Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 ноември 2009 г., брой 2581
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Предоставеният от КЗП регистър  не позволява автоматизирана проверка.
Ако искате да прекратите абонамента си - използвайте сигурния и бърз начин - бутона Отказ от абонамент
Валутни курсове
(23.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.17520
USD/BGN   1.32017
CHF/BGN   1.29303
EUR/USD   1.4815*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
хотел Стрийм Ризорт - Пампорово
хотел Стрийм Ризорт - Пампорово
Специални оферти за Коледните и Новогодишните празници
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


СЕМИНАР
Правни аспекти при правене на бизнес в Румъния
27 ноември 2009, Русе

Повече информация и регистрационна формаWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Товарен и автобусен транспорт-Берковица-99 АД - Берковица
Белопал АД - Търговище
Промет Стийл АД - София
Дунав АД - Русе
Интертекс-2000 АД - София
Легия АД - Раковски
Хатиса-транспорт АД - София
Мебел-София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейският съюз може и да е излязъл от най-тежката рецесия след 30-те години на миналия век, но положителните тенденции в източноевропейските страни все още са изключение.  “От гледна точка на растежа Източна Европа ще изостане след останалия свят. През следващите няколко години това ще бъде регионът с най-ниския икономически растеж”, посочва Ерик Бергльоф, водещ икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие. Икономическото положение в София е най-тежкото след началото на кризата, посочва “ИЮ бизнес”. Изданието отбелязва, че страната ни е отчела спад на брутния вътрешен продукт от 5,8 на сто през третото тримесечие на т.г. и че няма изгледи възстановяването да започне преди 2011 г. Като отличници по справяне с икономическата криза се очертават Полша, Чехия и Словакия. На другия полюс са Литва, Латвия и Естония, които дълго време се смятаха за “икономически тигри”, а сега са извън релсите.

Източник: Труд

Загубите за държавата от заменки на гори и ниви са над 1 млрд. лв. според оценка на Световната банка. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Според неправителствени организации, като се прибавят и загубите от биоразнообразието, щетите за държавата стават 8 млрд. лв., добави той. От заменките най-много са спечелили партийните централи, защото законът е бил направен така, че поражда корупция, каза министърът. Терени край морето са заменяни при оценка 8 лв. за кв. м, даде пример Найденов. Прави се опит чрез съда да се докаже, че бившият земеделски министър Валери Цветанов не е имал право да делегира заменките на своите заместници. Така има възможност сделките да се обявят за нищожни и заменените гори да се върнат на държавата, стана ясно от думите на Мирослав Найденов. 

Източник: Стандарт

Около 60 млн. лева ще постъпят в бюджета за 2010 година, ако парламентът приеме предложението на бюджетната комисия за увеличаване на акциза върху твърдия алкохол. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в НС в отговор на решението на бюджетната комисия твърдият алкохол да се увеличи с 0,72 стотинки на литър заради повишението на акцизната ставка от 1100 на 1250 лева. Фискалната част е ясна както казах, ние преди я бяхме изчислявали на малко по-ниска ставка. Акциз около 56 млн. лева това ще е малко повече предполагаме около 60 млн. лева за фиска. Така че дискусията ще продължи до следващата седмица.

Източник: Insurance.bg

Дружества
Рекламна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Пиеро - 97 МА АД - София   126 269  
  2   Медиа С СМВ ЕООД - София   42 252  
  3   ОМ София ООД - София   38 939  
  4   Аргент-2002 ООД - София   36 999  
  5   Зенит Адвертайзинг енд комюникейшънс АД - София   22 946  
  6   Оптимум Медия ЕООД - София   21 110  
  7   Сън Медия Сървисиз АД - София   19 247  
  8   Ню момент ню айдиас компани ЕООД - София   18 246  
  9   Маг Адвъртайзинг ООД - Варна   17 105  
  10   Метрополис Груп АД - София   5 136  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.11.2009
  Обща стойност (BGN): 1 250 161.97  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 450 511.77
Свободен пазар: 559 107.83
Най-голяма промяна в цените
Оптела - Лазерни технологии АД - Пловдив 24.90 %
Кремиковци АД - София -23.29 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Белгийският дистрибутор на пресни и замразени хранителни продукти Унивег (Univeg) започва строителството на нов логистичен и дистрибуционен център в София, съобщиха от компанията. Базата ще бъде с обща площ от 8 хил. кв.м. Една пета от нея ще се използва за съхранението на замразени храни. Проектът предвижда да бъдат обособени различни температурни зони върху останалата част, които да позволят максималната обработка на свежи продукти, обясняват от дружеството. Главен изпълнител на обекта е друга компания с белгийски собственик - Кордеел България.

