Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 септември 2017 г., брой 4553
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(21.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20549
USD   1.62891
CHF   1.69600
EUR/USD   1.2007*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Варна Тауърс ООД - Търговище
Дженерали застраховане АД - София
Неохелт АД - София
Първомай БТ АД - Първомай
Тех парк Оптела АД - Пловдив
Филипови 2000 АД - Стара Загора
Финансова къща Евър АД - София
Хан Кардам ООД - Генерал Тошево
Херти АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Агенция по заетостта представи своето Web-приложение Личностен профил на търсещо работа лице”, създадено в интерес на хората, които търсят професионална реализация, по време на конференция на Световната асоциация на обществените служби по заетостта (WAPES) в Париж на тема „Взаимодействие между Обществените служби по заетостта и техните потребители”. Софтуерното приложение е разработено по проект в партньорство с „Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес” и предлага решение за разширяване и интегриране на услугите на информационната система за оценка на компетенциите „MyCompetence®” към дейността на Агенция по заетостта.

Източник: БСК

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11.0% спрямо второто тримесечие на 2016 година, показват предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на 2017 г. Увеличението в индустрията е с 10.6%, в услугите - с 11.5%, и в строителството - с 4.7%. По икономически дейности през второто тримесечие на 2017 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” - с 16.8%, „Административни и спомагателни дейности” - с 16.1%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 14.6%. Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Строителство” - с 4.7%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 5.0%, и „Финансови и застрахователни дейности” - с 5.7%. През второто тримесечие на 2017 г. спрямо второто тримесечие на 2016 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10.7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 12.4%.

Източник: Банкеръ

България е на предпоследно място в Европейския съюз по продължителност на трудовия живот, се посочва в анализ на Евростат, който сравнява 2016 г. с 2006 г. През изминалата година средната продължителност на трудовия живот в България е 31.7 години, като средната за ЕС е 35.6. Единствено в Италия трудовият живот е по-къс от този в България – средно 31.2 години. Според Евростат българките работят средно малко над 30 години, а мъжете – около 33 години. Сред другите страни с къс трудов живот в ЕС са Хърватия с 32.1 години, Румъния с 32.4 години, Гърция с 32.5 години и Белгия с 32.6 години.

Източник: ДневникДружества
Търговско посредничество със селскостопански суровини, живи животни, текстилни суровини и полуфабрикати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Вианд ЕАД - София   12 866  
  2   Варекс ООД - София   10 336  
  3   Статев - Станимир Недялков ЕТ - Добрич   2 094  
  4   Дунав 57 АД - Силистра   2 068  
  5   Золумови ЕАД - Вратица   1 233  
  6   Белор България АД - Варна   648  
  7   А.Н. Агротрейдинг ООД - София   484  
  8   Агроброкер груп ЕООД - Варна   181  
  9   Тимак Агро България ЕАД - София   66  
  10   Еко гъби АД - Варна   10  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.09.2017
  Обща стойност (BGN): 1 780 160.68  
Брой търгувани компании: 45
Premium 163 044.60
Standard 1 516 438.65
АДСИЦ 71 667.99
Структурирани 18 888.02
Облигации 10 121.42
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София 10.00 %
Арома АД - София -5.21 %
BaSE - Акции: 109 553.91

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Държавата ще направи втори опит да придобие русенския военен завод "Дунарит", след като първата схема за "спасяване" на дружеството се провали, обяви икономическият министър Емил Караниколов . "Дунарит" и "Емко" са в сложна съдебна процедура за собствеността върху русенската фирма. Според собственика на "Емко" Емилиян Гебрев той вече е придобил "Дунарит". Претенции за завода обаче имаше и офшорна фирма, свързвана с депутата бизнесмен Делян Пеевски. След като стана ясно, че "Емко" печели съдебните дела, се намеси държавната машина, последваха обвинения към собствениците на "Емко" и отнемане на лиценза за формални нарушения. Според министър Караниколов Държавната консолидационна компания (ДКК) ще придобие на търг акциите на "Дунарит", които са собственост на дружеството "Кемира". То принадлежи на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Министърът даде пример с "Авионамс", която бе купена от държавата по подобна схема. Преди седмица синдиците на КТБ, към която "Дунарит" има задължения, са обявили за публична продан активи на вземания от задължените към банката страни - "Хедж инвестмънт България", също собственост на Цветан Василев, и "Авионамс" като солидарен длъжник.

