Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 27 август 2009 г., брой 2520
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(27.08.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.22760
USD/BGN   1.37059
CHF/BGN   1.28766
EUR/USD   1.4270*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   1.71%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Летни намаления за почивка на море
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Балканкар Заря АД - Павликени
Мен инвестмънт груп АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Иван Искров бе избран за управител на Българската народна банка (БНБ). Мандатът му ще бъде шест години и започва да тече от 10 октомври 2009 година. Калин Христов е предложен за подуправител на БНБ - съобщиха от Народното събрание. До председателя на Народното събрание е постъпило предложение от Управителя на Българската народна банка Иван Искров за избиране на подуправител на БНБ – ръководител на управление Емисионно. Предложена е кандидатурата на Калин Димитров Христов, дългогодишен експерт в БНБ.

Източник: Агенция Фокус

България остава сред лидерите в областта на личното подоходно облагане с най-ниската данъчна ставка за Европейския съюз от 10%. Това показва проучване на консултантската и одиторска компания KPMG International. То е проведено в 86 държави и от компанията уточняват, че от страните от Европейския съюз, България е на първо място и по отношение на осигурителната тежест за гражданите. В комбинация, ниската данъчна ставка и осигурителната тежест пък правят България привлекателна както за физическите лица, така и за работодателите и потенциалните инвеститори.  Едно от глобалните заключения на експертите пък е, че навярно през тази година тенденцията за намаление на подоходните данъчни ставки в световен мащаб върви към своя край. 

Източник: Дневник

ОНД без Грузия- международно предизвикателство или ПР за Тбилиси?
Теодора Каменова

Напускането на Организацията на Независимите Държави (ОНД) от Грузия на 18 Август не предизвика изненада у никой, най-малкото защото този процес беше започнат още миналата година след кратката война на страната с Русия. Грузинският зам. министър на външните работи Давид Джалагания обоснова решението на Тбилиси именно с това, че „…един от членовете на ОНД обяви война на друг…,окупира територията му и призна независимостта на части от нея.” Разнообразните версии за войната се конкурират по разнопосочност единствено с коментарите относно последствията от хода на Грузия, с който тя реши да прекъсне членството си в ОНД. Например според някои български издания това няма да има особен ефект, докато според председателя на Съвета на Федерацията на ОНД г-н Вадим Густов, по този начин Грузия прекъсва шансовете си за икономическо развитие. Какви ще са всъщност възможните последици от решението на Тбилиси и ще се отрази ли то по някакъв начин на връзките й с България, която е част от „Новата Група на приятели на Грузия”?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.comКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Области на приложение:
 • анализ на задачите, на последователността на операциите в трудовия процес и на условията на труд
 • реконструкция и модернизация на системата за труд с цел постигане на рентабилен и същевременно ергономичен труд
 • самостоятелно проектиране и оптимизиране на процесите
 • ръководство и организиране на работни групи.

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  Четири плажни ивици бяха дадени под наем със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Морският плаж Созопол­ Буджака ще бъде стопанисван до 31 декември 2014 г. от бургаската фирма Про консулт 1. Плажът Созопол­ запад е отдаден за 4 години на софийската фирма Санта Марина. Третият отдаден плаж в община Созопол е "Черноморец­ юг". Търгът за него е спечелен от софийската фирма Роял бийч. За същия период от време е отдаден и плажът "Къмпинг Нестинарка" в община Царево. Той ще бъде стопанисван от пловдивската фирма Нестинарка бийч.

