Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 февруари 2019 г., брой 4890
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22887
USD   1.72396
CHF   1.72214
EUR/USD   1.1345*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агротехника 97 АД - Русе  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската комисия очаква устойчив ръст на българската икономика за 2019 и 2020 г., е записано в зимната прогноза, според която ръстът на БВП за България за идните 2 години ще е 3,6%. Това е над очакваното средно ниво за ЕС от 1,9 на сто. Прогнозата поставя страната на пето място за тази и на трето за идната година по ръст място. България е единствената държава чиято икономика ще расте, докато при останали се очаква забавяне. Частните и публичните инвестиции също се очаква да се задържат високи, благодарение на ниските лихвени проценти и европейското финансиране, очакват от Брюксел. Прогнозата сочи още, че инфлацията ще отслабне до 2% през 2019 г. , а през 2020 г. ще спадне до 1,8%. През миналата, 2018 г. тя достигна 2,6%.

Източник: 24 часа

За периода януари-декември 2018 г. държавата е дала 19 947 841 лева за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Най-много средства – над 7 млн. лв., са дадени за слухови апарати на 55 282 души. 2794 души са получили помощ за закупуване на протези за долни или горни крайници, а 9364 са получили средства за снабдяване с рингови инвалидни колички. Едва 350 са получили подкрепа, за да си купят акумулаторни инвалидни колички. За изминалата година общият брой на направените откази по искания за отпускане на различни видове помощни средства за хора с увреждания е 1226.

Източник: Сега

 
Дружества
Даване под наем на леки и лекотоварни автомобили, без водач
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   АЛД Аутомотив ЕООД - София   28 261  
  2   Порше Мобилити БГ ЕООД - София   13 811  
  3   Лион рент-а-кар ЕООД - София   10 857  
  4   Мото - Пфое Лизинг ЕООД - София   10 821  
  5   Модул ЕООД - Аксаково   10 400  
  6   Евролийз Рент А Кар ЕООД - София   8 386  
  7   М Рент ЕАД - София   6 658  
  8   Турист Сервиз Рент-А-Кар ЕООД - София   4 728  
  9   София Моторс ЕООД - София   2 092  
  10   Би Джей Ес ЕООД - София   2 084  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.02.2019
  Обща стойност (BGN): 296 736.55  
Брой търгувани компании: 36
Premium 63 210.02
Standard 146 342.22
АДСИЦ 86 990.39
Структурирани 193.92
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София -29.00 %
Юрий Гагарин АД - Пловдив 13.33 %
BaSE - Акции: 5 756.66
BaSE - АДСИЦ: 255 313.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

ИТ компанията Softline стъпва на българския пазар. Тя е една от 10-те глобални стратегически партньори на Microsoft. Основен фокус на компанията у нас ще бъдат облачните решения и сигурност, развитие на ИТ стратегията, управление на услуги – ИТ аутсорсинг, съобщиха от дружеството. Компанията разшири бизнеса си в Източна Европа през миналата година когато отвори офиси в Хърватия, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Softline е сред лидерите в процесите на дигитална трансформация за клиенти от Северна и Южна Америка, Югоизточна Азия, Русия и Източна Европа. Приходите й за 2017 г. са над 1,19 млрд. долара, със среден ръст на продажбите от над 30% през последните 10 години.

Източник: Труд

Нова инсталация за производство на етанол въведе в експлоатация “Захарни заводи” в Г. Оряховица. Инвестицията е в размер на 11,19 млн. лв. и дава възможност производственият капацитет да се увеличи на 60 000 л дневно при изключително ниски специфични енергийни и други експлоатационни разходи. Произведеният етанол е особено подходящ за хранители цели. Контролните примеси са под стойностите на откриваемост на разпространената в момента лабораторна техника, посочват от компанията. Доставчик на основното оборудване е от Украйна, а главен изпълнител на строителството е старозагорска фирма. Инсталацията работи с нова технологична схема, реализирана с висока степен на автоматизация на процесите. Дава също така възможност и за производство на дехидратиран спирт за индустриални цели.

