Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 ноември 2020 г., брой 5322
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.11.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16281
USD   1.64771
CHF   1.83096
EUR/USD   1.1870*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  АБВ АД - Варна
Булгарплод София АД - София
Инвестиционна компания АД - Варна
Лев корпорация АД - София
Ломски мелници - София АД - София
Порт Биляна АД - Варна
Рила - Боровец АД - Самоков
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От септември 2021 година пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи, служители в съдебната система и специалните служби ще имат право да поискат преизчисляване на пенсията, ако продължават да имат партиди в частните фондове. Голяма част от тези хора вече са прехвърлили партидите си от частните пенсионни дружества към НОИ. Така те получават пенсии в пълен размер. Това се отнася за хората, които вече имат отпуснати пенсии с намален коефициент и които отново до юни месец ще имат право да се откажат от осигуряването си в универсален фонд.

Източник: Труд

Рискът граждани и фирми да се затруднят с плащането на вноските е напълно реален - на фона на влошаване на епидемичната обстановка и на условията за правене на бизнес и при изтичане на временния мораториума, който бе наложен върху обслужването на задълженията заради коронакризата. БНБ прогнозира повишение на лихвите по заемите - особено потребителските, в следващите месеци. Общият размер на необслужваните кредити е около 5.9 млрд. лв., показват данните на БНБ към края на септември. Това са 7.8% от всички кредити и аванси в банковата система. В сравнение с преди пандемията сумата на лошите заеми не е нараснала - дори се забелязва леко намаление. В края на 2019 г. необслужваните заеми са в размер на 6.120 млрд. лв. или 6.5% от всички кредити. Водеща причина за доброто представяне на банките въпреки безпрецедентното затваряне на редица икономически дейности през пролетта и последвалите съкращения на работна ръка и спад на доходите е кредитният мораториум.

Източник: Сега

 
Дружества
Отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Златия Агро ЕООД - Вълчедръм   11 587  
  2   Сортови семена - Вардим АД - Вардим   9 478  
  3   Троя - Авто ЕООД - Варна   5 421  
  4   Агрофактор ЕООД - Бяла-Рс   5 167  
  5   Агро Бел 2001 ЕООД - Брест - Пл   4 355  
  6   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   4 142  
  7   Сиби Илчовски ЕООД - Кнежа   3 951  
  8   Ресен ЕООД - Вардим   3 721  
  9   Про Агро ООД - Бургас   3 689  
  10   Норд Табак АД - Шумен   3 153  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.11.2020
  Обща стойност (BGN): 859 059.60  
Брой търгувани компании: 27
Premium 275 144.03
Standard 566 517.84
АДСИЦ 13 667.80
Структурирани 2 389.95
Облигации 1 073.34
Права 266.64
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив -6.60 %
Индустриален холдинг България АД - София 5.00 %
BaSE - Акции: 2 057.70
BaSE - АДСИЦ: 14 010.41
  Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 
  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Лукойл Нефтохим Бургас за поредна година оглави класацията за компаниите с най-големи приходи в България. Рафинерията продължава да отчита и огромни загуби, според официалните отчети. Така тя се нарежда сред най-губещите големи предприятия в Югоизточна Европа, според класацията SEE Top 100 на SeeNews. През 2019 г. Лукойл Нефтохим Бургас отчита приходи от €3,266 млрд., според класацията, което представлява ръст от 8,59% спрямо предходната година. Това я нарежда на първо място в България и на пето в Югоизточна Европа. Рафинерията записва загуба от €41 млн. за 2019 г., като така попада на 6-то място сред компаниите с най-големи загуби. Резултатът все пак е значително по-добър от миналогодишния, когато тя отчита загуба от €130 млн. На първо място в негативната класация е румънската енергийна Complexul Energetic Oltenia, която записва загуба от цели €180,6 млн.

Източник: money.bg

Настоящият Съвет на директорите на „Българска фондова борса“ АД ще бъде преизбран за нов 5-годишен мандат, става ясно от поканата за общо събрание на акционерите. През юли Министерството на финансите като основен акционер спря преизбирането, защото ръководството трябваше да бъде избрано след конкурс. Единствената промяна е, че Радослава Масларска заема мястото на Любомир Бояджиев в Съвета на директторите по линията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). В момента Масларска е председател на БАЛИП и изпълнителен директор на ИП „Елана Трейдинг“ АД. Местата си в Съвета запазват Асен Ягодин, Васил Големански, Маню Моравенов и Христина Пендичева. Пендичева е представител на Министерството на финансите, като работи в него от 2011 г. като държавен експерт в дирекция „Регулация на финансовите пазари“. Така на практика в ръководството на „Българска фондова борса“ има пълна приемственост и тя вероятно ще продължи с вече обявените мерки, като създаване на клирингова къща, развитие на пазара за растящи компании BEAM, развитие на електроенергийната борса, която е дъщерно дружество, и други.

