Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 03 ноември 2020 г., брой 5318
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.11.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17180
USD   1.67854
CHF   1.82873
EUR/USD   1.1652*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Прамел АД - Варна  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Приходите в държавната хазна от ДДС от сделки в България през септември са 760 млн. лв., което е с близо 10% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета. Това става след като през август приходите от ДДС нараснаха с над 25% на годишна база. През предишните месеци също имаше увеличение. Оказва се, че след като в началото на пандемията хората се затвориха по домовете си и спряха да харчат, през последните месеци ситуацията много се е променила. Има промяна при пазаруването - по-често купуват онлайн вместо да ходят до мола, купуват повече стоки за дома вместо костюми и рокли. Приходите в хазната от ДДС за първите девет месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е спад с 3,65% на годишна база.

Източник: Труд

Кредитите, които частните банки са одобрили да бъдат част от наложения частичен мораториум по изплащането им заради коронакризата, достигат до малко над 9 млрд. лв. в края на септември, отчете БНБ. Малко над 14 хил. фирми са подали искане за отсрочване на задълженията по кредитите им, от които одобрени са 13 165, т.е. отказите на търговските банки са под 10%. Номинално одобрените отсрочки за бизнеса се равняват на приблизително 7 млрд. лв. при подадени заявления за задължения на стойност 7,7 млрд. лв. За домакинствата подадените заявления са 111 хил., а одобрените - 93 300, което означава, че при тях отказите са били по-чести - близо 16%, или всеки шести кандидат. Номинално обаче гражданите са отсрочили значително по-малко кредити в сравнение с бизнеса - малко над 2 млрд. лв.

Източник: Дума

 
Концесии

Новият концесионер на Летище София – дружеството „СОФ Кънект“ – е започнало процедурата по придобиване на част от капитала на летището. В момента дружеството „Летище София“ ЕАД е 100% собственост на Министерството на транспорта, но според подписания през юли тази година концесионен договор частната компания може, а и трети страни, могат да придобият до 40% от аеропорта. „СОФ Кънект“ е подало заявление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за произнасяне относно предстоящата концентрация. Според контракта до пет години от влизането му в сила новият концесионер може да придобие част от летищния оператор, като впоследствие може да прехвърля на трето дружество – стига този "преотдаден" дял да не надхвърля 20% и дружеството да е финансова институция. Всеки нов акционер подлежи на одобрение от транспортното министерство.

Източник: economic.bg

Дружества
Производство на изделия от тел
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Жити АД - Русе   17 867  
  2   Балдим - Федерн ООД - Априлци - Лч   7 514  
  3   ВТПГ Строймат ООД - Велико Търново   7 303  
  4   Специални телове и гвоздеи АД - Русе   3 135  
  5   Варианти ООД - Стара Загора   2 753  
  6   Калибровани стомани АД - Ямбол   1 723  
  7   Тосита АД - Русе   846  
  8   Булфастен Инженеринг ООД - Варна   280  
  9   Специални телове ООД - Тодорово - Рз   216  
  10   Рити АД - Сухиндол   16  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.11.2020
  Обща стойност (BGN): 266 549.38  
Брой търгувани компании: 33
Premium 87 132.38
Standard 172 133.83
АДСИЦ 7 136.46
Структурирани 77.55
Права 69.17
Най-голяма промяна в цените
Индустриален капитал - холдинг АД - София -7.22 %
Алтерко АД - София 4.42 %
BaSE - Акции: 14 949.91
BaSE - АДСИЦ: 314.50
  Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 
  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Една от първите станции в страната за зареждане на автомобили на водород може да бъде изградена във Войводиново. Инвестиционното намерение е на фирма „ИД Индъстри“ ЕООД. На терен от близо 6 дка в местността Полук Тарла дружеството възнамерява да инсталира 4 броя за зареждане с гориво водород на тежкотоварни превозни и работни средства, автобуси и др. и 10 колонки за зареждане с електричество на електромобили. Ще има и обслужващи сгради - офис, заведение за хранене, магазин, санитарнобитови помещения за шофьорите и бунгала за нощуване. Водородното гориво ще се произвежда на място в генератори на водород, използващи процес на електролиза на вода с електричество, подадено от екологичен източник - фотоволтаична централа с мощност 75kW. Инвестиционното намерение все още е на етап изработването на ПУП и промяна на предназначението на терена, върху който в бъдеще ще се реализира инвестицията.

