Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 13 ноември 2009 г., брой 2575
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(13.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.16833
USD/BGN   1.31070
CHF/BGN   1.29474
EUR/USD   1.4922*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Арена Търново - Велико Търново
Арена Търново - Велико Търново
Специални оферти за Коледните и Новогодишните празници
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Онгъл АД - Пловдив
Ирис прим 2000 АД - Цар Калоян
Камъшит-98 АД - Силистра
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Комисията за защита на потребителя (КЗП) обяви, че започва вписването в регистъра на юридически лица, отказващи нежелана търговска информация. За съжаление, предоставената от КЗП страница не дава технологична възможност за автоматизирана проверка на вписаните в регистъра лица, което прави невъзможно стриктното прилагане на тази процедура за защита на потребителите.
Като издание, което е изключително отговорно към своите читатели, моля всеки, който реши по някаква причина да прекрати своя абонамент към "Бизнес Индустрия Капитали" - да ползва по-сигурния и бърз начин - бутона  Отказ от абонамент.

0,1 на сто е месечната инфлация у нас през октомври, съобщи статистиката. На годишна база обаче са отчетени 0,3% дефлация. Така за първи път от 1989 г. насам има поевтиняване на живота за последните 12 месеца. През октомври цените на храните и безалкохолните са паднали с 0,2 на сто. Поевтиняването при ябълките е 11,3%, при зелето - със 7,8%, при свинското - с 1,3 на сто. Сезонно поскъпване е отчетено при краставиците с 22,2%, а при доматите - с 10,1 на сто. С началото на учебната година са скочили и цените на образователните услуги с 1,8 на сто. 

Източник: 24 часа

Приватизация

Ценовата оферта на единствения кандидат, участващ в откритата процедура за продажба на 100% от капитала на търговското дружество Хляб и хлебни изделия ЕООД  Благоевград бе отворена в общината. Кандидатът - Карлсберг – България АД, предлага цена от 2 309 001 млн. лв. без ДДС при начална конкурсна цена от 2 309 000 лв. без ДДС, се посочва в съобщението на общината. Предстои комисията към общината, която отговаря за конкурса, да представи протокол и мотивирано решение за резултатите от него за одобрение на кмета. На заседание, проведено на 29 септември, Общинският съвет намали конкурсната цена на дружеството от 3,117 млн. лв. на 2,309 млн. лв. след две неуспешни процедури, състояли се на 18 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г., на които не се явиха кандидати.

Източник: Investor.bg

Дружества
Далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Мобилтел ЕАД - София   1 327 089  
  2   Българска телекомуникационна компания (БТК) АД - София   1 035 835  
  3   Космо България Мобайл ЕАД - София   899 775  
  4   Булсатком АД - София   68 587  
  5   Евроком кабел мениджмънт България ЕООД - София   57 325  
  6   Нокиа Сименс Нетуъркс ЕООД - София   38 207  
  7   НЕФ телеком България ООД - София   35 708  
  8   Нетера ЕООД - София   21 988  
  9   Интраком-България ЕАД - София   20 387  
  10   Орбител ЕАД - София   19 998  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.11.2009
  Обща стойност (BGN): 1 121 607.05  
Брой търгувани компании: 66
Официални пазари: 335 748.05
Свободен пазар: 268 081.24
Облигации: 504 607.50
Най-голяма промяна в цените
Фазан АД - Русе -18.28 %
Софарма логистика АД - София 18.10 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Най-голямата фотоволтаична централа на Балканите заработи в ямболското село Ботево. Инвестицията е на стойност 8 млн. EUR и е направена от испанската компания Nebosol.   Компанията планира да инвестира у нас още 120 млн. EUR в изграждането на няколко фотоволтаични електроцентрали с обща мощност 40 мегавата, заяви Ноел Бейоч Караско, управител на Nebosol. Всички те ще са в Югоизточна България и ще се изграждат в периода 2010-2011 г. По думите на Ноел Бейоч Караско компанията вече прави проучвания. В Ботево е първият от поредицата соларни паркове на Nebosol в община Тунджа. 