Източник: investor.bg

Около 80% по-малко приходи от дейността си очаква "Летище Бургас". Въздушният транспорт е сред най-засегнатите сектори от пандемията през тази година поради по-малкото полети и по-малкото туристи. Най-голямо влияние за това е липсата на туристи от Русия и Англия, съобщи новият главен изпълнителен директор на фирмата-концесионер Франк Кванте. При другото използвано летище - Варна, ситуацията е малко по-добра. Приходите са се свили само със 72 на сто. Според Франк Кванте причината за това, че бургаското летище се използва предимно за туризъм. Значение има и структурата на туристите - в Бургас най-много са гостите от Русия и Англия, а отливът при тях е най-голям това лято. За миналата година компанията концесионер е обслужила 2 900 000 пътници на бургаското летище, а тази година те ще достигнат едва 500 000.

Източник: Банкеръ

На общо събрание на Гаранционния фонд единодушно за нов председател беше избран Максим Колев. Той е шеф на "Нова инс", част от групата на VIG в България, чиято най-голяма компания тук е "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Изборът се наложи заради оставката на Борислав Михайлов, подадена в средата на октомври след дългогодишно управление на фонда. Оставката му е четвъртата ключова оставка в застраховането за последните 3 години. Преди него, по здравословни причини, подаде оставка шефът на националното бюро "Зелена карта" Орлин Пенев. Основна функция на бюрото е да изплаща обезщетения при катастрофи в чужбина, причинени от незастраховани български автомобили, а също и да съдейства за изплащането в срок на компенсациите от страна на българските застрахователи при ПТП зад граница. На мястото на Пенев в "Зелена карта" „застъпи” бившият ръководител на надзора върху застраховането в КФН Борислав Богоев.

Източник: Банкеръ

Държавната фирма "Информационно обслужване" АД е възложила открита процедура за доставяне на компютър за видео и аудио обработка, монитор, камери, микрофони, тонколони и смесителен пулт, слушалки, както и лицензиран софтуер за създаване на видео клипове. Те ще се ползват за нуждите на НАП. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 15 000 лв. без ДДС. Звукозаписното студио ще се използва за дигинални обучения на служители в структурата на НАП.

Източник: Сега       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

С 30% се е свило производството на бизнеса в Русе

СЗБ: Анкетно проучване за доставките на храна и новите регулации

Държавата би трябвало да е партньор, а не враг на бизнеса

БСК обявява конкурс за детска рисунка и новогодишно пожелание на тема "2021 (по)желания". Срокът за кандидатстване е 24 ноември!


Предстоящи събития

10 ноември: Обучение „Възстановяване непрекъснатостта на дейността след COVID-19 чрез прилагане на стандартите ISO“

10 ноември: Уебинар на тема: „Как да извлечем максимума от виртуални международни бизнес срещи“.

10 ноември: Стопанска мисия "Металообработка и машиностроене" в София

24-25 ноември: Career Show Hybrid

27-28 ноември: Базар на професиите


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 7 ноември 2020, съботно-неделен
DevNet – 7 ноември 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е заплашил германското председателство на Съвета на ЕС да наложи вето на евробюджета. Причината е сключеното в четвъртък споразумение за лишаване от еврофондове на държавите членки, които нарушават върховенството на закона. "Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития, тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета (от мерки), одобрен през юли", се казва в писмото, цитирано от унгарския информационен сайт mandiner.hu. Пакетът от мерки включва европейския бюджет 2021-2027 г. (1074 милиарда евро) и плана за възстановяване на икономиките на държавите членки от кризата с Covid-19 (750 милиарда евро). Европейският парламент и Германия, преговаряща от името на 27-те, се споразумяха в четвъртък да не се изплащат пари по европрограми на държавите, които не спазват върховенството на закона. Според mandiner.hu унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че "предлаганият санкционен механизъм се основава на неясни правни определения", които отварят възможност за "политически злоупотреби". За да бъде приет, бюджетът на ЕС трябва да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде приет единодушно от всички държави членки.

