Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 03 юни 2016 г., брой 4230
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(03.06.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.52904
USD/BGN   1.74815
CHF/BGN   1.76806
EUR/USD   1.1188*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Автотрансснаб АД - София
Агропромпроект 2000 АД - София
Агротехника Троян АД - Троян
Албена-инвест холдинг АД - Балчик
АТП Бухово АД - София
Българска външнотърговска компания АД - София
Вагоноремонтен завод 99 АД - Септември
Ви-ай джи пропъртис България АД - София
Водстрой-Разград АД - Разград
Гриин Енд Феър АД - София
Еми АД - София
Емирейтс пропъртис АДСИЦ - София
Импулс 98 АД - Габрово
Интелигентни трафик системи АД - София
Йордан Мишев АД - Ямбол
Кастамону България АД - Горно Сахране
Клам юръп АД - София
Компания за инженеринг и развитие АД - Мездра
Конпло АД - Казанлък
Корабно машиностроене АД - Варна
Корабно машиностроене инвест АД - Варна
Кракра АД - Перник
КЦМ 2000 АД - Пловдив
КЦМ АД - Пловдив
Ливест АД - София
Магистрали АД - Карлово
Мелиорации и борба с ерозията АД - Айтос
Мелта 90 АД - Ловеч
Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Атанас Дафовски АД - Кърджали
Национална стокова борса АД - Пловдив
Новиз АД - Пловдив
Олимпик АД - Велико Търново
Пасат България АД - Царево
Патримониус иммобилиаре ЕАД - София
Пуш Пул Продъкшън АД - София
Свиленград автотранспорт АД - Свиленград
СилиаТех ЕАД - София
Сортови семена-Велико Търново АД - Велико Търново
Строителни материали АД - Бургас
Торготерм АД - Кюстендил
Флаш медиа АД - София
Хан Аспарух АД - Исперих
Черно море хотел мениджмънт АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Държавата ще гарантира два заема в общ размер от 600 млн. евро за Фонда за гарантиране на влоговете. Гаранционните споразумения бяха одобрени от бюджетната комисия в парламента Ако те бъдат одобрени в пленарната зала, институцията ще може да получи два кредита от по 300 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)и от Световната банка. Те ще са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви. Целта на заемите е запълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до достигане на по-голяма независимост и устойчивост на институцията, обясни заместник-министърът на финансите Карина Караиванова.

Източник: Investor.bg

Парламентът одобри разходи по проекти на Министерството на отбраната (МО) за закупуването на нови военни изтребители и кораби на стойност около 2.5 млрд. лева. Министерството на отбраната ще може да подготви конкретните договори по тях, но за изпълнението им те отново ще трябва да бъдат одобрени в пленарна зала. В широките рамки на проектите на Министерството на отбраната е предвидено закупуването на 16 изтребители на два транша, като за първите осем от тях, заедно със съответната инфраструктура и оборудване са предвидени 1.5 милиарда лева. Сред разгледаните варианти от МО се предвижда купуването на изтребители като шведските "Грипен", Еврофайтер и Ф-16 – втора ръка от Португалия. Направената експертиза от военните показвала, че експлоатацията на изтребителите "Еврофайтер" е чувствително по-скъпа и България много трудно може да си позволи подобен самолет. Така за сега оставали другите два варианта.

Източник: БанкеръПриватизация

ВМЗ-Сопот, "Кинтекс" и НИТИ-Казанлък влизат в забранителния списък за продажба, след като депутатите приеха два законопроекта за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Във внесения от Министерския съвет законопроект бе предложена забрана за продажба на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс", а в одобреното предложение на депутата Манол Генов към тях бе добавен и НИТИ-Казанлък.

Източник: Сега

Концесии

Две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства одобри правителството. "Стоун Продакшън БГ“ ЕООД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта "Пет гласец“, разположена в землищата на с. Костелево, община Враца, и с. Вършебница, община Мездра. Разрешението се предоставя за срок от 1 година, като за този период дружеството ще вложи минимум 44 300 лв. в проучвателните дейности. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 4430 лв. За срок от 3 години пловдивското дружество „Ен Пи Джи Реформ“ ЕООД ще проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Балабан-3“, разположена в землищата на селата Бряговец, Падало, Кожухари и Странджево, община Крумовград, и с. Бубино, община Ивайловград. Предвижда се през този период да бъдат инвестирани над 39 хил. лв. в проучвателни дейности, както близо 4 хил. лв. за опазване на околната среда и рекултивация. 