Източник: Дневник

Ръководството на бургаския завод за дървесни плоскости Кроношпан ще подпише с шефовете на агенцията по горите споразумение за устойчиво и природосъобразно ползване на дървесината от българската гора, съобщиха от министерството на земеделието.  Целта на споразумението е да се регламентира редът за използването на дървесина с доказан произход, което гарантира опазването на природните ресурси. Документът ще бъде подписан официално днес от шефа на агенцията Георги Костов и управителите на Кроношпан България Николай Банков и Радован Цаха.  Австрийската компания Кроношпан за производство на плочести материали от дървесина е създадена през 1897 г. и днес притежава 26 заводи в 24 страни. Тя стъпва на българския пазар преди 12 година и разполага с 2 завода и 1 логистичен център.

Източник: Дневник

Договорни фондове са купувачите на 23.1% от капитала на Слънце Стара Загора Табак АД, съобщиха от тютюневата фабрика чрез сайта на БФБ. Общо 4 колективни схеми са придобили 272 140 акции на фабриката. ДФ Реал Финанс Балансиран Фонд е купил 60 хил. лота, които представляват 5.09% от капитала. Същият брой книжа вече са в портфейла и на ДФ Реал Финанс Високодоходен Фонд. ДФ ЦКБ Актив е придобил 72 хил. акции, които са 6.11% от всички емитирани от тютюневата фабрика. ДФ ЦКБ Лидер е купил най-много книжа - 80 140 лота, които представляват 6.80% от гласовете в общото събрание. Продавач на дяловете е старозагорският Сила холдинг АД. След продажбата на книжата холдингът запазва мажоритарния си дял, но вече притежава 822 486 лота, или 69.83% от капитала на Слънце Стара Загора Табак. Точно 272 140 книжа на тютюневото дружество бяха прехвърлени през БФБ по време на редовната сесия на 10 ноември.

Източник: Пари

На мястото на стария хотел-ресторант Момини скали в Дряновския манастир, собственост на Албена АД, ще бъде вдигнат модерен четиризвезден комплекс. Намеренията за новото строителство разкрил изпълнителният директор на курорта Красимир Станев на среща с кмета на община Дряново д-р Иван Николов. Инвестиционните намерения са в размер на 5 млн. лв. В момента се прави нов проект за строеж на 4-звезден хотел с подземен паркинг, конферентна зала, басейн, ресторант и панорамен бар. Пусковият срок на новия комплекс Момини скали е предвиден за май 2011 г. по време на празниците на Дряновския манастир.

Източник: Стандарт

Над 30 международни вериги за търговия и хранене планират да отворят свои обекти в България през 2010 г., се твърди в проучване на консултантската компания CB Richard Ellis. Според неин доклад са били анкетирани 220 водещи търговски вериги от цял свят, като 200 от тях планират да разширят своята дейност догодина. Според проучването близо 16% от изследваните фирми планират да стъпят и на българския пазар, което означава 32 нови вериги. По привлекателност за търговците страната ни е наравно с Португалия и Турция. Въпреки кризата много международни компании искат да отворят нови магазини, като най-активни са кафе веригите, тези за бързо хранене, супермаркетите и ресторантите. Планове за разширение имат и много вериги за обувки, аксесоари, бельо и детско облекло. 

