Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 21 юли 2021 г., брой 5491
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25990
USD   1.66100
CHF   1.80460
EUR/USD   1.1775*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Авторемонтни заводи АД - Първомай
Висше училище по застраховане и финанси АД - София
Гранд Хотел Варна АД - Варна
Ескос АД - София
КООП - търговия и туризъм АД - София
Мебелфаб АД - Благоевград
Принтек България ЕАД - София
Шипкалес 2000 АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В град Плевен успешно завърши основен квалификационен REFA-курс, организиран от БИК Капиталов пазар ЕООД, за обучение на 10 специалисти по организация и оптимизация на работни системи и процеси. Обучението се проведе на територията на „Леони България“ EООД. Всички участници, служители на предприятието, положиха успешно квалификационните изпити на двата модула и получиха своите международнопризнати REFA-Сертификати. Предприятието е част от международната група LEONI, глобален доставчик на решения за управление на енергия и данни в автомобилния сектор и други индустрии. Групата има около 95 000 служители в 32 държави. Гамата от продукти, произвеждани в „Леони България“ EООД, включва кабели, оптични влакна, стандартизирани кабели, специални кабели и монтажни системи, както и интелигентни продукти и услуги. БИК Капиталов пазар ЕООД е еднолично дружество на Българска стопанска камара и официален, и изключителен представител на REFA-International AG за България.

Търговското салдо на България за май е отрицателно в размер на 334 млн. евро, като за същия месец на миналата година беше с дефицит от 57,2 млн. евро. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за платежния баланс. За първите пет месеца на тази година салдото е на минус с 915,1 млн. евро, като за същия период на 2020 г. имаше дефицит от 446,6 млн. евро. От централната банка отчитат, че текущата и капиталова сметка е положителна и възлиза на 50,1 млн. евро при излишък от 86,2 млн. евро за май 2020 г. От януари до май тя е положителна и възлиза на 399,4 млн. евро при излишък от 688,9 млн. евро за същия период на миналата година. Само за май салдото по текущата сметка е на минус с 98,9 млн. евро, докато преди година в същия месец излезе на плюс с 2,7 млн. евро. За първите пет месеца на тази година текущата сметка е отрицателна и възлиза на 106,3 млн. евро при положително салдо от 318,4 млн. евро за същия период на миналата година.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Аскарт ЕООД - Бургас   14 890  
  2   Екотерра ЕООД - Пазарджик   8 199  
  3   Екоплод Милево ООД - Милево   5 754  
  4   Омега агро ЕООД - Пловдив   4 747  
  5   Южно вино АД - Бургас   4 612  
  6   Сортоизпитване-Сунгурларе ЕООД - Сунгурларе   3 967  
  7   Южна лоза ЕООД - Поморие   3 596  
  8   Бата 2002 ЕООД - Поморие   3 436  
  9   Всестранна земеделска кооперация Христо Ботев - Бургас   3 301  
  10   БГ Агро плодова компания ЕООД - Варна   3 189  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 19.07.2021
  Обща стойност (BGN): 279 396.21  
Брой търгувани компании: 33
Premium 30 239.37
Standard 195 990.97
АДСИЦ 17 719.58
Структурирани 1 892.00
BEAM - Акции: 33 554.29
Най-голяма промяна в цените
Индустриален холдинг България АД - София -5.93 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София 3.64 %
BaSE - Акции: 836.81
BaSE - АДСИЦ: 57 270.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Логистичният гигант DHL обмисля да започне да използва българските безпилотни самолети Dronamics за някои трансгранични и междуградски полети с цел преодоляване на затрудненията при веригите на доставки. Преговорите между DHL и българския стартъп вече текат, предава Reuters. Към момента международният куриер използва подобни машини за пренасяне на документи, колети и фармацевтични продукти на ограничени разстояния в Германия, Танзания и Китай. Безпилотните самолети на Dronamics са проектирани да носят товар до 350 кг и имат максимален обхват от 2500 км. Първият сериен безпилотен самолет на стартъпа ще бъде готов през октомври, посочва пред Reuters изпълнителният директор Свилен Рангелов. Новината за DHL идва месец, след като водещият немски спедитор Hellmann заяви пред Reuters, че ще започне да използва безпилотните самолети с по-голям обсег, разработени от Dronamics, от следващата година с цел да ускори доставките на жизненоважни стоки в Европа. DHL първоначално обмисля да използва българските дронове в Европа и Азия и вярва, че „сега е правилното време за подобно решение“. Все пак компанията не посочва времева рамка за старт на сътрудничеството с Dronamics.