Източник: AFP

Америка

Amazon ще инвестира около 2,8 милиарда долара в Телангана, за да създаде нов облачен център за Amazon Web Service (AWS) в южната част на Индия, съобщи министърът на информационните технологии, електрониката и комуникациите К. Т. Рама Рао. Той ще може да стартира дейност в град Хайдерабад до средата на 2022 г. Новият регион AWS Asia Pacific ще бъде вторият инфраструктурен регион на Amazon в Индия, посочват от самата компания. "Той ще даде възможност на още повече разработчици, стартиращи предприятия и бизнеси, както и правителствени, образователни и неправителствени организации, да стартират своите приложения и да обслужват крайни потребители от центрове за данни, намиращи се в Индия", изтъкват от гиганта. Освен това новата инфраструктура ще позволи на компанията по-лесно да се синхронизира с политиките за данни в страната. Това също ще помогне на Amazon, който в момента е лидер на пазара на облачни технологии в Индия, да привлече още повече клиенти, смята анализаторът от Convergence Catalyst Джаянт Кола.

Източник: Associated Press

Азия

Китайският стартъп за автономни автомобили Pony.ai проведе още един кръг финансиране, а оценката ѝ набъбна до $5,3 млрд. Общата инвестиция през този рунд бе $267 млн., а сред най-големите инвеститори бе Ontario Teachers" Pension Plan Board. Общо, Pony.ai е набрала $1 млрд. до днес. Pony.ai е конкурент на компании като Waymo, подразделението на Alphabet за автономни автомобили. Китайската компания произвежда и продава нужната технология за създаването на автономни коли и си партнира с редица големи производители. Pony.ai има централи в Калифорния и Гуанджоу, като вече тества автономни коли на пътя. Заради регулациите обаче все още е нужно в тях да има човек зад волана. Още през 2018 г. тя пусна т. нар. robotaxi в китайския град и работи по планове за тест на автономни автомобили в Шанхай. Тестове за роботизирани таксита се проведоха и в САЩ, но бяха замразени заради пандемията. Pony.ai вече има партньорства и е получила инвестиции от големи производители като Toyota и китайската държавна FAW. Очаква се автономните автомобили да носят огромни приходи във втората най-голяма икономика в света. McKisney прогнозира, че те ще отговарят за 66% от пътуваните километри в Китай до 2040 г. Това би генерирало пазар на стойност $1,1 трлн. от услуги и $900 млрд. в продажби на автомобили.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
06.11.2020
Dow Jones Industrial
28 323.40 (-66.78)
Nasdaq Composite
11 895.20 (4.30)
Стокови борси
06.11.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.74
Heating oil ($US/gal.)1.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)1.0900
Gold ($US/Troy Oz.)1 940.80
Silver ($US/Troy Oz.)25.32
Platinum ($US/Troy Oz.)896.30
Hogs (cents/lb.)67.42
Live cattle (cents/lb.)108.35

       Опознай България

Драган Цанков (1828-1911)

Драган Цанков е български политик, почетен член на Българското книжовно дружество. Роден е на 9 ноември 1828 г. в град Свищов. В края на 1856 г. създава и става пръв председател на „Община на българската книжнина“, която се счита за предшественик на образуваното през 1869 г. в Браила Българско книжовно дружество. След Освобождението на България от османско иго Драган Цанков е един от водачите на Либералната партия в Учредителното събрание през 1879 г. Ярък поддръжник на конституционализма и русофилството. Трите национални идеала според него са вярата, славянството начело с Русия и конституционализма. Той е трети министър- председател на България, изпълнявал тази длъжност от 7 април до 10 декември 1880 г., и осми министър-председател на България от 19 септември 1883 г. до 11 юли 1884 г. Бил е народен представител в Учредителното, I Велико Народно събрание (1879 г.) и в I (1879 г.), II (1880-1881 г.), IV (1884-1886 г.), X (1899-1900 г.), XI (1901 г.) и XII (1902-1903 г.) Обикновено Народно събрание. Председател на XII oбикновено Народно събрание в периода 22 април 1902 г. — 21 август 1903 г. Умира на 11 март 1911 г. (на 82г.) в София. (Снимка:bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.11.2020
Българска версия: 29973, Английска версия: 2881

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999