Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 септември 2009 г., брой 2543
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД          България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(30.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.14502
USD/BGN   1.34431
CHF/BGN   1.29320
EUR/USD   1.4549*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Регистрирай хотел
в OK-Booking.com

Маркетинг на Вашия хотел на основните европейски езици
Нови клиенти и подобряване на заетостта
Пълен контрол върху свободни стаи и цени
Проследяване на постъпилите резервации
Безплатно включване
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Вигор Ас Ко АД - Ботевград
МБАЛ-Д-р Иван Селимински АД - Сливен
Балканкар-Руен АД - Асеновград
Зино-П АД - Петрич
Корпоративно управление АД - София
Рила Спорт АД - София
Септона България АД - Русе
Захарен комбинат - Пловдив АД - Пловдив
Томика-Метал АД - Пловдив
Чугунолеене - 97 АД - Ихтиман
Химснаб-Русе АД - Русе
Енемона-старт АД - Козлодуй
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Цените на производител отново падат на годишна база, показват данните на НСИ. През август цените са се понижили с 10.8%, което е осми пореден месец на спад и нова рекордна стойност на производствената дефлация. Най-сериозно тя се забелязва в преработващата промишленост, където спадът на цените е 12.2% спрямо съответния месец на 2008 година. Най-засегнатите сектори от началото на кризата досега продължават да са в индустриалния бранш. Така производството на основни метали бележи спад на цените с 27.0%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета той е 17.3%, а при производството на хранителни продукти цените са с 6.2% по-ниски, а увеличение при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 8.6%, при производството на превозни средства, без автомобили - със 7.8%.

Източник: Дневник

Сметната палата отказа да направи заверка на финансовия отчет на Министерски съвет за 2008 г. Председателят на ведомството Валери Димитров е връчил становището на премиера Бойко Борисов. Причина за отказа е, че бюджетът и извънбюджетните сметки за 2008 г. на Министерския съвет не дават вярна и честна представа за имущественото и финансовото му състояние. Това е становището на Сметната палата, която извършва одит на бюджета на кабинета за миналата година. Сметната палата е открила данни, които влизат в рязко противоречие със становището за заверка без резерви на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г., утвърдено от ръководителя на Отделение V Ерджан Алкова.

Източник: Дарик радио

Приватизация

Сделките на Агенцията за приватизация (АП) за над 10 млн. лв. в бъдеще ще се одобряват от кабинета, предвижда нов проект за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който икономическото ведомство смята да внесе в Министерски съвет. Сега такива сделки се сключват след благословията на надзорния съвет на АП, чиито членове през последните години бяха избирани на квотен принцип измежду представители на парламентарните политически сили. 

Източник: Сега

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Благоевград-БТ АД - Благоевград   191 996  
  2   София-Булгартабак АД - София   82 809  
  3   Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански   20 555  
  4   Плевен-Булгартабак АД - Ясен - Пл   13 404  
  5   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   12 571  
  6   Кингс Табако ЕАД - Пловдив   8 561  
  7   Исперих-БТ АД - Исперих   5 197  
  8   Гоце Делчев Табак АД - Гоце Делчев   1 980  
  9   Асеновград-Табак АД - Асеновград   1 895  
  10   Пазарджик-БТ АД - Пазарджик   1 020  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 29.09.2009
  Обща стойност (BGN): 1 851 922.86  
Брой търгувани компании: 96
Официални пазари: 1 169 472.18
Свободен пазар: 537 924.42
Най-голяма промяна в цените
Спарки АД - Русе -57.74 %
Златни пясъци АД - Варна 20.00 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общо 8 млн. EUR ще бъдат инвестирани във Фама Сердика, която е трета на националния пазар млекопреработвателна компания. Това стана ясно, след като фондът за дялово участие GED, който купи Фама преди две години, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписаха споразумение за финансиране. Основна част от договора е отпускането на шестгодишен инвестиционен заем на стойност 5.5 млн. EUR, осигурен от ЕБВР. Задължение на инвестиционния фонд е да инвестира във Фама още 2.5 млн. ЕUR.

Източник: Пари

Започва строителството на бизнес парк "София 1" с разгъната застрена площ от 36 хил. кв.м. Обектът ще се изгради в района на бившия завод "Електроника" в столичният квартал "Слатина". Инвеститор на бизнес парка е израелската компания BSR Sofia. Размерът на инвестицията е около 20 млн. евро. Главен изпълнител е "Планекс билд" ООД с управител Здравко Кардашев.  "Започването на този проект е сигнал за подобряване на инвестиционния климат в България. Завръщането на големите инвеститори с дългосрочни цели, какъвто в случая е BSR Sofia, дава знак, че у нас има потенциал за ефективност на проектите и при осигурено финансиране, сега е изгодно време за строителство", коментира Пламен Андреев, управител на "Планекс холдинг".

Източник: Дневник

През пролетта на 2010 г. в София ще бъде открит новият мол на строящия се в момента търговски и офис център Сердика на столичния бул. Ситняково. Целият проект ще бъде завършен през есента на 2010 г. Сердика Център е десететажна сграда, която включва офис площи, разположени на осем етажа, и търговски център на два етажа. Площта му e 32 хил. кв. м. Търговската част ще е с над 200 магазина, разположени на 52 хил. кв. м. На територията му ще има два ресторанта, зона със заведения и хипермаркет Пикадили, разкриха инвеститорите в центъра - австрийската компания Sparkassen Immobilien. Изграждането му се развива с впечатляващи темпове, обясни Милен Петров, управител на Иморент България, който осъществява т.нар. пропърти мениджмънт.

