Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 28 септември 2009 г., брой 2541
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД          България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(28.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.12879
USD/BGN   1.33322
CHF/BGN   1.29371
EUR/USD   1.4670*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comОнлайн резервация на хотел в България
Апартаментен хотел Спа Нарцис - Банско
Апартаментен хотел Спа Нарцис - Банско
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Хан Крум-Шумен АД - Хан Крум
Интерхотел - Сандански - България АД - Сандански
Арма АД - Лозница
Ийт уел АД - Елин Пелин
Феърплей интернешънъл АД - София
Асрар Казино Груп АД - София
Варна-комерс АД - Варна
Информационно обслужване АД - София
Агросакар-97 АД - Тополовград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Световната банка открива сериозни недостатъци при формирането на държавните ни такси. Доклад на експерти на банката показва, че политиката за формирането на тези такси е некоординирана, непоследователна и непрозрачна. От 2005 до 2008 година таксите у нас са поскъпнали средно с около 60 процента. По закон те трябва да са такива, че да покриват разходите за определена услуга, която администрацията извършва. Някои агенции запазват значителен дял - до 75 процента от събраните средства, и ги разпределят за премии, което на практика е незаконно.

Източник: Econ.bg

Одобрение за финансиране със 185 млн. евро от Оперативна програма "Транспорт" получи от Брюксел вторият диаметър на софийското метро, който ще свързва жк Надежда с Централна гара, ЦУМ и кв. Лозенец. 157 млн. евро от отпуснатите от програмата пари са директно от еврофондовете, още 27,7 млн. евро са национално съфинансиране.

Източник: Дарик радио

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие днес 65-ия Международен технически панаир в Пловдив. На изложбения  форум ще бъдат представени последните постижения на световните лидери в областите на машиностроенето, автомобилите, транспорта, информационните технологии, софтуера, електрониката и електротехниката, строителството, химията, енергетиката, екологията. В изложението ще участват над 1900 фирми от 44 държави. Те ще представят 15 световни новости и 72 продукта, които идват за първи път на българския пазар, се посочва в съобщението. Унгария е страна-партньор на 65-ия технически панаир. Мотото на нейното участие е "Иновации и креативност".

Източник: Profit.bg

Приватизация

Булгартабак холдинг обяви публичен конкурс за 61 828 броя (или 90.6%) от акциите на дъщерното му дружество Кърджали Табак. Единствен критерий за оценка на подадените оферти ще бъде предложената покупна цена. Основните изисквания са минималната цена да бъде 1.506 млн. лв., а срокът за подаване на офертата - 30-дневен, считано от датата на публикуване на обявата в съответствие с конкурсната документация. Съобщението за провеждане на конкурса ще бъде публикувано в два централни и един местен всекидневник. Крайният срок за предаване на офертите е 7 март 2008 г.   

Източник: Пари

Дружества
Производство на машини за добива и строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Ремотекс ЕАД - Раднево   45 939  
  2   Пътностроителна техника ЕАД - София   37 332  
  3   ИПО ООД - София   16 685  
  4   Техномаш-Българска Индустриална Група АД - Нова Загора   16 505  
  5   Атлас Копко Лифтън ЕООД - Русе   11 607  
  6   Монек-юг АД - Кърджали   8 045  
  7   Асарел-ремонт ООД - Панагюрище   5 425  
  8   Зебра ООД - Варна   4 214  
  9   Строителна механизация АД - Казанлък   3 303  
  10   Ефир-Ремонт верижни машини ЕООД - Раднево   1 924  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.09.2009
  Обща стойност (BGN): 9 588 235.79  
Брой търгувани компании: 99
Официални пазари: 8 885 657.08
Свободен пазар: 651 693.24
Облигации: 23 767.84
Най-голяма промяна в цените
Пиринхарт АД - Разлог -40.00 %
Хидроизомат АД - София 33.59 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Словенската верига за бързооборотни стоки "Меркатор" предстои да отвори първия си обект в България. В началото на октомври ще заработи хипермаркет на компанията в Стара Загора, който ще бъде разположен върху площ от 3 162 кв.м, съобщи председателят на борда на директорите на компанията Жига Дебеляк. До края на следващата година новите магазини ще достигнат 7 и ще бъдат в шестте най-големи града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Всички те ще бъдат хипермаркети с площ между 3 и 6 хил. кв.м.