Източник: Марица

Частен съдебен изпълнител обяви за публична продан двете сгради на най-голямата българска кино верига - Кино Арена в София. Кинокомплексът „Арена Запад" на бул. „Тодор Александров“ е с начална цена от близо 3,6 млн. лв., като в нея се включва и теренът, върху който е построена сградата. Комплексът се състои от 15 киносалона и заведения за хранене и е с разгъната застроена площ от близо 17 хил. кв. м. Обект на публичната продан е само правото на собственост без правото на ползване на имота. Другият обект на киноверигата, „Арена Младост", в квартал „Младост“ 4 е с начална цена от близо 2,5 млн. лв., като в публичната продан не е включен теренът, върху който се намира сградата. Комплексът в „Младост“ също се състои от 15 киносалона и заведения за хранене и е с разгъната застроена площ от 15 100 кв. м. И за втората сграда обект на публичната продан е само правото на собственост без правото на ползване на имота. За собственик и на двете сгради е посочено дружеството „Лето Инвест“ ООД.

Източник: investor.bg

Изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица е записано в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. 267,7 млн. лв. е планираният ресурс за подобряване на цифровата и транспортна свързаност и местното развитие. Периодът на изпълнение е 2021 – 2026 г. Проектът предвижда изграждане, преустройство и рехабилитация на ключови гарови комплекси (Мездра, Червен бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово), разположени по основната и широко обхватната TEN-T мрежа, както и изграждане на модерен интермодален железопътен терминал в най-големия железопътен възел в Северна България – Горна Оряховица.

Източник: Борба - Велико Търново

Акционерите в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново не дадоха съгласие за теглене на кредит в размер на 3, 6 млн. лв. за довършване на новия болничен корпус. Представителите на десетте общини, които притежават общо 49 % от акциите в дружеството, не подкрепиха предложението. Те обаче одобриха искането за продажба на недвижими имоти, собственост на лечебното заведение, които не се използват. Става въпрос за две сгради, намиращи се на ул. “Бузлуджа” 1 – хангари и гаражи, с площ от 252 кв.м и 209 кв.м и поземлен имот в село Вонеща вода с площ от 2490 кв.м заедно с построената в него масивна сграда. Всички средства от продажбите на недвижимите имоти ще се използват за инвестиции, пряко свързани с дейността на болницата, както и за довършване на новия болничен корпус. Новата сграда към МОБАЛ е с площ от близо 4500 кв. м, на седем етажа, изградена по всички съвременни изисквания за здравно заведение.

Източник: Янтра - Велико Търново

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще плати по близо 1 млн. лв. на километър за ремонт на третокласен път. Започнал е ремонт на 6-километровия път ІІІ-539 Русокастро – Трояново. Третокласният път осигурява достъпа до крепостта Русокастро и е връзка на населените места в община Камено със съседния общински център Средец. Инвестицията в ремонта е 5,2 млн. лв. с ДДС и е от бюджета на АПИ, а срокът за завършване е една година - ноември 2021-ва. Изпълнител на ремонта е Консорциум „ТРП Бургас 2019“ (в него влизат: „Пътстрой Бургас“ ЕООД, „Сет Къмпани“ ЕАД, „Бургаспътстрой“ АД, „Инфра Експерт“ АД, „Щрабаг“ЕАД), с който АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Бургас.

Източник: Сега       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: Много от успешните бизнеси в кризата са на българи

"Чети Етикета": Кога сами можем да се поставим под карантина?

Севдалин Спасов: Рециклиращите бизнеси се нуждаят от подкрепа

Започва регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2020 г.

БСК провежда анкетно проучване относно връзката между бизнеса и висшето образование. Можете да се включите в проучването до 8 ноември.

БСК обявява конкурс за детска рисунка и новогодишно пожелание на тема "2021 (по)желания". Срокът за кандидатстване е 24 ноември!


Предстоящи събития

10 ноември: Обучение „Възстановяване непрекъснатостта на дейността след COVID-19 чрез прилагане на стандартите ISO“

10 ноември: Уебинар на тема: „Как да извлечем максимума от виртуални международни бизнес срещи“.

