Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 25 октомври 2017 г., брой 4576
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19011
USD   1.66298
CHF   1.68417
EUR/USD   1.1761*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Романтика Форест АД - Пазарджик
Хан Крум АД - Хан Крум
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Депозитите през септември 2017 г. имат по-голям ръст на годишна база, отколкото кредитите, съобщи БНБ. Общият размер на депозитите е 70,9 млрд. лв., което е с 6,8% повече от година по-рано. При финансовите предприятия продължава намалянето на депозитите с 14,4% на годишна база. С 5,9% са се увеличили депозитите и кредитите на домакинствата за септември спрямо същия период на миналата година. Депозитите достигат 46,4 млрд. лв., а заемите - 19,509 млрд. лв. При жилищните кредити се отчита ръст от 5,8% и достига 9,269 млрд. лв., а при потребителските с 5,7% и са 7,737 млрд. лв. На годишна база другите кредити се увеличават с 35,7% и са 1,193 млрд. лева. С 4,9% се увеличил общият размер на отпуснатите кредити и достига 52,8 млрд. Най-голям годишен ръст има при спестяванията на нефинансовите предприятия - с 13,5% до 21,1 млрд. лв.

Източник: 24 часа

Силовите ведомства продължават да изразходват най-много средства за заплати от държавната хазна. От всички 4.476 млрд. лв. разходи за персонал, разчетени в проектобюджета за догодина за всички ведомства, основната част ще отидат за заплати на униформени и чиновници в МВР, Министерството на отбраната и службите за сигурност. В МВР разходите по перо "Персонал" достигат 89.6% от общия бюджет на ведомството. За заплати там догодина ще отидат 1.161 млрд. от общо 1.296 млрд. лв. Министерството на отбраната държи второ място по разходи за персонал. Увеличението им през 2018 година е със 100 млн. лв., или 13%. Така за заплати в Министерството на отбраната догодина ще има над 911 млн. лв. - 76% от общия бюджет на ведомството от 1.193 млн. лв. Министерството на правосъдието също е сред държавните структури, които може да се похвалят със сериозен ръст на възнагражденията догодина. Разходите за персонал ще скочат с 12.5% до 157.7 млн. лв. Основна част от този ръст вероятно ще отиде за вдигане на заплатите на надзирателите в затворите. В повечето от останалите министерства, с изключение на образованието, увеличението на разходите за персонал идва най-вече от скока на минималната заплата от 460 на 510 лв. от началото на 2018 г.

Източник: СегаДружества
Производство на помпи и компресори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Магна Пауъртрейн Пловдив ЕООД - Стряма   201 407  
  2   М+С Хидравлик АД - Казанлък   93 527  
  3   Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол   45 978  
  4   Капрони АД - Казанлък   36 887  
  5   Бъдещност АД - Чирпан   21 474  
  6   Джебел 96 ООД - Джебел   12 640  
  7   Монтана хидрауликс ООД - Монтана   8 502  
  8   Гарант АД - Бяла Слатина   6 677  
  9   Вакуум Ел Систем ООД - Ямбол   6 508  
  10   Бюро За Развитие Техника ЕООД - София   5 895  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 24.10.2017
  Обща стойност (BGN): 1 414 821.31  
Брой търгувани компании: 48
Premium 610 235.17
Standard 654 330.26
АДСИЦ 147 819.99
Структурирани 1 433.70
Облигации 1 002.19
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна -16.43 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 3.05 %
BaSE - Акции: 5 746.48
BaSE - АДСИЦ: 24.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

AG Capital ще придобие едноличен контрол над сградата „Полиграфия Офис Център” (ПОС). Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила сделката. Бизнес имотът бе съвместна инвестиция на Northridge Capital - частен фонд за инвестиции в недвижими имоти, базиран в Лондон и AG Capital, която ще остане единствен собственик. „Полиграфия Офис Център” е един от значимите офис проекти в столицата. След окончателното завършване на сградата, планирано за края на 2017 г., в оформилата се бизнес зона покрай бул. Цариградско шосе ще бъдат налични нови 10 000 кв.м отдаваема офис площ клас А. Групата на придобиващото дружество и бизнес сградата предлагат различни услуги, свързани с недвижимите имоти и според КЗК сделката няма да породи значителни конгломератни ефекти и няма риск да наруши конкуренцията в сектора. Заинтересованите лица също не са представили становища, според които сделката ще окаже някакво въздействие върху конкуренцията на пазара.

