Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 септември 2019 г., брой 5033
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18333
USD   1.76870
CHF   1.80045
EUR/USD   1.1027*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аварийна пожарна и екологична защита АД - Варна
Автомагистрали Хемус АД - София
Дженерали застраховане АД - София
Динамик-Ем 2 АД - София
Евро Алианс Геотехника АД - София
ЗАГ-Динамик АД - София
Интел медия груп АД - София
Пентакъмпани АД - София
Пластхим Т АД - Тервел
Спектър АД - София
Стройкомерс Плевен ЕАД - Плевен
Фар АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През второто тримесечие на 2019 г. БВП на един зает се увеличава с 3.5%, в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщи НСИ. Заетите лица в икономиката са 3.63 млн., а общият брой отработени часове е 1.51 млрд.Структурата на заетостта по икономически сектори през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показва увеличение на относителния дял на индустриалния сектор и сектора на услугите. На едно заето лице се падат 8 011.8 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 19.2 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през второто тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 4.4%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 4.5% за същия период. По предварителни данни за второто тримесечие на 2019 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 776.7 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 18.0 лв. за един отработен човекочас.

Източник: Банкеръ

През 2017 г. България е пропуснала да събере ДДС за 625 милиона евро, което е с 22 млн. евро повече в сравнение с предходната година, отчете Европейската комисия. Данните се разминават сериозно с данните на приходната агенция. Дължимият през 2017 г. ДДС у нас е бил на стойност 5.289 млрд. евро, а делът на несъбрания налог е 11.8%. По този показател страната ни е малко над средното за ЕС ниво от 11.2%. С разликата между дължимия и събрания ДДС, т.нар. VAT GAP, се измерва ефективността на мерките във всяка държава за прилагане и спазване на правилата, като по този начин се прави оценка на пропуснатите приходи заради данъчни измами, избягване на данъци, несъстоятелност, финансова неплатежоспособност и погрешно определяне на размера на дължимия данък, пояснява комисията. Общо държавите в ЕС през 2017 г. не са събрали 137 млрд. евро приходи от данъка върху добавената стойност. В сравнение с предишни години разликата между дължимия и събрания косвен налог е по-малка с 8 милиарда евро, но все още е значителна.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на сухари, бисквити и сухи сладкарски изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Престиж 96 АД - Велико Търново   74 184  
  2   Итал Фууд ЕАД - Шумен   41 547  
  3   Ден и нощ ООД - Горна Оряховица   30 275  
  4   Победа АД - Бургас   25 960  
  5   Си комерсиал 7 ЕООД - Самоков   17 612  
  6   Кармела 2000 ООД - Велико Търново   14 412  
  7   К Енд Джи ЕООД - Пловдив   11 790  
  8   Великови ООД - Две могили   9 561  
  9   Роо Брандс ЕООД - София   9 079  
  10   Дик 2000 ООД - Леденик   5 961  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.09.2019
  Обща стойност (BGN): 137 954.10  
Брой търгувани компании: 28
Premium 50 501.11
Standard 55 820.48
АДСИЦ 28 183.12
Структурирани 298.90
Облигации 3 150.49
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София -11.97 %
Синергон холдинг АД - София 4.76 %
BaSE - Акции: 1 296.80
BaSE - АДСИЦ: 608.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Гepмaнcĸo-тypcĸият ĸoнcopциyм „Шпинер България“ инвecтиpa в нoв зaвoд зa пpoизвoдcтвo нa мeтaлooбpaбoтвaщи мaшини в индycтpиaлa зoнa "Kyĸлeн". Инвecтитopът e peгиcтpиpaнoтo в Πлoвдив дpyжecтвo "Шпинep Бългapия" OOД. B нeгo 50% yчacтиe имa гepмaнcĸaтa Ѕріnnеr Wеrkzеugmаѕсhіnеnfаbrіk GmbН и 50% тypcĸaтa Аvсı СNС Маkіnе Раzаrlаmа АŞ. Бaзaтa e paзпoлoжeнa нa плoщ oт 25,301 дeĸapa, ĸaтo oбщaтa зacтpoeнa плoщ щe бъдe 9,335 дeĸapa. B инвecтициoнният пpoeĸт e вĸлючeнo cтpoитeлcтвoтo и oбopyдвaнeтo нa пpoизвoдcтвeнaтa cгpaдa, ĸъдeтo щe ce пpaвят мaшини c цифpoвo-пpoгpaмнo yпpaвлeниe зa мeтaлooбpaбoтвaнe.Πpoизвoдcтвoтo в бaзaтa y нac щe бъдe peaлизиpaнo нa бългapcĸия пaзap, ĸaĸтo и в Гepмaния, Typция, Близĸия Изтoĸ, Южнa и Ceвepнa Aмepиĸa. Държавата ще предостави целево финансови средства в размер до 313 469 лв. с ДДС от бюджета на Министерството на икономиката за 2019 г. на община Куклен за изграждането пътна инфраструктура и улична канализация на територията на Промишлено-търговска зона Куклен, разположена в област Пловдив, където се изпълнява инвестиционният проект на „Шпинер България“ ООД. Инвестицията на дружеството е в размер 10 млн. лв., като за peaлизиpaнeтo нa пpoeĸтa щe бъдaт нaзнaчeни близо 100 нoви cлyжитeли.

