Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 19 юни 2020 г., брой 5223
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17247
USD   1.74285
CHF   1.83353
EUR/USD   1.1222*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

ОНЛАЙН УЕБИНАР: ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ – КАК СЕ СЪЗДАВАТ УСПЕШНИ БЪЛГАРСКИ КОМПАНИИ
25 юни 2020 година, 10:30 часа
В новата реалност:
кои са секторите, в които има растеж и печалба?
Опитът и резултатите на Алтерко АД.
Как се правят 1 милион продажби на уреди в 120 страни за 3 години?
Регистрирайте се безплатно за Постоянен растеж на 25 юни.

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агромил България АД - Пловдив
Беласица АД - Петрич
Българска захар АД - Долна Митрополия
Енергоремонт Кресна 2000 АД - Кресна
ЗММ Нова Загора АД - Нова Загора
ЗММ-Победа АД - Сливен
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София
Компания за инженеринг и развитие АД - Мездра
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна
Металснаб България АД - София
Пълдин Пропъртис Инвест АДСИЦ - София
Трансстрой - Бургас АД - Бургас
Трансстрой холдинг АД - Бургас
ФМС груп АД - София
Хидропневмотехника АД - Казанлък
Ютекс холдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българите остават най-бедни в Евросъюза, сочат данни за потреблението в Евросъюза на Евростат. Те са за 2019 г. Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. Базирано на първите предварителни оценки за 2019 г. на НСИ по данни на Евростат, ФИП на човек от населението, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), варира между държавите - членки на ЕС, от 59 до 135% от средното равнище в EС-27. Девет държави членки регистрират ФИП на човек от населението над средното за ЕС-27 равнище през 2019 година. Най-високо е в Люксембург - 35% над средното за ЕС-27 ниво. Германия e с около 23% над средното за ЕС равнище, следвана от Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Финландия, Швеция и Франция, които са постигнали нива между 5 и 20% по-високи от средните за ЕС-27.

Източник: 24 часа

Правителството коригира схемата за отпускане на безлихвени заеми на хора, загубили работа заради COVID-пандемията, след като стотици кандидати алармираха за затруднения да получат финансиране. Програмата стартира в края на април, като за целта Българската банка за развитие (ББР) получи от държавата 200 млн. лв. за безлихвено кредитиране с до 24 месеца гратисен период на изплащане. Заемите от 4500 лв. са насочени към работещи на трудов договор, принудени след въвеждане на извънредното положение да излязат в неплатен отпуск, както и към самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била намалена или напълно преустановена заради коронавируса. С една от промените се премахва изискването осигуровките на работещите на трудов договор да са били изрядно платени от работодателя преди обявяването на извънредното положение. Разширява се и достъпът до безлихвени заеми и на самоосигуряващите се.

Източник: Сега

България е сред 10-те най-големи износители в света на благородни метали (злато), нерафинирана мед, биодизел и пшеница
Борислав Георгиев – експерт по външна търговия

За вида, структурата, обема и ефекта на българския износ за развитието на икономиката липсват задълбочени публични изследвания основани на световни данни. Те могат да се превърнат в основа за разработване и устойчиво провеждане на дългосрочна национална политика по отношение ползването на основни национални ресурси, като земя, суровини, работна сила и т.н. България е изправена пред срочната необходимост от преструктуриране на националната си икономика. Това може да започне например с оптимизиране на износа на суровини към производства създаващи по-висока добавена стойност. В този процес е необходимо да се използват максимално ефективно, както всички собствени ресурси, така и финансирането от ЕС. Анализът на представените тук данни показва, че България е сред 10-те най-големи износители в на злато (№3 в света), нерафинирана мед (№4), биодизел (№8) и пшеница (№10). Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

 
Дружества
Производство на тухли, керемиди и други строителни изделия от печена глина
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Винербергер ЕООД - София   35 198  
  2   Тондах България ЕООД - София   18 363  
  3   Керамика Бургас АД - Бургас   16 568  
  4   Пролайф Технолоджи ЕООД - София   4 117  
  5   Тайфун-БГ ООД - Търговище   2 770  
  6   Керамат АД - Каспичан   2 754  
  7   Успех АД - София   2 389  
  8   Керам Инвест АД - Сливен   1 487  
  9   Бъдеще Бутово АД - Бутово   979  
  10   Родна индустрия 91 ЕООД - Попово   706  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.06.2020
  Обща стойност (BGN): 82 453.05  
Брой търгувани компании: 28
Premium 29 154.91
Standard 29 855.28
АДСИЦ 19 623.68
Структурирани 1 493.43
Облигации 2 325.74
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 9.63 %
Софарма трейдинг АД - София -5.93 %
BaSE - Акции: 411.30
BaSE - АДСИЦ: 1 606.71

