Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 15 август 2017 г., брой 4527
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(15.08.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15080
USD   1.65790
CHF   1.71234
EUR/USD   1.1797*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Баумикс БГ АД - Бургас
Дограма АД - Бургас
Екип-98 Холдинг АД - София
Екоинвест Холдинг АД - Козлодуй
Елиз АД - Варна
Ини ЕАД - Созопол
СБХ Кариера АД - София
Сунгурларе АД - Бургас
Тетевянка АД - Тетевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Забавянето на темпа на инфлацията продължава за четвърти пореден месец, като през юли годишното увеличение пада до 1.3%. За сравнение - през юни цените нараснаха с 1.9%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Поскъпването е най-силно изразено при газообразните горива, топлоенергията и храните, и по-конкретно месните продукти, маслата и мазнините. На месечна база пък индексът на потребителските цени излиза на положителна територия с 0.3%, докато предходните два месеца имаше дефлация. Увеличението е характерно за юли, но данните от предходните години показват, че то е краткосрочно. Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) също отчита ръст както на месечна база (с 0.5%), така и спрямо юли 2016 г. (с 0.6%).

Източник: Капитал

Зapaди cтaбилнocттa нa иĸoнoмиĸaтa щe нaмaлявa pиcĸoвaтa пpeмия, ĸoятo зaлaгaт бaнĸитe, пopaди ĸoeтo щe пpoдължaт дa нaмaлявaт лиxвитe пo ĸpeдити. Toвa ce ĸaзвa в иĸoнoмичecĸaтa пpoгнoзa нa БHБ зa тaзи и cлeдвaщитe двe гoдини. Cлaбoтo ocĸъпявaнe щялo дa дoвeдe дo pъcт нa ĸpeдитиpaнeтo нa бизнeca и дoмaĸинcтвaтa. Bъпpeĸи ниcĸитe лиxви пo дeпoзити yвeличeниeтo им щялo дa пpoдължи, твpъдят eĸcпepтитe oт БHБ. Hapacтвaнeтo нa пpивлeчeнитe cpeдcтвa oт нeпpaвитeлcтвeния ceĸтop в бaнĸитe нипpимep щялo дa e мeждy 6 и 7% пpeз пepиoдa 2017-2019 г. Уcĸopявaнe нa иĸoнoмиĸaтa и pъcт oт 3,6% зa тaзи гoдинa пpoгнoзиpaт oт БHБ. Hapacтвaнe щe имa и пpи инвecтициитe в cтpaнaтa.

Източник: econ.bgДружества
Търговия на едро със захар, захарни изделия и шоколад
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Брой
служители
  1   Грестокомерс ЕООД - Лясковец   368  
  2   Алпина ЕООД - София   206  
  3   Агенция Дамакра ООД - София   123  
  4   Стоянов ООД - Бургас   123  
  5   Онтайм Дистрибюшън енд Лоджистикс ЕООД - София   105  
  6   Геник ЕООД - София   102  
  7   Тета ЕООД - Пловдив   100  
  8   Ригли България ЕООД - София   95  
  9   Деметра ЕООД - Бургас   90  
  10   Литекс комерс АД - София   84  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.08.2017
  Обща стойност (BGN): 8 974 560.42  
Брой търгувани компании: 49
Premium 402 044.01
Standard 8 555 467.40
АДСИЦ 13 862.99
Структурирани 3 176.03
Права 10.00
Най-голяма промяна в цените
Фазерлес АД - Силистра -4.18 %
М+С Хидравлик АД - Казанлък 3.54 %
BaSE - Акции: 233 776.76
BaSE - АДСИЦ: 289 485.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Българска фондова борса - София" АД ще придобие "Българска независима енергийна борса" ЕАД за цената от 5 200 000 лева, става ясно от съобщение на БФБ. Сумата е договорена между двете дружества и предстои да бъде одобрена на извънредното общо събрание на акционерите на БФБ. 4 милиона лева ще бъдат платени при сключване на договора за прехвърляне на 100% от капитала на БНЕБ, а останалата част от сумата, възлизаща на 1,2 милиона лева ще бъде платена на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите. Досега енергийната борса бе под шапката на Министерството на енергетиката и държавния "Български енергиен холдинг" ЕАД. Министерски съвет вече даде зелена светлина за сделката.

