Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 11 януари 2016 г., брой 4130
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 
 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(11.01.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.62461
USD/BGN   1.80078
CHF/BGN   1.80095
EUR/USD   1.0861*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.01%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Винарска къща Сакар АД - София
Енергопроект АД - София
Лев Секюрити Груп АД - София
СИС Кредит АД - София
Системи за енергоспестяване АД - София
ФК Логос ТМ АД - София
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През ноември 2015 година промишленото производство в България ускорява растежа си благодарение основно на добивната промишленост. Индексът на промишленото производство нараства с 0,8% на месечна сезонно изгладена база и с 1,7% на годишна календарно изгладена база, съобщи Националния статистически институт (НСИ). За сравнение – през октомври ръстът в промишлеността е от 0,3% на месечна и 1,2% на годишна база. Месечният прираст е втори по ред. На годишна база промишленото производство остава на положителен вече 13-и пореден месец, като последният годишен спад НСИ регистрира през септември 2014 г. Основен принос за ръста на промишленото производство има добивната промишленост, която се повишава с 11% спрямо октомври и с 1,3% в сравнение с ноември миналата година. Покачване на годишна база от 0,2% на месечна и 4,6% на годишна база отчита и преработващата промишленост.

Източник: Investor.bg

През третото тримесечие на 2015 г. производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВГ) нараства на годишна база с 3.6%, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора. За първите девет месеца на 2015 г. отчетеният ръст е 15%. През третото тримесечие на 2015 г. продължи да се увеличава вноса на минерални горива. На годишна база прирастът е 12%, а през деветмесечието до септември прирастът е 3.8% на годишна база. Износът през третото тримесечие нараства с 8.5% спрямо същия период на 2014 г. През периода януари-септември на 2015 г. от България изнесените количества горива са по-големи с 23.5%. Разчетите за третото тримесечие на 2015 г. показват, че предоставените количества минерални горива (за автомобили и други двигатели с вътрешно горене) за продажби на вътрешния пазар в България са по-големи с 4.1% на годишна база, а за деветмесечието – с 3.2%. За допълнителна информация и поръчки: http://sfb.bia-bg.comДружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Агри България ЕООД - Радиново   39 177  
  2   Палиррия България ЕАД - Нова Загора   30 902  
  3   Куминяно Фрут ООД - Катуница   28 922  
  4   Дерони ООД - Хасково   27 330  
  5   Филикон 97 АД - Пловдив   26 029  
  6   Виктория Нутс ЕООД - София   25 836  
  7   Олинеза ООД - Костинброд   25 396  
  8   Тимбарк България ЕООД - Казачево   24 332  
  9   Кронос АД - София   20 376  
  10   Кенар ЕООД - София   18 121  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 08.01.2016
  Обща стойност (BGN): 89 948.92  
Брой търгувани компании: 32
Premium 16 441.29
Standard 59 855.28
АДСИЦ 13 652.35
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София -11.76 %
Елхим Искра АД - Пазарджик 7.27 %
BaSE - Акции: 3 047.97
BaSE - АДСИЦ: 282.75

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Четири предприятия започват да се строят около Пловдив на територията на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) , съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев. Фирма с чуждо участие е закупила над 20 дка в с. Царацово, където ще строи фабрика за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Тя ще е до новопостроения американски завод "Сенсата". В зоната стъпва и мощна мултинационална компания. Преговорите с нея са стартирали преди повече от половин година и ще бъдат финализирани до месец. Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, ще бъдат открити 1000 работни места. Парцели в зоната вече са придобили две немски фирми. Край Куклен те ще строят заводи за машинни части. Интерес към земя в същия район проявявали и италианци. Тракия икономическа зона е най-голямата в страната - с площ 10 700 000 кв. м. В нея досега са направени инвестиции за повече от 1 млрд. евро.