Източник: Дневник

150 млн. евро ще бъдат инвестирани в парк за ветрогенератори в Карнобат. Предварителният договор с одобреният кандидат за реализицаията на проекта - испанско-гръцкият консорциум от фирмите Пренеал България ООД и Алфа Грисин Ренюабълс ООД беше подписан на градския площад пред 1500 местни жители. Парафи под документа сложиха кметът Георги Димитров, Алфонсо Санчес и Димитриос Партенис. 400 000 финансова помощ за ремонт на улици, алеи, тротоари и паркове, разкриване на 200 временни и 12 постоянни работни места, близо 1 800 000 лв. гарантирани годишни приходи за общината ще осигури контрактът, обеща градоначалникът. За 15 месеца испанско - гръцкият консорциум ще изгради 37 ветрогенератора с обща мощност 111 MW. Паркът ще бъде експлоатиран 30 години, като през всяка година от този период общината ще получава 4% от приходите. 

Източник: 24 часа

Общо 28 публични компании разпределиха по над 1 млн. лв. дивидент на акционерите си за изминалата година. Дивидент за предходната година дадоха 67 от публичните дружества, като общата сума достигна 526.5 млн. лв. Близо 69% от сумата принадлежи на Българска телекомуникационна компания, разпределила по 1.25 лв. брутен дивидент на акция, или общо 361 млн. лв. По над 20 млн. лв. (28.97 млн. лв. и 26.5 млн. лв.) заделиха за дивидент от ФНИ България и Булгартабак Холдинг, докато от Дружба стъкларски заводи разпределиха 16.59 млн. лв.
Над 1 млн. лв. дивидент раздадоха от общо 28 публични компании, като акционерните дружества споделили печалбата си със своите акционери са също 28 на брой.

Източник: Profit.bg

В ДАНС са били доставени компютри за 50 000 лв., които не са платени на Информационно обслужване, съобщи председателят на надзорния съвет на компанията Стоян Денчев. Машините са доставени в началото на годината неясно по какъв начин, защото за това няма обществена поръчка, обясни Стоян Денчев. По указания на финансовия министър в държавната фирма трябва да се направят съкращения, защото сега там работят 800 служители. Имало предложение някои от тях да минат на половин щат, за да може да се върнат, когато кризата свърши, каза Стоян Денчев. За 2008 г. печалбата на Информационно обслужване е над 3,5 млн. лв., показва отчетът му.

Източник: Труд

Държавата подхваща нова битка за Кремиковци. Икономическото министерство претендира за 700-те милиона лева държавна помощ пред съда. Още с встъпването си на поста в края на юли министър Трайчо Трайков е внесъл жалба във Върховния административен съд за признаването на сумата за държавна помощ. През юли Административният съд на град София постанови, че това не е държавна помощ и не подлежи на връщане. Така държавата отиде на второ място като кредитор на комбината след облигационерите. Сред мотивите на съда за отхвърляне беше, че актът за претенцията, който тогава беше внесен с подписа на бившия зам.-министър Нина Радева, е издаден от некомпетентен орган, тъй като казусът бил от компетенцията на Европейската комисия. Сега жалбата е внесена във Върховния административен съд, подписана от пълномощник на министъра. Делото е насрочено за края на януари 2010 г. Днес изтича срокът, в който трябва да бъде готова оценката на вземанията на кредиторите на Кремиковци. Три вещи лица трябва да изчислят според обезпеченията срещу колко лева от своето вземане всеки кредитор на комбината може да получи акции при създаването на ново дружество. 

