Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 09 октомври 2019 г., брой 5054
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.10.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17811
USD   1.78029
CHF   1.79467
EUR/USD   1.0986*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  235 Холдингс АД - София
Адванс Терафонд АДСИЦ - София
БПД Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ - София
Хотел Рила АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Държавният дълг се увеличи с нови 69 млн. лева, след като министерството на финансите проведе пореден аукцион за продажба на държавни ценни книжа. Сумата е по-малка от очакваните 95 млн. лева, които трябваше да бъдат събрани от продажбите на 20-годишни облигации с падеж през 2039 г. Постигнатата доходност е 1.38% - под доходността от 1.52% от преходния аукцион през юли, когато бяха пласирани 20-годишни ДЦК за 200 млн. лв. На аукциона банки са придобили 41.2% от предложените ценни книжа, следвани от пенсионни и гаранционни фондове с 34%, застрахователни дружества с 20.2% и други инвеститори с 4.6%. Преди този аукцион държавата вече пое дълг за 900 млн. лв. чрез облигации на вътрешния пазар. Така максималният позволен размер на новопоетите задължения от 1 млрд. лв., заложени в Закона за бюджета за тази година, е почти изчерпан. Парите бяха нужни за разплащане по сделката за 8-те американските изтребителя F-16 на обща стойност 1.2 млрд. долара.

Източник: Сега

През второто тримесечие на 2019 г. има значително увеличение на производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВГ) в България на годишна база, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора. Увеличението на годишна база е 77.4%. Производството през първата половина на 2019 се възстанови и почти достигна най-високата стойност за 5-годишния период от 2017 г. През второто тримесечие на 2019 г. има възстановяване на външната търговия на България с минерални горива, след резкия спад година по-рано. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. увеличението в стойностно изражение е 2.5 пъти. Внесените в България количества нарастват като на годишна база прирастът е 36.8%. Износът също се възстановява от огромния спад година по-рано. На годишна база изнесените количества са 4 пъти по-големи за второто тримесечие на 2019 г. Разчетите показват, че на годишна база предоставените количества горива за продажби на вътрешния пазар са с 13.7% по-големи. За допълнителна информация и поръчки: http://sfb.bia-bg.com

 
Дружества
Производство на електроразпределителни и контролни апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   210 867  
  2   Видеотон Бългериан Холдингс ЕООД - София   45 113  
  3   КЕМЕТ Електроникс България ЕАД - Кюстендил   26 992  
  4   Инженеринг ЕАД - Пловдив   14 002  
  5   Торготерм АД - Кюстендил   13 495  
  6   Ехнатон България АД - София   11 038  
  7   Удуърд България ЕООД - София   9 430  
  8   Зенон БГ ООД - Търговище   9 290  
  9   Оскар Ел ЕООД - Божурище   8 952  
  10   Елиа АД - София   7 926  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.10.2019
  Обща стойност (BGN): 232 774.65  
Брой търгувани компании: 31
Premium 24 447.38
Standard 75 671.04
АДСИЦ 125 999.54
Структурирани 6 583.69
Права 73.00
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Romania BET UCITS ETF ФОНД - София -49.29 %
М+С Хидравлик АД - Казанлък 2.48 %
BaSE - Акции: 436 792.49
BaSE - АДСИЦ: 33.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Немската технологична компания Bosch ("Бош") откри свой инженеринг център в София Тех парк. Новият център ще се съсредоточи в производството и разработването на софтуер за бъдещето развитие на автомобилостроенето. Според ръководството на компанията до 2023 г. в нея ще започнат работа над 500 висококвалифицирани инженери. Всички компоненти от системите, които ще разработва фирмата в София, ще се произвеждат в България. Целта на центъра е да се превърне във водещ ИТ глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили.

Източник: Клуб Z

Една германска и една турска индустриални компании ще открият нови производства в Тракия икономическа зона (ТИЗ) през този месец. Става въпрос за Mecalit и Odelo, които вече имат заводи в индустриалната зона и предстои да ги разширят. Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Mecalit, съобщи, че предстои откриването на завода, който е съвместен проект с китайския концерн VEM и ще произвежда матрици и щанци. От турския холдинг съобщиха че само след няколко дни на официална церемония ще бъде прерязана лентата на новия завод за фарове на Мерцедес. Компанията създаде и R&D център през лятото в София. От Аутомотив Клъстер България съобщават за изключително динамичното развитие на автомобилния сектор в страната. През 2012 г. 30 компании реализират 500 млн. евро оборот и са заети 9 000 души. Сега оборотът вече е 5.5 млрд. евро, заетите са над 65 000 души в над 250 компании. Като цяло, автомобилната индустрия допринася за над 10% от брутния вътрешен продукт на България, а за 7 години увеличението е близо 10 пъти. Най-много фирми от автомобилния сектор са съсредоточени в Тракия икономическа зона, следва София.