Източник: economic.bg

Испанската аутсорсинг компания „Таксбег“ отваря офис във Велико Търново, в който ще работят 180 човека. Фирмата се занимава с възстановяването на надвнесени данъци в цяла Европа. Само във Велико Търново аутсорсинг компаниите са около 80 и са разположени в различни части на града. Велико Търново е един от водещите градове, където този бизнес просперира, като само за последната година са разкрити близо 1000 работни места и това е една от причините безработицата тук да е една от най-ниските и да има такова търсене на кадри. В момента водещи фирми, членуващи в асоциацията, търсят активно партньорство с университетски центрове, за да работят заедно за създаването на нови работни места. Аутсорсинг фирма със 120 работни места започва да работи и в обновената стара печатница, където функционира като колцентър. Със свой офис във Велико Търново е и TSD Services, която доставя индивидуализирани услуги по софтуерна разработка и по ИТ аутсорсинг на клиентите си. Офис в града разкрива и „Съдърланд глобъл сървисиз“ с потенциал да отвори близо 200 нови работни места.

Източник: Борба - Велико Търново

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи регистрация от BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) за публично предлагане на дяловете на фонда на територията на Федерална Република Германия. Това е една от необходимите стъпки по пътя към регистрацията на инструмента за търговия на Frankfurt Stock Exchange. Паралелно с процедурата по регистрация на борсата във Франкфурт продължават и усилията за листването на фонда на London Stock Exchange. Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SOFIX. Той е организиран и управляван от Управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД и се търгува на Българска фондова борса – София с борсов код BGX. В момента в процес на регистрация в България са още 10 индексни борсово търгувани фонда на Експат Асет Мениджмънт. Тези фондове са част от стратегията на компанията за развитие на София като европейски фондов център и ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Гърция, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

Източник: Банкеръ

Бившата централа на "Биохим" на ул. "Иван Вазов" 1 в София вече е собственост на фонд, свързан с "Химимпорт". Това е "БСПФ България", дъщерно дружество на листвания в Лондон фонд Black Sea Property, който плати 10.5 млн. евро. Купувачът индиректно се свързва с групата "Химимпорт", като основните инвеститори в Black Sea Property са български дружества. Средствата са осигурени отчасти с увеличение на капитала на фонда с 5.4 млн. евро и отчасти с кредит от банката продавач в размер на 7 млн. евро. Тъй като сумата надвишава цената (от която вече и 1 млн. евро е платен като депозит) вероятно остатъкът ще се използва като оборотен капитал или за преустройство и модернизацията на сградата, която е архитектурен паметник на културата със 105-годишна история. Увеличението на капитала на Black Sea Property с 540 хил. нови акции по 0.01 евро всяка е записано в голямата си част от настоящите инвеститори. Най-големият акционер - "Номоканон 2000", не е участвал и делът му пада от 29 на 11.58%. То е собственост на Владислав Донев.

Източник: Капитал

Картел на фирми за санирането е открила Комисията за защита на конкуренцията. Експертите са посетили офисите на “ВМЛ – Консулт”, “Архкон Проект” и “Евиданс инженеринг”, които бяха заподозрени в съгласувани практики през май тази година. Регулаторът открил информация за съгласувани действия при възлагане на обществени поръчки. Имало и тръжни манипулации, както и офериране и договаряне на цени и разпределяне на обекти. Присъствали и имената на още 25 фирми, които също ще бъдат проверени. Открити са и файлове, съдържащи информация за методиката на разпределяне на обектите в определени тръжни процедури.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Финландският концерн Fоrtum подава във вторник официална заявка до финансовия регулатор на Германия за изкупуването на акциите на германската енергийна компания Unіреr, съобщава Rеutеrs. Компанията няма да разкрие детайли около сделката преди официалното одобрение от Федералното управление за финансов надзор на Германия. Финландският концерн, който е под контрола на правителството, през септември се договори с германския енергиен гигант Е.ОN за придобиването на 46,65 процента от Unіреr и е длъжен да направи публично предложение за купуване на акциите на всички акционери на компанията. Fоrtum планира да обяви доброволна оферта на всички акционери на Unіреr, в рамките на която Е.ОN може да продаде принадлежащите му акции. Предложението ще бъде по цена 22 евро за акция, което 3,76 милиарда евро за дела на Е.ОN в Unіреr или 8,05 милиарда евро за цялата компания. Срокът на офертата ще действа 10 седмици след получаването на разрешение за придобиването от финансовия регулатор на Германия. Е.ОN и Fоrtum очакват да приключат сделката към средата на 2018 година.

