Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 април 2016 г., брой 4196
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(12.04.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.44296
USD/BGN   1.71715
CHF/BGN   1.79813
EUR/USD   1.1390*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Бизнес център Люлин АД - София
Винпром АД - Велико Търново
Дионисий АД - Никопол
Маштрейд Инженеринг АД - Пловдив
Многопрофилна болница за активно лечение д-р Братан Шукеров АД - Смолян
Околчица АД - Моравица
ТНК Кепитъл мениджмънт АД - Пловдив
Юролайтърз Плам България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През януари 2016 г. износът на България за ЕС намалява с 1.4% спрямо същия месец на 2015 г. и е в размер на 2 262.7 млн. лева, съобщи НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.0% от износа за държавите - членки на ЕС. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2016 г. в сравнение със същия месец на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (36.8%) и „Разнообразни готови продукти, н.д.” (16.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (61.1%). Вносът на България от ЕС през януари 2016 г. намалява с 2.1% в спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2 263.0 млн. лв. по цени CIF.

Източник: Агенция Фокус

Броят на кредитните карти в България е намалял с над 100 000 през 2015 г. или с близо една десета от всички подобни пластики у нас,  показва статистиката на БНБ. Броят на кредитните карти у нас към края на 2014 г. е бил 970 000, докато към края на 2015 г. те намаляват на около 860 000. Основната причина за това намаление може да се търси в закриването на над 100 000 кредитни карти, които очевидно не са били обслужвани. Няколко банки продадоха в края на 2015 година портфейли с "лоши" кредити на компании за събиране на вземания, за да изчистят досиетата си за предстоящите стрест тестове, организирани от БНБ. Този спад е и сред водещите причини защо общият брой на всички платежните карти в България е намалял с близо 6% на годишна база.

Източник: СтандартКонцесии

Кoмиcиятa зa зaщитa нa кoнкypeнциятa дaдe зeлeнa cвeтлинa зa финaлизиpaнe нa кoнцecиятa нa “Лeтищe Гopнa Оpяхoвицa”. В peшeниeтo нa КЗК ce пocoчвa, чe пpeз минaлaтa финaнcoвa гoдинa лeтищeтo нe e фopмиpaлo изиcкyeмия oбopoт oт 3 млн. лeвa, зa дa ca изпълнeни ycлoвиятa нa Зaкoнa зa зaщитa нa кoнкypeнциятa зa зaдължитeлнo нoтифициpaнe пpeд aнтимoнoпoлнaтa кoмиcия нa кoнцecиятa. Увeдoмлeниeтo дo КЗК бeшe пycнaтo oт “Кpиcтaлнa вoдa” АД. Дpyжecтвoтo e c 95 % oт кaпитaлa нa кoнcopциyмa “Гpaждaнcкo лeтищe Гopнa Оpяхoвицa”, кoйтo бeшe eдинcтвeн кaндидaт и избpaн зa кoнцecиoнep нa aepoгapaтa. Дpyгият cъдpyжник в кoнcopциyмa c 5 % e дъpжaвнoтo дpyжecтвo “Лeтищe Гopнa Оpяхoвицa”. Рeшeниeтo нa КЗК e зaдължитeлeн aтpибyт в пpoцeдypaтa зa oтдaвaнe нa кoнцecиятa нa нaй-мaлкoтo мeждyнapoднo лeтищe в Бългapия. Слeд cтaнoвищeтo нa КЗК cлeдвa пoдпиcвaнeтo и нa caмия кoнцecиoнeн дoгoвop мeждy Миниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa и кoнцecиoнepa.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   1 927  
  2   Биляна ООД - Българско Сливово   1 729  
  3   Месокомбинат Русе АД - Русе   832  
  4   О Скари ООД - Плевен   637  
  5   Надежда М ООД - Бяла-Рс   594  
  6   Плевен МЕС ООД - Плевен   580  
  7   Тагара ЕООД - Ямбол   568  
  8   ВЖК - Родопа Нова Загора ЕООД - Нова Загора   444  
  9   Чолакови ЕООД - Троян   410  
  10   Кармес ООД - Пловдив   364  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.04.2016
  Обща стойност (BGN): 108 622.79  
Брой търгувани компании: 28
Premium 19 533.44
Standard 67 939.80
АДСИЦ 21 149.54
Най-голяма промяна в цените
Инвестор.БГ АД - София -25.42 %
Златни пясъци АД - Варна 8.00 %
BaSE - Акции: 4 373.65

