Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 25 юни 2019 г., брой 4980
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(25.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18859
USD   1.71654
CHF   1.76058
EUR/USD   1.1394*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  А2 Автомобили АД - София
Агроинвест Тунджа АД - София
Балканкар Плевен АД - Плевен
Балканкар Средец АД - София
Българска индустриална и търговска корпорация АД - Враца
Водно строителство - Стара Загора АД - Стара Загора
Добруджа холдинг АД - Добрич
Е-Елит БГ АД - София
Експал България АД - Чарково
Ектрон АД - Панагюрище
Елаците Мед АД - Мирково
Елпром АД - Варна
Ентел холдинг АД - София
Зара Фуражи АД - Стара Загора
Златен лев холдинг АД - София
ЗММ Нова Загора АД - Нова Загора
ЗММ Сливен АД - Сливен
Каменица АД - Пловдив
Катдис АД - София
Конбул АД - София
КООП - търговия и туризъм АД - София
КТЗ Болгар АД - София
Ла Вита е белла АД - Варна
Лейди София АД - Враца
Мизия 96 АД - Плевен
Монек Юг АД - Кърджали
Напредък Холдинг АД - София
Национален кооперативен инвестиционен фонд АД - София
Нестле България АД - София
Овергаз мрежи АД - София
Пластхим Т АД - Тервел
ПФК Локомотив Пловдив - 1926 АД - Пловдив
Родна земя-холдинг (ПФ) АД - София
Сердика пропъртис АДСИЦ - София
София Принцес хотел АД - София
Специализирани бизнес системи АД - София
Тератест АД - София
Технотест АД - София
Трансстрой 1 АД - Варна
Трансстрой Варна АД - Варна
Трейс Ямбол АД - Ямбол
Уникредит Булбанк АД - София
УСМ АД - Стара Загора
ФС холдинг АД - Дупница
Химснаб България АД - София
Централен Депозитар АД - София
Чап Медиа АД - София
Югоплод АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2018 година Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е проверила 1204 обществени поръчки на обща стойност близо 1.4 млрд. лв. Общата сума на разходваните средства при търгове с нередности е над 728 млн. лв., като агенцията установява нарушения в 51% от от случаите. Това е е най-лошият резултат от 2013 г. насам (тогава е 55%). Големите пропуски са при процедурните нарушения - неспазени срокове, непубликувана информация, пропуски при оформянето на документацията и други. 44% от проверените 546 обществени поръчки в общини са показали нарушения. Повечето от тях са от процедурен характер. Търговете с дефекти при общините отговарят на разходвани средства за 483 млн. лв. Тоест две трети от общата сума на обществените поръчки с пороци се падат на местната власт. При пет от проверените седем търга на "други разпоредители с общински бюджети", където влизат детски градини, училища, районни клонове на общини, общински предприятия, са открити нарушения, макар и сумата на разходваните средства по поръчките да е относително малка - 600 хил. лв.

Източник: Капитал

Остават шест дни до крайния срок, в който всички фирми без регистрация по ДДС и без софтуер за управление на продажбите трябва да сменят касовите си апарати с нови. След 30 юни 2019 г. тези фирми трябва да издават касови бележки с QR код и всяка продажба да се отчита в рамките на 5 минути на сървъра на приходната агенция. Над 210 хил. касови апарата вече работят според новите изисквания. За фирмите, регистрирани по ДДС, които ползват софтуер за управление на продажбите, срокът за подмяната му, както и инсталирането на нови касови апарати, бе отложен до 30 септември. Целта на QR кода е всеки купувач, с помощта на мобилното си устройство, да провери дали касовата му бележка е отчетена в НАП.

Източник: Сега

 
Дружества
Други специализирани строителни дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Евро Алианс Инженеринг ЕАД - София   18 442  
  2   Агроконсулт ЕООД - Стара Загора   15 057  
  3   АКЗ-Бургас ЕООД - Бургас   14 612  
  4   Марибор Строй ЕООД - Неделино   10 783  
  5   Ему АД - Разбойна - Тщ   10 630  
  6   Сънотех ООД - София   9 907  
  7   Инфраструктурни системи ЕООД - Стара Загора   7 779  
  8   Евро алианс кънстракшън АД - София   7 042  
  9   Коникс Трейд ООД - Горни Богров   6 999  
  10   Сайпем С.п.А. - клон България - Варна   5 417  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 24.06.2019
  Обща стойност (BGN): 32 779.12  
Брой търгувани компании: 19
Premium 1 361.69
Standard 21 364.23
АДСИЦ 10 053.20
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София -7.50 %
Първа инвестиционна банка АД - София 4.88 %
BaSE - Акции: 995.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