  Източник: Монитор

  Дружества
  Производство на електронни лампи, тръби и други електронни елементи
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2007 г.
  (хил. лв.)
    1   Завод за телефонна апаратура АД - Банско   9 350  
    2   Папакило Уъркингс ООД - Пловдив   6 817  
    3   Експект ЕООД - София   6 096  
    4   Програмни продукти и системи АД - София   3 603  
    5   Ацом ООД - София   3 046  
    6   Хибридни интегрални схеми АД - София   2 284  
    7   Родиа Инт ЕООД - София   2 210  
    8   Сатурн Инженеринг ООД - София   1 739  
    9   Икспектис ЕООД - София   1 693  
    10   Микрон - 20 ЕООД - София   1 619  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 26.08.2009
    Обща стойност (BGN): 1 423 947.29  
  Брой търгувани компании: 92
  Официални пазари: 1 078 487.43
  Свободен пазар: 262 678.66
  Облигации: 60 951.40
  Най-голяма промяна в цените
  Мен инвестмънт груп АД - София -34.21 %
  Петър Караминчев АД - Русе 32.30 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Един от кандидатите за покупката на Летище Търговище - Драгажен флот Истър, оспорва сделката в административния съд в Пловдив, съобщи изпълнителният директор на дружеството Румен Йорданов. Аерогарата беше продадена миналия петък на търг, организиран от Летище Пловдив, за 480 хил. лв. на Летище Търговище 2009. Купувачът е собственост на 20-годишния Иво Красимиров Петров.  До отварянето на ценовите оферти не бяха допуснати освен Драгажен флот Истър старозагорската Тракия ер и Еърпорт секюрити клиаранс с мотива, че имат пропуски в документите.  Драгажен флот Истър, който е концесионер на пристанище Свищов, не е представил оригинал за актуалното си състояние и регистрация по БУЛСТАТ, а копия, което дава основание да не продължи в конкурса. 

  Източник: Дневник

  Комисията за финансов надзор даде разрешение за вливането на ПОД Лукойл Гарант България АД в ПОАД ЦКБ Сила АД. КФН прецени, че са спазени изискванията на нормативната уредба, платежоспособността на приемащото дружество след преобразуването е доказана, а интересите на осигурените лица и пенсионерите са запазени. В резултат на вливането ЦКБ Сила става универсален правоприемник на Лукойл Гарант, което се прекратява без ликвидация. Управляваните от прекратеното дружество три пенсионни фондове се вливат във фондовете, управлявани от ЦКБ Сила. Дружествата,участващи в преобразуването, са уредили както гаранциите за запазването на правата на осигурените лица и пенсионерите, така и задълженията, които поемат към тях във връзка с преобразуването. 

  Източник: Insurance.bg

  Печалбата на Биовет скача 27 пъти, а нормата на печалба достига 2.6% при едва 0.1% година по-рано. Това показва консолидираният отчет за полугодието на компанията. Нетната печалба на дружество достига 1.56 млн. лв. при 56 хил. лв. година по-рано, което се дължи на леко изпреварващия ръст на приходите над разходите. Общите постъпления на компанията нарастват с 5% до 59.3 млн. лв. Компанията успява да задържи и положителен паричния си поток от оперативна дейност през периода, като същевременно подобрява и текущата си ликвидност заради лекия спад в краткосрочните й задължения.

  Източник: Дневник

  Цехът за производство на плоскости от дървесни частици на бургаската фирма Кроношпан България ЕООД във В. Търново постепенно възстановява нормалното си производство. “Работниците получават пълните си месечни възнаграждения. Не е имало съкращения”, каза инж. Асен Ников, управител на фирмата. Възстановяват се и пазарите за продукцията на великотърновското предприятие, в което сега са ангажирани повече от сто души, вече има и по-сериозни поръчките. Цехът на бургаската фирма беше един от най-засегнатите от газовата криза във Великотърновска област, защото в своето производство използва само природен газ, който не може да бъде заменен с никакво друго гориво. 

  Източник: Янтра - Велико Търново

  Добрички панаир АД връчи традиционните отличия на най-добре представилите се фирми на международното изложение Селското стопанство и всичко за него. Софийското дружество Мегатрон спечели приза за иновации в земеделието, съобщи Звезделина Иванова ­ изпълнителен директор на Добрички панаир, който организира проявата. Мегатрон ЕАД представя на изложението самоходна машина, която може да тори и пръска. Машината работи на автопилот, разполага с автоматична система за приготвяне на необходимия разтвор и регулиране височината на пръскане на различни култури.

  Източник: Монитор

  Комисията за финансов надзор издаде решение, с което отписва от публичния регистър Рила-Боровец АД, к.к.Боровец и издадената от дружеството емисия акции в размер на 156 213 лева, разпределена в 156 213 броя обикновени акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка. Окончателно се прекратява регистрацията на Неофициален пазар на акции, сегмент В на емисията акции. Последните сделки минали през БФБ датират от 11 май 2009 година. След като дълго време цената на една акция бе 6.51 лв., през май минаха лотове на цена от 40 лв. за брой или 496.13% ръст.

  Източник: Дарик радио         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Излезе последният брой на месечния информационен бюлетин на БСК - BIA Newsletter

  Божидар Данев – председател на БСК: Нужен е баланс на отговорностите, защото не е възможно в условията на криза един да поеме всички негативи!

