Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 26 февруари 2019 г., брой 4902
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25253
USD   1.72244
CHF   1.72305
EUR/USD   1.1355*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алфа Вектор АД - Добрич
ЕА АД - Плевен
Ел те ай АД - София
Леда АД - София
Слънчев ден АД - Варна
Улпина АДСИЦ - София
Хлебопроизводство ООД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е в челната десетка в ЕС по дял на енергия от възобновяеми източници, използвана в транспорта, отчете Евростат в анализ на за опазването на околната среда от транспортния сектор. В България той е около 6 на сто при среден показател за ЕС от 7.6%. Страната изпреварва по показателя "зелена енергия" в транспорта страни като Германия, Дания и Белгия. Швеция е лидер при използването на зелена енергия в транспорта с показател от близо 40 процента енергия от възобновяеми източници в транспортния сектор. На втора позиция е Финландия с дял от 20 процента възобновяема енергия в транспорта. Следват Австрия и Франция с по 9 процента дял зелена енергия в транспорта. На пета позиция е Португалия със 7%. На шеста и седма са Ирландия и България с по около 6 процента дял при използването на енергия в транспорта от възобновяеми източници.

Източник: Дневник

През четвъртото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.9 на сто спрямо третото тримесечие на 2018 година, отчете Националният статистически институт. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при "Въздушен транспорт" - с 9.4 на сто. Намаление е регистрирано само при "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 1.6 на сто. Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 1.7 на сто спрямо третото тримесечие на 2018 година. Увеличение е отчетено при повечето дейности, като то е най-значимо при "Информационни услуги" - с 9.3 на сто. Спад е регистриран при "Издателска дейност" (с 9.1 на сто) и "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (с 1.6 на сто).

Източник: 24 часа

 
Концесии

Община Пловдив е изпратила за съгласуване концесионния анализ за стадион "Локомотив", като до месец се очаква развитие по темата. В процес на изготвяне е икономически анализ и за концесията на стадиона на "Спартак" – "Тодор Диев", а освен това в рамките на месец предстои да бъде взето решение и за модернизирането на стадион "Пловдив". Документите за концесията на стадион "Локомотив" са били изпратени до ресорните четири министерства, Министерски съвет и ДАНС, като очакванията на местните власти са съгласувателните писма да бъдат получени до месец. След това трябва да се вземе решение на общинския съвет и едва тогава да се пристъпи към процедура по избор на концесионер. Според инвестиционния анализ за модернизиране на съоръжението в парк "Лаута" са нужни около 15 млн. лв., а годишните концесионни такси ще са от порядъка на 13-15 хил. лв. Срокът вероятно ще е 30 години. Отделно от това на концесия ще бъде отдаден и терен от 29 дка в непосредствена близост до стадиона, на които клубът да изгради тренировъчна база с три игрища и детски интернат.

Източник: Капитал

Дружества
Механично обработване на метали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ангел Стоилов 96 АД - Пловдив   87 865  
  2   Серта България АД - Кърджали   75 138  
  3   Буллтек ООД - Пловдив   52 445  
  4   Самел 90 АД - Самоков   48 641  
  5   Енергоремонт - Гълъбово АД - Гълъбово   26 273  
  6   Стад Близнаков ЕООД - Благоевград   23 711  
  7   Фокс Лазер ЕООД - София   21 921  
  8   Импулс АД - Габрово   15 777  
  9   Инхом - 98 ООД - Аксаково   14 088  
  10   ММ Механикс ООД - Драгор   13 239  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.02.2019
  Обща стойност (BGN): 1 499 018.57  
Брой търгувани компании: 46
Premium 417 516.35
Standard 663 844.81
АДСИЦ 239 005.41
Структурирани 2 652.00
Облигации 176 000.00
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София 9.17 %
Албена АД - Оброчище -5.66 %
BaSE - Акции: 18 255.91
BaSE - АДСИЦ: 259 363.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Гръцката "Банка Пиреос" ще запази свои активи в България на стойност над 150 млн. лв. след сделката за продажбата на своята дъщерна "Банка Пиреос България". За целта ще бъде учредено ново дружество "Пиреос Недвижими Имоти", което ще бъде контролирано от гръцката група. "Банка Пиреос България" е обект на сделка с Eurobank - собственика на "Пощенска Банка". Към момента продажбата се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията, а на по-късен етап ще се произнесе и БНБ. Спряганата сума по сделката е 75 млн. евро. Колкото до новото дружество, към "Пиреос Недвижими Имоти" ще бъдат прехвърлени няколко дъщерни дружества на "Банка Пиреос България", включително "Варна Асет Мениджмънт", "Бета Асет Мениджмънт", "Делта Асет Мениджмънт" и четири други. В дружеството ще бъдат прехвърлени активи, които обхващат недвижимо имущество, придобито принудително от длъжници. "Пиреос Недвижими Имоти" ще бъде вписана с капитал в размер на 1 млн. лева и ще бъде ръководена от Емил Ангелов и Архонтия Саридемерци. Учредяването на новото дружество трябва да бъде одобрено от БНБ и акционерите на "Банка Пиреос". Следващото общо събрание е насрочено за 27 март 2019 г.

