Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 16 ноември 2009 г., брой 2576
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Предоставеният от КЗП регистър на лица, отказващи нежелана търговска информация не дава възможност за автоматизирана проверка.
Ако искате да прекратите абонамента си - използвайте сигурния и бърз начин - бутона Отказ от абонамент
Валутни курсове
(16.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.19448
USD/BGN   1.31546
CHF/BGN   1.29542
EUR/USD   1.4868*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Бутиков хотел Офир - Сандански
Бутиков хотел Офир - Сандански
Специални оферти за Коледните и Новогодишните празници
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Контактни Елементи-99 АД - Зверино
Девин АД - Девин
Вамо АД - Варна
МБАЛ-Д-р Тота Венкова АД - Габрово
Нафтекс Инженеринг АД - София
Бимас АД - Русе
Конпло АД - Казанлък
Сердиком АД - София
Хидроизомат АД - София
Проплус АД - София
Боряна АД - Червен бряг
Енергони АД - София
Инкомс-контактни елементи АД - Зверино
Водстрой-ВТ АД - Велико Търново
Чайка-97 АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Частични местни избори се проведоха в шест населени места в страната - в София, в столичния район „Панчарево”, в Правец, във Враца, в Разлог и в плевенското село Беглеж. София, столичният район „Панчарево”, Правец и Враца вече имат нов кмет. В Разлог и плевенското село Беглеж ще има балотаж. Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели изборите за кмет на София. Фандъкова спечели около 66 % от вота на гласувалите, срещу повече от 27 % за кандидата на БСП Георги Кадиев. На трето място е кандидатът на РЗС. Рекордно ниска е била избирателната активност в столицата - до 25 % по предварителни данни.

Източник: Агенция Фокус

Преките инвестиции в страната за периода от началото на годината до септември възлизат на 2,112 млрд. евро, сочат предварителните разчети на централната банка. Като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) това прави 6,3 на сто.  Спрямо аналогичния период на миналата година спадът е повече от сериозен, като в абсолютна сума той възлиза на 3 млрд. евро. От подобен мащаб е и намалението на преките инвестиции като дял от БВП. Според данните за периода януари - септември 2008 г. чуждите капиталовложения са възлизали на 14,9% от БВП - или са имали два пъти по-висок дял в продукта.  От общата сума на инвестициите привлечените средства под формата на дялов капитал са в размер на 1,665 млрд. евро и представляват 78,8% от общия поток на преките чужди капиталовложения.

Източник: Монитор

Приватизация

Транспортното министерство разглежда възможността за приватизация на дъщерната компания на БДЖ  Товарни превози, съобщи министър Александър Цветков. По думите му за разлика от миналата година компанията вече не носи печалби. От началото на 2009-а превозените товари от дружеството са намалели с 40 на сто главно заради спада на поръчките от и за Кремиковци. "Пътническите превози винаги са били на загуба, но до миналата година на печалба работеха товарните, както е и в останалите европейски страни", каза Цветков. Той обясни, че средства от сделката могат да се използват за доставката на нови вагони. Железниците ще се модернизират на два етапа. Единият включва големите жп проекти, които се финансират със средства от ЕС, а другият - обновяване на локомотивите и на вагонния парк на БДЖ. Втората модернизация ще се забави във времето, защото за нея не могат да се ползват средства от ЕС (смята се за държавна помощ), няма пари и в държавния бюджет.

Източник: Дневник

Скрита приватизация на активи за милиони левове готви енергийното министерство. Част от мрежата на НЕК заедно с 257 подстанции за трансформиране на тока от високо на средно напрежение могат да преминат в ръцете на електроразпределителните дружества. Това произтича от проект за промяна на енергийния закон, който се готви от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Източник: Сега

Дружества
Даване под наем на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Агенция-Дипломатически имоти в страната ЕООД - София   16 245  
  2   Бизнес парк София ЕООД - София   11 545  
  3   Кей Пи Джи Пропъртис ООД - София   7 824  
  4   Феърплей Резиденшъл пропъртис АД - София   6 356  
  5   Александър-Експорт-Импорт - Добринов и с-ие СД - София   5 428  
  6   Ренесанс АД - Ямбол   2 813  
  7   ПС Груп АД - София   2 630  
  8   България Платиниум груп ЕАД - София   2 573  
  9   Варна-комерс АД - Варна   1 367  
  10   Пиргос плод АД - Бургас   1 344  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.11.2009
  Обща стойност (BGN): 302 878.07  
Брой търгувани компании: 61
Официални пазари: 153 329.72
Свободен пазар: 101 518.32
Облигации: 20 015.90
Най-голяма промяна в цените
Балканика Имоти АДСИЦ - София -17.52 %
Корпорация за технологии и иновации Съединение АД - София 9.89 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Досегашните членове на съвета на директорите на Български енергиен холдинг бяха освободени от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Своите оставки са депозирали Борис Пеков председател на СД, Тенчо Попов - заместник председател на СД и членовете на борда Галина Тошева, Димитър Гогов и Димитър Димитров, съобщиха от министерството. Договорите им са прекратени по взаимно съгласие, без да им се дължат обезщетения, допълват от там. Новият Съвет на директорите се състои от 3-ма души и се оглавява от Мая Христова - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Другите двама членове на съвета са Галина Тошева, която е преизбрана за изпълнителен директор и Добрин Стефкин -държавен служител в Държавната комисия по сигурността на информацията.

