Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 11 май 2018 г., брой 4706
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(11.05.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22734
USD   1.64660
CHF   1.64245
EUR/USD   1.1878*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

Традиционна майска конференция на Българската асоциация за управление на хора
17-19.05.2018 г.
хотел „Рила“, Боровец
Развитието на бизнеса чрез човешкия капитал, иновации и предприемачество в корпоративната среда и управлението на ресурси.
Стъпки и инструменти за въвеждане на GDPR.
Повишаване капацитета на човешкия ресурс
Регистрация за конференцията
Програма на събитието

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алмар сийфуд АД - Бургас
Балканкар Реклама АД - София
Буларко АД - София
Инотроник АД - Пловдив
Комплект АД - Пловдив
Корабоимпекс АД - Варна
КПЗ АД - Царева ливада
Лакпром АД - Световрачене
Многопрофилна болница за активно лечение Търговище АД - Търговище
Пасифик Стар АД - Бургас
Промишлена енергетика-ВТ АД - Велико Търново
Протърг инвест АД - Габрово
Родопска слава АД - Бенковски - Кж
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове, като на годишна база произвежда продукция за около 1 млрд. евро, а брутната му добавена стойност е нараснала 4 пъти пред последните 10 години, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София. Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в него ще расте нуждата от повече, добре подготвени кадри. В България към момента има един завод за асемблиране на автомобили, и около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те осигуряват създава заетост на 23.4 хил. души. Характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като водещи пазари на автомобилния бранш са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.

Източник: Банкеръ

Рекламният пазар в България се увеличава, като за 2017 година ръстът му е 8%, или това са 370,3 млн. лв. нетни инвестиции. Рекламата в онлайн медиите е малко над 75 млн. лева за изминалата година. “Сумата обаче не включва рекламите във фейсбук и гугъл, тъй като те не се мониторират пазар по пазар. Като цяло за миналата година дигиталният пазар е пораснал с 16%”, обясни София Пенева от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА). Рекламите в онлайн медиите у нас са 20% от целия рекламен пазар. Има и нова тенденция - за първи път бюджетите, отделяни за реклами в мобилните версии на онлайн медиите, са повече, отколкото от тези за десктоп вариантите им. Телевизията остава медията, която взема най-много от рекламните инвестиции на пазара. И миналата година тя привлича най-голям дял, като достига малко над 220 млн. лева.

Източник: 24 часаДружества
Производство на лекарствени продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Балканфарма Дупница АД - Дупница   306 008  
  2   Софарма АД - София   174 269  
  3   Сервие България ЕООД - София   45 943  
  4   Балканфарма Троян АД - Троян   41 361  
  5   Кенди ООД - Банкя   41 021  
  6   Чайкафарма - Висококачествените лекарства АД - София   33 087  
  7   Бул Био НЦЗПБ ЕООД - София   30 768  
  8   Ес Ти Ес Медикал Груп АД - Сандански   20 807  
  9   Унифарм АД - София   17 697  
  10   МСФарма АД - София   12 345  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 10.05.2018
  Обща стойност (BGN): 4 252 326.18  
Брой търгувани компании: 41
Premium 56 804.49
Standard 4 114 003.02
АДСИЦ 31 373.15
Структурирани 50 145.53
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 8.21 %
БТФ Expat Slovakia SAX UCITS ETF ФОНД - София -3.62 %
BaSE - Акции: 564 319.10

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". "Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", заяви вицепремиерът Дончев. Доставеното от Атомстройекспорт оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. Работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин. Това е в изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, обясни министърът на енергетиката Петкова. През 2017 г. Българската академия на науките направи анализ на проект за АЕЦ "Белене". Този проект е финансово нежизнеспособен според експертизата на БАН. През пролетта на 2017 г. правителството възложи на учените да направят анализ на ситуацията, след като България бе осъдена да плати и приеме оборудването за централата, поръчано преди години.

