Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 септември 2009 г., брой 2527
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


         България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(07.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.24292
USD/BGN   1.37136
CHF/BGN   1.29038
EUR/USD   1.4262*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  
Германо-Българската индустриално-търговска камара организира
БИЗНЕС СРЕЩИ С ГЕРМАНСКИ ФИРМИ
29 септември 2009, Пловдив

Вижте поканата.
Изберете фирма от списъка.
Попълнете формуляра.
Допълнителна информация:
В Интернет или на
тел. 02/ 8163026Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Изгодни цени за почивка през септември
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Холсим Кариерни материали АД - София
Хидрострой АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

"Фара тур" е фирмата - организатор на екскурзията до Охрид, при която загинаха 15 българи, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.  Към момента няма данни тя да е регистрирана като туроператор. Българските и македонските власти работят основно по две версии за инцидента.  "Фара тур" е регистрирана в Кърджали и е собственост на Юсеиф и Аийше Солакови. По данни на Комисията за защита на потребителите Юсеиф Солаков е управител и на "Солак". Назначени са проверки за "Солак" и за другата транспортна фирма - "Клюнчев" ООД.  Според Цветан Цветанов до настоящия момент няма данни "Солак Тур" и "Клюнчев" ООД да са регистрирани по надлежния ред като туроператори или турагенти, поради което същите са нарушили Закона за туризма.  По първоначални данни разходката с кораба "Илинден" е част от атракциите, предлагани от туроператорската фирма. Две са основните версии за инцидента: "Еднaтa е за претоварването, a другaтa е за лошото техническо състояние на кораба, въпреки че той е имал съответните разрешителни, за да извършва тази туристическа атракция", посочи вътрешният министър.  Цветанов увери, че кризисният щаб към външно министерство работи денонощно.

Източник: Дневник

Държавен фонд „Земеделие” отпуска 15 млн. лв. на зърнопроизводителите под формата на кредити за закупуване на семена и торове за реколта 2010 г. Средствата, определени за покупка на минерални торове, са в размер на 9 млн. лв. За покупката на семена за засяване на площите с пшеница са предвидени 6 млн. лв., допълват от фонда. Помощта е в размер на 6 лв. на декар както за торовете, така и за семената. Фонд „Земеделие” отпуска субсидии на производителите на мляко в размер на 10 млн. лв. 

Източник: НовинарКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на разходите и заплащането
 • Диференциране на заплащането - основи
 • Организация на заплащането
 • Методи за изчисляване на разходите
 • Профил на качествата

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  Финансови институции искат Булгартабак. Засега те не са обявили дали ще участват директно в покупката на холдинга, или ще финансират сделката от името на купувач, каза директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Интерес към холдинга има и от малки компании в тютюневия бранш. Целта е да се привлекат и големите цигарени мастодонти. Процедурата се съгласува с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ще бъде обявена скоро, обясни Николов, без да се ангажира със срок. Предложението на АП, което засега е прието от министерството, е холдингът да се продава на търг с явно наддаване, като преди това всички кандидати приемат няколко предварителни условия. Едно от тях е изкупуването на определени количества тютюн. Николов обясни, че конкретните количества са изчислени на базата на купените от холдинга тютюни в последните 3 г. Купувачите ще имат и ангажимент да произвеждат определени количества цигари.

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Производство на вина от грозде
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2008 г.
  (хил. лв.)
    1   Черноморско злато АД - Поморие   31 825  
    2   Винекс Славянци АД - Славянци   29 148  
    3   Винпром Ямбол ЕАД - Ямбол   20 858  
    4   Винекс Преслав АД - Велики Преслав   19 419  
    5   Винарска изба Хан Крум АД - Хан Крум   10 924  
    6   Винзавод АД - Асеновград   6 688  
    7   Тодоров АД - София   5 258  
    8   Винком АД - София   59  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 04.09.2009
    Обща стойност (BGN): 2 276 769.67  
  Брой търгувани компании: 80
  Официални пазари: 863 128.88
  Свободен пазар: 357 235.09
  Облигации: 1 015 330.00
  Най-голяма промяна в цените
  Унимаш Корпорация АД - Пловдив -47.68 %
  Сити Дивелъпмънт АДСИЦ - София 33.24 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  От днес Столичното метро превозва граждани в цялата отсечка от Младост до Обеля. Заради днешния ден на национален траур заради трагичния инцидент с български граждани в Охридското езеро, министър-председателя Бойко Борисов отмени официалното откриване на новата отсечка между пл. „Св Неделя” и „Васил Левски”. Водосвет и официално откриване ще има на 8 септември от 11 ч., като службата ще се извърши на новата станция „Св. Климент Охридски” . Всички пътници качили се в метрото от новата станция на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес ще пътуват безплатно, каза директора на Столичното метро Стоян Братоев.

  Източник: Фирмена информация

  В писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков браншовите организации от ИКТ сектора изразяват категоричната си позиция, че „Закриването на Информационно обслужване е правилното решение на казуса, станал популярен в обществото най-вече с големите заплати на ръководството си. Вредите, които нанася Информационно обслужване на развитието на ИТ бизнеса, са много по-големи. През него са разпределяни и пренасочвани големи средства, като са заобикаляни законите, създадени да защитават интересите на обществото", твърдят в писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков браншовите ИКТ организации, включително БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер и Сдружението за електронни комуникации.

