Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 17 януари 2017 г., брой 4383
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(17.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22739
USD   1.84617
CHF   1.82634
EUR/USD   1.0594*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Воден свят - Банкя АД - София
Металик АД - Ябланица
Програмиста АД - Пловдив
Романтика Форест АД - Пазарджик
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Лихвите по влоговете вече са съвсем близо до нулата, а тенденцията от 2016 г., изглежда, ще продължи и през новата година. За тримесечен депозит клиентите могат да получат символичните 0.12% доходност. През декември само четири банки са подобрили условията си за отпускане на потребителски заеми, но улесненията са най-вече за клиенти с високи доходи. Дори при най-изгодните оферти за финансиране на покупки годишният процент на разходите (ГПР) остава двуцифрен - около 13%. При жилищните кредити само две банки са "свалили летвата", предлагайки по-изгодни условия. За тези заеми ГПР, който включва лихвата и таксите, в най-добрия случай за длъжника е от порядъка на 5.7-5.8 на сто..

Източник: investor.bg

Финансиране в размер на 2% от БВП, или около 1.4 милиарда лева, е привлякла България по плана "Юнкер". Това съотношение нарежда страната ни на второ място в ЕС след Естония, съобщи Илияна Цанова, зам.-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции, или т.нар. план "Юнкер". Всъщност става въпрос най-вече за кредити и привличане на ресурс към търговските банки. Почти две години след старта на плана "Юнкер" страната ни няма нито един директно финансиран проект. Доклад за работата на плана показа, че над 90% от парите за инфраструктурни проекти например са отишли у богатите държави от Западна Европа, известни като ЕС -15. Останалите държави - от Централна и Източна Европа - са привлекли едва 8% от ресурса. В момента у нас се водят преговори с три големи компании, като се надявам скоро България да има първия проект с директно финансиране, каза Цанова.

Източник: СегаРегулирана информация

На 16.01.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи покана за свикване на Редовно годишно общо събрание на акционерите на Наш дом - България холдинг АД - София /5ND/ на 28 февруари 2017 г.

Дружества
Производство на подемно-транспортни машини, вкл. асансьори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Палфингер Продукционстехник България ЕООД - Червен бряг   64 763  
  2   Изамет 1991 ООД - София   10 348  
  3   Балканско ехо ЕООД - Кръвеник   9 097  
  4   Подемкран АД - Габрово   8 518  
  5   О.М.С. Салери истърн Юръп ЕООД - Враца   7 825  
  6   ТМКо ООД - Дебелец   6 645  
  7   Дина Комерс ООД - Асеновград   5 183  
  8   Балканкар Рекорд АД - Пловдив   2 431  
  9   Краностроене Инженеринг ЕООД - София   2 131  
  10   Подем Габрово ЕООД - Габрово   1 347  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 16.01.2017
  Обща стойност (BGN): 625 427.73  
Брой търгувани компании: 41
Premium 113 671.18
Standard 144 011.61
АДСИЦ 361 874.95
Структурирани 5 870.00
Най-голяма промяна в цените
Енергоремонт холдинг АД - София -12.12 %
Ломско пиво АД - София 9.80 %
BaSE - Акции: 2 925.00
BaSE - АДСИЦ: 731.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българският разработчик на софтуер за 3D визуализация "Хаос груп" е един от 18-те носители на "Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г., обяви на интернет страницата си Американската филмова академия. Отличието се присъжда на съоснователя на компанията Владимир Койлазов за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray технологията за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. "Хаос груп" от години е сред световните лидери в технологиите за графичен дизайн и софтуер за симулация, а в момента инвестира и в облачно базирани технологии и виртуална реалност. От сензацията "Аватар" до битките в "Игра на тронове", през хитове като Deadpool и Ironman до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече заглавия е изцяло компютърно генерирана – и в повечето случаи пръст в нея има и софтуерът за рендъринг V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят.

Източник: Капитал

Приложение на българска стартъп компания ще помага на водеща американска платформа за онлайн търговия за по-лесното и бързо управление на предлаганите на нея продукти. Споразумението за партньорство е между българската StoreGecko и BigCommerce. Като част от партньорската програма, StoreGecko ще може да предлага индивидуални решения за търговия на клиентите на водещата платформа за електронна търговия на бързорастящи брандове и такива от средна пазарна величина. Компании от всякакви размери използват платформата BigCommerce да стартират, да промотират, да управляват и да развиват успешен онлайн бизнес. StoreGecko предлага приложение за управление на електронен магазин или платформа за е-търговия, което позволява лесно управление на продуктите и услугите. Компанията е създадена преди по-малко от три години в София. Екипът се състои от 10 души и разработва решение за управляване на продуктите в уеб магазините. В края на 2015 година StoreGecko завърши класа по електронна търговия в европейския акселератор Startupbotcamp, като беше избран сред 700 кандидатствали.

Източник: mediapool.bg

Софийската микрофирма "Оренда груп", която произвежда биокозметика с марката Wooden spoon, инвестира 60 хил. лв. в нова лаборатория и оборудване плюс 50 хил. лв. в разработване на нова серия продукти. Резултатът е четири пъти по-голяма производствена площ, 20 пъти по-голяма производителност и навлизане в нова за компанията продуктова категория. От старта си през 2015 г. досега фирмата е разработила 20 биосертифицирани козметични продукта за грижа за лице и за коса. С новото разширение на производствените мощности Wooden spoon увеличава предложенията си с "Измивна козметика за коса". Дружеството продава 70% от произведеното на 20 задгранични пазара, включително САЩ и Япония. През миналата година пробили в Канада, Англия, Италия, Словения, Словакия, Унгария.