Източник: Банкеръ

Притежателите на франчайз правата за България на американската верига за продажба и доставка на пици Domino’s ще открият до година 8 нови обекта в България. Те разширяват бизнеса си и към Сърбия като планират да открият два обекта в Белград до края на годината. "Опитът от вече 7 години на българския пазар ни прави уверени да разширим своята дейност и да достигнем чужди пазари, доказвайки, че качеството ни на работа на местно ниво ще допринесе за нашето развитие", заяви Никола Николов, собственик и управител в Domino’s България. България е един от лидерите по качество в цялата франчайз система на Domino’s. През миналата година оборотът на компанията е 33.3 млн. лв., а печалбата - 665 хил. лв. През 2018 г. броят пицарии ще достигне 24, след като предстои да бъдат отворени 4 обекта в Пловдив, 2 в София и по един в два нови за дружеството града – Варна и Бургас. Служителите вече са 823, а средният брой поръчки на ден на обект е 450. Собственици на компанията са Лазгин Маджид с 61.5% и Никола Николов с 38.5%. Близо 85% от приходите са от доставки като средната продължителност за изчакване на поръчка е около 30 минути. Това се дължи на собствената логистична мрежа, която компанията е изградила. През 2014 г. България повежда класацията в световен мащаб като държава със средно най-много поръчки на ресторант.

Източник: Дневник

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на "Застрахователна компания Олимпик" АД и й забрани да сключва договори с нови клиенти. Кипърското дружество, което има свой клон у нас от 2009 г., ще може да изпълнява само вече сключени договори, да урежда висящи претенции, да събира дължимите премии и др. Компанията е поставена под специален надзор, като действията й ще бъдат съблюдавани от специален администратор - "Мазарс ООД", отговарящ за цялостната й дейност, включително тази в България. Съгласно европейското законодателство КФН налага на "Олимпик" принудителна забрана за сключване на всякакви нови застраховки или презастраховки. Компанията няма право да удължава срока на вече сключени договори, нито да разширява покритието по тях. На кипърското дружество е наложена и забрана свободното разпореждане с активи на клона на територията на България.

Източник: money.bg

Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството „София Тех Парк”, сменя цялото му ръководство, назначено през август 2017 г. От Управителния съвет излизат Живка Такева-Първанова, Николай Андреев и Тодор Ангелов, който беше и досегашният изпълнителен директор на компанията. Решението е взето на извънредно Общо събрание, проведено през март 2018 г., но смените още не са вписани официално в Търговския регистър. На мястото на тримата напускащи ръководители влизат Васил Караиванов и Натанаил Стефанов. Те двамата бяха в управлението на „София Тех Парк”, когато Седларски беше икономически министър и бяха отстранени от Караниколов с мотива, че са се занимавали "само с продажба на имоти, а не това е неговата цел". Освен те двамата, в Управителния съвет влиза и едно изцяло ново попълнение – Тодор Младенов. Той ще е и новият изпълнителен директор. Освен промените в оперативното управление, на Общото събрание е решено дружеството да премине към двустепенна система на управление и да бъде създаден Надзорен съвет. Негов председател ще бъде Теодор Седларски, който бе икономически министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Другите двама членове на Надзора са бизнесмените Петър Статев и Костадин Петков.

Източник: economic.bg

„БГ Агро“ ще гласува разпределянето на 90% от печалбата си за 2017 г. като дивидент на акционерите, обяви дружеството в поканата за общото събрание на 18 юни 2018 г. Допълнително компанията разпределя като дивидент и част от неразпределената печалба от предходни години в размер на 1 343 433,67 лв. Определеният брутен дивидент е в размер на 0,05 лв. на акция, като той ще бъде изплатен в 60-дневен срок. Предвидено е на събранието акционерите на дружеството да гласуват индивидуалния и консолидиран доклад на управителните органи за дейността през 2017 г., като ще приемат и годишните финансови отчети на дружеството за миналата година. От началото на годината акциите на дружеството поевтиняват с 9,38% при пазарна капитализация от 79,908 млн. лв.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Григор Димитров отново e в Надзорния съвет на НЗОК


Предстоящи събития

15 май: Специализирано обучение за ИНТРАСТАТ оператори. Коментари и практика по прилагането на система ИНТРАСТАТ

16 май: Обучение "Въведение в Blockchain технологията"

17 май: Церемония по награждаването на победителите в конкурса „ИН-5“

17 май: Общо събрание на БАМИ

17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

18 май: Общо събрание на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България

18 май: Европейски минен бизнес форум 2018 г.

19 май: Обучение "Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании"

22 май: Семинар "Системи за управление безопасността на движението по пътищата - Изисквания с указания за прилагане /ISO 39001:2014/"

16-31 май: Безплатни обучения за електронна търговия: „Как да разрастнете бизнеса си бързо и ефективно?“ в градовете Габрово (16.05.2018), Русе (17.05.2018), Варна (18.05.2018), Пловдив (29.05.2018), Стара Загора (30.05.2018) и Бургас (31.05.2018).