Източник: Сега

Телекомуникационният оператор "Мобилтел" ще има ново име - А1, съобщи собственикът на компания - Telekom Austria Group. Идеята на австрийският гигант е да ребрандира всички свои поделения в различните страни, в които оперира, като ги обедини под едно ново име - А1. Това е името на марката в Австрия. Марката А1 вече е успешно въведена в Словения, а сега предстои да се наложи и при другите си дъщерни дружества - хърватското, сръбското и македонското, които са под името VIP, беларуският Velcom, както и българският Мтел.

Източник: Банкеръ

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката за търговския център The Mall. Заради недостатъчен общ оборот на участниците в нея тя не подлежи на одобрение от регулатора и не е изготвен пазарен анализ. Британското инвестиционно дружество Hystead обяви през юли, че ще придобие всички акции на българския собственик на мола AP Retail I за 156 млн. евро през дъщерната си компания Balkan Retail NV. Според предоставения годишен отчет Balkan Retail NV не е извършвала дейност у нас през 2016 г. Компанията преговаря и за закупуването на площта, която заемаше Carrefour в мола. В момента тя е собственост на УниКредит Булбанк, която я придоби по схемата дълг срещу собственост. Това е втори опит за прехвърляне на мола, след като южноафриканският инвестиционен фонд NEPI отказа сделката за The Mall, а след това купи “Сердика център”.

Източник: 24 часа

Три години след откриването на новия завод на ВИТТЕ Аутомотив в Русе, предстои неговото разширение с нови близо 11 000 кв. м. производствени и логистични площи. Очаква се строителството да стартира до края на септември 2017 г. и да приключи в средата на 2018 г. В момента се финализира тръжната процедура за избор на изпълнител. Проектът за втория етап на предприятието за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия вече е готов, съобщи водещият проектант арх. Георги Стоянов. Инвестиционната програма на ВИТТЕ Аутомотив България включва изграждане на общо пет етапа на производствената площадка в Индустриален парк Русе. Към склада е организиран складово-експедиционен офис, с две док станции за ТИР, както и една рампа за бусове.

Източник: gradat.bg

Близо 500 хил. лв. вложи „Гулбанис вайн” в изграждането на собствена бутикова винарна в Горски Долен Тръмбеш. Тя се намира в двора на бившето ТКЗС и вече е напълно завършена и оборудвана. Предстои да приключат административните процедури и да получи лиценз, за да заработи от следващата година, обясни Деян Жеков – управител на „Гулбанис Вайн”. Винарната е направена изцяло със собствени средства, а изграждането й стартира преди две години. Капацитетът й е за 200 тона грозде или 100 тона вино, което на практика ще затвори целия цикъл на производство. Посадъчният материал е внос от Италия, като с най-голяма площ са сортовете „Каберне Совиньон” и „Каберне Фран”. По 40 дка са засадени с „Мускато Бианко” и „Траминер”, по 30 дка с „Шардоне” и „Мерло” и по 10 дка от сортовете „Сира” и „Каберне Карменер”, което е разновидност на „Каберне Фран”. Фирмата осигурява постоянна заетост на 30 души от Горски Долен Тръмбеш, а в сезона на гроздобера наема допълнително хора от селото и от Драганово. С разширяването на бизнеса и инвестициите за популяризиране на винения туризъм се очаква да бъдат разкрити нови работни места, което ще съживи поминъка в региона.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 28 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 09 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британският премиер Тереза Мей ще предложи Лондон да плати на Европейския съюз най-малко 20 милиарда евро за излизането на Великобритания от съюза, твърдят запознати източници. Оливър Робинс, съветник на Мей по въпросите на ЕС, е информирал европейските си колеги, че се очаква министър-председателката да огласи официално това предложение в реч на 22 септември в италианския град Флоренция, в която ще очертае вижданията си за "специално партньорство" с Евросъюза след Брексит, предаде БТА. До момента Обединеното кралство не е конкретизирало сума, която смята да изплати на ЕС за уреждане на сметките си след напускането на блока, което по план би трябвало да стане на 29 март 2019 г., посочва Франс прес. Макар Брюксел също да не е посочвал определена сума, редица висши представители на ЕС са отбелязвали, че британците ще трябва да платят между 60 и 100 млрд. евро. Според документи на Европейската комисия и Европарламента нетната вноска на Лондон в бюджета на ЕС за 2015 г. (последната налична цифра) възлиза на 10,75 млрд. евро.

