Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 07 юли 2020 г., брой 5235
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16102
USD   1.72700
CHF   1.83784
EUR/USD   1.1325*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Активи ко АД - София
АутоБохемия АД - София
Българска външнотърговска компания АД - София
Велбъжд АД - Кюстендил
Велбъжд Стил АД - Кюстендил
Еуратек финанс АД - София
ИП Фаворит АД - София
Крон 96 АД - Асеновград
Лазурно Море АД - София
Модтрико АД - Левски
Нет акуизишън АД - Карнобат
Сирма Приста АД - София
Флагман Хотел АД - София
Фонд имоти АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Индексът на промишленото производство, оборотът в търговията на дребно и размерът на износа бележат сериозен спад през април 2020 година в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Националният статистически институт. През април 2020 г. оборотът в търговията на дребно намалява с 19.9% в сравнение със същия месец на предходната година. Най-сериозен е спадът на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3%), което се обяснява с ограниченията в пътуванията заради пандемията от коронавирус. При индекса на промишленото производство е регистриран спад от 15.7% спрямо април 2019 година. При строителната продукция спадът е 15 на сто. През април 2020 г. общият показател на доверие на потребителите се понижава със 17.4 пункта спрямо равнището отпреди три месеца. Търговското салдо за април 2020 г. е положително в размер на 120.2 млн. евро при дефицит от 222.1 млн. евро за април 2019 година.

Източник: Дневник

От 1 юли 2020 г. плащанията на данъци и осигурителни вноски в 13-те офиса на НАП в столицата се извършват само по електронен път или с банков превод.  Данъкоплатците ще може да ползват ПОС терминали, ако решат да направят плащането на място в данъчната служба. Те може да направят това и чрез елекронния портал на НАП. И в двата случая преводът е безплатен. Другата опция за данъкоплатците е да превеждат данъци и осигуровки по банков път от всяка банка в страната. За това се дължи такса според тарифите на финансовите институции.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на електрически домакински уреди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Либхер Хаусгерете Марица ЕООД - Радиново   416 215  
  2   Теси ООД - Шумен   124 401  
  3   Елдоминвест ООД - Варна   47 896  
  4   Прибор П 61 ЕООД - Пловдив   12 521  
  5   БНС Продакшън ЕООД - Видин   4 893  
  6   Лит - 15 ЕООД - Видин   2 306  
  7   Радикс ЕООД - София   2 277  
  8   Виком ЕООД - Конуш - Хс   2 226  
  9   Евротрейд ООД - Хасково   2 050  
  10   Скития 1 ГТ ЕООД - Генерал Тошево   1 851  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.07.2020
  Обща стойност (BGN): 186 163.35  
Брой търгувани компании: 31
Premium 34 306.26
Standard 112 646.96
АДСИЦ 39 210.12
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив -15.34 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна 4.72 %
BaSE - Акции: 128 146.49
BaSE - АДСИЦ: 1 204.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Общо шест компании и обединения са подали оферти за изграждане на преносния газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Поръчката на "Булгартрансгаз" беше обявена малко преди началото на извънредното положение през март. Проектът е част от плановете за снабдяване на основни промишлени центрове с природен газ. Подобна поръчка за тръба до Свищов също привлече шестима кандидати, като част от компаниите са заявили желание да участват и в двата проекта. Трасето на газопровода до Панагюрище и Пирдоп е с дължина 62.6 км и минава през пет общини - Септември, Лесичово, Панагюрище, Пирдоп и Златица. Прогнозната стойност на проекта е 24.728 млн. лв. без ДДС. "Главболгарстрой" участва самостоятелно, останалите пет кандидата са обединения, като всички те включват и чуждестранни компании. Първата оферта е подадена от "ЕГВ Пирдоп", в което влизат Eurotecnoimpianti - Италия и "Газенерго 2001", а с минимален дял се включва и "Водоканалстрой Костови". За двата проекта кандидатства също и "Нова газ", в което с по 50% са представени "Атоменергоремонт" и македонската "Рапид билд". Българо-италианското обединение "Евротрансгаз С.М." с водещ участник "Монолит София" (96.5%) и S.A.L.P. също наддава за двете тръби. Останалите два кандидата са обединението "Монтажи-Про 2020", в което с по 35% влизат "Монтажи Ко" и "Про арм", македонската "Ел Те инженеринг" има 10%, а останалите 20% са на "Дател", която ще осигурява материали и оборудване, но няма да участва в строителството. Последното обединение е "Газстрой Панагюрище/Пирдоп".