Източник: economic.bg

Първата българска онлайн платформа за фермерски продукти Farmhopping прекратява дейността си след пет години работа. Причините са основно финансови - малкият български пазар не успява да осигури достатъчно средства за нужните инвестиции в тази иновативна ниша. Физическият магазин на компанията на столичната улица "Витоша" обаче все пак ще продължи да работи.Farmhopping функционираше като онлайн фермерски пазар. Компанията е създадена през 2012 г., но реално функционира от пролетта на 2014 г. Съдружници и вложители са група български и чуждестранни физически и юридически лица, сред които и фондът за рискови инвестиции Eleven, фондът "ВТ Инвестмънтс" на един от създателите на "Телерик" Васил Терзиев и компанията "2625 Кепитъл" на друг от съоснователите на "Телерик" - Светозар Георгиев. Тя действаше като посредник между производители и потребители, като осигуряваше и пакетиране на продуктите, които фермерите сами доставяха до пакетиращия й център, както и доставка чрез собствена логистика.

Източник: Капитал

Започва пълна инвентаризация на всички обекти, които извършват дейност в Западната промишлена зона на град Русе. Мярката е предприета поради зачестилите сигнали за изтичане на оцветени води в река Русенски Лом и констатирани нови обекти в отдадени под наем цехове в рамките на производствените площадки на бивши предприятия. В Русе има две ясно обособени промишлени зони - Източна и Западна, в които е концентрирано по-голямата част от индустриалното производство на крайдунавския град. В района на Източната промишлена зона функционират редица големи предприятия като "Мегахим" АД, "Лубрика" ООД, "Топлофикация Русе" ЕАД, "Прециз Ал Енерджи" ЕООД"Марисан & Колев" АД и други. В Западната промишлена зона са ситуирани производствените мощности на "Оргахим" АД (производство на бои), "Приста Ойл Холдинг" ЕАД (на смазочни масла), "Жити" АД (на изделия от нисковъглеродни стомани - телове, телени изделия, гвоздеи), "Фазан" АД (чорапи), "Ирим" ЕООД (мебели), "Ергодизайн" ООД (мебели), "Винпром-Русе" АД"Бозмов" ЕООД и други.

Източник: Банкеръ

Близо 800 човека от работещите в казанлъшката фирма „Аркомат“ от началото на октомвир са без работа. Практически от 30-ти септември фирмата, открита и оперираща на казанлъшка територия е затворена и най- вероятно няма да отвори отново. Това съобощиха бивши работници от „Аркомат“, които вече си търсят нова работа. Причината за практическия фалит на фабриката за кабели за автомобилостроенето, е липсата на поръчки и преместването на проиизводството в Турция. От мениджъмънта на завода са оставили все още като част от персонала 20 човека, предимно началници на цехове и други ръководни кадри, при положение, че събитията се променят. От едно от работещите на три смени, с близо 1 500 заети в производството и добра социална политика предприятие, за две десетилетия „Аркомат“ се оказа без възможност да осигури работа за своите работници и бе принудено да ги освободи. Засега не е ясно дали фирмата ще отвори врати и след колко време на територията на Казанлък или ще остане да работи само цеха в Карлово. Голяма част от оборудването в нея е собственост на фирмите, чийто поръчки са изпълнявани в цеховете в Казанлък./www.zakazanlak.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Европейски симпозиум с нови факти за бирата и балансирания начин на живот


Предстоящи събития

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

11 октомври: Втори регионален форум за социално предприемачество - Варна

18 октомври: „Leading HR Transformation“

2 - 19.10. 2019 г.: Включете се в безплатни практически обучения за онлайн търговия в Пловдив, Хасково, Ямбол, Монтана, Ловеч и Габрово

22 октомври: Дискусия „Проблеми на информационната сигурност“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

28-31 октомври: Бързи интервюта срещат топ работодатели с квалифицирани кадри в София, Пловдив и Варна

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Индустриално производство в Германия неочаквано се увеличи с 0.3% през август спрямо предишния месец при консенсусна прогноза за спад от 0.1%. Това съобщи германското министерство на икономиката, позовавайки се на данни на федералната статистическа служба. Новината е глътка свеж въздух за управляващите в Берлин, които се притесняват от рецесия през третото тримесечие, но анализатори предупреждават, че е рано да се говори за обръщане на тенденцията. В основата на изненадващия ръст стои увеличение на промишленото производство, коментира данните икономическото министерство. Промишленото производство е нараснало с 0.7%, което компенсира свиването през юли в размер на 0.6%. Междувременно строителната продукция се е свила с 1.5%, а тази на потребителски стоки - с 1%. Производителите на междинни и капиталови стоки са отчели увеличение съответно с 1.0% и 1.1%. На годишна база индустриалното производство пада с 4%, без промяна от юли.

