Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 07 септември 2016 г., брой 4296
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(07.09.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.32118
USD   1.74737
CHF   1.78468
EUR/USD   1.1159*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Грийн А енд Д АД - София
Нова индустриална компания АД - София
Новостройинвест-2013 АД - Варна
Пи Ес Ай АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е сред държавите с най-силен икономически растеж в Европейския съюз за периода април – юни 2016 г., като регистрира 3% годишен ръст на БВП, според доклада на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Румъния, която отчита 5,9 на сто увеличение на БВП. Следват Словакия с 3,7%, Испания с 3,2 на сто, Полша и Швеция - с по 3,1% ръст. За тримесечието най-силно е нарастването в Румъния – 1,5%, следвана от Унгария с 1% и Чехия, Полша и Словакия – с по 0,9 на сто. Икономическият растеж на еврозоната се забавя до 0,3% през второто тримесечие на годината спрямо 0,5% през първите три месеца на 2016 г. А годишният растеж достига 1,6% за периода спрямо 1,7% за предходните три месеца. БВП на целия Европейски съюз се разширява с 0,4% за периода април-юни 2016 г. спрямо 0,5% през януари-март. Годишният растеж е 1,8% спрямо 1,9% през предходното тримесечие. През второто тримесечие на 2016 г. потребителските разходи на домакинствата забавят увеличението си до 0,2% в еврозоната и с 0,4% в целия ЕС.

Източник: Монитор

Близо три години след началото на програмния период 2014 - 2020 г. България е усвоила едва 2.88% от европейските фондове. Най-много пари са разплатени от програмите "Транспорт" и "Развитие на човешките ресурси". В същото време три от основните програми на практика са в застой. Реално на бенефициентите са разплатени 474. 486 милиона лева. Общият бюджет, с който страната ни може да разполага по всички програми до 2020 г., е 16.4 милиарда лева. Сериозното изоставане е изцяло заради българските власти. Европейската комисия (ЕК) вече е превела авансово 4.89% от предвидените средства, или 805 милиона лева. Забавянето на изпълнението на европрограмите е една от основните причини за големия бюджетен излишък, отчетен към края на юли - 3.28 милиарда лева. Рекордно е изоставането при капиталовите разходи, където около 5 милиарда лева са "замразени".

Източник: СегаКонцесии

ПФК“Лудогорец 1945“ ЕАД е единственият кандидат за участие в концесията за стадион „Лудогорец Арена“. Подизпълнителите са общо 13 – фирми, с които сa работили и при предишния ремонт на стадиона, и при изграждането на Тренировъчната база „Гнездо на орли“ обясниха от клуба. Стартът на процедурата за отдаване на концесия на стадион „Лудогорец Арена“ бе предшестван от шумен скандал между община Разград и футболния клуб. В първоначалния вариант се предвиждаше бъдещият концесионер да плаща ежегодно твърда сума от 6656 лв. плюс 0,5% от нетните приходи от продажби, което понятие не беше формулирано ясно според „Лудогорец“. Според окончателния вариант е предвидено еднократно концесионно плащане към момента на подписване на договора в размер на 10 000 лева, а всяка година концесионна такса от 13 961 лв. без ДДС. Задължителните инвестиции са 18 424 341 лв.

Източник: Дарик радио

Дружества
Търговия на едро с химични продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Балджиев ООД - Севлиево   18 185  
  2   АСМ ЕООД - Монтана   18 076  
  3   Ф + С Агро ООД - Русе   12 602  
  4   Хенкел България ЕООД - София   12 443  
  5   Агродимекс ООД - Търговище   11 125  
  6   Агрохимикали ООД - Добрич   8 852  
  7   999 Ив. Асенов ЕООД - Пловдив   5 087  
  8   Пестицид ЕООД - Костинброд   4 655  
  9   Контилинкс ЕООД - София   3 564  
  10   Булагро АД - Стара Загора   3 435  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.09.2016
  Обща стойност (BGN): 233 648.13  
Брой търгувани компании: 28
Premium 42 837.32
Standard 164 290.06
АДСИЦ 24 796.40
Облигации 1 724.35
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 8.97 %
Алкомет АД - Шумен -4.37 %
BaSE - Акции: 34 012.12

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Дъщерно дружество на "Булгартрансгаз" ще поеме изграждането на газовия хъб "Балкан". До 50% от акциите в новата проектна компания се предвижда да бъдат предложени на стратегически инвеститори, съобщи изпълнителният директор на държавния газов оператор Георги Гегов. На този етап инвестицията се оценява на 1.5 млрд. евро, но точната сума ще е ясна след приключване на предпроектните проучвания, които са предвидени за 2017-2018 г. Изграждането на хъба ще даде възможност за увеличение на преноса на газ през страната до 43 млрд. куб.м. Предстои да се реши дали трасето да минава северно или южно от Стара планина, като по думите на Гегов в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждане на два, а не на един тръбопровод. За момента не е ясно как ще бъде финансиран проектът. Пет страни вече са заявили интерес да доставят газ на бъдещия газоразпределителен център, сред тях е и Русия.

