Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 04 юни 2009 г., брой 2457
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(04.06.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.27501
USD/BGN   1.37667
CHF/BGN   1.28885
EUR/USD   1.4207*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   2.35%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Български Институт за Външна Търговия

09.06.2009
Пазари и търговия на България с Гърция и Турция

25.06.2009
Германия и Полша – възможности за българския бизнес

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg

Онлайн резервация на хотел в България
хотел Сънсет Ризорт - Поморие
хотел Сънсет Ризорт - Поморие
Онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881


Общи събрания днес
  Строймонтаж-РС АД - Разград
Индустриален център Искър АД - София
Технопрогрес-98 АД - Плевен
Фохар АД - София
Хидрострой АД - София
Българска външнотърговска компания АД - София
Плевен-Кооптърговия АД - Плевен
Елба-2000 АД - Елена
Монтажи-Русе АД - Русе
България-29 АД - София
Дионисий АД - Никопол
ЗКД АД - Оряхово
Кариери и вародобив АД - Земен
Леско АД - София
Мехтранскомерс АД - Варна
Прецизно леене-Ярлово АД - Ярлово
Прогрес-Етрополе АД - Етрополе
Технотекс АД - Пазарджик
Труд АД - Русе
Марица АД - Симеоновград
Премиер фонд АДСИЦ - Варна
Апис Европа АД - София
Алтерон АДСИЦ - Варна
Риба-комерс АД - Бургас
Абритус-инвест АД - Разград
Елметинженеринг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бизнесът се опълчи на готвеното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) 3% поскъпване на тока за фирмите от 1 юли. "Ние сме единствената страна в Европа, в която, вместо да се намалят цените с 30-40%, ги увеличават", коментира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според Данев решението на ДКЕВР е много странно и само ще задълбочи кризата. Именно засегнатият от предстоящото решение на ДКЕВР среден и дребен бизнес създава най-много работни места, подчерта той. Шушулов заяви онзи ден, че решението засяга само 5% от икономиката, тъй като се увеличават само тарифите за фирмите с до 50 души персонал и с до 19 млн. лв. годишен оборот. "На тези условия обаче отговарят не по-малко от 80-90% от фирмите в България", подчерта Данев. Тези дни и Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите подготвя официално възражение срещу решението на ДКЕВР.

Източник: Сега

Поне 330 000 българи са дали подкуп през последните 12 месеца, а над 1 милион вероятно са го правили, но не си признават, сочи Световният корупционен барометър 2009 на "Трансперънси интернешънъл". Изследването се прави от 2003 г. насам и е представително за 69 страни, сред които и България. Анкетирани са над 73 000 души. Организацията всяка есен прави още едно изследване, чрез което прави класация на страните по прозрачност и липса на корупция. В него България е на последно място от страните-членки на ЕС, но е сред първите 60 в света. При настоящия световен корупционен барометър според гражданите на ЕС, без българите, най-много корупция има в политическите партии. Само за нас на първо място е съдебната власт. Подобно на българите мислят още в Камбоджа, Косово, Армения, Сенегал, Уганда.

Източник: Сега

Приватизация

Агенцията за приватизация (АП) намалява с 20% минималната цена на част от дружествата, които се предлагат на 21-ви централизиран публичен търг (ЦПТ), съобщиха от БФБ-София. Досега са продадени 9 пакета от общо предложените 66, пет от които са в първия ден на търга. За 20 от предложените дружества намалението с 20% няма да важи. Това са Винпром Дупница, Екоклима, Метални изделия, Новалис, Огоста, Плевен филм 99, Свобода, Агромашинаимпекс, Ангер-Смолян, Бертуци - Комерс, Винпром Разград, Димят, Енергострой, Изкуство - Трявна, Калиакра хотел, Кетчуп-фрукт-Айтос, Крупнишка комуна-с. Крупник, Нива АД, Свободна безмитна зона-Бургас и Фуражи-Две могили.

Източник: Монитор

Концесии

Около 16 млн. лв. са приходите за държавата през 2008 г. от 227 концесии за добив от находища за подземни богатства, сключени от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. Това показват данните от доклада за изпълнението на концесионните договори за миналата година, който се очаква да бъде приет от правителството. Около 15.6 млн. лв. от постъпленията са от концесионни плащания. Приходите от лихви са около 37 хил. лв., а от неустойки - 301 хил. лв.