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Габинвест е инвестирала 4 млн. лв. в разширение на завода си за пневматични ловни пушки в Габрово. Компанията е собственост на германската L&O Hunting Group GmbH. Фабриката отваря врати през септември 2015 година и в нея са открити 50 нови работни места. Планирани са и ново увеличение на екипа и следващи инвестиции в технология. Предприятието произвежда и обработва компоненти за ловни оръжия, въздушни оръжия и прецизни спортни пистолети в премиум сегмента. Последното разширение на бизнеса през септември миналата година е във връзка с производството на метални компоненти за въздушни оръжия, а капацитетът е 1000 – 2000 комплекта. През 2013 г. влиза в действие и втори завод на "Габинвест", който е специализиран в производството и обработката на метални компоненти. През последните години бизнесът на компанията се развива с пълна сила. Оборотите за тази година се очаква да достигнат 6 млн. лв.

Източник: Капитал

Чрез договор за цесия с лизинговата компания „Интерлийз” /собственост на Националната банка на Гърция /, дружеството „Пампорово“ АД окончателно е придобило собствеността върху публично-частното партньорство "Чепеларе курорт"*. Изкупеният дълг представлява 6,4 млн.кредит от държавната Българска банка за развитие (ББК), 2,03 млн. лв. задължения към НАП, 2,7 млн. лв. заеми от корпоративни търговци и физически лица, 300 хил. лв. обезщетение за осакатен при падане през 2010 г. скиор от Пловдив.

Голяма компания започва изграждане на завод за бетонови изделия и строителни елементи край северозападното село Ерден. Предприятието и прилежащите към него складове и административни сгради ще се простират върху площ от 66 дка. Заводът ще бъде оборудван с модерна италианска инсталация за асфалтобетон с капацитет от 130 до 150 000 т годишно. Производствените мощности ще се захранват с природен газ, а високотехнологичнапречиствателна система ще улавя праховите емисии. На територията на завода ще има и учебен център за работници за пътно строителство. Предприятието и центъра ще помогнат за раздвижване на местната икономика, подобряване на инфраструктурата и намаляване ръста на безработицата, коментираха от местната управа. Безработицата в община Бойчиновци е една от най-големите в страната – около 20% по официални данни.

Източник: Труд

Управителният съвет на Българската народна банка издаде лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари на "Кредибул" ЕАД. "Кредибул" притежава лиценз за извършване на дейност като платежна институция, предоставяща платежни услуги за изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит, и за издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти. Преди "Кредибул" лицензи за дружества за електронни пари имаха само две компании - "Интеркарт Файнанс" АД и "Транзакт Юръп" ЕАД, се вижда от регистъра на лицензираните дружества.

