Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 септември 2017 г., брой 4549
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(15.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19453
USD   1.64563
CHF   1.70131
EUR/USD   1.1885*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Адванс Екуити холдинг АД - София
Бент оил АД - София
Буларко АД - София
Джи би ар пропърти ЕАД - София
Мадара Интертур АД - Шумен
Трейс Ямбол АД - Ямбол
Хелпман София ООД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Заетостта в България се увеличи през второто тримесечие на 2017 година с 0,1% на тримесечна база, след повишение с 0,3% през първото тримесечие и нараства на годишна база с 0,9%, след растеж с 1,2% в началото на 2017 година, показват предварителни данни на Евростат. През второто тримесечие на 2017 година заетите лица в Европейския съюз и в еврозоната се увеличават с по 0,4% спрямо първото тримесечие на година, когато те се повишиха с 0,5 на сто. Спрямо година по-рано трудовата заетост в еврозоната се увеличи през второто тримесечие с 1,6%, а в ЕС - с 1,5%, след растеж съответно с 1,6% и с 1,5% през предходното тримесечие.

Източник: econ.bg

Финансовото министерство упорито продължава опитите да ограничи плащанията в брой. Този път предложеният таван е 5 хил. лв. Това става ясно от публикуваните от МФ днес предложения за промени в Закона за данък върху добавената стойност, с който обаче се правят корекции и в останалите данъчни закони. Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да ограничи кешовите разплащания още по време на втория кабинет на Бойко Борисов. В края на миналата година беше предложено до 2019 г. таванът да падне до 1 000 лв., но идеята не получи подкрепа в Народното събрание и срещна сериозен обществен натиск. В крайна сметка се запази сегашният праг от 10 хил. лв. Според него мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще намали разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот.

Източник: investor.bgДружества
Друг сухопътен пътнически транспорт по разписание
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Юнион Ивкони ООД - София   44 617  
  2   Столичен електротранспорт ЕАД - София   44 328  
  3   Карат С АД - София   38 871  
  4   Столичен автотранспорт ЕАД - София   37 861  
  5   Бургасбус ЕООД - Бургас   22 145  
  6   Хеброс бус АД - Пловдив   17 550  
  7   Транстриумф Холдинг АД - Варна   13 192  
  8   Градски транспорт ЕАД - Варна   12 043  
  9   Арда Тур ЕООД - Хасково   9 838  
  10   Автотранс 2000 ООД - Пловдив   4 018  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.09.2017
  Обща стойност (BGN): 2 131 123.10  
Брой търгувани компании: 41
Premium 265 458.68
Standard 1 681 941.08
АДСИЦ 160 264.98
Структурирани 15 221.86
Облигации 8 236.50
Най-голяма промяна в цените
Застрахователно дружество Евроинс АД - София -19.12 %
Синергон холдинг АД - София 3.34 %
BaSE - Акции: 263 606.03
BaSE - АДСИЦ: 99 900.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Фирмените фалити в България са намалели с 35,6% или с една трета през миналата година и това е най-големият спад в региона на Централна и Източна Европа. Това сочи проучване на "Кофас България". В абсолютна стойност броят на компаниите, които вече са влезли в производство по несъстоятелност намалява от 592 през 2015 г. на 381 през 2016 г. Въпреки това обаче фирмите с много висока степен на риск в страната нарастват с 23,5% - от 51 800 на 64 000, което е 16 на сто от всички предприятия в родината ни. Това се дължи най-вече на нарастващия брой проблемни плащания.

Източник: Монитор

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия - немската MAHLE, планира ново разширение на производството си в България. С него страната ни ще се превърне в един от основните й производствени центрове. Това стана ясно на среща във Франкфурт между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна. MAHLE има годишен оборот от 12,3 млрд. евро, а за нея работят 77 000 служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центрове по света. В момента в България оперира дъщерното им дружество BHTC, което има свой завод в индустриална зона Божурище. Сега там работят 400 човека като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години. Ще започне производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