Източник: Дневник

Дружества
Въздушен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Еър Лазур - Дженерал Авиейшън ЕООД - София   82 828  
  2   Авиокомпания Хемус Ер ЕАД - София   33 953  
  3   Вега Еърлайнс ООД - София   21 177  
  4   Хели Ер Сау АД - София   16 801  
  5   Българиан Еър Чартър ООД - София   15 454  
  6   България Ер АД - София   15 182  
  7   Ер София ООД - София   11 568  
  8   Виаджо Ер ЕООД - София   11 549  
  9   Скорпион Еър ЕАД - София   8 890  
  10   Еър Скорпио ЕООД - София   6 543  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 03.06.2009
  Обща стойност (BGN): 1 211 822.69  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 535 309.40
Свободен пазар: 590 121.51
Най-голяма промяна в цените
Спарки - Русе АД - Русе 195.56 %
Дружба АД - Разград -80.00 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Предприятието за преработка на диворастящи плодове и на зеленчуци Консерва С&L-България в Елена назначи 13 безработни като сортировачи на гъби и билки по проект на ФАР. Над 30 младежи до 29 години и хора в предпенсионна възраст, както и нискоквалифициран персонал от фабриката бяха обучавани през последните шест месеца по европейските изисквания за хигиена и безопасност на труда в консервните предприятия. Задължение на работодателя сега е да ги задържи на работа поне още една година. Консерва C&L ООД е една от първите в България фирми, създадена с помощта на европейските фондове. Дружеството изкупува билки, диворастящи плодове, гъби и преработва и зеленчуци.

Източник: Пари

Над 35 магазини от мол Сити център София са готови да затворят с дни, ако управата на търговския център не смъкне високите наеми. Не може по време на криза и при сриващ се пазар на имоти наемите в мола да се увеличават със задна дата, възмути се Васил Райчев от Българската ритейл асоциация. Преди месец същите търговци символично протестираха, като някои от тях затвориха за по няколко часа магазините си. Сега наемателите предлагат да плащат наеми, които са изчислени като процент от оборота на съответния търговец. Те твърдят, че е нормално да плащат около 10-15% от оборота. 

Източник: Сега

Варненска фирма ще строи индустриален фотоволтаичен парк край града. Зоната ще е разположена върху гори, които са частна общинска собственост, в землищата на селата Стойково, Подкрепа и Узунджово. Те ще бъдат предоставени от община Хасково, като администрацията трябва да окаже пълно съдействие на инвеститора ЗК АД през целия процес на изграждане. Компанията вложител е клас" А" по Закона за насърчаване на инвестициите, тъй като крайната стойност на проекта може да набъбне до 250 млн. евро. Варненската фирма трябва да  регистрира дъщерно дружество на територията на хасковска община и да плаща данъците в местната хазна. 95% от заетите по изграждането на фотоволтаичната зона ще са местни жители, а според договорките, в строителните работи по изпълнението на проекта ще бъдат ангажирани хасковски фирми.

Източник: Стандарт

550 работници от рудодобивното дружество Горубсо Кърджали АД излязоха с протестна декларация срещу бездействието на Министерството на околната среда и водите. Ведомството повече от две години не дава ход на инвестиционното намерение на дружеството да реконструира и разшири инсталацията за преработка на златосъдържащи руди. Без отговор От 2006 г. след извършено проучване Горубсо Кърджали започва експлоатация на златоносното находище Чала, в което е инвестирало над 15 млн. лв. За изграждането на модерна и отговаряща на всички еконорми инсталация за преработка на рудата с по-голям капацитет то е изпълнило всички изисквания по установената от закона процедура за издаване на разрешението. 

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Позиция на БСК относно намеренията за увеличаване цените на ел.енергията за промишлеността

Излезе майският брой на месечния информационен бюлетин на БСК

ДКЕВР ще обяви решението си за новите цени на ел. енергията на 25 юни. На 9 юни ще се проведе обсъждане на предложените цени с работодателските и синдикалните организации.

БСК предлага електронно обучение за придобиване на сертификата “VCA за основи на безопасността при работа” – задължителен за някои европейски страни

От 1 юли 2009 г., съгласно Регламент № 2454/93, на територията на Европейската общност се въвежда уникален идентификационен номер - EORI.