Източник: Банкеръ

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   КТ Интернешънъл ЕАД - Пловдив   72 163  
  2   Сокотаб ЕООД - Радиново   17 779  
  3   Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански   10 673  
  4   Кърджали Табак АД - Кърджали   10 106  
  5   Пълдин Вакейшън АД - Пловдив   5 537  
  6   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   5 216  
  7   Шумен-Табак АД - Шумен   4 193  
  8   Първомай БТ АД - Първомай   3 909  
  9   Смолян Табак АД - Смолян   1 657  
  10   Валтабак ЕООД - Маноле   1 298  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.06.2016
  Обща стойност (BGN): 331 905.32  
Брой търгувани компании: 29
Premium 155 957.46
Standard 161 060.02
АДСИЦ 14 887.84
Най-голяма промяна в цените
Албена-инвест холдинг АД - Балчик 17.65 %
Булгартабак холдинг АД - София -5.45 %
BaSE - Акции: 4 340.19
BaSE - АДСИЦ: 9 134.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Всички стокови борси в България трябва да се интегрират в единен борсов стоков пазар,  заяви главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов. В момента в България има три лицензирани стокови борси - в София, в Пловдив и в Русе, а държавната Българска независима енергийна борса АД също работи като стокова борса макар да не е получила лиценз от Комисията по стоковите борси и тържищата. В момента за да се създаде стокова борса се изисква капитал от 250 000 лв. и в тази част законът не е променян от 18 години. Борсите в света са с капитал от стотици милиони евро, а тези в Източна Европа - с минимум 2-3 млн. евро. През настоящата година Софийска стокова борса отбелязва 25 години от създаването си.

Пeт фaбpики и пpoизвoдcтвeни цeхoвe и eднa винapcкa избa пpoдaвaт пpeз юни 2016 г. чacтнитe cъдeбни изпълнитeли в oблacт Велико Търново. Tъpгoвeтe ca пo изпълнитeлни лиcти, издaдeни зa yдoвлeтвopявaнeтo нa пpeтeнциитe нa НАП, бaнки кpeдитopки и тъpгoвcки пapтньopи нa длъжницитe. Пpoизвoдcтвeнитe плoщи ca oцeнeни oбщo зa 3 695 236 лв. Двa ca нacpoчeнитe тъpгoвe зa пpoдaжбaтa нa зeмятa и пpoизвoдcтвeнитe цeхoвe и cклaдoвe нa зaвoдa зa мeтaлни зaгoтoвки и cтoмaнeни кoнcтpyкции в кв. “Чoлaкoвци”. Имoтитe нa ПМЕ ca oцeнeни нa 1,9 млн. лв. Дpyжecтвoтo e длъжник нa банка. Имa и нeплaтeни дaнъци към дъpжaвaтa. В peгиcтъpa нa гoлeмитe длъжници нa НАП фигypиpa c дълг oт 727 хил. лв. Зa пopeдeн път чacтeн cъдeбeн изпълнитeл тъpcи кyпyвaч зa винapcкaтa избa в Рeceн. Нaчaлнaтa цeнa нa тъpгa c тaйнo нaддaвaнe e 1 357 297 лв. Избaтa e coбcтвeнocт нa “Шaтo Вeликo Tъpнoвo” и ce нaмиpa в близocт дo бaзитe нa Дъpжaвния peзepв. Въpхy имoтитe имa нaлoжeни възбpaни oт бaнки, тъpгoвcки клиeнти, зacтpaхoвaтeлнo дpyжecтвo, лизингoвa кoмпaния и НАП.

Източник: Янтра - Велико Търново

Албена Инвест Холдинг АД (АИХ) да се влее в Албена АД са решили ръководствата на двете компании на проведено на 31 май заседание, като Управителният съвет на АИХ и Съветът на директорите на Албена са подписали и договор за преобразуването. През първото тримесечие на 2016 г. АИХ отчете 29,4% годишен спад на консолидираната загуба до 113 хил. лв. и неконсолидирана такава за 64 хил. лв. Албена АД приключи тримесечието с ръст на консолидираната загуба от 12,2% на годишна база до 7,27 млн. лв. На индивидуална основа загубата е в размер на 5,17 млн. лв., като на практика е без промяна спрямо изгубеното през първото тримесечие на 2015 г.

Източник: Investor.bg

Веригата "Пикадили" затвори магазина си в Sofia Ring Mall. В ход е и дело за несъстоятелност на дружеството, като в момента се прави счетоводна експертиза. От върховата си точка с над 40 обекта сега под бранда работят 20 магазина, включително този в Sofia Ring Mall.  "Пикадили", която преди няколко месеца премести плащанията през свързаната "Селект трейд", среща трудности да се издължава на доставчиците си, а много от тях работят с веригата само при условие на авансово плащане. Обектът на "Пикадили" в мола на околовръстното шосе е разположен върху 2200 кв.м търговска площ и е един от най-големите като формат магазини на веригата.

Източник: Капитал

Националната електрическа компания (НЕК) ще губи по 400 млн. лева годишно, ако останат предвидените към момента от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на тока от националната компания от 1 юли тази година, съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Цената на тока е свалена от 115 на 106 лева за мегават, като има непризнати разходи. В тази цена не е включен взетият от НЕК заем за разплащане на старите задължения с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Разходите по този заем през настоящата година са около 60 млн. лева.