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
31 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Позиция на БСК относно дискусията за мястото на БАН в българския обществено-икономически живот

Проучване за производителността на труда в периода 1997-2009 г. представи днес БСК

Състоянието и развитието на пазара на труда обсъдиха ръководствата на БСК и на МТСП

Над 2500 лв. за заето лице и над 30 000 на тон за година плащат фирми за такса битови отпадъци, показва проучване на БСК

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

24 ноември: Информационен ден по Седма рамкова програма

26 ноември : Обучение РАЗВИТИЕ НА ISO 9001 КЪМ ВЕРСИЯ 2008. Срок за заявки – 24 ноември

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

11 декември: Информационен ден по сериозните игри и представяне на проекта ludus

Проект за промяна на БДС 15 `Българско бяло саламурено сирене`. Становища и предложения се приемат до 11 декември

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-голямата европейска телекомуникационна компания Deutsche Telekom търси партньор за мобилните си услуги в САЩ. Deutsche Telekom иска партньор, който да помогне с финансиране на милиарди евро в мрежите за бърз трансфер на данни. Възможни партньори са конкурентите MetroPCS, Clearwire, AT&T, както и компании извън сектора като финансови инвеститори. Като част от партньорството, инвеститорът може да вземе дял в американското звено на Deutsche Telekom. Главният оперативен директор на Deutsche Telekom отказа да коментира информацията.

Източник: Ройтерс

Америка

EBay обяви, че е финализирана продажбата на Skype на инвестиционна група, която включва двамата основателите на компанията за онлайн комуникации. Предишната обявена продажба на 70% от Skype за около 2 млрд. долара беше спряна с иск на основателите Никлас Зенстрьом и Янус Фрийс. Зенстрьом и Фрийс постигнаха споразумение този месец и ще притежават 14% от Skype. 56% ще бъдат собственост на инвеститорска група, водена от частната инвестиционна компания Silver Lake Partners, Canada Pension Plan Investment Board, фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz и др. EBay ще запази 30% от Skype.

Източник: Associated Press

Азия

Централната банка на Япония задържа лихвените проценти близо до нулата и повиши своята икономическа оценка, дори след правителствения натиск за засилена борба с дефлацията. Овърнайт лихвата остана на 0.1%. Това беше обявено часове след като вицепремиерът Наото Кан предупреди за опасността, която представлява спадът в цените за възстановяването на Япония от най-лошата следвоенна криза. Разминаването в преценките за икономическите перспективи дава сигнали за ескалиращо напрежение между правителството на премиера Юкио Хатояма и централната банка.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
20.11.2009
Dow Jones Industrial
10 318.16 (-14.28)
Nasdaq Composite
2 146.04 (-10.78)
?>
Стокови борси
20.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)76.90
Heating oil ($US/gal.)2.0100
Natural gas ($US/mmbtu)4.7400
Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 148.50
Silver ($US/Troy Oz.)18.45
Platinum ($US/Troy Oz.)1 441.90
Hogs (cents/lb.)64.38
Pork bellies (cents/lb.)87.13
Live cattle (cents/lb.)85.43


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Римският стадион в Пловдив

Римският стадион в Пловдив лежи под търговския център на града, западно от Джумая джамия. Построен е през II в. по подобие на стадиона в град Делфи. Античното съоръжение има формата на подкова, с дължина 250 м и ширина 74 м. Седалките са разположени на 14 мраморни реда с места за 30 000 зрители, което говори за големината на Филипополис по това време. Най-бляскавите състезания, които се провеждали, били т. н. Питиани и Александрийските игри, организирани по модела на гръцките олимпийски игри. Основните спортни дисциплини били хвърляне на диск и копие, бягане, скокове, борба, стрелба. Игрите се организирали на всеки 4 години и продължавали няколко дни. В края на IV в. стадионът започнал да се използва само като хиподрум, защото император Теодосий Велики забранил атлетическите игри. Днес античната постройка е част от многото забележителности в Пловдив от римско време.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.11.2009
Българска версия: 23737, Английска версия: 3328

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999