  Източник: ComputerWorld e-Daily

  Два акта, всеки на стойност 10 000 лева, са връчени на турската фирма "Мапа-Ченгиз", която строи магистрала "Люлин". Работодателите нарушават трудовото законодателство, обявиха от КНСБ. Служителите работят без трудови договори, без работни облекла и предпазни средства, а на вчерашния официален празник нямаше заповед за извънреден труд. Според директора на фирмата Тургут Аксакал заповедта за извънреден труд е работа на счетоводството. Представени в Инспекцията по труда обаче ведомости за юни показват, че такъв не се изплаща.

  Източник: Монитор

  В Природен парк Витоша не може да се строят нови писти. Инвеститорът Витоша ски АД трябва да се съобрази само със съществуващите ски писти. Това заяви директорът на РИОСВ София Гергана Благиева, помолена да обясни подписаната от нея екологична оценка на специализирания подробен устройствен план на Туристическа и ски зона Алеко. Планът за модернизация на ски зоната на Витоша е изработен от Витоша ски АД, което притежава съоръженията в планината. С тази екологична оценка ние не отхвърляме плана на Витоша ски АД, но поставяме редица ограничителни мерки, с които той трябва да се съобрази, обясни Благиева.

  Източник: Пари

  Американският инвеститор AES се е отказал доброволно от вдигането на 7 ветрогенератора в землището на каварненското село Св. Никола, съобщи кметът на морската община Цонко Цонев. Той добави още, че компанията е заявила желание на мястото заедно с кметството да изгради информационен център за екотуризъм. "AES има проведен ОВОС и издадено строително разрешително още преди 3 г., но прецениха, че мястото е в близост до комплекс Русалка, и затова се отказаха от проекта си", поясни Цонев. В същото време американците от инвестиционната компания продължават вдигането на ветроенергиен парк, който ще наброява 52 генератора, като той е извън защитената територия, поясни още каварненският кмет. Според него обявяването на Калиакра като част от защитените зони по "Натура" не пречи на инвеститорите, проявяващи интерес към терени в общината. Ветроенергийният парк, изграден от "Мицубиши", както и този на ЕVN с поставени вече 25 фундамента за генератори остават и продължават да работят.

  Източник: Стандарт         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай


  Предстоящи събития

  24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

  14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
  CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
  CCNA – 1 сем. - октомври
  MS Excel, начинаещи 07-11.09 - 15:30-18:00 ч
  MS PowerPoint, начинаещи 12-16.10 - 15:30-18:00 ч
  MS Excel, напреднали 14-18.09 - 15:00-18:00 ч
  MS Word, напреднали 28.09-2.10 - 15:00-18:00 ч
  MS Excel, експертно ниво 5-9.10 - 15:00-18:00 ч
  MS PowerPoint, напреднали 19-23.10 - 15:00-18:00

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Vodafone, France Telecom и Telefonica преговарят с Deutsche Telekom за закупуването на T-Mobile UK. И трите компании са се прицелили в британския мобилен оператор, но преговорите са в много ранна фаза. Развитието на фондовата борса показва, че сделката може да бъде на стойност до 4 млрд. евро. France Telecom притежава Orange UK, а Telefonica притежава O2. T-Mobile в момента е четвъртият по големина оператор на острова с 15% пазарен дял. O2 е най-големият с 27%, следван от Vodafone с 25% и Orange с 22%.

  Източник: FT

  Америка

  Работодателите в САЩ вероятно са съкратили допълнителни 230 хил. души през август и безработицата нараства, което засилва и заплахата за потребителското харчене. Безработицата е нарастнала до 9.5% от 9.4% през юли. Това подчертава мнението на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, че е “прекалено рано” за ентусиазъм от безпрецедентните стимулиращи мерки за стабилизиране на икономиката на страната.

  Източник: Блумберг

  Азия

  Японската Toshiba Corp планира оферта за звено на френската компания Areva, специализирана в изграждането на атомни реактори. Според запознати с плановете на компанията ще бъде предложена сумата от най-малко 5 млрд. долара. Toshiba, която за много потребители е позната като производител на битова електроника, има интереси и в областта на съоръжения за енергийни централи, включително производство на ядрени реактори.

  Източник: Ройтерс

   
  Индекси на фондови борси
  04.09.2009
  Dow Jones Industrial
  9 441.27 (96.66)
  Nasdaq Composite
  2 018.78 (35.58)
  ?>
  Стокови борси
  04.09.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)68.02
  Heating oil ($US/gal.)1.7200
  Natural gas ($US/mmbtu)2.7300
  Unleaded gas ($US/gal.)1.7800
  Gold ($US/Troy Oz.)996.70
  Silver ($US/Troy Oz.)16.29
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 265.00
  Hogs (cents/lb.)50.50
  Pork bellies (cents/lb.)82.88
  Live cattle (cents/lb.)86.65


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Съединението на Княжество България и Източна Румелия

  Берлинският конгрес от 1 (13) юли 1878 разделя България на три части – Княжество България, Източна Румелия (автономна област) и Македония и Беломорска Тракия, върнати под властта на Турската империя. След дългогодишните борби за Освобождение българският народ е разочарован от това разделение и започва подготовка за обединяване на разпокъсана България. На 6 септември 1885 г. в Източна Румелия се извършва преврат и се прогласява съединението на областта с Княжество България. Княз Александър Батенберг утвърждава извършения акт с Указ за Обединението. Обединението на България предизвиква различни реакции в Европа и дава повод на Сърбия да обяви война на България, в която сръбската армия е разгромена. Това принуждава Великите сили и Османската империя да признаят Съединението на Цариградската конференция (24.10.1885 г.). Съединението от 1885 г. е проява на независимия дух на българите и важна стъпка по пътя на утвърждаване на Третата Българска държава.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.09.2009
  Българска версия: 25482, Английска версия: 3589

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999