Източник: Янтра - Велико Търново

“АЛС България”, която е собственост на канадската компания Exco Technologies, затваря трите си завода за авточасти в България. Предприятията в Ихтиман и село Мусачево край София, които произвеждаха тапицерии за BMW и Audi, спряха в началото на 2019 година. А това в Благоевград, където се произвеждат волани, не работи за неизвестен период. Служителите са получили януарските си заплати и са пуснати в отпуск за неопределено време. Преди 2 г. компанията откри в Благоевград третия си завод у нас. Тогава бяха наети над 300 души в голяма производствена база в Благоевград. През есента на м. г. шивашкият цех за автомобилни тапицерии бе закрит и без работа останаха над 100 души. Официалното обяснение за закриване на производствата са оперативни загуби на АЛС, след като компанията е загубила основен клиент - приключил е договор за два модела на BMW. Увеличените поръчки за тапицерии за Mini (собственост на BMW), не са били достатъчни, тъй като цената им е по-ниска. Опитът да се договорят по-високи цени с BMW се оказал неуспешен. Било е постигнато само временно споразумение за увеличението им, което свило загубата на българското подразделение до 1,2 млн. канадски долара за финансовата 2018 г.

Източник: 24 часа

Инвестиции за над 15 млн. лв. планира за 2019 г. „Белла България“. Те ще бъдат насочени към внедряването на модерни автоматизирани линии и системи за контрол на качеството, нови складове в страната и откриване търговски филиал в Сърбия, съобщи компанията. Пpoeĸтите ще бъдат изпълнени дo ĸpaя нa гoдинaта. През декември целият цикъл на производството на тестени продукти (точени кори, бутер тесто и готови баници) ще бъде напълно автоматизиран. Автоматизацията е в основата и на оперирането и на двете нови складови бази, които ще са ключови логистични центрове. През 2019 г. проиводителят ще развива партньорска мрежа с български производители на месни суровини от екологично чисти райони в страната. Компанията планира да разшири присъствието си в Югоизточна Европа и изгражда собствена търговска структура в Сърбия. Това е третото външнотърговско представителство на хранителната компания на Балканите след Румъния (2007) и Гърция (2012). Компанията развива експортна дейност от 2006 г. и изнася в Европа, Америка, Близкия Изток и Австралия.

Източник: investor.bg

Град Пловдив отново е в челната десетка на "Файненшъл таймс“ в класацията за най-прогресивно развиващите се места по света. За трета година Пловдив и "Тракия икономическа зона" са отличени в най-престижната класация за инвестиции, като в това издание две са категориите, в които градът взима участие – "Възвръщаемост на инвестициите“ и "Образование, умения и обучение“. Класацията оценява добрия микроклимат за инвестиции, резултат от устойчивостта в производството. Вече над 100 международни компании имат фабрики в региона, а голяма част от тях отчитат разширяване на инвестициите си. Между 5 и 8 международни компании влизат средно на година в икономиката на Пловдив. Данните показват непрекъснато разкриване на нови работни места и достигане на 75 000 заети в производството, 2,5% безработица в града и 4% в региона, което превръща Пловдив във водещ индустриален и образователен център.

Източник: Марица       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА: Готовност по Наредба Н-18 за касовите апарати Срок 10 февруари!


Предстоящи събития

11 февруари: Дискусия, посветена на влизащите в сила нови изисквания към касовите апарати

13 февруари: Общо събрание на БАСЕЛ

15 февруари: Покана за „Грантова схема за подпомагане на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари“

23 февруари: Годишното отчетно събрание на Национална асоциация „Хотел, ресторант, кафетерия“ (ХоРеКа)

26 февруари: Специализиран тренинг в три модула за правене на бизнес в Китай

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Италианска банка UniCredit е записала най-високото ниво на нетната си оперативната печалба за последното десетилетие през миналата година. За 2018 година в сравнение с предходната тя е нараснала с 13,1% до 6,4 милиарда евро, като от финансовата институция посочват, че това е най-добрият им резултат от 2008 година насам. Коригираната нетна печалба на групата е в размер на 3,9 милиарда евро или с ръст от 7,7% в сравнение с 2017 година, сочат данните в доклада за финансовите резултати на банката за последното тримесечие и за цялата 2018 година. От тези изчисления е изключен ефектът от турските активи на банката, продажбата на две дъщерни дружества Pekao и Pioneer и допълнителни приходи от данъчни облекчения. Финансовата институция има 40,9% участие в турската Yapi Kredi. Сривът на турската лира и по-високите провизии, свързани с американските санкции срещу Иран, са оказали негативен ефект върху годишните финансови резултати. От 2012 година италианската група е част от разследване на американското министерство на правосъдието във връзка с ирански компании. За последното тримесечие на миналата година UniCredit има коригирана нетна печалба от 840 милиона евро или с 20% по-висока от отчетената през същия период на година по-рано.

