Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 08 януари 2020 г., брой 5111
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29603
USD   1.75065
CHF   1.80261
EUR/USD   1.1172*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алианц България - Пенсионно осигурително дружество АД - София
Имерис Минералс България АД - Кърджали
Майко 45 ЕАД - София
Многопрофилна областна болница за активно лечение Д-р Ст. Черкезов АД - Велико Търново
 
Предстоящи общи събрания




Финансови новини

Българската народна банка обяви, че на 13 януари 2020 г. ще бъде проведен аукцион за емитирането на петгодишни държавни облигации на стойност 200 млн. лева. Държавата очаква сделки при безпрецедентно ниска лихва от 0.01%. Поемането на нов дълг е съгласно емисионната политика на правителството за 2020 г. Според нея с емисии на държавни ценни книжа ще се покриват предстоящи погашения по дълга и ще се осигурява стабилност на фискалния резерв. В закона за държавния бюджет за тази година е записано, че държавата може да поеме нов дълг до 2.2 млрд. лв., включително и на външни пазари. Сумата е повече от двойно по-голяма от миналогодишният лимит от 1 млрд. лв.

Източник: Сега

През ноември 2019 г. продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха добър растеж след ва поредни месеца на спад, показват най-нови данни на Евростат. В същото време продажбите на дребно в България отбелязаха най-добро повишение от четири месеца насам. Евростат отчете повишение на ноемврийските продажбите на дребно в България с 0,5% след слаб растеж с 0,2% през октомври и стагнация през септември, като това представлява най-добро увеличение от юли 2019-а година насам, когато търговията на дребно нарасна с 0,7 на сто. На годишна база растежът при продажбите на дребно в България се ускори много рязко до 2,4% от 0,9% през октомври.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Община В. Търново отправи покана към автобусни превозвачи за четири линии, за които не се яви нито един кандидат на обявената през декември обществена поръчка. Това са маршрутите В. Търново – Павликени и В. Търново – Полски Тръмбеш, както и линия от старата столица към Свищов. Търси се фирма и за линията Пловдив – В. Търново. Общината е изпратила покани до четири фирми – “Пътнически превози” АД, “Алекс ОК”, ЕТ “Надежда – Надежда Христова” и “БиБ транс” ЕООД. Досега линиите до Павликени, П. Тръмбеш и Пловдив се обслужваха от “Пътнически превози” АД – В. Търново. Но още докато течеше обществената поръчка, стана ясно, че фирмата се отказва от обслужването им. Причините за това, от една страна, са финансови, а от друга – човешкият фактор, тъй като все по-трудно се намират кадри в брашна. По данни на Националното сдружение на автобусните превозвачи 140 населени места в страната, в които е имало автобусни превози, такива вече няма и остават откъснати. Най-много са в Северна България.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Даване под наем на леки и лекотоварни автомобили, без водач
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   АЛД Аутомотив ЕООД - София   78 404  
  2   Порше Мобилити БГ ЕООД - София   38 867  
  3   Мото - Пфое Лизинг ЕООД - София   38 026  
  4   Евролийз Рент А Кар ЕООД - София   16 878  
  5   М Рент ЕАД - София   15 282  
  6   Лион рент-а-кар ЕООД - София   13 758  
  7   София Моторс ЕООД - София   7 774  
  8   Модул ЕООД - Аксаково   6 928  
  9   Порше Лизинг БГ ЕООД - София   4 218  
  10   Турист Сервиз Рент-А-Кар ЕООД - София   3 772  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.01.2020
  Обща стойност (BGN): 653 666.78  
Брой търгувани компании: 36
Premium 179 008.57
Standard 430 332.28
АДСИЦ 44 325.92
Най-голяма промяна в цените
Лавена АД - Шумен -8.85 %
Трейс груп холд АД - София 6.70 %
BaSE - Акции: 5 226.20
BaSE - АДСИЦ: 368.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската ІТ компания SсаlеFосus ще работи с един от най-големите здравноосигурителни фондове в САЩ. Дружеството е подписало договор с компания от Fоrtunе 50 през 2019 година. SсаlеFосus ще предоставя на фонда платформа за онлайн търговия, по която от българската компания работят през последните няколко години, потвърди главният изпълнителен директор на фирмата Пламен Цеков. Това е голям пример как от България може да се изнасят високотехнологични продукти за целия свят. Междувременно в края на декември стана ясно, че SсаlеFосus ще инвестира 45 милиона евро за отварянето на свой офис в Северна Македония. Вложението е за пет години, като от компанията планират да наемат 300 души там. На първия етап от отварянето на офиса там ще работят 85 души, като броят им ще бъде увеличен през следващите години.