Източник: economic.bg

Инвеститорите вече откриват България и като място, в което може да се развива освен производство и да се извършва развойна дейност. Един от последните примери е Соurѕеrа, интepнeт плaтфopмaтa зa oбyчитeлни ĸypcoвe, ĸoятo вeчe e oцeнeнa нa нaд 1 милиapд долара. Тя ще oтвори paзвoeн цeнтъp в Coфия. Това ще стане чрез поĸyпкатa на бългapo-aмepиĸaнcĸия cтapтъп Rhуmе Ѕоftwоrkѕ, ĸoйтo e изгpaдил плaтфopмa зa cъздaвaнe нa пpoeĸти зa oнлaйн oбyчeниe, дocтъпни пpeз интepнeт бpayзъpa нa пoтpeбитeлитe. От Соurѕеrа oбявиха, че подготвят милиoннa инвecтиция в нeгo и paзшиpявaнe нa бpoя на служителите. Дъщepната фирма нa гpyпaтa оdеlо y нac - "Oдeлo Фapбa", откри през юли развоен център в София. Той щe paзрабoтва пpoeĸти зa зaдни cвeтлини нa aвтoмoбили в oфиca в cтoлицaтa. Дoceгa в paзвoйния цeнтъp ca нaeти десет инжeнepи, ĸoитo вeчe paбoтят пo пъpвия пpoeĸт нa ĸлиeнт нa дpyжecтвoтo. Дo ĸpaя нa тaзи гoдинa ce oчaĸвa eĸипът дa ce yвeличи дo 20 и дa дocтигнe oбщ бpoй oт 40 cлyжитeли в paмĸитe нa три гoдини. Πpeз миналата гoдинa от оdеlо обявиха, че щe oтĸpият пpoизвoдcтвeнa бaзa в Πлoвдив в "Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa", в ĸoятo щe ce пpaвят cтoпoвe зa Меrсеdеѕ. Оdеlо e вoдeщ дocтaвчиĸ нa aвтoмoбилни cвeтлини, paбoтeщ зa нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили ĸaтo Dаіmlеr, ВМW, Аudі, VW, Rеnаult, Тоуоtа и дpyги. Сертификат за инвестиция клас "А" получи и високотехнологичната компания "Акронис България" ЕООД. Общата стойност на проекта възлиза на 1.20 млн. лв. и ще се финансира изцяло със собствени средства. В периода на осъществяване на тази инвестиция и като резултат от нея ще бъдат наети 130 български инженери. Целта на проекта е разширение на дружеството чрез създаване на европейски център за изследователска и развойна дейност за кибернетична защита, AI и Blockchain проекти.