  Стартира работата по подготовка на Националния план за разпределение на квоти за емисии на СО2 . До 31 август браншовите организации трябва да определят свои представители в Междуведомствената работна група!

  Стартира договарянето на минималните осигурителни прагове за 2010 г. Очакваме Вашите мнения и предложения!

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай

  Процедури при МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ!


  Предстоящи събития

  12.10 - 20.11.2009г. - РЕФА-базов курс в гр. София. Краен срок за заявки 31 август 2009

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – сем. 2 - 4 юли - 2 август, съботно-неделен
  CCNA – сем. 4 - 4 юли - 26 юли, съботно-неделен

  MS Word, напреднали 06-10.07 - 15:30-18:30 ч
  MS Excel. напреднали 13-17.07 - 15:30-18:30 ч

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Русия ще основе нова холдингова компания наречена Росавто, в която ще се включат три водещи руски компании, които са изправени пред сериозна криза в автомобилния сектор на страната. Новата структура ще обедини държавните дялове в Автоваз, Камаз и Автодизел. Четирите подразделения на Росавто ще включват едно за лекотоварен транспорт с база Автоваз, едно за камиони чрез Камаз, за двигатели чрез Автодизел и едно за автомобилни части.

  Източник: Associated Press

  Америка

  Американската автомобилна компания General Motors (GM) все още не се е отказал да продаде Opel. GM е е отхвърлила пред немското правителство подобни намерения. В понеделник се появи информация, че GM може да се е отказала да продаде Opel и нейното подразделение Vauxhall. Двата кандидате за Opel са канадската Magna и белгийската RHJ. През миналата седмица немското правителство заяви, че би отпуснало 4.5 млрд. евро, ако бъде избран предпочитаната от него Magna.

  Източник: BBC

  Азия

  Износът на Япония намаля за десети пореден месец през юли, след като търсенето на всички основни пазари, където страната изнася своите стоки, се сви. Експортът намалява с 36.5% на годишна база, като спадът е по-силен в сравнение с регистрираното през юни годишно понижение от 35.7%, обяви финансовото мнистерство на страната. Местните производители все още страдат от слабите продажби на коли и електроника. Toyota Motor, съобщи, че ще намали производството в японските си фабрики с 220 хил. превозни средства през тази година.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  26.08.2009
  Dow Jones Industrial
  9 543.52 (4.23)
  Nasdaq Composite
  2 024.43 (0.20)
  ?>
  Стокови борси
  26.08.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)71.43
  Heating oil ($US/gal.)1.8800
  Natural gas ($US/mmbtu)3.2900
  Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
  Gold ($US/Troy Oz.)945.80
  Silver ($US/Troy Oz.)14.29
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 238.40
  Hogs (cents/lb.)47.05
  Pork bellies (cents/lb.)76.45
  Live cattle (cents/lb.)87.38


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Христо Г. Данов

  Христо Г. Данов е български учител, книжовник, основател на организираното книгоиздаване в България. Роден е на 27 август 1828 г. в град Клисура. Учи в Панагюрище, а по-късно и в Копривщица при Найден Геров и Йоаким Груев. Работи като учител. Основава класното училище и читалището в Клисура. През 1857 г. заедно с учителя Ячо Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява „Дружествена книговезница“. Постепенно дружеството прераства в книжарница и издателство. През 1862 година то се преименува на „Книгоиздателство Хр. Г. Данов и с-ие”. Като съдружник се включва и Йоаким Груев. Основават се клонове в Русе, Велес, София и Лом. От 1878 г. започва да издава първия общобългарски вестник, наречен „Марица“. Христо Данов е автор и издател е на таблици, буквари и учебници. Приет е за дописен член на Българското книжовно дружество през 1881 година, а през 1900 г. е избран и за почетен член. През 1882 г. става народен представител в Областното събрание на Източна Румелия. От 1 февруари 1897 до 2 юли 1899 г. е кмет на гр. Пловдив, като за работата си като кмет Данов отказва да получава заплата. По време на неговия мандат е изработен първият градоустройствен план на Пловдив от архитект Йосиф Шнитер. Христо Г. Данов умира на 11.12.1911 г. и е погребан в църквата “Св.Богородица”. Днес Дановата къща се намира в Стария град в Пловдив и в нея е подредена специална експозиция, посветена на българското книгоиздаване.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.08.2009
  Българска версия: 25147, Английска версия: 3559

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999