Източник: money.bg

Девет нови рибопреработвателни предприятия ще бъдат изградени, а четири съществуващи фабрики ще бъдат модернизирани със средства от Програмата за морско дело и рибарство, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Подписани са 13 договора за общо 9.3 млн. лв., които ще се инвестират в увеличаване на рибопреработвателната промишленост у нас. Два от проектите ще се реализират в Панагюрище, останалите ще са в Пловдив, Каварна, Несебър, Бургас, Монтана, с. Бенковски, Пирдоп, Пазарджик, София, Сливен и Шумен. С реализацията на проектите ще се разкрият над 130 работни места. Одобрените кандидати са поели ангажимент да въведат устойчиво управление на ресурсите и да постигнат максимална енергийна ефективност на предприятията. Срокът за изпълнение на инвестициите е между една година и година и половина в зависимост от предвидените дейности. От оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" в периода между 2007 г. и 2014 г. България усвои 63.7 млн. евро, или около 75% от целия бюджет на програмата.

Източник: investor.bg

Приходите от комисиони на застрахователните брокери през първата половина на годината са общо 119.8 млн. лв. Това е ръст от 10.6% спрямо данните за първите шест месеца на предходната година. От всички начислени комисиони 90.2% представляват приходите от записани комисиони по застраховки в общото застраховане и 9.2% в животозастраховането. Лидер сред брокерите е Ес Ди Ай с пазарен дял от 8% (при 7.3% година по-рано) от приходите на системата. Следва го "Ай Енд Джи иншурънс брокерс" със 7.25% (7% година по-рано). Делът на останалите е под 3.5%. Премийният приход, реализиран с посредничеството на застрахователните брокери, през първото шестмесечие е 617.9 млн. лв., или ръст от 15.6% спрямо година по-рано. Очаквано по-голямата част от приходите по това перо са от общо застраховане - 479.4 млн. лв., а по-малко от животозастраховане - 52.3 млн. лв.

Източник: investor.bg

200 милиона лева от бюджета ще са нужни, ако се тръгне към вариант изграждане на тол-система за плащане на преминаването по магистралите от държавна компания, каза днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че от днес започва структурирането на държавна компания, която ще оперира системата. Нанков обаче подчерта, че паралелно ще върви и процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на частен изпълнител. Според Нанков вложените държавни средства в изграждането на системата ще се върнат за три-четири години. Плановете са тол-такса да заплащат само тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона, а за останалите ще се въведат електронни винетки. Най-ниската и песимистична прогноза в анализа на Световна банка от 2015 г. на база досегашните приходи от 320 млн. лв. годишно е, че след внедряването на новия начин на плащане ще се генерират още 660 млн. лв. годишно.

Източник: Дневник

Първа инвестиционна банка (ПИБ) пристъпи към принудително изпълнение на залог на "Мандра-Рилци". Банката е назначила свой управител в млекопреработващата фирма, както и депозитар. Поводът за решението е кредит към ПИБ от 10 млн. лв., който "Мандра-Рилци" е взела през юли 2015 г. и срещу който в полза на банката е заложено предприятието – земя, сгради (производствени халета с технологични линии, складове, лаборатория, работилници, гаражи, магазин и др.), както и движими вещи. През юни 2016 мандрата прави втори залог в полза на кредитора. Частта от вземането, която ПИБ си търси сега, е 500 хил. лв. "Мандра-Рилци" произвежда сирене и кашкавал в две фабрики на територията на гр. Добрич под търговските марки "Дъга", "Сердика", "Роса", "Лактеа", "Пилос".

Източник: Капитал

Държавният газов търговец "Булгаргаз" влошава финансовия си резултат за полугодието, излизайки на загуба от 14.5 млн. лв. при печалба за същия период на миналата година в размер на 35.4 млн. лв. Близо половината от тази загуба (6.7 млн. лв.) се дължи на това, че цената на природния газ, по която дружеството продава, е била под себестойността, на която го купува. Според отчета на компанията това означава, че тя е губила от основната си дейност по 34 лв. на 1000 куб. метра през второто тримесечие на годината. Причина за това е цената на природния газ, която се определя от енергийния регулатор. Останалата част от загубата на "Булгаргаз" се дължи на увеличените финансови разходи заради превалутирането на плащания към "Газпром". Според отчета на компанията загубата й от тази дейност е 12.8 млн. лв. при 5.7 млн. лв. за същия период на миналата година. В същото време обаче тя продължава да бъде в стабилно финансово състояние и към 30 юни авансово предплатените средства за природен газ са в размер на 48 млн. лв., което е с 5.5 млн. лв. повече в сравнение с полугодието на миналата година.