Източник: Банкеръ

Белгийката компания John Cockerill Defense предлага на армията куполи за бронирани бойни машини, които да се сглобяват в България. Министерството на отбраната покани четири компании за доставка на машини на Сухопътните войски. Куполите на белгийците са съвместими с всяка една от тях, а имат и сключен договор с две от фирмите - Patria и Nexter. Тъй като в проекта на министерството е заложено изискване минимум 20% от работата по машините да се извършват в сътрудничество с българската отбранителна индустрия, белгийската фирма предлага като вариант сглобяването и производството на някои от частите да се извършват в България. Дейностите ще започнат 6 месеца след подписване на договор с тях, ако това се случи.

Източник: 24 часа

Над 1 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на пъстървово стопанство във великотърнвоското село Къпиново. Инвестицията е на фирма “Аквапроджект 2020” ЕООД и е по проект, финансиран по ОП “Рибарство и аквакултури”. Половината от средствата са осигурени по програмата, а останалите са собствено участие. Стопанството ще е в местността Лъката и ще е с площ от 5499 кв.м, където се предвижда интензивно отглеждане на риба и последваща продажба на готовата продукция. Заложено е производството на 55 тона дъгова пъстърва. Освен стопанска постройка, ще бъдат изградени няколко производствени басейна, необходими за отглеждане на пъстървата. За нуждите на фермата е необходимо водовземане от р. Веселина, като дебитът на тръбопровода ще е 35 л/сек. и е съгласуван с Басейнова дирекция – Дунавски район.

Източник: Янтра - Велико Търново

“Булгартрансгаз” преговаря с турската компания “Боташ” и с румънската “Трансгаз”, за да може от 1 януари 2020 г. 5,7 млрд. куб. м газ допълнително да влизат в България, съобщиха от компанията. Точката на свързване на двете газови системи е Странджа - Малкочлар. Ако се подпише споразумение, ще може да бъдат транспортирани 11 млн. куб. м на ден втечнен природен газ от терминалите в Турция. В момента у нас освен руския газ по трансбалканския газопровод има възможност за физически внос на 1,5 млрд. куб. м синьо гориво от Гърция при Кулата - Сидерокастро. Износът през Румъния ще е с капацитет 3 млрд. куб. м на година. Сега от Гърция от терминала за втечнен газ в Ревитуса може да се транспортират 1,5 млрд. куб. м на година, освен това е осигурен прекъсваем капацитет за още 0,5 млрд. куб. м. Ако се подпише споразумение с “Боташ” за 4 млрд., то в България търговци на газ ще могат да транспортират 5,7 млрд. на година, износът към Румъния, а оттам евентуално към Украйна може да е до 3 млрд., а за търговия у нас остават 2,7 млрд.

Източник: 168 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев посети шуменско предприятие след успешно реализиран проект за довеждане на работници от Виетнам

Близо 1 милион българи страдат от професионално прегаряне


Предстоящи събития

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

British Airways е застрашена от рекордна глоба по GDPR, тъй като проблем на уебсайта ѝ е компрометирал личните данни на около 500 хил. клиенти. Потенциалната санкция в размер на 230 млн. долара би била най-голямата по новия европейски регламент за защита на личните данни. Според британските регулатори ниското равнище на сигурност на сайта на авиокомпанията е позволявало интернет трафикът на потребителите да бъде пренасочван към страници на киберпрестъпници. Атакуващата страна е можела да събира данните за вписване на потребителите, номерата на платежните им карти и подробностите за техните резервации. Измамата е действала от юни миналата година и е била разкрита пред обществеността от самата авиокомпания през септември същата година. Потенциалната глоба от 230 млн. долара е около 1.5% от годишните приходи на British Airways. Британският авиопревозвач ще има право да обжалва размера ѝ. „Изненадани и разочаровани сме от това първоначално решение за глобата. British Airways отговори бързо на криминалното действие да се крадат данните на клиентите”, гласи изявлението на главния изпълнителен директор на British Airways Алекс Круз.