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

"Пет звезди" и "Лига" обявиха, че са постигнали напредък в преговорите за ново правителство на Италия и се очаква скоро да постигнат споразумение. Лидерът на Движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо и на партията "Лига" Матео Салвини казаха в съвместно изявление, че са постигнали "значителен напредък" към съставяне на правителство и определяне на кандидат за министър-председател, който да представят на президента Серджо Матарела. Ди Майо и Салвини се срещнаха, след като дадоха сигнал на Матарела, че са близо до споразумение за съставяне на правителство. Преговорите продължават от два месеца, след като на изборите на 4 март нито една от партиите не получи достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно. Преди дни Матарела обяви, че е готов да пристъпи към съставяне на "неутрално правителство", тъй като преговорите не постигат напредък за съставяне на правителство. И Ди Майо, и Салвини обаче са решени да избегнат този вариант. 

Източник: Telegraph

Америка

Китайската компания ZTE обяви, че е "спряла основните си оперативни дейност" след решение на САЩ, с което й се забранява да купува американски електронни компоненти. ZTE, лидерът в развитието на инфраструктурите за 5G в Китай и една от водещите компании в производството на смартфони заедно с Huawei, до голяма степен зависи за бизнеса си от американски технологии като чипове и операционната система Андроид. Затова и оцеляването на ZTE е застрашено от ембаргото, наложено от САЩ. Китайската компания уточни, че продължава активно комуникацията си с американската администрация, за да издейства промяна или отмяна на решението. В средата на април министерство на търговията на САЩ забрани на американски компании да продават части на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE за срок от 7 години заради нарушения на американските санкции. Миналата година ZTE се призна за виновна пред федерален съд в Тексас в нарушаване на американските санкции като нелегално е доставяла американски стоки и технологии на Иран.

Източник: New York Times

Азия

Най-големият южнокорейски конгломерат Samsung Group е изправен пред нови критики за своята структура на собствеността, след като представител на властите посочи, че тя е неустойчива. Директорът на корейската Kомисия за справедлива търговия Ким Сян-йо кръговата структура на собствеността между компании като Samsung C&T, Samsung Life Insurance и Samsung Electronics. Въпросната структура позволи на семейството на наследника на Samsung Лий Дзие-юн да запази контрола си върху компаниите в конгломерата, най-вече диаманта в короната – Samsung Electronics, с минимални инвестиции, посочват критиците. "Ясният факт е, че сегашната структура на собственост и контрол на Samsung Group, която идва от заместник-председателя Лий Дзие-юн, която се простира в Samsung C&T през Samsung Life Insurance до Samsung Electronics, не е стабилна“, коментира Ким. Сложната структура на собствеността на Samsung Group беше обект на критики и по-рано, най-вече от страна на американския хедж фонд Elliot Management, който през 2016 г. предложи като решение възможността Samsung Electronics да се раздели на две.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
10.05.2018
Dow Jones Industrial
24 739.53 (196.99)
Nasdaq Composite
7 404.98 (65.07)
Стокови борси
10.05.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.30
Heating oil ($US/gal.)2.2200
Natural gas ($US/mmbtu)2.8000
Unleaded gas ($US/gal.)2.1900
Gold ($US/Troy Oz.)1 319.90
Silver ($US/Troy Oz.)16.74
Platinum ($US/Troy Oz.)925.80
Hogs (cents/lb.)77.32
Live cattle (cents/lb.)104.30

       Опознай България

Ден на Св.Св. Кирил и Методий

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св.Кирил и 6 април за св.Методий. За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив. Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя.
На 11 май по традиция се чества и празникът на град Ловеч. В града е написана мелодията на химна „Върви народе възродени”, дълги години са се провеждали т. нар. „Люлякови тържества” през месец май. Това е послужило като повод от 1992 г. градската общественост на Ловеч да избере за празник на града 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий.
11 май е и празник на гр. Шумен, където на този ден официално се откриват Друмевите театрални празници “Нова българска драма”. Историята на фестивала датира от 1966 г., когато е реализирано първото му издание под името "ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ДНИ". Основен организатор и домакин на фестивала е Драматичен театър "Васил Друмев".


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.05.2018
Българска версия: 30054, Английска версия: 3002

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999