Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 08 август 2017 г., брой 4522
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.08.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16269
USD   1.65790
CHF   1.70368
EUR/USD   1.1797*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бисер Олива 98 АД - Стара Загора
Венатус БГ ООД - Враца
Прогресс АД - София
Смарт синерджи АД - София
Фючърс Кепитал АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Ръст в индустрията, строителството и търговията на България, отчита Райфайзенбанк (България) ЕАД в редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, нaлични към юли. Анализът отчита ръста на индекса на индустриалното производство, който се повиши до 115.1 пункта или с 4.9% през май спрямо април. В сравнение със същия период на миналата година индексът отбеляза много по-голям ръст от 11.2%. „Годишният ръст на индустриалното производство е логичен резултат от растящите разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през миналата година. В рамките на възходящата тенденция темпът на увеличаване на строителството се ускори до 14%.

Източник: БТА

Близо 5000 са германските предприятия в България, а двустранният стокообмен се е повишил и за миналата година е достигнал над 6.6 млрд. евро. Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което страната се утвърди като водещ инвеститор у нас. Това каза президентът Румен Радев, който награди с орден "Стара планина" - първа степен германския посланик Детлеф Лингеман. Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения. На свой ред държавният глава отбеляза, че в последните години Германия се е утвърдила като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник в рамките на ЕС и НАТО. "Благодарение на посланик Лингеман получихме важна германска подкрепа в ключови области като правосъдната реформа, сигурността и контрола на външните граници на ЕС, усвояването на еврофондове, дуалното образование - посочи президентът Радев. Задълбочи се и сътрудничеството с отделните германски провинции."

Източник: БанкеръДружества
Производство на парфюми и тоалетни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Септона България АД - Русе   4 619  
  2   Солвекс Козметични продукти ООД - Кричим   3 472  
  3   Рубелла Бюти АД - Рудозем   2 495  
  4   Розаимпекс ООД - Пловдив   2 387  
  5   Агива ООД - Варна   2 007  
  6   Рефан България ООД - Труд   1 649  
  7   Био Фреш ООД - Царацово   1 161  
  8   Ревюел ООД - София   927  
  9   Фреш ап Козметикс ЕООД - Тополи   650  
  10   Биотрейд България ООД - София   495  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.08.2017
  Обща стойност (BGN): 2 462 944.87  
Брой търгувани компании: 34
Premium 157 517.95
Standard 2 277 009.24
АДСИЦ 27 781.71
Структурирани 635.98
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София 17.50 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч -9.09 %
BaSE - Акции: 2 644.64
BaSE - АДСИЦ: 283 867.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Основаната от българи софтуерна компания "Фадата", която развива международния си бизнес от централата си в София, се разраства към германския пазар с придобиването на бутиковия разработчик на мобилни приложения за застрахователната индустрия Impeo Software. С обединяването на усилията на двата екипа се цели увеличаване на функционалностите на основния продукт на компанията - платформата за автоматизиране на застрахователния бизнес (INSIS) и увеличаване на продажбите в Германия. Размерът на инвестицията не се съобщава, но се посочва, че средствата идват от фонда за дялови инвестиции Riverside Company, който купи мажоритарния дял във "Фадата" през зимата на 2015 г. в партньорство с друг голям стратегически инвеститор в сектора - британската Charles Taylor. Сделката бе оповестена след финализирането й в началото на август на корпоративната страница на "Фадата".

Източник: Банкеръ

"Булгартабак холдинг" е прехвърлил 98.19% от акциите на "София-БТ" и 100% от акциите на "Плевен-БТ" на дъщерното си "Благоевград-БТ". Това съобщиха от цигареното дружество до борсата, където се търгуват негови акции. Сделката е минала в Централния депозитар на 31 юли. Цялата операция е на стойност 103 млн. лв. Обяснението за странната врътка на ръководството е, че сделките ще оптимизират структурата на холдинга и ще се премине от хоризонтална към вертикална така. Реално обаче с операцията ще се прехвърлят още финансови ресурси към компанията майка, които след това отново могат да бъдат разпределени към основния акционер.

Източник: Капитал

Подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар е сред петте основни приоритета на Министерството на икономиката, записани в управленската програма на правителството.Чрез капиталовия пазар се стимулират инвестициите и съвместно с Българската фондова борса /БФБ/ ще бъдат набелязани конкретни мерки за стимулиране на компаниите да се листват на борсата. Обсъжда се възможност за подкрепа на фирмите чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като им се предоставят ваучери до 100 000 лева, като с тези средства те да покриват разходите и целия механизъм за качване на една компания на борсата.

Източник: econ.bg

Неконсолидираната загуба на "Спарки Елтос" намалява с 1.6 млн. лв. до 4.3 млн. лв. за първото полугодие на 2017 г. спрямо минус 5.9 млн. лв. за същия период на 2016 г. Неконсолидираните продажби се увеличават с 22% на годишна база до 12.9 млн. лв. за първото полугодие. Дружеството отново е изправено пред ликвидна криза, като текущите пасиви към 30 юни 2017 г. са за 48.5 млн. лв. спрямо 44.9 млн. лв. текущи пасиви към същата дата. Основната част от текущите пасиви са задължения към банки за 35 млн. лв. Основният текущ актив продължават да са материалните запаси (за 37 млн. лв.). Те са три пъти повече от продажбите за полугодието, т.е. дори да продава само от запасите си, "Спарки Елтос" трябва да продава в продължение на година и половина, за да ги обърне в пари.