Източник: FT

Америка

Американската дъщерна компания на германския Deutsche Telekom отново обмисля евентуално сливане с американския си конкурент Sprint. Планира се създаването на компания, в която T-Mobile US ще държи мажоритарен дял, предава американският канал, като се позовава на свои вътрешни източници. Според тях сделката може да се осъществи и чрез размяна на акции. Говорители на двете компании са отказали да коментират темата. След появата на новината акциите на Deutsche Telekom скочиха във Франкфурт с 3,5 на сто. Книжата на Sprint се изстреляха с почти 7 на сто. CNBC съобщи, че компанията майка на Sprint, японската SoftBank Group, и Deutsche Telekom водят редовни преговори, но са далече от конкретен резултат и не е ясно дали дискусиите ще доведат до успешен край. Предвижда се SoftBank да бъде основен миноритарен участник в сливането, а директорът на T-Mobile Джон Легере да действа като изпълнителен директор на новото дружество.

Източник: CNBC

Азия

Японският технологичен концерн Toshiba Corp отново се връща към възможността за продажбата на ценния си полупроводников бизнес на група, подкрепена от партньорската компания Western Digital Corp. Само преди дни японската фирма заяви, че се опира на конкурентна оферта за бизнеса си за 18 милиарда долара, който включва южнокорейски производител на чипове. Базираната в Калифорния компания Western Digital е направила ключови отстъпки, за да гарантира на Toshiba, че няма да търси бъдещ контрол върху бизнеса с чипове, като по този начин адресира и опасенията на антитръстовите органи, заявиха източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са поверителни. Това доведе до отдалечаване на японския концерн от офертата, която е подадена от консорциума на дружеството за частни капиталови инвестиции Bain Capital LP и SK Hynix Inc. Членовете на борда на директорите на Toshiba трябва да се срещнат в сряда, но не е ясно дали биха могли да вземат решение, след като на заседание миналата сряда заявиха, че компанията ускорява преговорите с групата около Hynix.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
20.09.2017
Dow Jones Industrial
22 412.59 (41.79)
Nasdaq Composite
6 456.04 (-5.28)
Стокови борси
20.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.69
Heating oil ($US/gal.)1.8100
Natural gas ($US/mmbtu)3.0800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 301.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.11
Platinum ($US/Troy Oz.)942.00
Hogs (cents/lb.)60.02
Live cattle (cents/lb.)1.16

       Опознай България

22 септември – ден на независимостта на България

30 години след Освобождението на България от турска власт, последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложените клаузи става възможно едва през 1908 г. Поемането на управлението в Турция от младотурците и намерението на Австрия да анексира Босна и Херцеговина благоприятства положението на България. Дипломатите решават да обявят независимостта на страната веднага след анексията като отчитат момента за най-безопасен. Цялата подготовка по церемонията се извършва при изключителни мерки за сигурност и секретност. Въпреки несъгласието на Русия, на сутринта на 22 септември 1908 княз Фердинанд и политиците отиват в църквата Св.40 мъченици във Велико Търново, където се отслужва черковната служба. След края на службата князът прочита манифест, с който провъзгласява България за „независимо царство“, а нейният господар за „Цар на България“. Изненадата за присъстващите е пълна и новината предизвиква бурна спонтанна радост сред българите. С провъзгласяването на независимостта българската държава получава право за равноправно третиране в международните отношения. Постепенно позициите на монарха укрепват значително. Манифестът на княза дава пряко отражение върху политическата обстановка в Европа. Прогласяването на независимостта на България е проява на независимия дух на българите и важна стъпка по пътя към утвърждаване на Третата Българска държава.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.09.2017
Българска версия: 29863, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999