Източник: Дневник

Унгария е десетият най-голям инвеститор в България. Вложенията от тази страна възлизат на 1.222 млрд. евро. Освен чрез приватизация, дялове от български предприятия са придобити и чрез стратегически партньорства. Отделни по-малки инвестиции са реализирани в областта на търговията, консултантската дейност, недвижимите имоти и други. Наблюдава се и положителна тенденция на установяване на сътрудничество между унгарски и български фирми. Между водещите унгарски фирми, инвестирали в България, са: OTП Груп - финанси; "Видеотон холдинг" - електротехника; "Дунапак" - целулозно-хартиена промишленост; "Хунекс" - хотелиерство; "Контракс" - електроника, офис техника, офис мебели; "Натурланд" - биопродукти; "Коутс" - конци, прежди; "Глобус" - зеленчукови консерви; "СБА" - хранителни стоки; "Ренус Логистикс" - транспорт.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. април
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се очаква да предложи законодателство, с което от тази година да се въведе наказателна отговорност за фирми, чиито служители избягват плащането на данъци чрез офшорни компании. Информационната агенция припомня, че името на Камерън също изплува от Панамските документи заради дял в офшорния тръст на баща му, който той е притежавал до 2010 г. Заради разкритията премиерът на Великобритания ще бъде изслушан в парламента. Вчера Камерън публикува данъчните си декларации в опит да се спаси от по-тежка криза на фона на исканията за оставка. Документите обхващат период от шест години и показват, че британският премиер е платил данъци в размер на 75 898 паунда (107 198 долара) за доход в размер на 200 307 паунда за финансовата 2014-2015 г. Доходът му за миналата финансова година се състои от заплатата му като премиер в размер на 140 522 паунда, облагаеми разходи за 9 834 паунда, 46 899 паунда от наем на семейния му дом в Лондон и 3 052 паунда лихви от спестявания.

Източник: Ройтерс

Америка

Американският спортен гигант Nike се доказа като една от най-интелигентните действащи компании в търсене на нови начини за оцеляване и процъфтяване в света на платформите, пише сп. Fоrtune. През януари 2012 г. компанията купи устройството за носима технология FuelBand, което да проследява фитнес активността на потребителя, включително изминати стъпки и изгорени калории. Подобно на много други компании, и Nike разработва мобилни приложения – в случая свързани със спорт и фитнес. Макар че вероятно те изглеждат като традиционни разширения на продуктовата линия, Nike всъщност изпробва подход, който ако се окаже успешен, ще доведе до нова форма на растеж – като този, ръководен от бизнес платформи като Apple. През последното десетилетие американският технологичен гигант отбеляза ръст отчасти чрез свързването на продуктите и услугите си заедно в облак. Именно това води до нова форма на развитие.

Източник: Associated Press

Азия

Ирак е достигнал рекорден добив на петрол през месец март, става ясно дни преди срещата в Катар на страните от ОПЕК, чиято задача ще бъде ограничаване на производството на черно злато. Вторият по големина производител в картела е добивал по 4.55 милиона барела дневно през последния месец в сравнение с 4.46 милиона през февруари, показват данните на държавната Oil Marketing Co. Износът се е увеличил до 3.81 милиона барела дневно през март от 3.23 милиона месец преди това. Тези данни идват на фона на предстоящата среща в Доха на 17 април на страните от ОПЕК, на която трябва да се реши дали да бъде замразен добива на петрол на сегашното равнище. По думите на говорителя на ираския министър на петрола Асим Джихад, страната подкрепя февруарското споразумение между Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар за запазване на нивата на добив на нивото през януари.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
11.04.2016
Dow Jones Industrial
17 556.41 (-20.55)
Nasdaq Composite
4 833.40 (-17.29)
Стокови борси
11.04.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.26
Heating oil ($US/gal.)1.2100
Natural gas ($US/mmbtu)1.9200
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 256.60
Silver ($US/Troy Oz.)15.88
Platinum ($US/Troy Oz.)989.80
Hogs (cents/lb.)0.80
Live cattle (cents/lb.)1.23

       Опознай България

Международен ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април се отбелязва международният ден на авиацията и космонавтиката. На този ден през 1961 г., Юрий Гагарин осъществява първият в историята на цивилизацията полет на човека в космоса с кораба Восток. Първият българин, излетял в космическото пространство е Георги Иванов. Това се случва на 10 април 1979 г., а полетът трае два дни – до 12 април 1979 г. Чрез неговия полет, България се превръща в шестата нация на планетата, изпратила свой представител в Космоса. Вторият българо-руски космически полет започва на 7 юни 1988 г, когато е изведен в орбита космическия кораб “Союз-ТМ-5”. На борда на кораба е вторият български космонавт-изследовател – Александър Александров.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.04.2016
Българска версия: 28019, Английска версия: 3034

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999