Източник: economic.bg

Американският IT лидер в управлението и виртуализацията на данни е увеличил екипа си в София с една трета от началото на годината, съобщиха от компанията. Така у нас работят повече 80 IT експерти в сферата на големите данни. Това превръща софийския офис в най-големия за компанията, която освен в София, разполага с екипи в Бостън и Сан Матео. AtScale откри първия си европейски офис в София през 2018 г., а България е начална точка на международната експанзия компанията. "Българският тийм е абсолютно равноправен на екипите, позиционирани в Щатите. Те са в основата на всички подобрения на продукта ни през последните 18 месеца. Над 90% от софтуерното инженерство, необходимо на компанията, се извършва в София. Благодарение на усилията им увеличихме приходите си с над 50% на годишна база. Тези страхотни резултати ни дават възможност да продължим да се развиваме. Планът ни е до края на годината екипът ни да се увеличи с близо 30%", коментира генералният мениджър на AtScale за Европа Момчил Михайлов. Той е българската следа в компанията и основната причина да бъде създаден офис и у нас, подчертават от компанията.

Източник: money.bg

Лидерът в областта на изкуствения интелект и автоматизацията Hyperscience разширява своята дейност в България с нов офис в NV Tower и утроява екипа си. Миналата година компанията набра финансиране в размер на 140 милиона долара и удвои броя на служителите си в световен мащаб. Новото офис пространство е разположено в комплекса NV Tower и е създадено съвместно с дизайнерите от Cache Atelier. Основен фокус на офиса са обособените пространства за планиране, технически срещи и образователни събития. Там ще се провеждат и събития по програмата Hyperscience Learn - предназначена да споделя натрупан опит, страст и знания в сферата на изкуствения интелект, машинното обучение и разработването на софтуер. Офисът разполага и със специална "детска зона", стая за медитация, както и фитнес, спа и плувен басейн. Новият офис е отворен и напълно функционален, но разбира се само за онези служители, които предпочитат да работят оттам. Компанията предлага гъвкави модели на работа с възможност за избор спрямо личните предпочитания на всеки член на екипа. Те могат да бъдат на пълно работно време в офиса, изцяло дистанционно, или да се възползват от хибриден модел на работа.

Източник: money.bg

1,9 млрд. лева е инвестирало ЕВН България за последните 15 години – сочи годишният отчет на фирмата. Към днешния ден са монтирани 1 млн. и 100 хил. модерни дистанционни електромери, а изградената нова мрежа е с дължина 22 650 км. През последната година инвестициите за Пловдивска област са за 26 млн. и 100 хил. лева, като са изградени над 110 км нови електропроводи и кабелни линии. Дружеството е инвестирало около 4,4 млн. лева в нова механизация и техника, като са закупени 60 нови автомобила. ЕВН Топлофикация обслужва над 30 000 домакинства в Пловдив на парно отопление, като услугата се доставя по 185 км топлопреносна мрежа. През това лято ще бъдат присъединени нови 30 обекта – заявяват от дружеството. От миналата година функционират 3 обществени зарядни станции на ЕВН в Пловдив, като всяка електроколонка е с мощност 44 киловата, за едновременно зареждане на 2 електромобила.

Източник: БНР

Холдингът "Стара планина холд" и машиностроителните предприятия в портфейла му отчитат значително увеличение на продажбите през първата половина на годината. Въпреки че двуцифреният ръст сега е на база по-слабите резултати през същия период на 2020 г. заради пандемията, компаниите успяват да надвишат и предкризисните си приходи от 2019 г. Консолидираните продажби на "Стара планина холд" нарастват с над 29% за първите шест месеца, като към края на юли от холдинга предвиждат ръстът да се ускори до 33.4% на годишна база. Най-силно увеличение отчита най-голямото предприятие в групата - казанлъшкото "М+С хидравлик", чиито продажби се повишават с една трета спрямо първата половина на 2020 г. Брутната печалба на компанията за периода е 10.3 млн. лв. До края на юли се очаква приходите да достигнат 85.2 млн. лв. Двуцифрен ръст, макар и по-малък, отбелязва и другият производител на хидравлични продукти - "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) - Ямбол. Към края на март приходите на компанията нараснаха само с 1% и дори този резултат беше над очакванията. От ХЕС обаче тогава коментираха, че има ясни индикации, че индустрията в света преодолява шока от кризата. Ускорените продажби сега подкрепят тези сигнали. Прогнозата на компанията до края на юли е ръстът на приходите да достигне 26.2%.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Приоритетите - преди министрите: какво искат партии и бизнес