Източник: money.bg

Третата линия на метрото в София ще бъде изцяло готова през есента на 2020 г., когато в експлоатация ще влязат всичките ѝ 12 станции, каза изп.директор на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев. През април или май влаковете трябва да започнат да се движат по трасето между бул. „Патриарх Евтимий“ и „Красно село“, което включва 5 станции. Два-три месеца по-късно третият лъч ще бъде продължен през „Орлов мост“ до ж.к. „Хаджи Димитър“, с което спирките ще станат осем. Последно ще е готова отсечката от „Красно село“ през „Овча купел“ до Горна баня, по която има четири станции. Разминаванията между обещанията на Столичната община, че цялата трета линия ще е готова до края на 2019 г., и реалността са дошли заради тежката строителна работа и по-сложните изпитания на системите за управление на новия лъч. Всички перони на третата линия ще са отделени от влаковете с прозрачни отваряеми врати с височина 1.60 м. По този начин пътниците няма да имат достъп до релсовите пътища.

Източник: Сега

6 млн. лева инвестира за 2019 година “Енерго-Про” в мрежата в Русенска област. Само на територията на община Русе вложенията надвишават 2 млн. лв. През 2019 г. е завършен последният етап от проекта за изграждане на нова възлова станция “Изток Русе”. Направена е подмяна на основни съоръжения в подстанции “Левента”, “Приста”, “Русе център” и “Русе север”, обновени са електропроводи. Модернизирано е оборудването на възлова станция гара Бяла и е изградена телемеханика, която позволява дистанционно управление на съоръжението и значително скъсява времето за реакция при възникване на аварии. Предприетите мерки са за по-надеждно електрозахранване на домакинствата и бизнеса в областта и създават условия за присъединяване на нови клиенти към електроразпределителната мрежа.

Източник: 24 часа

Предстои да бъде изградена свинеферма в местността „Клена“ край Лясковец. Капацитетът на обекта ще е за 350 майки с приплодите им, като инвестиционното предложение е внесено в местната администрация и в Регионалната екоинцпекция във В. Търново. Фермата ще бъде изградена от собственика на лясковската фирма „Мултимес Фарм“, която е закупила парцел край винарското градче. Преди това Общинският съвет трябва да одобри проект за ПУП – план за застрояване за смяна предназначението на земеделската земя и отреждането й за производствено-складови дейности. Във свинефермата ще се отглеждат нерези, свине майки и малки прасенца. Бъдещата сграда ще е на един етаж със застроена площ от около 3300 кв. м. Ще се използва изградената инфраструктура, като канализацията ше бъде заустена във водонепропускваема черпателна яма, а оттам ще се отвежда в градската канализация

Източник: Янтра - Велико Търново

Инженеринговата компания "Трейс Груп Холд" АД е подписала договор за изпълнение на обект: "Модернизация и рехабилитация на жп отсечка Ниш - Брестовац, РСърбия". Проектът е на стойност 59 850 000 евро. Проектът се съфинансира от Европейския съюз в съответствие с правилата на Регламент (ЕС) № 231/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2014 г. за създаване на Инструмент за предприсъединителна помощ (IPA II) и от правителството на Република Сърбия. Изпълнител е Обединение "ТРЕЙС БАЛКАНТЕЛ" с водещ партньор "Трейс Груп Холд" АД - с дял от 85%, и "БалканТел" ООД – с 15% в сдружението. Възложител на този проект е Министерството на финансите на Сърбия. Срокът за изпълнение е 1005 календарни дни, като ще бъде извършена рехабилитация на жп линията от изхода на гара Ниш до входа на Брестовац с обща дължина от 23 километра.