Източник: Капитал

Белгийската дигитална компания Team.blue е придобила българската хостинг фирма „Суперхостинг.БГ“. Така местното дружество става част от група, присъстваща на 12 пазара и включваща 30 бранда. „Суперхостинг.БГ“ ще продължи да се развива самостоятелно в България под сегашния си бранд, запазвайки мениджмънт и стратегията си за развитие. Повече от година фирмата присъства на пазара в Сърбия под бранда SuperHosting.RS. Планира се разширяване и в други страни на Балканския полуостров. Финансовият гръб на Team.blue ще позволи това да се случи с ускорени темпове и офисът на българското дружество в София да се наложи като регионален център за хостинг услуги, решения за изграждане на сайтове, електронна търговия и други аспекти на интернет бизнеса.

Източник: economic.bg

"Топлофикация София" иска заем за 40 млн. лева за оборотни средства с цел възстановяване и прихващане на суми по изравнителни сметки на клиенти. Парите са необходими на общинското дружество след направени нормативни промени. До момента задълженията на дружеството са над 500 млн. лв. Банковият кредит е за 36 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 3%. Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров вече е провел разговори с банка. За да се одобри кредитът, докладът трябва да се приеме на сесия на Столичния общински съвет.

Източник: Банкеръ

Предприятията „Технокороза“ АД и „Силва маш“ ЕООД в Ловешка област, които имат задължения към работниците си, са обявени в несъстоятелност В тримесечен срок ощетените работници могат да претендират за обезщетения от Фонда за гарантираните вземания. Предприятията, които през есента на 2019 г. прекратиха производствената си дейност, а десетки техни работници и служители останаха без заплати, са обявени в несъстоятелност с решения на Окръжния съд в Ловеч, вписани в Търговския регистър. На двете дружества са назначени и временни синдици. От инспекцията по труда съобщиха, че ощетените работници могат да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за да получат обезщетения за дължимите им суми.

Източник: БНР

С около 60% е намалял броят на пътуващите с влакове в страната през първите 5 месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г. Спадът изглежда още по-сериозен на фона на отчетения над 5% ръст на пътуващите с влак през януари и февруари 2020 г. спрямо същите два месеца на 2019 г. От всичките 30 спални вагона, които "Пътнически превози" купи преди години от Турция, 23 са годни за експлоатация, а 7 чакат за ремонт поради различни проблеми, отчетоха от компанията. 16 спални вагона обслужват направленията София-Варна София, София-Бургас-София и Пловдив-Варна-Пловдив. Според ръководството на БДЖ търсенето на услугата "пътуване в спален вагон" е постоянно и особено през летния сезон. Поради това през лятото местата в спалните вагони често се изчерпват 2-3 седмици преди самото пътуване, предупредиха от компанията. БДЖ продължава да предоставя и услугата "превоз на велосипеди", като от дружеството увериха, че тя никога не е прекъсвана.

Източник: Дума       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: Най-големият проблем за бизнеса в момента е невъзможността за планиране


Предстоящи събития

7 юли: Пресконференция на тема "Възможности и проблеми в областта на енергийната ефективност за индустриални потребители"

14 юли: Заседание на НСТС

17 юли: Уебинар TED (Tenders Electronic Daily) и електронно подаване на търгове към Европейските институции

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

ЕК инвестира 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии. На 3 юли комисията отправи първата покана за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии. Фондът за иновации ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид. Той ще насърчи екологосъобразното възстановяване чрез създаване, на местно равнище, на устойчиви с оглед на бъдещето професии, което ще проправи пътя към неутралност по отношение на климата и ще укрепи водещата роля на Европа в областта на технологиите в световен мащаб. За периода 2020—2030 г. по линия на Фонда за иновации ще бъдат разпределени около 10 млрд. евро приходи от търгове за квоти за емисии в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии, в допълнение към неизплатените приходи от предшественика на Фонда за иновации — програмата NER300.