След сделката с активите на ЧЕЗ в България „Еврохолд“ има намерение да придобива компании от електроразпределението и в съседни държави. До 10 г. компанията иска да създаде регионален енергиен холдинг, който да се структурира около разпределителната компания в България, съобщиха от компанията. Размерът на холдинга бил достатъчно голям, за да може да си позволи покупката на ЧЕЗ. Сделката е за 335 млн. евро. Годишните приходи на „Еврохолд“ са 1,3 млрд. лв., активите му са 1,4 млрд. лв. Застрахователния холдинг е с дружества в 12 държави, с приходи 600 млн. евро и активи от 700 млн. евро. Плановете са в края на 2020 г. или в началото на 2021 г. приходите да са към 750 млн. евро, а активите – над 1 млрд.

Източник: 24 часа

Българската фондова борса (БФБ) успешно внедри и вече оперира на най-новото поколение технологична архитектура на Deutsche Börse – Т7. Авангардната платформа дава възможност на пазарните участници на българския капиталов пазар първи в Източна Европа да се възползват от най-съвременните технологии за борсови оператори. Международните участници в търговията, които вече са свързани с Т7, могат да се възползват от потенциалните синергии чрез по-ниски разходи за развитие и поддръжка, ако желаят да имат експозиция на българския капиталов пазар. Българската фондова борса използва търговската инфраструктура на Deutsche Börse от 2008 г. насам.

Източник: БФБ-София

Министерството на вътрешните работи през първото тримесечие на 2019 г. е отчело 202 698 лв. дарения. Столичната община е подарила на отдел "Пътна полиция" на СДВР камера модел ARH CAM S1 за фотографиране на автомобилите, превишили допустимата скорост. Към нея са дарени и куфар, външна батерия, GPS антена, захранвания и кабели, две тъчскрийн писалки, интернет рутер, триножници и ръкохватки. Всичко това е оценено на 110 хил. лв. Софийската областна администрация е дала лек автомобил "Пежо" на ОДМВР. Селската община Тунджа е дала 10 000 лв. за областната дирекция на полицията в Ямбол за "обзавеждане на работни кабинети на служителите в РУ-Тунджа". Кметството в Бургас е подарило на "Пътна полиция" 10 250 лв. в "оборудване-анализ и лаптоп и принтер". Едноличната държавна фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги” (БМВ) освен че е подарила на МВР два вида 9 мм пистолети за 1200 лв., дружеството е дало още "работен проект за преустройство на имот, находящ се в гр. София, бул. "Княгиня Мария Луиза" 91, който по техни изчисления струва 25 хил. лв. През 2018 г. БМВ дари „инвестиционен проект“ на стойност 163 200 лв. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Източник: Сега

Универсалната пощенска услуга на частите компании ще поскъпне с 20 процента. Причината са промени в Закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат ДДС върху пратките. Измененията освобождават от данък единствено държавното дружество "Български пощи". Промените в Закона за пощенските услуги са в посока разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи", защото тя е комплексна за разлика от тази на частните оператори. "Български пощи" от 2010-а са задължени да предлагат тази услуга в цялост и до всички кътчета на страната, независимо дали е печеливша дейност. Това се разглежда като социална функция. Освен това, наред с освобождаването от ДДС, към момента "Български пощи" получава заради "социалната си функция" и субсидия от държавния бюджет - в този за 2019 г. например за компенсиране на извършената универсална пощенска услуга през 2017-а за държавната компания са предвидени 21.5 млн. лева. През 2017 г. пазарът на универсални пощенски услуги е около 90 млн. лв., като 47% от него са на "Български пощи", а 48% - на "Еконт". "МиБМ Експрес" е намалил участието си от 3 на 2% на сто. Дейност и приходи от извършени услуги в тази сфера отчита и "Спиди" АД - той и останалите лицензирани оператори формират общ дял от около 3 процента.