Източник: 24 часа

Нова производствено-складова база започва да се строи край Дебелец. Инвеститор е компанията „Тремол ес ем ди 2“, която планира да завърши тази година завод за касови апарати и електроника. „Тремол“ закупили 6,5 дка земя в местността Устето. Доскоро имотът е бил собственост на фирмата „Милица – ИВ“. Край него голям логистичен център неотдавна направи и търговската компания СВА, а в съседство е и най-голямата местна автокъща и сервизна база. Над 400 дка земеделски земи в северната, североизточната и югоизточната част на Дебелец в посока Присово, Килифарево и Велико Търново вече са с променено предназначение и подготвяни за строителство или продажба. Тук се оформя и своеобразна промишлена зона.

Източник: Борба - Велико Търново

Китайските автомобили "Грейт уол" са увеличили продажбите си в България през 2015 година с 4% и пазарният дял на марката е 2.12%, отчете производителят "Литекс моторс"  Предвид обемът на пазара, който се очаква да е около 28 хил автомобила за годината, това съответства на приблизително 600 коли "Грейт уол". Като фактор за ръста от "Литекс моторс" посочват засиленият интерес към кросоувъра H6. Според официални данни на италианската агенция Focus2Move, която ежегодно изследва автомобилния пазар, моделът H6 е 10-тият най-продаван SUV в света. Гамата на "Грейт уол", предлага в България, включва още пикапът "Стийд" 5, високопроходимият Н5 и седанът С30. През тази година се очаква на българския пазар да бъдат пуснати още два модела - кросоувърът "Хавал" Н2 ("Хавал" е луксозната марка на китайската компания "Грейт уол") и пикапът "Стийд" 6.

Източник: Дневник

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила "Вива телеком Люксембург" да придобие контрол върху "ИнтерВ инвестмънт", което е собственик на най-големия български телеком. "Вива телеком Люксембург" придобива и "НУРТС България", "НУРТС Диджитъл" и "БТК Нет", тъй като те са дъщерни дружества на "Виваком". "НУРТС Диджитъл" е мултиплекс, който излъчва цифрово ефирните тв канали. Купувачът на "Виваком" е собственост на бизнесмена Спас Русев. На 19 ноември 2015 година той спечели търга за българския телеком с цена от 330 млн. евро. От решението на КЗК става ясно, че не е необходимо да се иска разрешение от Европейския антимонополен регулатор за приключване на сделката.

Източник: 24 часа

Масови съкращения започват в най-новото и проспериращо доскоро предприятие в Лом "Барит майнинг". До края на януари от фирмата ще бъдат освободени около 100 работници. Заводът за пелети "Барит майнинг" е част от холдинга "Руа груп" на украинския бизнесмен Виктор Демянюк. Предприятието започна да се строи преди пет години. В цеховете му бе монтирана 60 метрова пещ от бившия металургичен комбинат в Кремиковци, която трябваше да произвежда 50 000 тона метални пелети годишно. 90% от суровината бе предназначена за износ. Миналата година заводът отчете 12, 7 млн. лева приходи, което е 653 процента увеличение на приходите му, и бе класиран от експерти на пето място сред най-динамично развиващите се предприятия в България. В края на 2015 г. обаче от дружеството подали в Бюрото по труда уведомление за масово освобождаване на работниците заради срив на международните пазари на суровини, който довел фирмата до тежки финансови затруднения.

Източник: Труд

Националният превозвач "България Ер" получи максималния брой звезди за сигурност - 7 в годишната класация за безопасност на авиопревозвачите. През 2015 г. световните авиокомпании са превозили 3,6 милиарда пътници в общо 34 млн. полета. В класацията се оценяват общо 407 компании, като са отличени топ 20 на най-сигурните авиокомпании в света. С максималния си брой звезди за безопасност "България Ер" се нарежда до компании като Qantas, която за трети пореден път печели класацията с нито един тежък инцидент в своята над 90-годишна история, последвана (по азбучен ред) от Air New Zealand и Alaska Airlines. 