Източник: Монитор

На 19 септември 2017 г. компанията за бутилиране на минерална вода Михалково открива официално най-новата си продобивка – новия Логистичен център на Околовръстния път – Южна дъга в Пловдив. Логистичният център е разположен на площ от от 6 500 кв.м, от които 1500 кв.м закрита. Инвестициите са в отговор на дълготрайния успешен растеж на компанията през последните години. Това ново съоръжение ще позволи да се посрещнат индивидуалните изисквания на клиентите по най-добрия и най-бърз възможен начин. Логистичният център е построен на стратегическо място на няколко километра от Автомагистрала Тракия. С изграждането му ще се оптимизира дейността по складиране на готовата продукция. Той е оборудван с най-новата в технологично отношение автоматизирана складова шатъл система, която позволява по–рентабилно, лесно и сигурно използване на стелажите и едновременно с това увеличава значително полезно-използваемата площ и повишава капацитета на съхранение, което ще позволи по-гъвкаво обслужване на потребителите.

Източник: econ.bg

Един от лидерите в софтуерния бранш - VМwаrе ще увеличи служителите в България до 1500 през следващите няколко години. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър по време на отбелязването на десетата годишнина от откриването на офиса й в София. За този период VМwаrе е увеличила служителите си в България 4 пъти. Офисът в София е основен хъб за разработки и иновации в Европа, Близкия Изток и Африка и е един от трите ключови стратегически развойни центрове на компанията в света. Разширяването на екипа на компанията у нас трябва да се случи във възможно най-кратки срокове. Технологичната фирма обмисля да отвори офиси и в други градове у нас. В България има солидна експертиза в области като виртуализацията, която е основен бизнес на VМwаrе, управление и автоматизация на виртуални инфраструктури, анализ на големи масиви от данни, както и аварийно възстановяване на информационни системи.

Източник: money.bg

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще решава в понеделник дали военният завод ЕМКО е отстранил нарушенията, заради които им беше отнет лицензът. Това съобщиха в прессъобщение до медиите от министерството на икономиката. От ведомството подчертават, че не е в компетенциите на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и за износ на ЕМКО, като това може да направи единствено Междуведомственият съвет. Лицензът на ЕМКО бе временно отнет от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия в средата на лятото. Засега няма данни тези нарушения да са отстранени от страна на ЕМКО, заради което и разрешителното не е върнато. Заради спряното разрешително държавната фирма за външна търговия със специални стоки „Кинтекс” също е прекратила всякакви договори със завода.

Източник: Монитор       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

20 септември: Семинар на тема "Ефективни директни онлайн продажби"

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Поевтиняването на швейцарския франк спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, заяви Швейцарската централна банка след заседанието си в четвъртък. По този начин регулаторът на практика леко променя позицията си за франка. „От последната оценка на паричната политика швейцарският франк отслабна спрямо еврото и поскъпна спрямо долара“, пише в изявлението на институцията. „Като цяло това развитие помага до известна степен да се понижи значителната надценка на валутата. Въпреки това швейцарският франк остава много силен, а ситуацията на форекс пазара е все още деликатна“, смятат от централната банка. Bloomberg посочва, че промяната в реториката на банката засяга израза „значително надценен“ за франка. Този израз присъстваше в изявленията на регулатора още от началото на 2015 г., когато бяха въведени отрицателните лихви и когато започнаха интервенциите на валутните пазари.