Източник: Капитал

Индексите на регионалната иновативна платформа за търговия на ценни книжа SEE Link - SEE LinX и SEE LinX EWI се изчисляват с нов състав. Още 6 компании от Сърбия и Словения се включват в индексите. Така компаниите, които съставят SEE LinX и SEE LinX EWI вече са 16, като по този начин регионалният пазар има по-голямо представителство.Индексът SEELinX е базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях, като максималното тегло на една емисия е 10%. Другият индекс SEELinX EWI е базиран на промяната на цените на акциите, включени в него, като всяка една от участващите емисии е с равно тегло. SEE Link e проект стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие. SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от 38,5 милиарда долара и повече от 500 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия. Общо 27 инвестиционни дружества (брокерски къщи) имат право да търгуват чрез SEE Link.

Източник: Фирмена информация

През цялата 2016 г. Адванс Терафонд АДСИЦ е купило общо 9026 дка земя при средна цена 855 лв./дка, а продадените земи са с площ 15 168 дка при средна цена 1 318 лв./дка. Към края на декември 2016 г. Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 225 323 дка земеделска земя. В това число са включени само земите, които са налични до 30 юни на съответната година и всички продадени земи след този период се вадят. Купените след този период земи могат да се отдават през следващата стопанска година. През последния месец от годината дружеството е купило 1125 дка земеделски земи при средна цена 851 лв./дка и е продало 1 069 дка. Отделно през 2016 г. общо са договорени 13 813 дка за продажба на разсрочено плащане при средна цена 1 371 лв./дка.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 14 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Производителят на популярните марки очила Rеу Ваn и Оакlеу, италианският гигант Luхоttіса, договори сливането си с френската компания Еssіlоr. Сделката е за 46 милиарда евро или 49 милиарда долара, като новосъздадената компания ще прави приходи от над 15 милиарда евро, съобщава Rеutеrs. Това е едно от най-големите споразумения между корпорации от две различни европейски държави. Френската фирма е световен лидер в производството на офталмологични лещи. Според договора 81-годишният основател на Luхоttіса Леонардо Дел Вечио ще получи пакет от между 31 и 38% от акциите на групата чрез холдинга на неговото семейство Dеlfіn. Така той ще се превърне в най-големият акционер в компанията. Дел Вечио ще бъде главен изпълнителен директор и председател на новата корпорация, която ще носи името ЕssіlоrLuхоttіса. Италианската и френската компанията имат пазарна капитализация от съответно 24 и 22 милиарда евро. Техните ръководства загатнаха възможността за сливане още преди години.

Източник: Associated Press

Америка

Международната рейтингова агенция "Мудис" е подписала споразумение с американските власти, според което ще плати глоба от близо 864 милиона долара по обвинение за завишаване на рейтингите на ипотечни ценни книжа, допринесли за избухването на финансовата криза през 2008 г. Това съобщи АФП, позовавайки се на американското Министерство на правосъдието. През 2015 г. конкурентната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" също прие да плати глоба в размер на 1,37 млрд. долара за това, че е подвела инвеститорите относно качеството на високорисковите ипотечни кредити. Обвиненията срещу двете компании бяха повдигнати, след като през 2011 г. Комисията за разследване на финансовата криза в САЩ постанови, че именно тяхната умишлено заблуждаваща и манипулираща информация е довела до финансовия крах в страната три години по-рано.

Източник: AFP

Азия

Подразделението на Samsung - SDI, обяви, че е разработило батерия за електрически автомобили, която може да издържа до пробег от 600 км. По-впечатляващото е, че нейното зареждане за 500 км изисква едва 20 минути. Тя беше показана по време на международното автоизложение в Детройт и може да ускори още повече навлизането на електрическите автомобили на масовия пазар. Новата технология прави батерията 10% по-лека, отколкото досегашните продукти, произвеждани от Samsung SDI. Секторът обаче има своите резерви, след като Samsung SDI стана известна през изминалата година със своите запалващи се продукти - основно в телефоните Galaxy Note 7 на компанията майка, но и в други устройства, включително и перални. Масовото производство трябва да започне чак през 2021 г. Така технологията може да бъде използвана и в автономните автомобили - другата голяма цел на производителите в сектора. Те се очаква да навлязат именно през следващото десетилетие. Електрическите автомобили и самоуправляващите се коли са близко свързани едни с други.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
13.01.2017
Dow Jones Industrial
19 885.73 (-5.27)
Nasdaq Composite
5 574.12 (26.63)
Стокови борси
13.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.52
Heating oil ($US/gal.)1.6600
Natural gas ($US/mmbtu)3.4200
Unleaded gas ($US/gal.)1.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 197.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.84
Platinum ($US/Troy Oz.)987.30
Hogs (cents/lb.)69.32
Live cattle (cents/lb.)1.18

       Опознай България

Антоновден

На 17 януари българската православна църква отбелязва деня на Антоний Велики, роден през 251 г. На 12 години той остава сирак и се отдава на самота, заселвайки се в пустиня, където устройва манастир. На 104 г. влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. На следваща година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. На Антоновден имен ден празнуват всички с имена Антон, Антония, Андон, Донка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.01.2017
Българска версия: 29243, Английска версия: 3017

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999