Съюзът на пивоварите празнува 30-годишен юбилей навръх Илинден

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

До дни представители на Германия и САЩ ще подпишат споразумение за "Северен поток 2", съобщават източници на Ройтерс. Преди седмица германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън разговаряха за проекта, но не успяха да изчистят различията си. Но и двамата бяха категорични, че не трябва да се допуска Москва да използва газа като оръжие срещу съседни страни, припомня агенцията. 98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента. Засега няма яснота какво са се договорили двете страни, но според очакванията на наблюдатели в споразумението ще има предвидени инвестиции в енергийния сектор на Украйна. Сред приоритетите са енергийният преход на страната, подобряването на енергийната ефективност и на енергийната сигурност. На този етап още се дискутира дали това да бъдат публични средства, или подкрепата за страната ще бъде оказана чрез насърчаване на частните инвестиции.

Източник: investor.bg

Америка

Казусът кой контролира венецуелско злато за над 1 млрд. долара, което се съхранява в хранилището на "Бенк ъф Инглънд", получи поредния обрат на 19 юли след като британският кабинет обяви официално, че продължава да смята опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен президент на латиноамериканската държава. Върховният съд на Великобритания, където на 19 юли започна изслушване по въпроса, ще реши дали да задължи "Бенк ъф Инглънд" да върне скъпоценния метал на Венецуелската централна банка, която е под контрола на кабинета на Николас Мадуро. Проточилата се с години правна битка стигна до висшата съдебна инстанция след като съдиите повдигнаха въпроса дали първоначалното признаване на Гуайдо за законен президент е категорично и игнорира ефективната власт на Мадуро в Каракас. Британският министър на външните работи Доминик Рааб отхвърля предишното съдебно становище с мотив, че правителството формално е признало Гуайдо за временен президент с всякакви правомощия в началото на 2019-а и продължава да поддържа решението си, показват представените за четиридневното изслушване документи.

Източник: Банкеръ

Азия

Централната банка на Китай запази основния лихвен процент непроменен за 15-ти пореден месец, което показва, че централната банка продължава да поддържа политиката стабилна въпреки скорошния изненадващ ход за добавяне на ликвидност към финансовата система. Едногодишният лихвен процент остава на ниво от 3,85% - равнище, на което е от април 2020 г., се казва в съобщението от Китайската народна банка. Това решение последва изявленията на централната банка, че добавената ликвидност миналата седмица не представлява промяна в политиката, разочаровайки някои пазарни участници, които се надяваха на повече стимули. Стабилният лихвен процент предполага, че заемодателите и централната банка са доволни от нивата на междубанкова ликвидност и парична подкрепа засега, особено с данните от миналата седмица, които показват, че икономическото възстановяване е станало по-балансирано през юни. Според данните от второто тримесечие Пекин може спокойно да постигне целта си за растеж от над 6% за годината, дори при високи цени на суровините, които правят нещата по-трудни за много компании.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.07.2021
Dow Jones Industrial
34 511.99 (549.95)
Nasdaq Composite
14 498.90 (223.89)
Стокови борси
20.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.68
Heating oil ($US/gal.)2.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.9400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0900
Gold ($US/Troy Oz.)1 808.60
Silver ($US/Troy Oz.)24.94
Platinum ($US/Troy Oz.)1 066.70
Hogs (cents/lb.)91.03
Live cattle (cents/lb.)124.70

       Опознай България

Къща-музей Неофит Рилски

Къщата-музей “Неофит Рилски” се намира в гр. Банско. Позната е още като Бенината къща. Строена е през 18 в. и е обявена за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата. Неофит Рилски е един от патриарсите на новобългарското образование и просвета. Роден е през 1793 г. Учи иконопис при основоположника на Банската художествена школа Тома Вишанов- Молера. Рисува в Рилския манастир, където по-късно става монах. Целият си живот отдава на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика (1835 г.). Родната му къща, където той живее до 1811 г. е типичен образец на банската архитектура от края на 18 – началото на 19 в. В наши дни тя функционира като музей.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.07.2021
Българска версия: 29960, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999