Източник: Reuters

Америка

Apple спечели нов голям клиент в стремежа си да се наложи като доставчик на корпоративния пазар. Американският промишлен гигант General Electric (GE) е готов да закупи Mac компютри за всички свои служители, а освен това двете компании започват тясно партньорство в разработката на мобилни приложения за индустриални системи. Според официално изявление от GE, всички служители на компанията – около 330 хиляди души – ще получат възможност да използват ноутбуци и настолни компютри от Apple като алтернатива на Windows системите. Нещо повече, iPhone и iPad ще станат предпочитани за персонала на GE, който използва мобилни устройства за работни цели, съобщава TechNews. По-рано IBM прехвърли около 100 хиляди от своите служители на Mac компютри. Първоначално компанията имаше опасения, че Mac техниката ще й струва по-скъпо отколкото традиционните РС на база Windows, но практиката показа, че разходите за обслужване на Windows компютри са по-големи.

Източник: Bloomberg

Азия

Японската компания за автомобилни компоненти Calsonic Kansei разширява бизнеса си в Румъния, инвестирайки 30 милиона евро в нов завод за електронни компоненти. Това съобщи румънското министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството, цитирано от местни медии. Фабриката ще бъде разположена в град Плоещ, който се намира само на 160 км от Русе и границата с България. Новата производствена мощност ще разкрие 300 работни места. Румънските власти са получили официално писмо от Хироюки Хорий, оперативен директор на Calsonic Kansei за Румъния, което потвърждава инвестиционното решение. "Приветствам решението на японската компания, което показва доверието в Румъния и доказва, че решенията и стратегиите за разширяване на инвестициите в Румъния дават резултати. Надявам се, че този проект ще бъде успешен и ще донесе добавена стойност както на местно, така и на национално равнище", каза румънският министър на бизнес средата Илан Лауфер.

Източник: SeeNews

 
Индекси на фондови борси
24.10.2017
Dow Jones Industrial
23 441.76 (167.80)
Nasdaq Composite
6 598.43 (11.60)
Стокови борси
24.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.44
Heating oil ($US/gal.)1.8300
Natural gas ($US/mmbtu)2.9900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 274.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.90
Platinum ($US/Troy Oz.)922.50
Hogs (cents/lb.)64.02
Live cattle (cents/lb.)119.52

       Опознай България

Желязната църква Св.Стефан

Църквата Св.Стефан в Истанбул се издига в квартал Фенер, на самия бряг на Златния рог. Тя е построена на мястото на изгорялата стара дървена църква. Кръстена е в чест на българския княз Стефан Богориди, който осигурява мястото за нейното построяване. Нa 25 октомври 1859 г. той поставя основния камък на Желязната църква „Свети Стефан“. Поставянето на основния камък е напълно символичен акт от страна на Богориди, тъй като истинското строителство на днешната църква започва 33 години по-късно, когато екзарх Йосиф също полага основния камък на 27 април 1892 г. Понеже теренът бил насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Железните елементи са с обща тежина 500 тона и са докарани с кораб от Виена. Построяването на църквата струва на българската държава над 1 млн. франка. Тържественото освещаване на новата църква „Свети Стефан“ е извършено от екзарх Йосиф I на 8 септември 1898 година – празника Рождество Богородично. Тя представлява трикорабна базилика, с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Камбанарията на църквата Св. Стефан е 40 м. висока, а шестте камбани за нея са направени в Русия. В двора на църквата, наричана още българският Йерусалим, са погребани Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и др. Църквата Свети Стефан е единствената православна желязна църква в света.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.10.2017
Българска версия: 29911, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999