Източник: Пари

Италиaнската компания Leitner Technologies, която изгражда у нас вятърния парк Каварна, подписа договор с УниКредит Лизинг за финансирането на проекта. Кредитът е за 12 млн. EUR и покрива 100% от стойносттa на парка. Това каза Биргит Цьотъл, главен изпълнителен директор на УниКредит Лизинг. Изграждането на вятърния парк Каварна приключи още през септември. През декември 2009 г. се очаква да бъде включен към електропреносната мрежа, посочи Антон Сийбер, главен изпълнителен директор на Leitwind, дъщерна компания на Leithner Technology. Общата мощност на парка включва шест нови вятърни турбини от по 1.5 MW. 

Източник: Пари

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обяви старта на тръжната процедура за избор на изпълнител на ЛОТ 2 от автомагистрала Тракия. Критериите са прозрачни и се надяваме, че ще има коректно състезание между наши и чужди компании, обясни министърът. На мястото, откъдето ще започне изграждането министър Плевнелиев обяви, че срокът за ЛОТ 2 е 25 месеца. До 11 януари компаниите ще трябва да се подготвят с офертите си. 

Източник: Дарик радио

Намаляват до трима шефовете на цигарени фабрики на свикани от Булгартабак холдинг АД общи събрания на дъщерните дружества в Благоевград, София, Плевен и Асеновград. В момента бордовете на предприятията са с петима или седем директори. С новите правила от длъжност ще бъдат освободени 10 директори. Няма да има нови лица в бордовете на 4-те дъщерни дружества. Планират се промени в одитните комитети на компаниите. Директорите на Благоевград-БТ ще са Асен Шехов, Валентин Груев и Петър Папучаров, в Плевен-БТ - Ирена Вълева, Иванка Раичкова и Любомир Буковски. Софийската фабрика ще се ръководи от Теню Делчев, Валентин Иванов и Красимир Петров, а Асеновград-БТ - от Гергана Иванова, Александър Шостенко и Любомир Наков. Акционерите на Булгартабак холдинг АД ще гласуват за преминаване от двустепенна към едностепенна форма на управление на 11 декември.

Източник: Стандарт

Предстои да се разработи цялостна концепция за “Алея Първа”, обяви Ивелина Кънчева - Шабан, изпълнителен директор на Холдинг Варна АД. Така тя коментира процедурата след приключилия конкурс за обемно-пространствено планиране на проекта “Алея Първа”. На 12 ноември бяха обявени победителите, чиито разработки цяла седмица отсява експертно 12-членно жури. Първа награда не бе присъдена, а втората завишена премия грабна арх. Стефан Добрев от “Архитектура и дизайн” ЕООД. Втората награда бе присъдена на АКАНТ ДЗЗД - Владимир Рачев. Сред общо 18 проектантски екипа и архитектурни бюра, участвали в конкурса на “Холдинг Варна” АД, с трета награда бяха отличени 2 разработки - на “Дизарх” ООД и на арх. Лилия Петрова. 

Източник: Черно море       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Йорданка Фандъкова: „Проблемите на столицата трябва да се решават в диалог с бизнеса”

Възможностите за инвестиции в черноморския и каспийския регион в условията на криза са тема на двудневен форум в Солун, Гърция

Над 2500 лв. за заето лице и над 30 000 на тон за година плащат фирми за такса битови отпадъци, показва проучване на БСК

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

Център за професионално обучение на Българска стопанска камара и Център по маркетинг и мениджмънт към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт на Техническия университет – София организират специализирано обучение на тема: “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора на 19 и 20 ноември 2009 г. Краен срок за заявки – 13.11.2009 г.