Източник: Капитал

Към края на юни 2016 г. извършените плащания на НЕК към производители на ток са за 2.3 млрд. лв. С това НЕК е покрила 88% от плащанията си към производители на ток - въглищни централи, ВЕИ-та, когенерации, зелени и водноелектрически централи, АЕЦ, американски тецове и др. Задълженията в края на полугодието са за 1.5 млрд. лв., като от тях близо 190 млн. лв. са просрочени. НЕК е задлъжняла с около 90 млн. лв. за купения от АЕЦ Козлодуй ЕАД. Затова и централата ще си прихване 40 млн. лв. от задълженията и няма да плати дивидент на държавата. Плащанията на НЕК винаги са предизвиквали интерес, особено що се отнася до имената на фирмите партньори. На фона на сериозните си финансови проблеми електрическата компания тогава е била особено стриктна към фирмите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Задълженията към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и към свързаните с енергийния бос ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" били покривани по възможно най-коректния начин, докато останалите фирми е трябвало да чакат. Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза" и "Топлофикация" Сливен ЕАД.

Източник: Сега

Българската компания за продукти с добавена реалност "Дуард" ще започне да продава детската си игра "Червената шапчица" във Великобритания. Това е основният продукт на компанията, който в момента се разработва за английския пазар. "Дуард" е българска компания, основана преди две години с цел създаване на продукти, използващи добавената реалност като технология. Тогава те все още не са навлезли масово на пазара, а и до момента не са разгърнали пълния си потенциал. Въпреки това набират все по-голяма популярност заради приложения като Pokemon GO, които показват възможностите на новите технологии на хората. За момента в компанията са инвестирани над 100 хил. лв. Парите идват от частни лица. За момента дружеството разработва предимно продукти, насочени към децата.

Източник: Капитал

Мултимилионна инвестиция подготвя огромна китайска фирма за бившето военно летище „Узунджово” край Хасково. Eксперти на една от най-реномираните южнокорейски консултантски фирми оглежда терена на бившата авиобаза, чийто терен е близо 2000 декара. Има голяма вероятност китайците да построят своя индустриална база в едната част от бившите казарми край Узунджово. Други големи инвеститори са готови да изградят карго терминал, като запазят една от пистите на легендарната авиобаза от времето на Студената война. Двата парцела на бившето военно летище са с обща площ от 1960 декара. Преди по-малко от месец бяха прехвърлени безвъзмездно на община Хасково от военното министерство. На 2-3 км от бившето военно летище, от другата страна на пърклосния път Хасково – Димитровград, са започнати строежите на други два големи инвеститора. Японската компания в областта на кабелните инсталации за автомобилната промишленост „Язаки” строи там третия си завод в България. Той се очаква да заработи до три години и да осигури над 3000 работни места. Австрийската „Щрабаг” (Strabag ) е в напреднал етап да построи своя база точно срещу японския завод. „Щрабаг” (Strabag ) се считат за фирма от топ десет на строителните компании в Европа. В същия район турската „Са-Ба” планира до 2 години да отвори фабрика за автомобилни фарове, стопове и мигачи.

Източник: Монитор

Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове. Консултантът е обвинен в подаване на невярна информация за международните екипи, с които е работил. В резултат на това комисията отмени всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като независим външен проверяващ. Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.

Източник: Investor.bg

Емануел Артур е новият изпълнителен директор на "Нестле България" АД от 1 октомври 2016 г. В момента той е управляващ директор на бизнеса със сладолед на "Нестле" за Балканите. Емануел Артур ще продължи да управлява сладоледения бизнес на Балканите за новосъздаденото съвместно дружество Froneri до края на годината. Досегашният изпълнителен директор на "Нестле България" Хуан Карлос Пералехо от 1 октомври 2016 г. ще заеме позицията глобален лидер за стратегическата марка на "Нестле" в шоколадовия бизнес KIT KAT във Веве, Швейцария.