Източник: Капитал Dаily       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Deutsche Bank вече не е в топ 15 на най-големите банки за управление на активи в света, става ясно от проучване на Scorpio Partnership за 2016 г. Най-голямата германска банка претърпя лоша година, като в края на 2016 г. активите й под управление (инвестиционни фондове, доверително управление и сметки на богати клиенти) намаляват с 28% до 227 млрд. долара, което й отрежда 16-ото място в класацията, с 6 позиции по-надолу от 2015. Банката продаде американския си бизнес за wealth management и се изтегли от редица държави. Американският Департамент по правосъдието наложи на германската компания глоба от 14 млрд. долара, обвинявайки Deutsche Bank в нерегламентирана търговия с ипотечни книжа по време на финансовата криза. След голям отзвук и изтегляне на милиарди долари германската банка се принуди да се съгласи с обвинението и изплати 7.2 млрд. долара. Последва глоба от Федералния резерв на САЩ от 156 млн. долара по две нарушения - за слаб контрол върху звеното за валутни операции и за неспазване на правилото "Волкър", което забранява на банките да търгуват за собствена сметка.

Източник: Reuters

Америка

Японските лидери в автомобилостроенето Toyota и Mazda обявиха, че  ще отворят общ завод за сглобяване на автомобили в някои от южните щати на САЩ, като част от споразумението им за взаимопомощ. Общата инвестиция достига 1.6 млрд. долара, а самият завод ще произвежда около 300 хил. автомобила годишно. Вследствие на общата инвестиция Toyota ще получи 5% от акциите на Mazda. Това е част от сделка между двете компании, която е от 2015 г. и според нея те заедно ще се стремят да подобряват технологията си за електромобили и предпазващи системи. Toyota се надява да започне производството на такива автомобили до 2020, а от Mazda да направят това до 2019 г. Автомобилите и на двете компании се радват на голяма популярност в САЩ през последните години. Точно заради това Toyota ще измести производството на модела Corolla от фабриката си в Гуанахуато, Мексико, като по този начин автомобилите по-бързо ще достигат желания пазар.

Източник: Reuters

Азия

Въпреки многогодишната кампания на Китай за намаляване на данъците и разходите за компаниите, повечето фирми смятат, че данъчната тежест все още е твърде голяма, показва проучване на правителството от този месец. Половината от анкетираните са доволни от настоящата бизнес среда, но 80,4% заявяват, че биха искали по-лека данъчна тежест. В същото врее 52,7% от тях посочват, че разходите за финансиране са твърде високи, сочат данните на държавната Chinese Academy of Fiscal Sciences. Китай обяви, че иска да спести на фирмите такси в размер на 1 трлн. юана (149 млрд. долара) тази година в опит да облекчи натоварването им в условия на забавено търсене и често твърде тежка бюрокрация. „Въпреки че политиките за намаляване на разходите са постигнали известен успех, трябва да признаем, че в структурната реформа съкращаването на разходите е много труден и предизвикателен проект“, коментира Лиу Шанси, ръководител на Академията.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
08.08.2017
Dow Jones Industrial
22 118.42 (25.61)
Nasdaq Composite
6 383.77 (32.21)
Стокови борси
08.08.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.22
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)2.8200
Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
Gold ($US/Troy Oz.)1 265.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.26
Platinum ($US/Troy Oz.)972.70
Hogs (cents/lb.)68.28
Live cattle (cents/lb.)1.11

       Опознай България

Народен парк Витоша

ПП Витоша, обхващащ почти цялата територия на планината, се намира в непосредствена близост до столицата София и една от най-посещаваните природни забележителности у нас. Той е първият национален парк не само в България, а и на Балканския полуостров. Обявен е на 27 октомври 1934 г. По-късно (през 1936 г.) става “народен парк”, а през 2000 г. е провъзгласен за “природен парк”. В рамките на парка има два резервата – Бистришко бранище и Торфено бранище, в които се срещат около 1500 вида висши растения, 500 вида гъби, 500 вида водорасли и 300 вида лишеи. Животинският свят е представен от мечки, сърни, елени, диви свине, муфлони, лисици, диви котки, богато разнообразие от птици, и др. Често наричат Витоша планината на каменните реки, заради красивите речни долини, изпълнени с грамади от огладени скални късове с различни размери, между които на голяма дълбочина тече река. Най-високият връх във Витоша е Черни връх (2290 м), с който се свързва началото на туристическото движение в България. На 27 август 1895 г. е осъществено първото масово туристическо изкачване на върха по идея на Алеко Константинов. На поканата му се отзовават 300 души – първите организирани туристи в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.08.2017
Българска версия: 29889, Английска версия: 3013

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2017
 ПВСЧПСН
52      1
12345678
29101112131415
316171819202122
423242526272829
53031     

Февруари 2017
 ПВСЧПСН
5  12345
66789101112
713141516171819
820212223242526
92728     

Март 2017
 ПВСЧПСН
9  12345
106789101112
1113141516171819
1220212223242526
132728293031  

Април 2017
 ПВСЧПСН
13     12
143456789
1510111213141516
1617181920212223
1724252627282930

Май 2017
 ПВСЧПСН
181234567
19891011121314
2015161718192021
2122232425262728
22293031    

Юни 2017
 ПВСЧПСН
22   1234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930  

Юли 2017
 ПВСЧПСН
26     12
273456789
2810111213141516
2917181920212223
3024252627282930
3131      

Август 2017
 ПВСЧПСН
31 123456
3278910111213
3314151617181920
3421222324252627
3528293031   

Септември 2017
 ПВСЧПСН
35    123
3645678910
3711121314151617
3818192021222324
39252627282930 

Октомври 2017
 ПВСЧПСН
39      1
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031     

Ноември 2017
 ПВСЧПСН
44  12345
456789101112
4613141516171819
4720212223242526
4827282930   

Декември 2017
 ПВСЧПСН
48    123
4945678910
5011121314151617
5118192021222324
5225262728293031


 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999