Източник: Новинар       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА "Затруднения при износ на български стоки и услуги"

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

Специализиран тренинг “Водене на търговски преговори и участие в международни брокерски срещи”- 20 януари 2016, БСК, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. януари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 16 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 13 февруари 2015 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - в платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Цените на жилищата в Испания са нараснали с 1% през миналата година в национален мащаб. Това показват актуалните данни на компанията за имоти Tinsa, цитирана от онлайн изданието propertywire.com. Това е първият годишен ръст на цените от 2007 г. насам, сочат още данните. Ръстът като цяло е продиктуван от увеличението на цените в Каталуния, региона около Мадрид и на Балеарските острови. Най-силен ръст на цените на имотите в Испания през миналата година е отчетен в Каталуния - 5,3%, следвана от Мадрид - 3,3%, и Балеарските острови - 2,7%. Не във всички райони на Испания обаче пазарът на имоти е на пътя на възстановяването. В Навара например е отчетен спад на цените от 8,5%, а в Мурсия – от 4,3%. “Пазарът е изключително разнороден и се развива с различна скорост в зависимост от района. Цените се покачват в някои области, но все още продължават да намаляват в други”, посочва се в доклада на компанията. В голяма част от провинциите обаче цените са отбелязали увеличение през последните три месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

Източник: Associated Press

Америка

Пазарът на труда в САЩ най-вероятно е запазил относително добър ръст и през декември миналата година, смятат икономисти, интервюирани от Reuters. Според тях, ако очакванията им се окажат правилни, може да се смята, че спадът на индустриалното производство ще бъде само временен феномен. Експертите са на мнение, че новосъздадените работни места в секторите на икономиката, които не включват земеделието, са достигнали 200 000, забавяйки темпа на нарастване спрямо ноември с 11 000. Очаква се делът на безработните да се задържи на 5% - най-ниското си равнище за последните 7 години и половина. „Икономиката на САЩ има две лица. Вътрешният сектор продължава да създава заетост, но съществува риск слабото производство да окаже негативен ефект и върху сектора на услугите. Въпреки това към момента не виждаме подобна динамика“, коментира старшият икономист в Standart Chartered Bank Томас Костерг.

Източник: Ройтерс

Азия

Китай въведе капиталови контроли, за да спре ускоряващия се отлив на средства от страната. Налагат се лимити върху покупките на долари в контекста на нарасналото търсене на американската валута от страна на домакинствата и компаниите във втората по големина икономика в света. Според източник на изданието, запознат с новата регулация, към момента тя е спусната устно от регулатора на валутната търговия в страната. Търсенето на долари в Китай е нараснало стремоглаво от началото на годината, посочват Commercial Bank of China и Bank of China, цитирани от трейдъри от Шенжен, въпреки че представителите на местното население имат право да закупят до 50 000 долара годишно на човек годишно. „Властите са се фокусирали върху Шанхай и Шенжен, тъй като там търсенето е нараснало най-много“, посочва източникът на медията.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
08.01.2016
Dow Jones Industrial
16 346.45 (-167.65)
Nasdaq Composite
4 643.63 (-45.80)
Стокови борси
08.01.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)32.48
Heating oil ($US/gal.)1.0400
Natural gas ($US/mmbtu)2.4700
Unleaded gas ($US/gal.)1.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 104.00
Silver ($US/Troy Oz.)13.99
Platinum ($US/Troy Oz.)875.00
Hogs (cents/lb.)59.92
Live cattle (cents/lb.)132.82

       Опознай България

Природозащитен център "Пода"

Защитената местност „Пода" се намира на четири километра южно от гр. Бургас, вляво от международния път Бургас – Истанбул. Тя е едно от малкото места в Европа, където на площ от 1 кв. км са установени 273 вида птици. В нея освен изключителното многообразие на птици се намира единствената по Черноморското ни крайбрежие смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла. Местността "Пода" е обявена за защитена през 1989 г. по предложение на Българското дружество за защита на птиците / БърдЛайф България (БДЗП), на което е официално възложено стопанисването й. Създаден е и първият в България Природозащитен център като средище за природозащитни, образователни, екотуристически и информационни дейности, подпомагащи опазването на целия комплекс на Бургаските влажни зони. Центърът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта и е удостоен с наградите на Фондация "Хенри Форд" и на Асоциацията на немските туроператори. (Снимка: bspb.org/poda)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.01.2016
Българска версия: 27825, Английска версия: 3042

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999