Източник: Пари

Съветът на директорите на Софарма реши публичната компания да участва в предстоящото увеличение на капитала на латвийското дружество Бриз. Капиталът на компанията ще се увеличи от 1.44 млн. лата (2.05 млн. евро), разпределени в 4 320 дяла, на 2.94 млн. лата (4.19 млн. евро), с нови 4 497 дяла, при емисионна стойност на новите дялове от 500 евро всеки. В резултат на увеличението Софарма ще притежава 51% от капитала на компанията от Латвия.

Източник: Profit.bg

Австрийската ОРФ се отказа от сделка с Виваком (новото име на БТК). Компанията, която държи радио и тв разпръскването в европейската държава, планираше да купи поделението на БТК, което поддържа релейките у нас - НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи"), чрез дъщерната си ОРС. На заседание миналия бордът на ОРС е отхвърлил сделката след здрав спор, пишат Винер Цайтунг и Дер Щандарт. Тъй като бе очевидно, че няма да се получи мнозинство при гласуването, генералният директор Александър Врабец оттеглил предложението си в последната минута, според австрийските медии.

Източник: Медия Пул

Всички работещи в завода за автомобилни гуми Траял в град Крушевац в Сърбия започнаха стачка. Заводът е собственост на българския бизнесмен Христо Ковачки. Миналата седмица съдът поиска запор върху имуществото му за над 142 млн. лева. Срещу него в момента се води дело за данъчни престъпления. Работниците в Траял поискаха незабавно да им бъдат изплатени всички дължими месечни възнаграждения, зачитане на трудовия стаж и използването на пълния капацитет на завода. Общият брой на работещите в Траял е около 2100 души.

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

На 30 септември изтича срокът за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове

Излезе септемврийският брой на месечния информационен бюлетин на БСК

СПЕШНО! БСК събира до 5 октомври т.г. данни от предприятията за включване в Националния план за разпределение на квоти за емисии на СО2

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

МОСВ ще внесе в Министерския съвет предложение за отопадане на регулаторни режими в областта на околната среда, стана ясно на среща в БСК

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

28-30 септември: Българо-унгарски бизнес форуми в рамките на Есенния технически панаир в Пловдив

1 октомври 2009 г.: „Ден на електротехниката” и кръгла маса-семинар на тема „Енергийна ефективност в съответствие с целите на Европейския съюз до 2020 г. – изпитване и сертифициране”.

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

На 19 октомври стартира Финансова игра Улица на парите. БСК е партньор

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Британският политик Крис Патън заяви, че ЕС трябва да действа по-твърдо с Русия, Изрел и егоистичните страни членки, заявявайки сериозните си намерения да стане първия външен министър на ЕС. В реч пред ЕП Патън заяви външна политика на ЕС в четири насоки, вкл’чително: “здрава” защита за съседите на Русия, санкции за Иран, присъединяване на Украйна и Турция и заздравяване отношенията с Китай, Индия и Бразилия. Според Патън единният европейски енергиен пазар е бъдещето на Европа в областта на енергетиката предвид навика на Москва да използва Газпром като „оръжие”.

Източник: EUObserver.com

Америка

Американските регулаторни власти (FDIC) ще предложат банките в страната да предплатят данъците си за три години напред в опит да финансират намалелия си депозитен фонд. Това би предоставило на FDIC повече ликвидност за справяне с увеличаващия се брой фалирали банки, а самите те няма да се налага да отчитат разходите по таксите докато не бъдат дължими нормално. Американските банки ще предплатят на FDIC 12 млрд. долара на година. Банкерите обаче смятат, че „предплащането” ще удари сериозно счетоводните баланси, тъкмо когато са започнали да се възстановяват от кризата.

Източник: Ройтерс

Азия

Най-голямата по стойност банка в света Industrial & Commercial Bank of China Ltd. се очаква да направи предложение за контролен дял в тайландската ACL Bank Pcl, обяви тайландският финансовия министър Корн Чатикаваний. “Финансовото министерство и централната банка са постигнали принципна договорка, защото смятаме че ще допринесе за икономиката и тайландския финансов сектор”, добави той. Сделката би дала достъп на ICBC до страната, след като похарчи над 6 млрд. долара за придобивки в Индонезия, Макао, Южна Африка и Канада през последните 2 години.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
29.09.2009
Dow Jones Industrial
9 742.20 (-47.16)
Nasdaq Composite
2 124.04 (-6.70)
?>
Стокови борси
29.09.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.71
Heating oil ($US/gal.)1.7300
Natural gas ($US/mmbtu)4.8800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)994.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.18
Platinum ($US/Troy Oz.)1 278.20
Hogs (cents/lb.)50.15
Pork bellies (cents/lb.)84.70
Live cattle (cents/lb.)85.60


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Мердански манастир Св. четиридесет мъченици

Мерданският манастир “Св. четиридесет мъченици” е сред най-старите в Стара планина. Построен е през XIII век по времето на Втората българска държава и е възобновен през XIX век. В момента е действащ девически манастир. Разположен е в Търновските височини на Средния Предбалкан, в западния край на с. Мерданя, на 10 км западно от Златарица и на 11 км югоизточно от Лясковец. Манастирът представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Черквата, с размери 20х9 м, е еднокорабна, едноапсидна, с притвор и купол върху висок барабан и е построена през 1867 г. със средства на хаджи Кесарий Хорозов от Елена, който става игумен на манастира. Според легендата, манастирът е основан на мястото, където търновският патриарх Йоаникий ІІ посрещнал тържествено цар Иван Асен ІІ след победата му над византийците при Клокотница (9 март 1230 г.), станала в деня на празника на Св. четиридесет мъченици Севастийски. Манастирът е обявен за паметник на културата.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.09.2009
Българска версия: 25112, Английска версия: 3346

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999