Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 28 юли 2009 г., брой 2497
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(28.07.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26029
USD/BGN   1.37068
CHF/BGN   1.28361
EUR/USD   1.4269*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   2.24%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Летни намаления за почивка на море
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българсите хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Строймекс АД - Пловдив
Огняново-К АД - София
М - Черноморски Солници АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

"Правителството на европейското развитие" на новоизбраният премиер Бойко Борисов положи клетва пред Народното събрание.  Програмната декларация за приоритетите на правителството,  акцентира върху възстановяването на доверието и на българските граждани, и на партньорите от ЕС в управлението на страната. Тя съдържа седем точки начело с ангажиментите за повишаване на доходите, растеж и модернизиране на икономика. ГЕРБ обещава гарантиране на финансовата стабилност на страната, ограничаване на бюджетните разходи и разграбването на държавни ресурси, запазване и откриване на нови работни места. И при новото правителство туризмът ще е приоритетен отрасъл. Развитието му заедно със земеделието, ускореното изграждане на транспортната инфраструктура и въвеждането на нови технологии във всички сектори ще са базата, върху която ще бъде осъществявана модернизация на икономиката. Другият ключов приоритет за кабинета "Борисов" е възстановяването на справедливостта в обществото чрез гарантиране на правовия ред, борба с престъпността и корупцията, реформиране на съдебната система.

Източник: Дневник

Бюджетните разходи ще бъдат орязани между 1.5 и 2 млрд. лв., каза новият финансов министър Симеон Дянков при приемането на поста от предшественика си Пламен Орешарски. Това е първата задача, която сме си поставили за решаване - актуализация на бюджета, а втората е бързото връщане на ДДС на бизнеса, заяви Дянков. Целта на новото правителство е да приключим годината с балансиран бюджет или дори с малък излишък, който ще е около 0.5% от БВП. 

Източник: Пари

Концесии

Концесията за стадион Локомотив в Пловдив вече е внесена в комисиите на Общинския съвет. Инвестиционната програма на ПФК Локомотив е в размер 9 500 000 лева и ще бъде изпълнена в срок от 24 месеца. Предвидено е изграждане на стадион, паркинг, игрища, хотелска част, офиси, търговски обекти, общежития, паркове, алеи и др., посочи Атанасов. Той уточни, че основно условие на концесията е да не се променя предназначението на обекта и стадионът да се използва като спортен комплекс, чиято по-нататъшна експлоатация запазва основните му функции и главното му предназначение - да задоволява нуждите на града и региона като място за организиране на масови мероприятия.

Източник: Строителство Градът

Дружества
Друго металообработване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Русе индъстри АД - Русе   16 910  
  2   Импулс АД - Габрово   10 231  
  3   Стратус ООД - Пловдив   9 875  
  4   Юпитер 05 ООД - Пловдив   8 690  
  5   Мони МГ ЕООД - Пловдив   6 661  
  6   Пловдивстройресурс АД - Пловдив   5 964  
  7   Мадара ЗКВ ООД - Шумен   5 738  
  8   Инхом-98 ООД - Аксаково   3 660  
  9   Ник 47 ЕООД - Пловдив   3 467  
  10   Трема Груп ЕООД - Трявна   2 751  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.07.2009
  Обща стойност (BGN): 2 849 093.29  
Брой търгувани компании: 72
Официални пазари: 1 009 029.65
Свободен пазар: 108 700.67
Облигации: 470 255.52
Най-голяма промяна в цените
Независимост-40 АД - Габрово 308.74 %
Спарки АД - Русе -56.11 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на Ем Ти Джи Броудкастинг АБ, Швеция, чрез неговото дъщерно дружество Нова телевизия - първи частен канал ЕАД върху Диема вижън ЕАД. Ем Ти Джи Броудкастинг упражнява контрол върху Диема Вижън посредством Болкан медия груп лимитид. Дружеството възнамерява да увеличи в бъдеще своето капиталово участие в Диема Вижън, като по този начин придобие едноличен контрол. За да оцени концентрацията и ефекта, който тя ще породи, Комисията изследва пазарното положение на участниците преди и след осъществяването й, както и факторите, които влияят върху позицията им на пазара на телевизионно съдържание.

Източник: Econ.bg

Захарни заводи АД очаква да отчете консолидирана печалба от 700 хил. лв. за първото полугодие на 2009 г. Изпълнителният директор и председател на управителния съвет инж. Стоян Шубеков подава оставка по здравословни причини. Постът му временно ще се поеме от Валентина Ралева, която е член на управителния съвет и финансов директор на компанията. Големи клиенти на завода за спирт в дружеството като Винпром Карнобат и Винпром Пещера вече имат собствени мощности за спирт и не купуват от Захарни заводи. Въпреки ръста на износа на спирт с 62% на годишна база компанията има достатъчно готова продукция и през август 2009 г. заводът за спирт няма да работи.

