изтича до февруари 2019 г. Сега в рамките на месец министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва да подпише допълнително споразумение с "Мизия ойл енд газ (България)". Освен блока "Търнак", ирландската компания проучва за нефт и газ терените "Блок 1-10 Ботево" - в обл. Враца и Монтана, "Блок 1-5 Деветаки" - обл. Ловеч, Плевен и Габрово, и "Блок 1-9 Мизия". В четирите блока тя се ангажира да инвестира над 9,3 млн. евро за проучвателните дейности, а 125 000 евро да бъдат вложени в екодейности,

Източник: Дума

Община Свищов планира да превърне бившите казарми в града в индустриална зона, която ще бъде насочена към развитие на производствени бази. Имотът е с площ от над 300 дка, има изградена инфраструктура и излаз на река Дунав, а превръщането му в индустриална зона ще допринесе изключително много за развитието на града. В края на м.г. Министерството на отбраната предостави имота на Община Свищов, който е неизползваем от близо 20 г. Предстои след решение на Министерски съвет областният управител да деактува терена в полза на крайдунавската община. След това трябва да бъде изработен Подробният устройствен план, а идеята за създаване на нова индустриална зона ще бъде представена за обществено обсъждане, уточни кметът на Свищов Генчо Генчев. Идеята е да бъде подписан договор с Националната компания индустриални зони. През март подобен договор с компанията сключи Община Г. Оряховица за терените на бившите казарми, към които има интерес от страна на френска компания за производство на самолетни части. Подобни меморандуми за сътрудничество компанията има с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Ловеч, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

10 май: Обучение за МСП „Иновации чрез дизайн-специализирано обучение за МСП“

15 май: Специализирано обучение за ИНТРАСТАТ оператори. Коментари и практика по прилагането на система ИНТРАСТАТ

16 май: Обучение "Въведение в Blockchain технологията"

17 май: Общо събрание на БАМИ

17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

18 май: Общо събрание на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България

18 май: Европейски минен бизнес форум 2018 г.

19 май: Обучение "Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании"

22 май: Семинар "Системи за управление безопасността на движението по пътищата - Изисквания с указания за прилагане /ISO 39001:2014/"

16-31 май: Безплатни обучения за електронна търговия: „Как да разрастнете бизнеса си бързо и ефективно?“ в градовете Габрово (16.05.2018), Русе (17.05.2018), Варна (18.05.2018), Пловдив (29.05.2018), Стара Загора (30.05.2018) и Бургас (31.05.2018).

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

През март индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо за трети пореден месец в резултат на рязко намаляване на поръчките, постъпващи от чужбина, показват данни на германската официална статистика Destatis. Въпреки това икономическото министерство на страната очаква промишленото производство да набере отново сила с течение на годината. Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през март с 0,9% на месечна база при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,5 на сто. В същото време Destatis направи низходяща ревизия на февруарските данни до понижение на индустриалните поръчки с 0,2% спрямо предходна оценка за тяхно повишение с 0,3 на сто. Спрямо март 2017-а година промишлените поръчки в Германия се увеличиха с 3,1% след повишение с 3,0% през февруари (низходяща ревизия от предишна оценка за на Destatis за повишение с 3,5%). 

Източник: Reuters

Америка

Лицензите на Boeing и Airbus за доставка на самолети за Иран ще бъдат отнети, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от CNBC. Решението идва непосредствено, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението по ядрената програма на Ислямската република. Авиокомпанията IranAir е поръчала 200 пътнически самолета за 38 милиарда долара – 100 от Airbus, 80 – от Boeing и 20 – от ATR. Сделките зависят от американски лицензи, тъй като в самолетите се използват компоненти, произведени в САЩ. Според CNBC, в резултат на решението, Boeing ще загуби около 20 милиарда долара.

Източник: Bloomberg

Азия

След десетилетие на преговори Япония и Китай се споразумяха да открият "гореща линия" по сигурността за избягване на морски инциденти, които биха възпламенили напрежение между двете най-големи военни сили в Азия. Споразумението беше подписано на церемония в Токио от премиерите на Япония и Китай Шиндзо Абе и Ли Къцян. Предвижда се пряката телефонна линия за висши служители да бъде открита в 30-дневен срок. С помощта на "горещата линия" служителите ще могат да комуникират в случай на инциденти с плавателни съдове и военни самолети на двете държави. Освен това като част от споразумението са планирани редовни срещи между китайски и японски представители от отбраната, както и механизъм за комуникация между плавалните съдове в открито море за избягване на инциденти. В същото време японският премиер обяви, че е получил покана за официално посещение в Китай.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
09.05.2018
Dow Jones Industrial
24 542.54 (182.33)
Nasdaq Composite
7 339.90 (73.00)
Стокови борси
09.05.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.71
Heating oil ($US/gal.)2.2300
Natural gas ($US/mmbtu)2.7300
Unleaded gas ($US/gal.)2.1800
Gold ($US/Troy Oz.)1 314.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.56
Platinum ($US/Troy Oz.)917.60
Hogs (cents/lb.)76.58
Live cattle (cents/lb.)105.68

       Опознай България

Хаджи Димитър (10 май 1840 г. - 18 юли 1868 г.)

Димитър Николов Асенов, или както е по-известен – Хаджи Димитър, е един от най-прочутите български войводи. Роден е на 10 май 1840 г. в гр. Сливен, и загива геройски, едва 28-годишен, в битка срещу турците на 18 юли 1868 г. при връх Бузлуджа, в Шипченска планина. Неговата смърт е възпята в едно от най-популярните произведения на Христо Ботев, носещо името на войводата. Строфа от това стихотворение е изписана със златни букви на вратата на Поезията в Париж. Димитър е роден в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на 2 години, семейството му отива на поклонение в Йерусалим. Оттогава Димитър е хаджия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.05.2018
Българска версия: 30054, Английска версия: 3002

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999