Източник: Банкеръ

135,5 млн. лв. е печалбата за 2018 г. на „Солвей Соди“ АД. По предложение на Съвета на директорите общо събрание на акционерите гласува да бъде разпределен дивидент от 21,35 лв. на акция преди данъчното му облагане. Дивидентите имат 5-годишна погасителна давност. На общото събрание бе избран нов член на СД – Жан-Шарл Джелалиан, който е стратегически маркетинг директор в Глобалната бизнес единица „Калцинирана сода и деривати“ на Група Солвей. Гласуван бе и отчетът на мениджмънта за 2018 г. с акцент върху три направления – безопасност на труда, оптимизиране на оперативните разходи и изпълнение на стратегическата инвестиционна програма. В рамките й миналата година бяха изградени два нови сондажа за производство на сол в „Провадсол“, възстановена бе охладителната кула в ТЕЦ-а и бе обновена инфраструктурата му, както и тази на содовия завод.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Григор Димитров: Методиката за заплатите в болниците ще е с палиативен успех

Европейският бизнес се стреми към промяна в социалната политика на ЕС

Становище относно предложението за ратифициране на Конвенция 154 на МОТ за колективното договаряне


Предстоящи събития

25 юни: Пресконференция: „Има ли опасност от фалити във фитнес индустрията?“

27 юни: Общо събрание на БАМИ

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

4 юли: Международна конференция "WANNA GROW? – STEPS TO SCALE-UP MANAGEMENT"

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Близо една трета от продуктите в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това показаха резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, обявени от Европейската комисия. Те не установяват задължително разминаване в качеството, както и не откриват някакви тенденции по географски принцип. В рамките на проучваните продукти в ЕС тестването се е правело чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните. Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС е извършен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към комисията. Той показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. В рамките на проучването не са забелязани последователни географски тенденции.

Източник: Reuters

Америка

Американските регулатори поискаха от висшите мениджъри в Deutsche Bank да обяснят предложенията си за създаването на „лоша банка“, като се стремят да отговорят на опасенията за потенциално значително негативно въздействие върху операциите на германската банка в САЩ. Изданието съобщава, че в последните няколко дни Федералният резерв е в близък контакт с ключови мениджъри на Deutsche, изисквайки от тях повече детайли около плановете на кредитора, който планира да се изтегли от инвестиционното банкиране. Според информацията германската банка планира да намали или да закрие напълно голяма част от търговския си бизнес извън континентална Европа. Макар че размерът на „лошата банка“ все още се оценява, ръководството обмисля отдели активи за 50 млн. евро в нея. Новата стратегия вероятно ще доведе до значително намаляване на американския бизнес. Висшите ръководители във Федералният резерв са били обезпокоени, когато са научили за плана на Deutsche Bank.

Източник: FT

Азия

Френската верига за търговия на дребно Carrefour се съгласи да продаде 80% от своя бизнес в Китай срещу 4.8 млрд. юана (698 млн. долара) в брой на местния търговец Suning.com Co. Сделката идва след дълго време на търсене на партньор от страната на компанията, след като бизнесът не се развиваше според очакванията на инвеститорите. Веригата не успя да се приспособи към натиска, който оказва електронната търговия през последните години, в резултат на което продажбите претърпяха спад. Carrefour ще запази 20% дял в китайския бизнес, който генерира нетни продажби от 3.6 млрд. евро (28,5 млрд. юана) през 2018 г. Освен това компанията ще запази 2 места в 7-членния надзорен съвет на китайското звено, се казва в изявление от неделя. Оценката на бизнеса е 0.2 пъти продажбите през 2018 г., при стандартно за индустрията от 0.8 пъти. „Консолидацията в мрежата от магазини, веригата за доставки, логистиката и членството може да подобри ефективността и рентабилността и за двете страни“, пишат от компанията.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
24.06.2019
Dow Jones Industrial
26 727.54 (8.41)
Nasdaq Composite
8 005.70 (-26.01)
Стокови борси
24.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.36
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)2.2700
Unleaded gas ($US/gal.)1.8100
Gold ($US/Troy Oz.)1 439.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.46
Platinum ($US/Troy Oz.)813.20
Hogs (cents/lb.)74.22
Live cattle (cents/lb.)102.42

       Опознай България

Средновековна крепост Лютица

Крепостта Лютица се намира в източната част на Родопите, на около 7 км западно от Ивайловград. Тя е една от най-добре запазените планински крепости не само в Родопите, но и в цяла България. На места стените и достигат височина до 10 м и са запазени по цялото протежение на крепостта, заемаща площ от близо 15 декара. Отбраната на крепостта е подсилена от 12 кули, като 9 от тях са запазени до първоначалната им височина. В центъра на крепостта все още могат да бъдат видени основните на църква, както и водохранилище с диаметър 4 м, вдълбано в твърдите скали. За първи път Лютица е упомената в писмени извори под това има по времето на император Лъв IV. През XIV в. крепостта е била седалище на епископ от състава на Пловдивската митрополия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.06.2019
Българска версия: 29955, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999