Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 12 януари 2017 г., брой 4380
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(12.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25521
USD   1.86216
CHF   1.82430
EUR/USD   1.0503*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Интегрирани пътни системи АД - Скриняно
Интертръст Холдинг АД - София
Комеко АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството в оставка ненадейно реши да увеличи с 23 млн. лева бюджета на Министерството на регионалното развитие заради автомагистрала "Хемус". МС осигурява "допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус". Това се случва точно след като бе избран изпълнител на 10-километровата отсечка. Тя ще се строи за 54 млн. лева от консорциум, в който влизат фирми, свързвани с депутата бизнесмен Делян Пеевски. Решението на правителството за "допълнителни разходи" на МРРБ е странно, тъй като парите за "Хемус" би трябвало вече да са предвидени в бюджет 2017.

Източник: Сега

Ръстът на българската икономика за 2017 г. ще е 3,2%, а през 2018 и 2019 г. - 3,1 на сто, обяви в първата си глобална прогноза Световната банка. Тя повиши очакванията си за страната ни съответно с 1,3 и 0,5% спрямо тези от 2016 г. В глобален мащаб банката очаква ускоряване на растежа до 2,7% за 2017 г. и 2,9% през 2018 и 2019 г. Експертите на международната финансова институция определят достигнатите 2,3% през 2016 г. като най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Анализаторите на банката смятат, че основен двигател на ръста през тази и следващите 2 години ще бъдат развиващите се икономики. Като основен риск те посочват растящата политическа несигурност пред водещите икономики. Европейската комисия подобри оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на България и премести държавата ни от средна в ниска категория на риск.

Източник: 24 часаКонцесии

Правителството прекрати процедурата по отдаване на концесия на правото за проучване за петрол и природен газ в черноморския блок "Терес". Конкурсът беше обявен през април 2015 година. Блокът беше промотиран заедно със "Силистар" и обява за него беше публикувана и в Официалния вестник на ЕС. Въпреки че имаше компании, които закупиха документацията за участие в конкурса, до оферти за "Терес" не се стигна. Границите на блока "Терес" бяха начертани по времето на първото правителство на ГЕРБ, тъй като в близост до него турците бяха намерили нефт в Черно море. За проучването в "Силистар" кандидатства "Шел" и в крайна сметка компанията получи правото да извърши тези дейности в черноморския блок. По отношение на проучванията в друг черноморски блок - "Хан Аспарух", там консорциумът, който извършва проучвателните дейности, твърди, че е открит петрол. На този етап обаче няма информация за количествата и дали добивът е възможен от икономическа и техническа гледна точка.

Източник: Дума

Правителството одобри договорите за концесии на 6 плажа - "Нестинарка", "Къмпинг "Оазис", "Дюни-юг", "Обзор-юг", "Нов плаж "Свети Влас" и "Свети Влас-изток". Това са първите процедури, проведени по новата методика за определяне на такси и цени за ползване на плажовете. Концесионерите са определени след конкурси. Договорите с тях са за цели 20 години. Преди дни от БСП обвиниха кабинета в оставка, че бърза да раздаде парчета от Черноморския бряг на близки фирми. Цената, дадена за чадър или шезлонг на "Нестинарка" от 36 стотинки е рекордно ниска. Най-скъпо ще бъде идното лято на "Свети Влас", където чадърът ще струва 8 лева. Стопанинът на "Дюни -юг" е спечелил концесията с предложена цена за чадър и за шезлонг 7 лева. На "Оазис" сянката в платената зона ще струва 6 лева. Плажовете "Бургас север" и "Поморие централен" все още чакат своите концесионери. Процедурите за тях се бавят заради жалби.

Източник: Сега

Дружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Куминяно Фрут ООД - Катуница   13 323  
  2   Фрукто Сливен АД - Варна   10 307  
  3   Агри България ЕООД - Радиново   8 788  
  4   Палиррия България ЕАД - Нова Загора   7 549  
  5   Виктория Нутс ЕООД - София   4 473  
  6   Диони ООД - Стара Загора   4 054  
  7   Ядки Детелина ЕООД - Севлиево   3 802  
  8   Кенар ЕООД - София   3 530  
  9   Дерони ООД - Хасково   3 348  
  10   Венианина ЕООД - София   1 509  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.01.2017
  Обща стойност (BGN): 1 093 020.11  
Брой търгувани компании: 42
Premium 662 723.05
Standard 246 705.18
АДСИЦ 143 884.02
Структурирани 29 605.15
Облигации 10 102.71
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 14.93 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -11.11 %
BaSE - Акции: 3 175.12