Източник: Банкеръ



       Българска стопанска камара




 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 



Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя през 2019 г., показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com. Към края на октомври 2019 г. годишният ръст на цените на жилищата на Острова се забавя до 0,7% спрямо 3% година по-рано, сочат данните на компанията. Най-силен натиск върху настроенията на купувачите през годината оказва несигурността около Brexit, особено в Лондон и в южните райони на страната, където се очаква цените да приключат годината със спад или поне без промяна спрямо предходната година. Резултатите от извънредните избори и политиката на консервативното мнозинство би трябвало да намалят напрежението от процеса по излизане от Европейския съюз (ЕС). В краткосрочен план това ще проправи пътя за освобождаване на част от натрупаното търсене през последните години. Доколко обаче това търсене ще се преобразува в сделки, ще зависи от разликата в очакванията за цените на купувачите и продавачите.

Източник: investor.bg

Америка

Американският авиопревозвач JetBlue започва да използва гориво от рециклирани отпадъци, за да нанася по-малко щети на околната среда. Иновативното решение е част от голям план на компанията за подпомагане на опазването на природата. Горивото се произвежда от финландската компания Несте. То се изработва чрез сепарирането и рециклирането на отпадъци и излъчва до 80% по-малко вредни вещества в атмосферата, в сравнение с традиционното самолетно гориво. Като начало, модерната субстанция ще бъде част от горивото на полетите на компанията от международното летище в Сан Франциско. JetBlue изпълнява 17 полета дневно от калифорнийския град, като добавянето на "чистото" гориво няма да бъде начислявано в цената на билетите за пасажери. Авиоиндустрията е критикувана за приноса, който има за изпускането в атмосферата на газове като въглероден диоксид, азотен оксид и други вещества, засилващи парниковия ефект. Като част от програмата за компенсиране на замърсяването, което създават, JetBlue обявиха, че ще финансират проекти за построяването на соларни и вятърни електроцентрали на места, където още използват въглеводороди.

Източник: CBS News

Азия

Валутните резерви на Китай достигнаха 3.1079 трилиона щатски долара в края на 2019 г., показват официалните данни на централната банка. Сумата се е увеличила с 12,3 милиарда долара, или с 0,4 процента от края на ноември, съобщават от Държавната администрация за чуждестранни валути (SAFE). "Резултатът представлява 1,1-процентен подем от началото на 2019 г.", посочи говорителят на SAFE Уанг Чунинг, като добави, че балансираното търсене и предлагане на китайския валутен пазар продължава. По думите на експерта, мащабът на валутните резерви се влияе от множество фактори, сред които обменните курсове и промените в цените на активите. "Глобалният търговски климат, паричната политика на основните централни банки в света, както и британските избори, доведоха до спад в индекса на САЩ и по-ниски цени на облигациите на големите страни", смята Чунинг. Според него, въпреки рисковете и предизвикателствата през 2019 г., китайската икономика е успяла да запази цялостната си стабилност, както и устойчивостта за растеж "с все по-модерни движещи сили".

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
07.01.2020
Dow Jones Industrial
28 583.68 (-119.70)
Nasdaq Composite
9 068.58 (-2.88)
Стокови борси
07.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.28
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)2.1400
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 594.90
Silver ($US/Troy Oz.)18.63
Platinum ($US/Troy Oz.)975.70
Hogs (cents/lb.)69.22
Live cattle (cents/lb.)126.52

       Опознай България

Бабинден

След Ивановден в България се отбелязва празник на "бабата" (селската акушерка), на децата и на родилките. Този празник идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Бабинден се отбелязва и на 21 януари (по стар стил). Съдържа три основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословия, намазване на децата с мед и масло; угощение на младите булки в дома на бабата и обредното й къпане. Участват всички жени, на които бабата е бабувала през годината, както и млади невести. Сутринта те поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. На обяд идват отново с прясна пита, баница, печена кокошка и вино за празничната трапеза, съпроводена с буйно веселие, песни, фриволни закачки. Празникът завършва с влечугане (къпане) на бабата. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви с червени чушки и къдели вълна. На празника не се допускат мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома й.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.01.2020
Българска версия: 29949, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999