Източник: Bloomberg

Америка

Президентът на Еквадор временно премести дейността на правителството от столицата Кито в пристанищния град Гуаякил заради протести, предизвикани от увеличение на цените на горивата. В телевизионно обръщение президентът Ленин Морено заяви, че няма да отстъпи и обвини опонентите си в опит за преврат след протестите и пътни блокади от организации на местното население. През 2000 г. Конфедерацията на коренните народи на Еквадор (CONAIE) бе основен играч в свалянето на тогавашния президент Джамил Махуад по време на друга икономическа криза. Подобна съдба имаха и други двама лидери през последните десетилетия. В речта си в понеделник вечерта Морено заяви, че протестите „не са израз на социално недоволство от решение на правителството“. „Грабежите, вандализмът и насилието показват, че има организиран политически мотив за дестабилизиране на правителството и нарушаване на конституционния деморатичен ред“, каза президентът. Според Морено предшественикът му и най-голям опонент Рафаел Кореа стои зад „плана за дестабилизация“ заедно с венецуелския лидер Николас Мадуро.

Източник: BBC

Азия

Samsung Electronics очаква спад на оперативната си печалба за периода юли-септември с над 50 процента на годишна основа на фона на по-вялото търсене на компютърни чипове. Южнокорейският технологичен гигант прогнозира оперативна печална на стойност 7.7 трлн. вона (6.4 млрд. долара) за третото тримесечие, което е спад с 56.2% спрямо същия период миналата година. Ако прогнозата е точна, печалбата все пак ще бъде малко по-висока от средната прогноза на Refinitiv Smartestimate от 7.1 трлн. вона. Най-големият производител на смартфони в Южна Корея посочи, че приходите за третото тримесечие вероятно ще са се увеличили с 5.3% спрямо миналата година до 62 трлн. вона (52 млрд. долара). Също като останалите производители на чипове Samsung изпитва затруднения в условията на ниско търсене и ниски цени на чипове памет в продължение на почти година заради корекции в наличните количества и излишък в предлагането.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
08.10.2019
Dow Jones Industrial
26 164.04 (-313.98)
Nasdaq Composite
7 823.78 (-132.52)
Стокови борси
08.10.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.38
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)2.2900
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 512.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.82
Platinum ($US/Troy Oz.)898.90
Hogs (cents/lb.)67.40
Live cattle (cents/lb.)110.85

       Опознай България

Георги Стойков Раковски

Първият идеолог и организатор на национално-освободителното движение в България – Георги Стойков Раковски, е роден в Котел през 1821 г. с името Сава Стойков Попович. Учи в местното килийно училище, продължава в Карлово при Райно Попович. От края на 1837 г. постъпва в гръцко училище в Цариград. През 1841 г. пътува до Атина, където е създадено тайно македонско дружество с цел организиране на общо въстание. От началото на 40-те години на ХІХ в. близо три десетилетия участва най-активно в борбите за църковна и политическа свобода на българите. Като един от ръководителите на Браилския бунт през 1842 г. е осъден на смърт, но тъй като е имал гръцки паспорт, присъдата е трябвало да бъде изпълнена в Гърция. Със съдействието на гръцки дейци е освободен и изпратен във Франция. След 1847 г. е в столицата на империята и участва в борбите за независима българска църква. По време на политическото раздвижване на българите във връзка с Кримската война изгражда „Тайно общество" – политическа организация, която да подготви българския народ за въстание (1853). През същото лято организацията вече е разполагала с 3600 българи, организирани в отряди и готови за действие. Развива публицистична дейност. Издава в. „Българска дневница", обнародва „Предвестник горского пътника" и довършва поемата „Горски пътник". Съставя своя първи „План за освобождението на България" (1858) – първата общонационална програма за освобождение на България. По-късно издава в. „Дунавски лебед" (1860-1861) – първия печатен орган на българското революционно движение. Изработва нов „План за освобождението на България" (1861). Организира Първа българска легия (1862). Пътува до Атина, Цетина и Букурещ (1863) с цел обединяване на балканските християни срещу Османската империя. От края на 1863 г. се установява в Букурещ. Обосновава тактиката и идеологията на четническото движение в „Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лето". Автор е на поемата „Горски пътник" (1857), на „Показалец или ръководство…" (1859), „Няколко речи о Асеню първому…" (1860) „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" (1860), „Българските хайдути" (1867) и др. Умира на 9 октомври 1867 г. от туберкулоза в Букурещ.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.10.2019
Българска версия: 29983, Английска версия: 2903

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999