10 ноември: Стопанска мисия "Металообработка и машиностроене" в София

24-25 ноември: Career Show Hybrid

27-28 ноември: Базар на професиите


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 7 ноември 2020, съботно-неделен
DevNet – 7 ноември 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Турската хазна ще изплати дългове на стойност 89.9 милиарда турски лири (около 10.74 милиарда долара) през следващите три месеца, съобщи Министерството на финансите на страната. Министерството на финансите ще изплати 12.2 милиарда турски лири (1.46 милиарда долара) по външни дългове, включително 5.3 милиарда турски лири (633.29 милиона долара) лихвени плащания през периода ноември 2020 - януари 2021 година. За следващите три месеца се предвижда и обратно изкупуване на 77.7 милиарда турски лири (9.3 милиарда долара) от вътрешния дълг - около 28 милиарда турски лири (3.34 милиарда долара) от тази сума са лихвени плащания, а останалата част е в главница. Според стратегията за нови задължения, Министерството на финансите ще заема 60 милиарда турски лири (7.17 милиарда долара) от вътрешните пазари през следващите три месеца. Министерството на финансите е предвидило да проведе 14 аукциона за облигации и директна продажба на сертификати за лизинг - без планирани външни заеми - за тримесечния период. Министерството на финансите разкри и годишна програма за следващата година, която планира да изплати 547.2 милиарда (65.36 милиарда долара) турски лири и да заеме 618.6 милиарда (73.9 милиарда долара).

Източник: Associated Press

Америка

Британската верига онлайн супермаркети Ocado придоби две компании за роботика в Съединените щати. Целта е да направи своите складове по-ефективни. Компанията, която също така повиши и прогнозата за годишната си печалба, заяви, че купува базираната в Сан Франциско фирма за роботика Kindred Systems за 262 млн. долара в брой. Второто ѝ придобиване е на Haddington Dynamics от Лас Вегас за 25 млн. долара в брой и акции. „В рамките на нашата мисия да решаваме едно от най-големите предизвикателства в света в областта на роботиката – взимането и пакетирането на хранителни продукти, ние придобиваме две водещи компании за роботика“, написа компанията. Kindred Systems, която разполага с 45 инженери и около 90 служители общо, изгражда роботи, които се ползват за взимане и опаковане на онлайн поръки. Haddington Dynamics пък създава роботизирани ръце. Главният изпълнителен директор на Ocado Тим Стайнер коментира, че придобиването ще позволи на компанията да „ускори доставките, да създаде още повече иновации и да расте по-бързо“. Сделките ще повлияят слабо на печалбата, но също така ще увеличат приходите в следващата финансова година с около 30 млн. паунда (38,7 млн. долара), обяви Ocado.

Източник: CNBC

Азия

Huawei Technologies Co. планира да построи завод за чипове в Шанхай, без да използва американска технология, тъй като най-голямата технологична компания в Китай търси нова стратегия за преодоляване на все по-строгите санкции на САЩ. Очаква се съоръжението за производство да започне с производството на нискокачествени 45nm чипове. Huawei се стреми да направи 28nm чипове за устройства „Интернет на нещата“ до края на 2021 г. и да произведе 20nm чипове за 5G телекомуникационно оборудване до края на 2022 г. Huawei няма опит в производството на чипове и заводът ще се управлява от Shanghai IC R&D Center, изследователска компания, подкрепена от правителството на града. Китай заложи на по-голяма икономическа самодостатъчност в новите си петгодишни планове и обеща да изгради своя собствена основна технология, заявявайки, че не може да разчита да я купува от другаде.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
02.11.2020
Dow Jones Industrial
26 925.05 (423.45)
Nasdaq Composite
10 957.60 (46.02)
Стокови борси
02.11.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.78
Heating oil ($US/gal.)1.1100
Natural gas ($US/mmbtu)3.2000
Unleaded gas ($US/gal.)1.0500
Gold ($US/Troy Oz.)1 893.00
Silver ($US/Troy Oz.)24.16
Platinum ($US/Troy Oz.)861.80
Hogs (cents/lb.)65.95
Live cattle (cents/lb.)108.55

       Опознай България

Ден на българския художник

Денят на българския художник се отбелязва в деня на църковния празник на Св.Пимен Зографски. За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие "Св. Пимен Зографски". Празнува се от художниците иконописци и реставратори. Св. Пимен Зографски е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" на Атон, зограф и книжовник, живял в края на ХVI век. Рисувал е стенописи и икони. Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел, той разпродал имуществото си и се е замонашил на Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи. Към края на живота си преп. Пимен се завърнал в Черепишкия манастир, където се разболял тежко и починал на 3 ноември 1620 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.11.2020
Българска версия: 29974, Английска версия: 2883

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999