Източник: Reuters

Америка

Венецуелските власти дават указания на износителите на петрол да не приемат плащания в щатски долари. Страната се стреми да ограничи влиянието на американските санкции върху икономиката на страната. „Реших да започнем да продаваме петрол, газ, злато и всички други продукти, които Венецуела произвежда, в нови валути, в това число китайски юани, японски йени, руски рубли, индийски рупии и други“, заяви президентът на страната Николас Мадуро по време на свое телевизионно изявление. Петролните търговци, работещи с венецуелски нефт, започнаха да прехвърлят плащанията в евро. Държавната компания PDVSA иска от партньорите си да отворят сметки в европейска валута. САЩ е основният купувач на венецуелски петрол. PDVSA и Министерството на енергетиката не дават официални коментари относно новата политика. През август, правителството на САЩ наложи нови санкции срещу Венецуела и нейните петролни компании. Вашингтон обвинява правителството на Венецуела в нарушаване на правата на гражданите и организирането на незаконно гласуване. Каракас описва действието на САЩ като „икономическа война”.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Siemens обяви, че създава център за проучвания в сферата на роботиката, който ще се намира в Китай – най-големия пазар за индустриални роботи в света. Китайското правителство е заявявало, че роботиката е негов стратегически приоритет, като част от усилията за насърчаването на технологичните иновации в производството. Новият център на Siemens в Tsinghua University в Пекин ще се фокусира върху комбиниранeто на механика и електроника, колаборацията между човек и робот, както и използването на изкуствен интелект в роботиката, обяви германската фирма. "Siemens прави значителни инвестиции в бъдещето на Китай, партнирайки си със страната и с много потребители по пътя към дигитализацията“, коментира главният технологичен директор Роланд Буш. Siemens генерира около 14% от продажбите си от подразделението за индустриален хардуер и софтуер. Това е един от най-бързо растящите ѝ бизнеси. Сред другите се нареждат енергетиката, транспорта и здравеопзването.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
14.09.2017
Dow Jones Industrial
22 203.48 (45.30)
Nasdaq Composite
6 429.08 (-31.10)
Стокови борси
14.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.75
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)3.0600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 333.30
Silver ($US/Troy Oz.)17.84
Platinum ($US/Troy Oz.)984.10
Hogs (cents/lb.)56.50
Live cattle (cents/lb.)1.12

       Опознай България

18-годишен юбилей на Бизнес Индустрия Капитали

Навършват се 18 години от излизането през 1999 г. на първия брой на електронното издание на Българска стопанска камара - “Бизнес идустрия капитали”. Издател на "Бизнес Индустрия Капитали" е Борсова информационна компания "Капиталов пазар" - еднолично дружество на Българска стопанска камара специализирано в областта на бизнес информацията.

За осемнадесет години изданието се утвърди като предпочитан бизнес и медиен партньор за повече от 35 000 абоната от страната и чужбина. В морето от информация, което предлага Интернет, “Бизнес идустрия капитали” съумява ежедневно на български и английски език да представя накратко най-важното от икономическите събития в България - финансови, корпоративни, борсови и новини от Българска стопанска камара (БСК).

Основната мисия на изданието ни винаги е била да рекламира българската икономика и българския бизнес. А чрез рубрики като “Опознай България”, които бързо се превърнаха в любимо четиво, както за българските, така и за чуждестранните читатели, “Бизнес Индустрия Капитали” провежда широка кампания за популяризиране на културните и природни обекти и събития в нашата страна. В нея всеки ден се представят накратко традиционни български празници и обичаи свързани с тях, известни български личности и тяхната кратка биография, както и информация за различни красиви местности и забележителности на България.

18 години не са малък период за едно издание, за една електронна медия. Издателският ни екип е приел предизвикателството да развива и занапред “Бизнес Индустрия Капитали” като издание, което да прави повече приятели и партньори на България, БСК и българския бизнес.

На рождения си ден, екипът на “Бизнес Индустрия Капитали” използва възможността да благодари на всички свои приятели и да си пожелае още дълги години живот и читателски интерес!


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.09.2017
Българска версия: 29864, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2017
 ПВСЧПСН
52      1
12345678
29101112131415
316171819202122
423242526272829
53031     

Февруари 2017
 ПВСЧПСН
5  12345
66789101112
713141516171819
820212223242526
92728     

Март 2017
 ПВСЧПСН
9  12345
106789101112
1113141516171819
1220212223242526
132728293031  

Април 2017
 ПВСЧПСН
13     12
143456789
1510111213141516
1617181920212223
1724252627282930

Май 2017
 ПВСЧПСН
181234567
19891011121314
2015161718192021
2122232425262728
22293031    

Юни 2017
 ПВСЧПСН
22   1234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930  

Юли 2017
 ПВСЧПСН
26     12
273456789
2810111213141516
2917181920212223
3024252627282930
3131      

Август 2017
 ПВСЧПСН
31 123456
3278910111213
3314151617181920
3421222324252627
3528293031   

Септември 2017
 ПВСЧПСН
35    123
3645678910
3711121314151617
3818192021222324
39252627282930 

Октомври 2017
 ПВСЧПСН
39      1
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031     

Ноември 2017
 ПВСЧПСН
44  12345
456789101112
4613141516171819
4720212223242526
4827282930   

Декември 2017
 ПВСЧПСН
48    123
4945678910
5011121314151617
5118192021222324
5225262728293031


 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999