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

На 30 септември изтича срокът за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове

СПЕШНО! БСК събира до 5 октомври т.г. данни от предприятията за включване в Националния план за разпределение на квоти за емисии на СО2

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

МОСВ ще внесе в Министерския съвет предложение за отопадане на регулаторни режими в областта на околната среда, стана ясно на среща в БСК

До 28 септември т.г. БСК приема предложения от своите членове за промени в данъчното закодонателство

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

29 септември 2009 г.: Семинар "Вербална и невербална комуникация"

28-30 септември: Българо-унгарски бизнес форуми в рамките на Есенния технически панаир в Пловдив

1 октомври 2009 г.: „Ден на електротехниката” и кръгла маса-семинар на тема „Енергийна ефективност в съответствие с целите на Европейския съюз до 2020 г. – изпитване и сертифициране”.

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френската петролна компания Total SA ще инвестира 25 млрд. долара във венецуелската Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), съобщи венецуелският министър на петрола Рафаел Рамирес. Той уточнява, че Total ще помогне на страната да „развие резервите си“ в така наречения петролен пояс в басейна на река Ориноко. Правителството на Уго Чавес национализира четири големи петролни проекта в същия регион преди две години. Оттогава то се опитва да привлече частни и държавни инвеститори да закупят миноритарни дялове в същите тези проекти.

Източник: Associated Press

Америка

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ (FDIC) обяви фалит на базираната в Атланта Georgian Bank – 95-ата фалирала от началото на годината в САЩ. Клиентите на банката са защитени. FDIC, която застрахова банкови депозити от Голямата депресия насам, понастоящем покрива влогове до 250 хил. долара. First Citizens Bank and Trust Company, Inc. от Колумбия се съгласи да поеме всички депозити в Georgian Bank за 2 млрд. долара, заявиха от FDIC.

Източник: CNN

Азия

Toyota Motor Corp завиши очакванията си за продажбите в цял свят до март 2010 г. с 3% до 6.7 млн. Най-голямата автомобилна компания в  света повишава и производството си с 8% до 6.45 млн. автомобила за 2009-10 г. благодарение на правителствените помощи и данъчните облекчения за енергоефективните коли. Toyota страда от най-големия спад от основаването си през 1937 г. насам, но в последно време продажбите отбелязват леко покачване.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
25.09.2009
Dow Jones Industrial
9 665.19 (-42.25)
Nasdaq Composite
2 090.92 (-16.69)
?>
Стокови борси
25.09.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.02
Heating oil ($US/gal.)1.7100
Natural gas ($US/mmbtu)4.9500
Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
Gold ($US/Troy Oz.)991.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.06
Platinum ($US/Troy Oz.)1 313.70
Hogs (cents/lb.)49.03
Pork bellies (cents/lb.)80.70
Live cattle (cents/lb.)85.35


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Къща-музей на Димчо Дебелянов в Копривщица

"Помниш ли, помниш ли тихия двор, тихия дом с белоцветните вишни..." – така започва едно от най-красивите стихотворения на поета Димчо Дебелянов. В него той възпява родния си дом, скътан в пазвите на Средна гора, в уникалното градче Копривщица, запазило и до днес възрожденския дух на българските къщи. Малката синя къща, оградена с високи каменни зидове, е строена от дядото на поета вероятно през 1830 г. Къщата създава топло усещане за домашен уют с предназначеното за зимния сезон приземие и обширния открит чардак, използван от семейството през лятото. Неповторимата атмосфера се допълва от типично красивия копривщенски двор, скътан под сенките на високи борове и кичести вишни. Димчо Дебелянов е роден тук през 1887 г. По време на Първата световна война, едва 29-годишен, Димчо Дебелянов пада убит на фронта близо до Демир Хисар на 2 октомври 1916 г. През 1931 г. членовете на кръжеца "Живо слово", близки приятели на Дебелянов пренасят костите му в родния град. А през 1934 г. над неговия гроб, намиращ се в църковния двор, е поставен изразителен паметник на Димчовата майка.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.09.2009
Българска версия: 24957, Английска версия: 3348

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999