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-голямата компания за фасилити мениджмънт в страната - "Мундус сървисиз", която беше създадена преди година чрез обединяването на двете дружества - лидери в сектора, продължава да разширява бизнеса си. Това ще стане чрез придобиването на "Ей.Ес.Ес. - България", която е специализирана в поддръжката на сградно електрическо оборудване. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която трябва да се произнесе по нея за около месец. Това е поредната стъпка към консолидация на пазара на услуги по поддръжка на сгради, който по неофициални данни се оценява на приблизително 700 млн. лв., половината от които изпълнявани от професионални организации. Заявка за разширение на дейността чрез придобиване на нови компании беше дадена от акционерите на "Мундус сървисиз" още при създаването на дружеството.Купувачът "Мундус сървисиз" обединява компаниите за фасилити мениджмънт "Вики комфорт 2004" и "Фасилити оптимум България". То беше създадено преди година за придобиване на двете дружества. Първото беше собственост на основателя си Лъчезар Петров, а второто беше част от AG Capital. Акционери в "Мундус сървисиз" са инвестиционните фондове Empower Capital (по програмата Jeremie) и финландският KJK Fund II с по 42.5%, а 15% от акциите държи Лъчезар Петров.

Източник: Капитал

Световният лидер в дигиталната трансформация "Атос" (Atos) придоби българската компания "ИнфоПартнерс" в глобална сделка с една от най-големите бутилиращи компании на "Кока Кола" - "Кока Кола Хеленик Ботлинг Къмпани" (CCHBC). "Атос" поема разработването и управлението на ключови ИТ приложения, с които ще подпомага бизнеса на "Кока Кола". "Атос" ще подпомагане бутилиращата компания да направи промяна и да въведе иновации в критични за бизнеса й процеси в 28 страни, които са разположени в 8 часови зони. По този начин CCHBC ще ускори растежа си и пускането на продукти на пазара и ще оптимизира ИТ разходите си. Като част от сделката е придобиването от "Атос" на българската компания "ИнфоПартнерс", която е водещ доставчик на специализирани SAP услуги в страната, чиито годишни приходи възлизат на 15 милиона евро и има 423 служители. "ИнфоПартнерс" е основният доставчик на ИТ решения на бутилиращата компания на "Кока Кола". Компанията ще бъде основата на изграждането в България на Глобален център за компетенции в индустрията за производство на храни и напитки в София, от който ще бъдат обслужвани клиенти в цял свят.

Източник: econ.bg

Върховният административен съд (ВАС) потвърди рекордната глоба от 15.9 млн.лв., или 10% от оборота на дистрибутора на автомобилите "Хюндай" у нас "Индустриал комерс". Санкцията бе наложена в края на 2012 г. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но компанията я обжалва. Официалният дистрибутор и дъщерното му дружество "Хюндай лизинг" бяха обвинени в съгласуване на цени, след като КЗК направи секторен анализ и установи картел в продажбите на нови коли, резервни части и аксесоари и при извънгаранционния сервиз. Глоби отнесоха "Хюндай лизинг" и дилърите на "Индустриал комерс""Технокар" (почти 300 000 лв.), "Алексиев" ЕТ (83 400 лв.), "Мототехника Христов" (32 000 лв.), "Кармобил" (13 000 лв.) и "Каби Кар" (5000 лв.). Проверката на КЗК установила, че дилърите работели по еднакви фиксирани цени и им било забранено да продават коли и части на други автомарки. Решението на ВАС е взето в края на декември. Дали "Индустриал комерс" са се възползвали от правото си да го обжалват в 14-дневен срок, не е ясно.

Източник: Сега

От гиганта в онлайн търговията - “Алибаба груп”, са обявили, че имат идея за създаване на логистичен център в България, от който да се обслужват поръчките в цяла Европа. Проектът включва и предлагане на международните пазари на български стоки и храни. През 2005 г. Yahoo инвестира 1 млрд. долара в “Алибаба”. Намеренията на друга китайска компания - GS-Solar Companу са за създаване на завод за производство на соларни панели у нас. Трета фирма - GoldPoly Group проявява интерес към изкупуването на български тютюн. Двустранните бизнесконтакти са активизирани в последните години и след българското участие на най-високо равнище в инициативата 16+1. Проведени са икономически форуми и са създадени възможности за обсъждане на конкретни проекти между представителите на бизнеса от двете страни.