Източник: mediapool.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Франция настоява страните от Европейския съюз да преразгледат начините, по които определят данъчното облагане на американските технологични компании като Airbnb. Министърът на финансите на Франция Бруно Льо Мейр заяви, че е необходим "нов момент", за да бъдат установени "по-честни" данъци от всички онлайн платформи. Недоволството на френското правителство беше провокирано от онлайн платформата Airbnb, която плати корпоративен данък във Франция под 100 хил. евро за изминалата година, въпреки че услугите й се използват от над 10 млн. френски граждани. Льо Мейр е категоричен, че всички компании, които оперират в страната, са длъжни да плащат данъци, отговарящи правдоподобно на дейността им. Той добави, че желае "Европейският съюз да поведе и останалите страни членки в борбата с този глобален проблем", като Франция е готова да направи всичко възможно, за да изкара дебата на преден план.

Източник: FT

Америка

САЩ започва разследване на твърденията, че Китай нарушава търговските споразумения с Вашингтон, като сред нарушенията е и кражба на патенти. По-късно днес президентът Доналд Тръмп официално ще нареди започването на проверка. Ако разследването потвърди нарушения, Тръмп може да въведе нови такси за китайския внос. Президентът вече е информирал китайския си колега в телефонен разговор. Проверката идва в момент, в който САЩ разчитат на Пекин за намаляване на напрежението в Далечния Изток и ситуацията около ядрените програми на Северна Корея. Според вестник "China Daily", официоз на китайската държава, подобна проверка ще "отрови" отношенията между двете страни. В редакционен коментар изданието посочва, че администрацията на САЩ "не трябва да взима решения, за които ще съжалява". Тръмп планираше да започне разследването още преди седмица, но забави решението, за да осигури подкрепата на Пекин в ООН за нови санкции срещу Северна Корея.

Източник: CNN

Азия

Китайската икономика показва видими сигнали на забавяне в началото на второто полугодие с оглед на по-слабо от очакваното нарастване през юли на индустриалното производство и на продажбите на дребно при продължаващо ограничаване на растежа на дълготрайните бизнес инвестиции, показват данни на Националното статистическо бюро. Индустриалното производство нарасна през юли с 6.4% на годишна база при очаквания за повишение със 7.2% и след добър ръст от 7.6% месец по-рано, отбелязвайки най-слаб растеж от януари насам. От началото на годината китайското индустриално производство се повиши през юли с 6.8% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6.9%, отчетено през първото полугодие. Въпреки по-слабите от очакваното данни обаче, промишлената активност все още изглежда подкрепена от разширяване на инфраструктурния бум в страната.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
15.08.2017
Dow Jones Industrial
21 993.71 (135.39)
Nasdaq Composite
6 340.23 (83.68)
Стокови борси
15.08.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.63
Heating oil ($US/gal.)1.6100
Natural gas ($US/mmbtu)2.9700
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 280.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.88
Platinum ($US/Troy Oz.)964.80
Hogs (cents/lb.)69.18
Live cattle (cents/lb.)1.07

       Опознай България

15 август – Успение на Пресвета Богородица

На 15 август Православната църква празнува един от 12-те големи християнски празници -Успение на Пресвета Богородица, денят, в който Божията майка се възвисява в небето. Според светото писание, на 64-годишна възраст веднъж, по време на молитва, пред Богородица се явил архангел Гавраил, който й съобщил, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното желание на божията майка било да види христовите апостоли заедно. Така и станало – по необикновен начин те всички се пренесли пред дома й в Йерусалим. Три дни по-късно, Исус слязъл от небето, за да прибере душата на Света Богородица. Погребали я в пещера край Гетсимания и затворили входа с камък. След още три дни Богородица възкръснала, явил се пред апостолите, обкръжена с ангели и им казала: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." Култът към Богородица е един от най-разпространените у българите. Дълбоко вкоренена е народната представа за нейното милосърдие. Тя е защитница на грешниците, покровителка на жените, на майчинството, на родилката и детето.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.08.2017
Българска версия: 29885, Английска версия: 3013

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999