Източник: Монитор

Спарки Елтос отчете неконсолидирана загуба от 5.38 млн. лв. в края на второто тримесечие, спрямо 5.74 млн. лв. печалба за същия период на миналата година, сочат данните от последно предоставения отчет на публичната компания. Нетните приходи от продажби към края на този юни са 6.03 млн. лв., при 37.58 млн. лв. преди година. Най-драстичен, през разглеждания период, е спадът в приходите от реализирана продукция - от 30.16 млн. лв., на 3.15 млн. лв. Общите приходи на компанията се сриват до 7.35 млн. лв. при 37.83 млн. лв. за същия период на 2008 г. Общите разходи на Спарки Елтос се свиват за периода от 32.09 млн. лв., на актуалните 12.74 млн. лв

Източник: Profit.bg

Нетните приходи от продажби на София БТ нараснаха с 50% до 36.4 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на компанията за полугодието на 2009 г. С три пъти са скочили и финансовите приходи на тютюневата фабрика, като към 30 юни тази година възлизат на 1.2 млн. лв. Разходите обаче също скачат. Те са се увеличили с 41% и в края на полугодието достигнаха 40.1 млн. лв. По тази причина и загубата на София БТ отчита ръст до 4.6 млн. лв. За сравнение за периода януари - юни на миналата година отрицателният финансов резултат е бил 4.3 млн. лв.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Процедури при МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ!


Предстоящи събития

12.10 - 20.11.2009г. - РЕФА-базов курс в гр. София. Краен срок за заявки 31 август 2009

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – сем. 2 - 4 юли - 2 август, съботно-неделен
CCNA – сем. 4 - 4 юли - 26 юли, съботно-неделен

MS Word, напреднали 06-10.07 - 15:30-18:30 ч
MS Excel. напреднали 13-17.07 - 15:30-18:30 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Volkswagen планира да увеличи капитала си с 4 милиарда евро във връзка с поглъщането на доскорошния си собственик Porsche. Volkswagen ще придобие първо половината от производителя на луксозни спортни автомобили, а останалото ще бъде изплатено към 2011 година. Кешовите резерви на народната кола възлизат на 11 милиарда евро и компанията със сигурност може да си позволи да финансира сделката. Притеснението на Volkswagen, обаче, е продиктувано от дълговете на Porsche, които се оказаха не 9, а близо 14 милиарда евро, по изчисления на немското списание "Spiegel".

Източник: Ройтерс

Америка

Водещите американски банки не отпускат толкова заеми, колкото банкерите твърдят че трябва. Според анализ на Wall Street Journal обемът на заемите, отпуснати през второто тримесечие от петнадесет големи американски банки, е намалял с 2.8% през второто тримесечие. Повече от половината от заемите през април и май идват от рефинансиране, а не чрез нови кредити. Петнадесетте банки, сред които личат имена като JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup, държат 47% от депозитите, които са гарантирани от държавата и получиха 182.5 млрд. долара по финансовия план за съживяване на американската банкова система.

Източник: Associated Press

Азия

Вторият по големина производител на земекопно оборудване Hitachi Construction Machinery Co. отчете загуба за първото тримесечие, след като кризата удари продажбите и намали очакванията за цялата година. Нетната загуба е 8.6 млрд. йени (90.6 млн. долара) през трите месеца до 30 юни срещу печалба от 12.5 млрд. йени година по-рано. Продажбите намаляха с 43% до 132.3 млрд. йени. Търсенето намаля тази година, след като световната криза предизвика срив на пазара. Компанията предвижда още по-голямо свиване на търсенето на земекопни машини отколкото се очакваше.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
27.07.2009
Dow Jones Industrial
9 108.51 (15.27)
Nasdaq Composite
1 967.89 (1.93)
?>
Стокови борси
27.07.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.38
Heating oil ($US/gal.)1.8200
Natural gas ($US/mmbtu)3.7700
Unleaded gas ($US/gal.)1.9300
Gold ($US/Troy Oz.)956.30
Silver ($US/Troy Oz.)13.99
Platinum ($US/Troy Oz.)1 222.50
Hogs (cents/lb.)54.75
Pork bellies (cents/lb.)62.23
Live cattle (cents/lb.)90.20


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Първо издание на "Държавен вестник"

Държавен вестник е официалното печатно издание на Република България, което се издава от Народното събрание.Създаден е от първото българско правителство, назначено след Освобождението на страната ни от турско робство. Започва да излиза на 28 юли 1879 г., като до момента не е имало прекъсване на публикацията му. Естествено, има различия в периодичността и притурките към него, като в периода 1950-1962, той излиза под името “Известия на Президиума на Народното събрание”. В момента, Държавен вестник се издава в редовни броеве всеки вторник и петък от седмицата. Извънредни броеве на Държавен вестник могат да се издават, както в посочените дни, така и в други дни от седмицата, включително и неработни.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.07.2009
Българска версия: 23690, Английска версия: 3539

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999