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

От "Топлофикация София" обявиха, че до месец се очаква да погасят всичките си просрочени задължения към "Булгаргаз", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Задълженията на топлофикационното дружество сега са около 125 милиона лева. Те са след като "Булгаргаз" си прихвана сумата, която трябваше да възстанови след поевтиняването на газа със задна дата. След като от "Газпром" обявиха, че намаляват цената на газта с над 40%. Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата. Заради поевтиняването на газа, на 20 март от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.

Източник: news.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира за обединението на три компании за участието си в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта "АЕЦ Белене". Руската държавна корпорация "Росатом" се е споразумяла да си сътрудничи с френската компания Framatome и General Electric Steam Power във връзка с избора на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от "Росатом". Ако руската корпорация бъде избрана, след конкурса General Electric ще бъде партньор с турбогенераторната инсталация и оборудването на машинна зала, а Framatome - с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси. „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

Източник: 3e News

Частен съдебен изпълнител обяви пета публична продан за „Хелиос Металург“ ЕООД. Пловдивското дружеството е четвъртият металургичен гигант в страната след фалиралия „Кремиковци“ - София, „Стомана“ - Перник, и „Промет“ – Дебелт и първото, изградено с частни капитали. Производствените мощности на „Хелиос Металург“ ЕООД, с две промишлени и складови бази, са разположени върху над 6 хил. квадратни метра на бул. „Цариградско шосе” 53, на територията на бившия Домостроителен комбинат. Търгът за тях ще стартира при първоначална цена от 2 824 184 лв. Тя е почти наполовина спрямо цената, обявена при първата продажба на имота преди 5 години. Крайната мярка е наложена заради дългове на фирмата към две банки.

Източник: Марица

Компанията “Биовет” АД продължава да инвестира в Пещера, където през есента на 2019 г., откри завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки, в който инвестицията е над 300 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на фирмата Ангел Желязков. С вложението фирмата тогава увеличи капацитета за производство на ветеринарни продукти с 50%. Новите проекти в Пещера ще подпомогнат допълнителната обработка на продукцията, която излиза от големия завод. Желязков заяви, че в стратегическия план за развитие на компанията през следващите години са и проекти за увеличаване на капацитета, както и в областите на екологията и на подобряване условията на работа.

Източник: Труд

„Елана Агрокредит“ АД отчита 15% спад на финансираните сделки на годишна база до 587 хил. лв. през май 2020 г. От началото на годината финансираните сделки са са за 3,45 млн. лв. при ръст от 19% на годиша база след силните февруари и март. Самоучастието на земеделските производители е 20% от покупната цена, лихвата е 8,5% годишно, срокът на изплащане е 10 години. Земята остава собственост на „Елана Агрокредит“ АД до пълното изплащане на задълженията от фермера. Клиенти на компанията са около 400 дружества и земеделски производители. Оборотните кредити, отпуснати от дружеството, остават за 14,06 млн. лв. към 31 май 2020 г., колкото бяха и в края на април. Портфейлът от кредити и вземания към 31 март 2020 г. е за 55,4 млн. лв. Година по-рано към 31 март 2019 г. портфейлът е бил за 51,3 млн. лв., т.е. има увеличение с 4,1 млн. лв. за година. През 2019 г. са финансирани сделки за 12,4 млн. лв. Нетната печалба за първото тримесечие на 2020 г. е 862 хил. лв., като нараства с 3,7% на годишна база.

Източник: investor.bg

Регулирана информация

На 18.06.2020 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи протокол от проведеното общо събрание на акционерите на Випом АД       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

24-26 юни: Годишна конференция на БАУХ: Re:Start HR

25 юни: Уебинар: "Договори с гарантиран резултат за индустриални потребители и добри практики в областта на енергийната ефективност"

29 юни: Обучение за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ).