Източник: Investor.bg

Проектът за строителство на нов интермодален терминал във Варна ще струва 432.5 млн. евро, съобщи Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Проектът е наречен Varna Connect, а през сайта на Европейската комисия той вече е достъпен за инвеститори от цял свят. Според публикуваната информация дълбочината на предвидените пет корабни места ще бъде 12.5 м, а терминалът трябва да осигури качествено нови логистични възможности за претоварване на товари между трите вида транспорт - морски, железопътен и автомобилен. Предвидено е строителството да започне на 1 април 2019 г., а собствеността върху активите на терминала ще може да бъде и смесена.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Доц. Григор Димитров: Хората изгубиха доверие в осигурителната система

Как трябва да продължи пенсионната реформа


Предстоящи събития

Пресконференция: Представяне на инициативата „Upgrade Bulgaria“

Семинар "Начини за изготвяне и подаване на месечни и коригиращи ИНТРАСТАТ декларации" - 7 юни 2016 г.

Inter Balkan Forum 2016 - 8 юли 2016, Солун (Международни двустранни бизнес срещи)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската централна банка започва да изкупува корпоративни облигации от 8 юни. От тази дата централните банкери ще прибегнат към тази мярка и ще започнат да изкупуват и деноминирани в евро небанкови корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг, стана ясно след обявяването на новото решение за лихвените равнища. Иначе ЕЦБ не промени нито лихвените проценти, нито мащабната програма за стимули, пише в изявлението на банката. Промени в паричната политика на банката не се и очакваха, тъй като някои от мерките, обявени през март, тепърва влизат в сила. Става въпрос за новата програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe за банките (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II), която започва на 22 юни. Специализираното издание WBPonline коментира, че от април до днес макроикономическата рамка в еврозоната не се е променила кой знае колко, поради което не можеше да се очакват промени в програмата за облекчения.

Източник: Блумберг

Америка

Условията на пазара на труда в повечето щати в САЩ се затягат, т.е. работните места стават повече от работниците, което насърчава ръста на възнагражденията на мнозина служители, смятат представителите на Федералния резерв. В последния си доклад за регионалните икономически условия, познат като Бежовата книга, американските централни банкери посочват, че „затегнат трудов пазар се наблюдава в повечето региони“. Заетостта и ръстът на заплатите са определени като умерени, а повишението във възнагражденията е концентрирано в зони със затегнати условия на пазара“, пише в текста, цитиран от Wall Street Journal. В Атланта и Ричмънд компаниите посочват, че е все още трудно да се намерят висококвалифицирани служители в сфери, където има голямо търсене, а нискоквалифицираните работници също стават трудни за намиране. В Кливланд по-високите цени в строителството, които покриват нарастващите разходи за труд, са резултат именно на затегнатия трудов пазар.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия ще инвестира 3.5 млрд. долара в компанията за споделено пътуване Uber. Това е най-голямата сума, която американската компания е получавала от самостоятелен инвеститор. Изпълнителният директор на суверенния фонд Ясир ар Румаян ще стане част от борда на директорите на Uber. Вложението е част от кампанията на американската компания по увеличаване на капитала, която вече покачи капитализацията ѝ до 62.5 млрд. долара. Спрямо юли миналата година ръстът в оценката на компанията е близо една четвърт. Това прави Uber най-високо оценения стартъп, финансиран с рисков капитал, а с направената инвестиция балансовото й число достига 11 млрд. долара по данни на Reuters. Рязкото увеличение на стойността на Uber в последните две години привлече погледите на различни индустрии. Търсенето на бързорастящи сектори, които да стимулират ръста на приходите, мотивират инвестиции в подобни компании. В края на май Toyota обяви, че ще инвестира в технологичната компания, отдавайки свои автомобили на лизинг при преференциални условия.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
02.06.2016
Dow Jones Industrial
17 838.56 (48.89)
Nasdaq Composite
4 971.36 (19.11)
Стокови борси
02.06.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.17
Heating oil ($US/gal.)1.5100
Natural gas ($US/mmbtu)2.4100
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 213.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.01
Platinum ($US/Troy Oz.)961.40
Hogs (cents/lb.)0.84
Live cattle (cents/lb.)1.18

       Опознай България

Казанлък - Празник на розата

Община Казанлък се намира в подножието на Стара планина, в Казанлъшката котловина, която е част от Розовата долина, известна със своята красота и плодородие. В чест на царицата на цветята всяка година в първата седмица на юни в Казанлък се провежда Празник на розата. Той е честван за първи път през 1903 г., като тогава е бил посветен на красотата и милосърдието. Днес е едно от най-колоритните събития за Казанлък и гостите му. Открива се тържествено от "Цар Севт" и "Царица Роза" и приключва с карнавално шествие по улиците на града. Казанлъшката маслодайна роза и розовото масло е първата визитна картичка на България. През ХVІІІ и ХІХ в. розопроизводството е основен поминък на населението в казанлъшкия край. През 1969 г. в града е открита първата експозиция "Казанлъшка роза" в Института по розата, като се обособява и такъв отдел към музей "Искра". В сегашния Музей на розата се проследява развитието на розопроизводството в България и търговията с розови продукти от зараждането им до наши дни.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.06.2016
Българска версия: 28139, Английска версия: 3028

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999