Източник: Associated Press

Америка

Аржентина обяви ново предложение към своите кредитори в борбата си срещу държавния фалит и поиска да удължи предишния период на сетълмент с пет седмици до края на август. „Новото предложение е голямо усилие за страната ми“, заяви президентът Алфредо Фернандес пред Radio Millenium. Страната достига до лимита си, твърди той. Предложението има за цел да намали загубите на кредиторите върху главницата на облигациите, да увеличи купоните и да съкрати падежа на облигациите. Предвижда се капиталови плащания да започнат да се правят през 2015 г. Ще се определи и шестгодишен купон, като плащанията ще бъдат през март и септември всяка година от септември 2021 г. Предишната оферта предвиждаше лихвените плащания да започнат през 2023 г. Най-новото предложение също така предлага увеличени купони, започващи от 0,125% през следващата година, като някои облигации в крайна сметка ще плащат на инвеститорите 5% годишно. Офертата предлага също така да се разменят съществуващи облигации с доларови и еврооблигации с падеж през 2030, 2035, 2038, 2041 и 2046 г. Тя не включва подсладител, известен също като инструмент за възстановяване на стойността.

Източник: Bloomberg

Азия

Японската Fujitsu Ltd заяви, че ще намали наполовина офисните си пространства в следващите три години, тъй като пренаписва начина, по който служителите работят в рамките на „новото нормално“ на фона на пандемията от коронавирус. Компанията за IT решения заяви, че около 80 000 служители от групата в Япония ще работят с с гъвкаво работно време, а работата от вкъщи ще бъде стандартна, когато е възможно. „Ще преработим настоящата си рамка за работа, надбавки и заплащане, която сега се основава на предположението, че служителите пътуват до определени офиси всеки ден“, каза Хироки Хирамацу, ръководител на отдел „Човешки ресурси“ на брифинг днес. През последните години Fujitsu продаде или затвори губещите си хардуерни бизнеси като лаптопи и смартфони, за да се съсредоточи върху софтуерните услуги - бизнес, сравнително лесен за отдалечена работа. Докато намалява офис пространството, компанията планира да създаде „сателитни офиси“ в райони, където живеят много нейни служители и се регистрират с повече споделени доставчици на работно пространство, каза Хирамацу.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
06.07.2020
Dow Jones Industrial
26 287.03 (459.67)
Nasdaq Composite
10 433.70 (226.02)
Стокови борси
06.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.47
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)1.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.2400
Gold ($US/Troy Oz.)1 794.60
Silver ($US/Troy Oz.)18.56
Platinum ($US/Troy Oz.)840.80
Hogs (cents/lb.)49.28
Live cattle (cents/lb.)100.10

       Опознай България

Пещерата Лепеница

Лепеница е пещера, която се намира на около 13 км югозападно от Велинград, на левия бряг на р. Лепеница. Лепеница е дълга 1 525 м и е на три етажа. Долният е с дължина 273 м и през него тече подземна река. Скоростта на водата е 1 600 м в час. На втория етаж има четири езера в дъждовно време, а при сухо остават две. Третият етаж е сух. Входът на пещерата е висок само 1 м, а профилът силно наклонен. Това до известна степен е позволило на пещерата да запази уникалната си красота. Тук почти няма разклонения, което дава възможност на посетителите да се насладят на целия блясък на пещерата. От входа се разкриват няколко зали. В първата подът е покрит с едри люспи, които приличат на мидени черупки. При осветяването пречупват светлината в най-различни цветове. В пещерата се откриват и зала на кратерите, зала на бисерите, голям и малък храм. Тук спелеолозите са открили седем бисера – едни от най-редките природни образувания, които сега се намират в Природонаучния музей в София. Пещерата се обитава от 20 вида пещерни животни, сред тях — осем вида прилепи. Според д-р Петър Берон в Лепеница има четири вида животинки, които не се срещат никъде другаде по света.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.07.2020
Българска версия: 30013, Английска версия: 2881

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999