Източник: FT

Америка

Митата на президента Доналд Тръмп върху вноса от Китай продължават да привличат в опозиция икономисти и голяма част от бизнес общността. Те също така могат обаче и да постигнат поне една цел от търговските войни на администрацията: намаляване на вноса на целеви продукти от Китай, пише Bloomberg. Ново проучване на икономистите от Института за международни финанси открива, че 25-процентовите митата, наложени миналото лято на списък за 50 милиарда долара от над 1000 продукта, вариращи от електрически автомобили до промишлени уплътнители и машини за медицински изображения, са намалили както стойността, така и обема на внасяните продукти от Китай. То също така установява, че 10-процентните мита за още 200 милиарда долара внос, които влязоха в сила в края на септември, са имали по-малко въздействие и са довели до добре документиран скок на вноса преди въвеждането на митата, заради желанието на компаниите да се презапасят предварително. Проучването на института, публикувано във вторник, потвърждава една от основополагащите истини на икономиката - повиши цената на даден продукт и търсенето за този продукт спада. Работата на института показва как бизнесът се адаптира към митата на Тръмп. " Американските вносители използват по-малко китайски стоки, докато китайските износители частично понижават цените, за да компенсират митата", пишат изследователите Сержи Ланау, Джийн Ма и Грег Базил.

Източник: Bloomberg

Азия

През миналата година икономиката на Индонезия е нараснала с 5,17%, като по този начин страната отчита най-високите темпове на подем от 2008 година насам. Това показват данните на националната статистика на азиатската държава. За първото тримесечие на м.г. растежът на брутния вътрешен продукт е бил 5,06%, през второто тримесечие - 5,27%, за третото - 5,17% , а през четвъртото тримесечие БВП на страната се е повишил с 5,18% на годишна база. Въпреки че през периода октомври - декември е било отбелязано понижение на икономиката с 1,69% в сравнение с предходните три месеца. При това практически потребителските разходи не са се променили, но експортът е спаднал с 2,2%, а държавните разходи са скочили с почти на 38%. Годишните темпове на нарастване на индонезийския БВП са от порядъка на 5% от 2016 година, отбелязва Bloomberg. За текущата 2019-а година правителството в Джакарта прогнозира повишаване на темповете на икономически растеж до 5,3%. В същото време Централната банка на Индонезия предвижда увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната в диапазона 5 - 5,4%.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
07.02.2019
Dow Jones Industrial
25 169.53 (-220.77)
Nasdaq Composite
7 288.35 (-86.93)
Стокови борси
07.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.27
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)2.5800
Unleaded gas ($US/gal.)1.4100
Gold ($US/Troy Oz.)1 313.10
Silver ($US/Troy Oz.)15.68
Platinum ($US/Troy Oz.)797.80
Hogs (cents/lb.)59.60
Live cattle (cents/lb.)126.82

       Опознай България

140 години от Учредителното събрание на Княжество България

Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879) е първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество през 1878 година, вследствие на Руско-турската война от 1877 – 1878 година. Свикано е на основание чл. 4 от Берлинския договор между Великите сили и Османската империя. Учредителното българско народно събрание е открито тържествено на 10 февруари 1879 г. от императорския руски комисар в страната княз Александър Дондуков-Корсаков в сградата на бившия турски конак в Търново (напълно унищожена в пожар на 18 декември 1906 г. и после възстановена), дело на прочутия майстор Кольо Фичето, в присъствието на представители на всички държави, подписали Берлинския договор и много гости. Състои се от 229 български народни представители: избрани от гражданите, назначени от Временното руско управление (ВРУ) и по право като висши администратори на ВРУ, както и представители на няколко обществени организации – Рилския манастир, Одеското българско настоятелство, Виенското българско общество „Напредък“, Българското книжовно дружество и Кишиневското българско общество. Задачата му е да изработи основния закон на Княжество България. По повод годишнината Народното събрание със съдействието на Държавна агенция "Архиви" е изготвило пътуваща изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Тя се представя в областните градове в страната. (Източник:bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.02.2019
Българска версия: 29608, Английска версия: 2897

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999