Предстоящи събития

09.06.2009г. - Семинар „Електронно деклариране на износа”. Краен срок за заявки 04 юни 2009

5 юни, Варна: Общо събрание на Асоциацията на месопреработвателите в България

12.06.2009г. - Семинар Бизнес етикет и протокол. Краен срок за заявки - 10 юни 2009

1-18 юни: Обучения на работодателски организации в рамките на проект на БСК по ОПАК

24 юни 2009г. - Семинар „Кандидатстване по транспортни проекти в рамките на 3-та сесия от 7-а Рамкова Програма”. Краен срок за заявки - 22 юни 2009

25 юни 2009г - Семинар Управление на риска в дружествата и техните структурни звена в условията на кризаКраен срок за заявки 23 юни 2009

ВАЖНО! БСК напомня, че срокът за подаване на годишните финансови отчети на фирмите за 2007 и 2008 г. е 30 юни т.г.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Основи на LINUX – 12 май, вечерен
Регионална Cisco академия

CCNA – сем. 4 - 11 май, вечерен
CCNP – сем. 1 - 16 май, съботно-неделен
CCNA – сем. 1 - 23 май, съботно-неделен
CCNA – сем. 3 - 6 юни, съботно-неделен

MS Access, начинаещи – 11.05 - 15:00-18:00 ч
MS Access. напреднали 18.05 - 15:00-18:00 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка на работодател;
Разработване на проекти по различни програми по заявка от работодател;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд; Франчайзинг и проектен мениджмънт.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Работниците в Opel и британското му подразделение Vauxhall ще трябва да почакат поне 3 месеца преди да разберат кой работни места ще бъдат съкратени. Говорител на Opel обяви, че ще излезне информация за компенсациите преди да бъде приключена сделката с канадския производител на автомобилни части Magna. Междинния договор се очаква през юли, но крайното споразумение няма да бъде сключено преди септември месец, допълни той. За сега Magna обяви, че възнамерява да съкрати 2500 души от Opel в германия. Общо за Opel в Европа работят 54.5 хил. души, от тях 25 хил. са в Германия.

Източник: BBC

Америка

General Motors Corp. сключи сделка за продажбата на подразделението си за марката Hummer на китайската корпорация Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Company Ltd. Китайската компания ще придобив марката, която е част от GM 1999 г. Tengzhong обяви, че смята да запази ръководния екип на фирмата. Като част от сделката, някои от заводите на GM ще продължат да произвеждат марката Hummer за новия собственик, поне засега. Според информацията заводът в Шривъпорт ще сглобява автомобилите до 2010 г.

Източник: CNN

Азия

Министър председателя Владимир Путин и президента на Nissan Motor Corp. Карлос Гон присъстваха на откриването на първия завод на компанията в Русия. Откриването на новия завод в Санкт Петербург в настоящите условия подчертава решителността ни в силиния потенциал на руската икономика, каза Гон. Руският автомобилен пазар беше на път да се превърне в най-големия в Европа преди кризата. Nissan продаде 146 хил. автомобила в Русия през миналата година, с 26% повече спрямо 2007 г. В новия завод са инвестирани 200 милиона щатски долара, като годишният капацитет е 50 хил. автомобила.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
03.06.2009
Dow Jones Industrial
8 675.24 (-65.63)
Nasdaq Composite
1 823.79 (-10.88)
?>
Стокови борси
03.06.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.12
Heating oil ($US/gal.)1.7400
Natural gas ($US/mmbtu)3.7700
Unleaded gas ($US/gal.)1.7700
Gold ($US/Troy Oz.)965.60
Silver ($US/Troy Oz.)15.31
Platinum ($US/Troy Oz.)1 244.50
Hogs (cents/lb.)60.35
Pork bellies (cents/lb.)65.95
Live cattle (cents/lb.)80.78

       Опознай България

Асенова крепост

Живописната Асенова крепост се намира на 2-3 км южно от Асеновград, в полите на Родопите. Най-ранните археологически находки в района й датират от V-IV в.пр.Хр., когато траките построяват тук свои укрепления. Обитавана е и през римската и ранновизантийската епоха. Първите писмени сведения за съществуването й са намерени в Устава на Бачковския манастир (IX в.), където е наречена "укрепеното селище Петрич”. За нея се споменава и от други хроникьори, описващи я като добре уреден красив град. Крепостта достига разцвета си по време на управлението на Цар Иван Асен II (XIII в.), което е причина и в наши дни тя да носи неговото име, както и близкият град Станимака да бъде преименуван на Асеновград. Именно в този период, по нареждане на царя, е построена и най-голямата забележителност в рамките на крепостта – църквата Св. Богородица Петричка, която е един от най-ценните примери на сакралната архитектура в България. В нея могат да бъдат видени запазени части от стенописи от XIV и XIX в. Св. Богородица Петричка е реставрирана през 1934 г. и 1985 г., а стенописите – през 1991 г., когато църквата получава статут на функциониращ храм.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.06.2009
Българска версия: 23472, Английска версия: 3484

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999