17 ноември: Семинар «Вечната зелена енергия – предизвикателства пред публично-частното партньорство»

Осма кръгла маса с правителството на Р България, организирана от сп. The Economist. Срок за регистрация - 17 ноември

26 ноември : Обучение РАЗВИТИЕ НА ISO 9001 КЪМ ВЕРСИЯ 2008. Срок за заявки – 24 ноември

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Икономиката на Испания отчете свиване за шесто поредно тримесечие през трите месеца до септември, като жилищният пазар и нарастващата безработица все още оставят страната в рецесия, въпреки че Еврозоната се завърна към растеж. Брутният вътрешен продукт на Испания намалява с 0.3% през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, когато бележи спад от 1.1%. Икономиката на страната се е свила с 4% на годишна база. Икономиката на Еврозоната вероятно е нараснала през миналото тримесечие, като така Испания изостава зад Германия, Франция и Италия, които бележат ръст за периода, прогнозират от Европейската комисия.

Източник: Блумберг

Америка

Белият дом обмисля да запълни бюджетния дефицит на страната с неизползвани средства от програмата за изкупуване на токсични активи (TARP). Администрацията на Обама още обсъжда идеята, но смята да част от средствата ще бъдат запазени за бъдещи извънредни ситуации. Източник от финансовото министерство на страната пък заяви, че парите от програмата ще бъдат насочени към подпомагане на малкия бизнес и имотния сектор, а не големите банки. Бюджетният дефицит на САЩ достигна рекордните 1.4 трлн. долара през фискалната година, приключила на 30 септември. Очакванията са той да остане висок, тъй като приходите от данъци намаляват, а разходите се увеличават.

Източник: Ройтерс

Азия

Изпадналата в тежко положение Air India отчете нетна загуба от 55.5 млрд. рупии (1.2 млрд. долара) за годината до март. Загубата се дължи до голяма степен от 12% спад в приходите, от 152.5 млрд. рупии до 134.8 млрд. рупии, като резултат от по-малкия брой пътници. Миналия месец индийското правителство се съгласи да предостави 53 млрд.рупии на превозвача, за да се задържи в бизнеса. Световните авиокомпании страдат от по-ниския трафик, които намалял насред кризата. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира загуба от 11 млрд. долара в цялата индустрия за 2009 г.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
12.11.2009
Dow Jones Industrial
10 197.47 (-93.79)
Nasdaq Composite
2 149.02 (-17.88)
?>
Стокови борси
12.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)77.55
Heating oil ($US/gal.)2.0300
Natural gas ($US/mmbtu)4.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9300
Gold ($US/Troy Oz.)1 106.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.27
Platinum ($US/Troy Oz.)1 372.50
Hogs (cents/lb.)61.35
Pork bellies (cents/lb.)85.05
Live cattle (cents/lb.)84.83


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Траянови врата

Проходът Траянови врата е разположен на 15 км от гр. Костенец до магистрала "Тракия" в Средна гора. През V в. Пр.Хр. оттам минава военният поход на тракийския цар Ситалк, а самият проход се казва Суки. В края на I и началото на II век Сл.Хр. регионът става част от Римската провинция Сердика. Проходът е бил връзка на Рим с най-източните части на империята. Самата крепост е построена през II век от император Траян като символична граница между провинциите Тракия и Македония. Територията става част от българската държава, когато през 831-836 г. княз Маламир я присъединява. По това време българите наричат крепостта Щипон. Проходът влиза в историята през 986 г., когато византийският император Василий II обсажда Сердика. Тогава войските на Самуил помагат на обсадения град и византийците се оттеглят. В обратния път на 17 август, в прохода Траянови врата войските на Василий II са разбити. Императорът едва успява да се спаси с малка част от личната си свита. В действителност днешното име на прохода - Траянови врата, се използва за пръв път от историка Антоний Бонфиний (1427-1502) във връзка с похода на Владислав Варненчик, който преминава с войските си прохода през 1443 г. Днес крепостта има статут на паметник на културата 1ва степен.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.11.2009
Българска версия: 23709, Английска версия: 3342

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999