Източник: Пари

В пътния фонд липсвали документи от договори за милиони евро, сключвани по програмите ФАР и ИСПА. Това показва докладът на КPMG за работата на ведомството до 31 март 2008 г. Секретният преди одит бе публикуван на сайта на финансовото министерство. В пътната агенция нарочно или небрежно са загубили договори, анекси към тях, документация за проектиране и сертификати за междинни плащания, твърди компанията. В някои случаи под контрактите липсват подписите на една от двете страни по него. Извършвани са нерегламентирани и непроверени плащания, включително и след крайния срок на контрактите. Сред най-сериозните проблеми на фонда са липсата на достатъчно кадърни служители и фактът, че ведомството не може да се справи ефективно в критични ситуации.

Източник: Стандарт

Енергийният бос Христо Ковачки се изправя пред Темида. Общо 70 свидетели ще бъдат разпитани по делото срещу бизнесмена, което започва в четвъртък. Ковачки е обвинен за източване на 16,78 млн. лева ДДС. Според прокуратурата той е направил фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Ползвал е данъчен кредит, като са вписвани неверни данни при покупко-продажби. На първото съдебно заседание показания трябва да дадат 7 свидетели, обясни прокурорката по делото Маргарита Немска. По случая са събрани 350 папки с материали, а обвинителният акт е 100 страници. Проверките срещу Ковачки започнаха през 2007 г. по сигнали на ГДБОП. Антимафиоти се заровиха в бизнеса му за последните две години. 

Източник: Стандарт

Белведере България очаква да отчете около 7-8% спад на оборота през 2009 г. в сравнение с миналата година, прогнозира Радослав Радев, изпълнителен директор на Винимпекс, едно от дружествата в портфолиото на компанията. Миналата седмица френският търговски съд в Дижон одобри стратегията за преструктуриране и възстановяване на Белведере груп, което е в процедура "защита от фалит". Групата има общо седем филиала, в България притежава четири изби и две търговски дружества. Като част от стратегията, а и с цел оптимизация на производството си в България, компанията ще премести своя завод за вино в Стара Загора. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Йорданка Фандъкова: „Проблемите на столицата трябва да се решават в диалог с бизнеса”

Възможностите за инвестиции в черноморския и каспийския регион в условията на криза са тема на двудневен форум в Солун, Гърция

Над 2500 лв. за заето лице и над 30 000 на тон за година плащат фирми за такса битови отпадъци, показва проучване на БСК

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

17 ноември: Семинар «Вечната зелена енергия – предизвикателства пред публично-частното партньорство»

Осма кръгла маса с правителството на Р България, организирана от сп. The Economist. Срок за регистрация - 17 ноември

20 ноември: Представяне на проучване на тема «Основни промени в производството, заетостта, трудовите разходи и ефективността на труда в българската промишленост през периода 1997-2008 г.»

26 ноември : Обучение РАЗВИТИЕ НА ISO 9001 КЪМ ВЕРСИЯ 2008. Срок за заявки – 24 ноември

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

Проект за промяна на БДС 15 `Българско бяло саламурено сирене`. Становища и предложения се приемат до 11 декември

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Еврозоната излезе от рецесията през третото тримесечие с възстановяването на Германия, но отблъскването от дъното е по-малко драматично от очакваното и по-слабо отколкото в САЩ. БВП на еврозоната е нараснал с 0.4% в сравнение с предходните три месеца, според Евростат. Американската икономика нараства с 0.9% през същия период, но Великобритания остава в рецесия. Последните данни идват след пет последователни тримесечия на намаление на БВП в еврозоната. Тласък дава ръстът от 0.7% на немската икономика, най-голямата в групата на 16-те държави.

Източник: FT

Америка

General Motors потвърди, че желае държавна помощ, за да спомогне преструктурирането на Opel, след като немският министър на икономиката заяви, че автомобилната компания няма да иска помощ от европейските данъкоплатци. Темата е чувствителна откакто GM взе решение да се откаже от продажбата на мажоритарния си дял в Opel на консорциум, воден от канадската Magna, сделка подкрепена изцяло от немското правителство. "Преструктурирането на Opel за дългосрочна устойчивост изисква участие и финансова подкрепа от всички заинтересовани страни, включително служители и правителствата," казаха от GM Europe.

Източник: Ройтерс

Азия

Китай и Тайван са готови да подпишат споразумение, което да даде на банките, застрахователите и брокерските къщи в двете държави широк достъп до пазарите си, след като отношенията между тях са най-добрите от 60 години насам. Шон Чен, ръководител на финансовия регулатор на Тайван, запозна депутатите относно съдържанието на меморандума за разбирателство днес в Тайпе. Чен ще представят документи по меморандума пред парламентарната комисия по финансирането днес. Споразумението с Китай, може да помогне на 9-годишните опити на Тайван да консолидира разпокъсания си финансов сектор.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
13.11.2009
Dow Jones Industrial
10 270.47 (73.00)
Nasdaq Composite
2 167.88 (18.86)
?>
Стокови борси
13.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)76.35
Heating oil ($US/gal.)2.0000
Natural gas ($US/mmbtu)4.8000
Unleaded gas ($US/gal.)1.9200
Gold ($US/Troy Oz.)1 116.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.39
Platinum ($US/Troy Oz.)1 383.00
Hogs (cents/lb.)61.85
Pork bellies (cents/lb.)87.05
Live cattle (cents/lb.)85.15


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Атеренски мост

На 7 км югозападно от квартал Лъджа, Ивайловград, на река Армира (наричана Атеренска в горното си течение), се намира късносредновековния Атеренски мост. Той е обявен за археологически паметник на културата с местно значение. В сегашния си вид съоръжението датира от XVI в., но съществуват предположения, че оттук е минавал древен римски път за Беломорието, а по-късно мостът е имал връзка и с укрепения град - крепост “Лютица”. Част от него се руши и не е много привлекателен като самостоятелна туристическа атракция, но в комбинация със съседните културно-исторически забележителности по маршрута може да бъде интересно място за посещения.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.11.2009
Българска версия: 23706, Английска версия: 3342

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999