Източник: Банкеръ

Фирмата "Атоменергоремонт", свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, е оттеглила жалбата си от Комисия за защита на конкуренцията срещу търга за строежа на разклонението на газопровода "Турски поток" през българска територия. Жалбата бе подадена на 12 февруари и заради нея временно бе спряно провеждането на търга за изграждане на тръбопровода. Само два дни след внасянето "Атоменергоремонт" са оттеглили жалбата си, като не се посочват мотиви за това. Антимонополният орган е прекратил производството, става ясно от информацията на сайта на Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: money.bg

Последно поколение антена за приемане на данни от нано- спътници вече работи на сателитната станция Плана на VIVACOM. Тя е инсталирана от българската компания на нано-сателити Ендуросат. Двете компании сключиха дългосрочно партньорство за съвместна работа в областта на сателитни комуникации с нано-спътници. Нано-сателитите намират все по-голямо приложение за наблюдение на земната повърхност, комуникационни цели, пренос на информация, научни изследвания и обучение. Антената на станция Плана е поредна стъпка на ЕндуроСат към създаването на глобална мрежа за комуникация с подобен тип сателити на компании, научни центрове и университети. Ролята на VIVACOM e да осигури професионална поддръжка в управлението и преноса на данни от нано-спътници.

Източник: economic.bg

Новият собственик на "Слънчев ден" Ангел Палийски възнамерява да отправи търгово предложение и да свали курортната компания от фондовата борса, става ясно от съобщение, изпратено от "Съни тур" (притежаващо 95.39% от акциите) на вниманието на самото публично дружество, акционерите му, борсата и Комисията за финансов надзор (КФН). На насроченото за 26 февруари 2019 г. общо събрание на "Слънчев ден" по дневен ред трябва да се гласуват промени в управлението на дружеството. На теория новият собственик не би трябвало да може да гласува, преди да е отправил търгово предложение, и КФН би трябвало да му е наложила забрана. Съобщението не съдържа нито срок, нито цена, нито обосновка, а освен това и самото търгово подлежи на одобрение от КФН. Новият борд на компанията ще бъде съставен от трима души. Двама от тях са партньорите на Палийски в "Амадеус - Ей Си Джи", което придоби от Гергов 100% от "Съни тур" - Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Третият е досегашният управител на "Съни тур" и негов представител в курортното дружество Деница Колева.

Източник: Капитал

Увеличението на капитала на „Холдинг Варна“ АД е вписано в Търговския регистър. Капиталът на „Холдинг Варна“ е увеличен от 5 235 900 на 6 485 897 лв. след записване почти всички от предложените 1 250 000 акции. Номиналната стойност на една акция е 1 лев, а емисионната - 36 лв. Приходите от публичното предлагане след приспадане на разходите по предлагането, включително възнаграждението на инвестиционния посредник, е 44,97 млн. лв. Съотношението между издадените права и новите акции е 4,18871993, като срещу всяка съществуваща акция беше издадено едно право, даващо възможност за записване на приблизително 0,23873642 нови акции по емисионна стойност. За инвестиционен посредник, който да обслужи увеличението на капитала, беше избран „Реал Финанс“ АД – град Варна. Набраният капитал ще се използва за погасяване на текущи задължения и за промяна в капиталовата структура на дружеството, както и за осъществяване на основната му дейност, свързана с финансиране на самоучастия в три инвестиционни проекта - изграждане и въвеждане в експлоатация на ново самостоятелно тяло на хотел „Астера Банско“, реконструкция и модернизация на хотел „Бор“ и изграждане и въвеждане в експлоатация на хотелски комплекс „Черноморец“.

Източник: investor.bg

Регулирана информация

На 25.02.2019 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи уведомление за финансовото състояние на ВИПОМ АД на консолидирана основа към 31.12.2018 год на Випом АД - Видин /VIPOM/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

26 февруари: Специализиран тренинг в три модула за правене на бизнес в Китай

6 март: Последствия от BREXIT за прилагането на REACH в България

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14 март: Кръгла маса „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ организират АИКБ, БСК и БТПП, под патронажа на Президента на РБ

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

19 февруари – 17 март: Покана за кандидатстване за участие в акселераторска програма

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 2 - 09 март 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