Източник: 24 часа

България спира износа на електроенергия от 1 часа на 13 януари 2017 г. заради пиковото потребление в студа.Транзитът на ток през страната ни няма да бъде спрян. Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище. Заповедта на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще ще важи до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система и предвижда „Електроенергийния системен оператор“ да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната ни. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 14 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Автомобилният производител Vоlкswаgеn потвърди във вторник, че е договорил 4.3 милиарда долара проектно споразумение с американските регулатори за разрешаване на проблемите около скандала с дизеловите емисиите. Междувременно компанията планира да се признае за виновна за криминално поведение, предаде агенция Rеutеrs. Стъпката е част от решаването на гражданските и наказателните дела срещу германския концерн, като с ходът компанията изглежда ще възстанови репутацията на марката след скандала с манипулираните емисии на дизеловите автомобили. С добавянето на глобата разходите около случая възлизат на около 18.2 милиарда евро, като сумата се равнява на 19.2 милиарда долара. "Най-важното е, че VW успя да стигне до споразумение, което позволява на компанията да продължи нататък. Голямо облекчение е, че това няма да се проточва през новата администрация на САЩ", обясняват експерти от Еvеrсоrе ІSІ. 

Източник: Reuters

Америка

Една от най-големите американски вериги магазини Wаlmаrt планира да съкрати стотици служители до края на януари, пише Rеutеrs, позовавайки се на хора, запознати със ситуацията. Базираният в Бентънвил, Арканзас търговец на дребно възнамерява да елиминира работни места от централите, както и регионален персонал, който поддържа магазините. Ходът ще засегне много служители от отдела по човешки ресурси, персонал и от други отдели може да бъде засегнат. Говорителят на компанията Ранди Харгроув обаче обясни, че не са правили никакви съобщения по въпроса. От Wаlmаrt заявиха през септември, че ще съкратят около 7000 работни места, свързани с бек офис обслужването, като мярката ще засегне най-вече счетоводни позиции в магазините в САЩ. Стъпката следва плановете на компанията да инвестира 2.7 милиарда долара в програми, които включват обучение на работната сила и поредица от увеличения на заплатите, което променя минималното почасово заплащане за складови работници до 10 долара. Това е част от усилията за подобряване на обслужването в магазините и за засилване на продажбите.

Източник: Reuters

Азия

Обединените арабски емирства заявиха, че възнамеряват да инвестират 163 милиарда долара в проекти, свързани с генериране на половината от нужните мощности в страна от възобновяеми енергийни източници, предаде ВВС. Държавата притежава значителен потенциал за слънчевата енергия и е готова да намали използването на изкопаеми горива, за да намери баланса между икономически нужди и опазване на околната среда. ОАЕ са осмата в света според списъка на Световната банка по емисии на въглероден диоксид на глава от населението. Премиерът на държавата шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум заяви, че се надява до 2050 година 44 процента от енергийните нужди на страната да бъдат осигурени от източници на чиста енергия. Дубай и Абу Даби в са в челните редици на амбицията на ОАЕ да набавя ресурси от възобновяемите източници на енергия. През юни Дубай обяви намерението си да построи огромна слънчева централа, която се планира да бъде завършена през 2030 година. На този фон през 2014 година Абу Даби откри приветстваната като най-голямата оперативна станция за слънчева енергия в света. Компании от Южна Корея също изграждат четири ядрени реактора в близост до Абу Даби, от които се надява да произвежда 1400 мегавата до 2020 година.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
11.01.2017
Dow Jones Industrial
19 954.28 (98.75)
Nasdaq Composite
5 563.65 (11.83)
Стокови борси
11.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.18
Heating oil ($US/gal.)1.6600
Natural gas ($US/mmbtu)3.3500
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 197.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.86
Platinum ($US/Troy Oz.)985.40
Hogs (cents/lb.)65.50
Live cattle (cents/lb.)1.19

       Опознай България

Музей на виното - Плевен

Единственият музей на виното на Балканския полуостров се намира в град Плевен. Разположен е в паркa „Кайлъка” срещу язовира „Тотлебенов вал”. Музеят на виното е създаден през 2008 г. и се помещава в една от пещерите на парк „Кайлъка”. Град Плевен има дългогодишни традиции в областта на винопроизводството и се счита за един от основните центрове на винарската индустрия в България. Тук през 1890 г. е открито първото в страната професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 г. – и Националният институт на виното. Архитектурата на музея е наистина впечатляваща. Пещерата е изкуствено оформена като кръст и преди години е имало идея именно тук да се помещава панорама „Плевенска епопея”. Но заради високата влажност в пещерата тя се оказва непригодна за съхраняване на исторически артефакти. Музеят има четири обособени зали с различно предназначение, обзаведени с автентични дървени мебели.Тук посетителите могат да научат интересни факти за историята на винопроизводството в България. В специално обособената историческа част са изложени много снимки и предмети, свързани с историята на производството, технологията и спецификите на сортовете по региони. В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.(Снимка: http://bulgariatravel.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.01.2017
Българска версия: 29244, Английска версия: 3018

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999