Източник: Медия Пул       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германското министерство на отбраната е одобрило инвестиция от 58 милиона евро във военновъздушната база „Инджирлик” в Турция, откъдето германските военни оказват подкрепа на ръководената от САЩ операция за въздушни удари срещу "Ислямска държава". Министерството беше спряло временно инвестицията, необходима за строежа на ново летище, команден пункт и общежитие за войниците, във връзка с дипломатически скандал, предизвикан от решението на турското правителство да наложи забрана на германски депутати да посетят базата. Инвестицията е била одобрена след признаци, че проблемът ще бъде уреден в най-скоро време. Канцлерът Ангела Меркел заяви в края на миналата седмица, че очаква "положителни новини" по въпроса, след среща с президента Реджеп Тайип Ердоган в рамките на срещата на върха на Г-20 в Китай. Обтегнатите отношения между Германия и Турция се влошиха през май, когато Бундестагът прие резолюция, признаваща за геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г.

Източник: Ройтерс

Америка

Apple очаква да плати милиарди долари допълнителни данъци в САЩ, когато през следващата година премести в страната офшорните си средства. Това съобщи през миналата седмица главният изпълнителен директор на технологичната компания Тим Кук. По негови думи пред ирландската RTE Apple е заделила няколко милиарда долара за плащания в САЩ, след като пренесе в страната част или цялата сума от 215 млрд. долара, с които компанията разполага зад океана. "Към момента бих прогнозирал, че това ще се случи през следващата година", казва той. Кук е споменавал неведнъж, че връщането на тези пари в САЩ зависи от следващия президент на страната, който да преразгледа нивото на корпоративния данък в САЩ, който в момента е 35%. Думите на Кук идват насред разрастващия се данъчен скандал, в който е замесена компанията. В началото на миналата седмица Европейската комисия обвини Apple, че е плащала минимални данъци в Ирландия и трябва да възстанови 13 млрд. евро неплатени данъци в последните 10 години към страната.

Източник: FT

Азия

Китайските банки ускоряват набирането на свежи капитали, за да се справят с увеличението на лошите кредити в страната, пише Bloomberg. През миналия месец China Citic Bank Corp. обяви планове за набиране на до 40 млрд. юана (6 млрд. долара), с което се нареди до Agricultural Bank of China, Industrial Bank и China Zheshang Bank, които вече обявиха повишаване на капитала. China Cinda Asset Management и China Huarong Asset Management също подготвят продажба на акции. "Големите китайски банки изпреварващо увеличават капитала си, докато лихвите са ниски, за да посрещнат бъдещите нужди за справяне с лошите кредити", коментира Никола Яп, кредитен анализатор в Mitsubishi UFJ Securities. "В допълнение към това средните и малките финансови институции също се нуждаят от подсилване на капиталовите нива, тъй като увеличават базата на активите си изключително бързо, основно по линия на кредитните си портфейли", добавя той. През първото полугодие китайските банки постигнаха рекорден ръст в кредитирането, въпреки че лошите дългове са на най-високите си нива от 11 години.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
06.09.2016
Dow Jones Industrial
18 538.12 (46.16)
Nasdaq Composite
5 275.91 (26.01)
Стокови борси
06.09.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.10
Heating oil ($US/gal.)1.4200
Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3200
Gold ($US/Troy Oz.)1 356.90
Silver ($US/Troy Oz.)20.10
Platinum ($US/Troy Oz.)1 107.90
Hogs (cents/lb.)0.59
Live cattle (cents/lb.)1.00

       Опознай България

Средновековна крепост Маркели

Крепостта Маркели се намира в района на община Карнобат. Заема западния край на възвишението Хисар, което е част от южната верига на Източна Стара планина. В древността, на север и югозапад от крепостта, са съществували две блата – Карнобатското и Стралджанското. Мостът над Мочурица е бил единствената проходима връзка между тях. Стратегическото местоположение и естествената защита са основните причини за изграждането на крепостта на това място. В околностите на Маркели са се състояли няколко големи битки. При една от тях, на 20 юли 792 г., българите обсадили в крепостта византийския император Константин VІ и му нанесли тежко поражение. След като се спасил с бягство, владетелят на Византийската империя се задължил да плаща данък на българския хан Кардам (777-802), а крепостта станала българско владение. Повече от столетие след това Маркели била най-важната гранична крепост, разположена на най-краткия път между Константинопол и първата българска столица, Плиска. Археологическите разкопки през 1986 г. разкриват средновековна базилика от VІ в., старобългарска църква от Х в. и византийска църква от ХІ в. Площта на оградената от крепостната стена територия е 14,6 декара. Най-вероятно крепостта е била разрушена от турците през 1371 г. след битката при Черномен.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.09.2016
Българска версия: 28164, Английска версия: 3022

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999