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

HSBC продължава с плана си за масови съкращения, който временно замрази заради коронакризата, предава Reuters. Най-голямата европейска банка ще съкрати 35 хил. места в краткосрочен план. Банката ще замрази и назначението на нови служители за почти всички позиции, пише главният изпълнителен директор Ноел Куин в бележка до всички 235 хил. служители по света. Говорител на банката потвърди съдържанието на бележката. През март HSBC замрази съкращаването на работни места, които са част от по-широк план за съкращаване на разходите. Банката посочи, че заради ситуацията ще запази на работа служителите, за да им помогне през трудния период. След края на ограничителните мерки обаче съкращенията започват. Кризата свива печалбата, а икономическите прогнози сочат, че възстановяването ще бъде бавно и трудно, казва Куин.

Източник: Reuters

Америка

Съединените американски щати изумиха Европа, като се изтеглиха от преговорите за международен дигитален данък и заплашиха с ответен удар, ако Стария континент продължи с плановете за такъв, предава CNBC. Ходът бе определен като "провокация" от министъра на финансите на Франция. В интервю Бруно льо Мер потвърди, че е получил писмо от американския си колега Стив Мнучин, в което се казва, че няма място дори за временно споразумение. САЩ и Европа спорят за облагането на дигиталните гиганти отдавна. В началото на 2019 г. правителствата в ЕС не успяха да постигнат сделка за дигиталния данък и разговорите преминаха на ниво Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В същото време някои европейски държави решиха самостоятелно да въведат подобно облагане. Това направи и Франция, превръщайки се в първата голяма икономика, която предприе подобен ход. Решението на Париж обаче предизвика напрежение със САЩ, като Вашингтон твърдеше, че то е нечестно спрямо американсите компании. Заваляха заплахи за мита.

Източник: CNBC

Азия

Износът на Япония спадна с повече от очакваното през май, което показва продължаващите ефекти на пандемията от коронавирус върху основния двигател за растеж в страната, пише MаrketWatch. Износът се понижи с 28,3% през май спрямо същия период на миналата година, след спад от 21,9% през април. Според анкетирани от доставчика на данни FactSet икономисти прогнозата е за спад от 22,9%. Износът за САЩ за периода е много слаб, сривайки се с 50.6%, заради по-малкото търсене на автомобили и авточасти. Износът на страната за Китай не е претърпял толкова рязък спад. Там се отчита намаление от едва 1,9% за периода. В началото на юни стана ясно, че японската икономика се свива по-малко от първоначалните очаквания през първото тримесечие благодарение на изненадващо силните инвестиции на бизнеса, но анализатори предупреждават, че последно ревизираните данни вероятно предоставят неточна картина на икономическото здраве на страната, пише Bloombergtv.bg.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
18.06.2020
Dow Jones Industrial
26 080.10 (-39.51)
Nasdaq Composite
9 943.05 (32.52)
Стокови борси
18.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)39.26
Heating oil ($US/gal.)1.2100
Natural gas ($US/mmbtu)1.6400
Unleaded gas ($US/gal.)1.2700
Gold ($US/Troy Oz.)1 735.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.53
Platinum ($US/Troy Oz.)815.00
Hogs (cents/lb.)53.48
Live cattle (cents/lb.)96.10

       Опознай България

Явор Димитров (19.06.1965-11.09.2008)

Явор Димитров (19.06.1965-11.09.2008) - дългогодишен Началник на отдел “Платежни системи” в БНБ, който отговаря за администрирането и оперирането на системата за брутен сетълмент в реално време RINGS. Явор беше активен участник в създаването и промените в нормативната уредба свързана с капиталовия пазар, платежната система и хармонизирането им с европейските изисквания в тази област. Участва в множество значими проекти в банковата сфера, сред които изграждането на системата RINGS, въвеждането на международните банкови номера (IBAN), подготовката за присъединяване към единната европейска платежна зона (SEPA). За приноса му в изграждането на системата RINGS, през 2003 г. Явор Димитров е отличен със специалната годишна награда на IDG България за значим и професионално реализиран проект.
Явор Димитров беше Началник на отдел “Платежни системи” в БНБ (2000-2008) , член на УС на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, Доктор на науките, член на УС на CIO клуб, Учредител на RotarAct – София, Член на Rotary Club – София, Председател на Спортния клуб на БНБ.

Богатата творческа и професионална биография на Явор беше постигната с много последователен и упорит труд. За Явор винаги ще остане споменът за един достоен живот изпълнен с огромна всеотдайност, креативност, умения и знание. Банковата сфера, капиталовия пазар, познатите и приятелите му загубиха нестихващата енергия на един от най-креативните, себераздаващи се в името на просперитета на България хора.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.06.2020
Българска версия: 30004, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999