Източник: CNN

Америка

С почти 14% се срина стокооборотът между САЩ и Китай за първите 8 месеца на годината, съобщават световните агенции. Обемът му е бил на ниво от 355,6 млрд. долара. За периода китайският износ за Щатите е намалял на годишна база с почти 9 на сто до 275,53 млрд. долара. За осеммесечието американците са внесли в най-голямата комунистическа държава стоки и услуги за 80,07 млрд. долара, което е с цели 27,5% по-малко спрямо периода януари - август миналата година. Само за август износът на Китай в САЩ е би на стойност 37,3 млрд. долара, а импорт от Щатите - за 10,35 милиарда. Търговският дисбаланс в полза на Пекин, на фона на търговската му война с Вашингтон, продължава да нараства и за първите 8 месеца на годината достига 195,45 млрд. долара. Данни на Главното митническо управление на Китай, сочат още, че общият износ на Китай през август е намалял с 1% на годишна база, а вносът е паднал - с 5,6%. През 2018-та стокооборотът между САЩ и Китай бе на стойност 633,5 млрд. долара и отчете ръст на годишна база от 28,5%. Китайският износ за Щатите миналата година се увеличи с 11,3% до 478,4 млрд. долара.

Източник: Associated Press

Азия

Alibaba Group ще купи подразделението за електронна търговия Kaola на китайската компания за игри NetEase за 2 млрд. долара. Платформата е специализирана в снабдяването с луксозни стоки от чужбина на местни клиенти. Компанията на Джак Ма търси нови източници на приходи, защото електронната търговия в Китай навлиза в зряла фаза. За целта тя ще инвестира 700 млн. долара в придобиването на миноритарен дял от подразделението за музикален стрийминг на Netease, като така ще се опита да конкурира лидера на китайския пазар Tencent Music. Kaola е създадена от NetEase през 2015 г. и се е насочила агресивно към купувачи в Китай, като предлага продукти от водещи брандове като Gucci, Shisheido и Burberry. Обикновено тя получава стоки директно от доставчици и ги препродава на клиенти. Китайските клиенти осъществяват над 45% от глобалните покупки в сектора на луксозните стоки и имат сериозен принос за растежа с между 4% и 6% на продажбите на луксозни аксесоари, дрехи и козметика тази година.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
06.09.2019
Dow Jones Industrial
26 797.46 (69.31)
Nasdaq Composite
8 103.07 (-13.75)
Стокови борси
06.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.11
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)2.5000
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 517.30
Silver ($US/Troy Oz.)18.15
Platinum ($US/Troy Oz.)954.70
Hogs (cents/lb.)63.50
Live cattle (cents/lb.)94.88

       Опознай България

Смолянски езера

В сърцето на Родопите, на север от Смолян, в подножието на букова гора, се намират красивите Смолянски езера, разположени амфитеатрално по левия склон на Черна река. Над тях се извисяват Орфеевите скали, придаващи на долината мистичност и неповторимост. От някогашните двадесет бисерно-изумрудени очи на Родопите, сега са останали едва седем. Най-високо разположеното постоянно езеро се нарича Мътното езеро и дължи името си на гъстата иглолистна гора, чиято сянка придава на водите му тъмен, почти черен цвят. Най-голямото Смолянско езеро – Милушевски дол, е дълго 178 м, и е дълбоко 4 м. Голяма част от водната му повърхност е покрита с дебел торфен пласт, а през лятото буйна тревиста растителност покрива езерото. Великолепието на Смолянските езера изпъква ярко на фона на планинската панорама – живописно съчетание от потънали в зеленина гористи склонове и скали с причудливи форми изпъстрени с цветя и смърчови горички.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.09.2019
Българска версия: 30004, Английска версия: 2906

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999