MS Excel – базово ниво - 22 февруари, 18.00 – 20.15 ч., вечерен  

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Брекзит може да бъде отложен до 2021 г., според високопоставени чиновници на ЕС. Причината за отваряне на "вратичката" е в растящото недоверие в премиера Тереза Мей. Данните сочат, че от ЕС са на мнение, че е по-добре периодът на преговорите да бъде удължен съществено. Това ще позволи на Великобритания и ЕС да разработят своите планове за бъдещите отношения. Освен митата, търговията и потокът на хора, един от най-важните проблеми е свързан с границата на Северна Ирландия. Висшите служители на Европейския съюз са на мнение, че ново удължаване от 3 месеца само ще удължи агонията, тъй като правителството на Тереза Мей най-вероятно пак няма да постигне съгласие относно Брекзит. "Удължаването с 21, а не с 3 месеца, е смислено, тъй като ще обхване многогодишната финансова рамка и ще улесни нещата. В коридорите на ЕС се говори за това. Удължаването с 3 месеца може да не е достатъчно за уговаряне само на техническите детайли около сделката. Ако депутатите на консервативното правителство не се уморят напълно от Брекзит, то 21-месечен период ще е достатъчен за съставяне и гласуване на сделката", споделя Мартин Зелмайер, генерален секретар на Европейската комисия.

Източник: Guardian

Америка

Над три четвърти от икономистите в ново проучване очакват САЩ да навлезе в рецесия до края на 2021 г., въпреки че мнозинството все още смята, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти през тази година. Десет процента от интервюираните икономисти посочват, че рецесията ще започне още през тази година, за 42% това ще се случи през следващата година, докато 25% очакват свиването на икономиката да започне през 2021 г. Това сочат данните от проучването на американската Национална асоциация за бизнес икономика. Останалите икономисти са прогнозирали инфлация след 2021 г. или не са изразили становище. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха в петък, че растежът ще се охлади до 2,5% на годишна база през последните месеци на миналата година спрямо отчетените 3,4% през третото тримесечие. Икономистите в проучването са разделени в мнението си относно ефекта от процеса на нормализиране на баланса на Федералния резерв, както и по отношение на очакванията си за увеличения на лихвите в краткосрочен план. Една пета от анкетираните смятат, че ще има увеличение с 25 базисни пункта, а една пета заявяват, че ще има повишение с 50 базисни точки или повече. Останалите респонденти са посочили, че не знаят или не могат да изразят мнение.

Източник: Bloomberg

Азия

Президентът на САЩ отлага очаквано увеличение на американските мита върху китайските стоки, благодарение на “продуктивните” търговски преговори и на това, че той и китайският президент Си Дзинпип биха се срещнали да подпишат търговска сделка, ако напредъкът продължи. Американският президент планираше да вдигне ставката на митата на 25% от 10% върху китайски внос с обща годишна стойност от $200 млрд., ако до миналия петък не беше постигнат напредък в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Месеците търговска война война между двете най-големи икономики в света са в основата на зачестили прогнози за забавяне на икономическия растеж и дори за спад и рецесия в някои ключови икономики. Тръмп написа през уикенда в Туитър, че американо-китайските търговски преговори имат напредък в трудни области като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, замаделието, услугите и валутния курс. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър отбеляза, че остават сериозни пречки, свързани с практическото прилагане на евентуалното споразумение.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
25.02.2019
Dow Jones Industrial
26 091.95 (60.14)
Nasdaq Composite
7 554.46 (26.92)
Стокови борси
25.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.14
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 331.10
Silver ($US/Troy Oz.)15.88
Platinum ($US/Troy Oz.)861.00
Hogs (cents/lb.)53.90
Live cattle (cents/lb.)129.22

       Опознай България

Сарафската къща /Домът на Арие/

Историята и името на Сарафската къща в град Самоков са свързани с еврейската фамилия Арие, чийто родоначалник, роден във Виена, се заселил през 1793 г. в града. Фамилната история на Арие е пъстра панорама на живота в Самоков през ХІХ в., когато в него живеят в отделни махали българи, турци, евреи, цигани и градът е притегателен център за заселници. Богатството и разкошът на тази предприемчива еврейска фамилия се отразили в няколко къщи и в строежа на Синагогата в града. Не е запазена т.нар. Голяма Сарафска къща със салон, където на дърворезбован балкон седял оркестърът, а по стените били изписани пейзажи на екзотични заливи с палми и силуети на далечни градове. От другите 4 къщи, строени през 50-ти и 60-те години на ХІХ в., е запазена една, която е наследила името Сарафска. Вероятно, както и другите, сегашната Сарафска къща е разположена в обширен двор с водоскоци и цветни лехи и с остъклени кьошкове-зимни градини. Сарафската къща е отворена в момента като музеен обект. Срещу нея се намира Синагогата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.02.2019
Българска версия: 29597, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999