Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 юли 2016 г., брой 4260
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(15.07.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34763
USD/BGN   1.75301
CHF/BGN   1.79434
EUR/USD   1.1157*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  


Възможност за безвъзмездно финансиране
(до 200 хил.EUR) за подобряване моделите и организацията на производствените процеси в предприятията
Срок за кандидатстване:
15 август 2016 г.
За подготовка на проектни предложения и допълнителна информация:
e-mail: sfb@bia-bg.com
тел. 0888/ 914 452
sfb.bia-bg.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Абагар АД - Велико Търново
Ай Джи Ем АД - София
Алпина Асет Мениджмънт АД - София
Балкан Искър АД - Мездра
БКС-Средец АД - София
Блу Бокс Ентертейнмънт АД - София
Булагро 97 АД - Драговищица - Сф
Булгари АД - София
Винарска къща Сакар АД - София
Вит Плевен АД - Плевен
Виталис Русе АД - Русе
Ди Ел Ем консултинг АД - София
Ди енд Ди 2010 АД - Бургас
Ди енд ди инвест 2011 АД - Бургас
Евро алианс геотехника АД - София
Екостроймонтаж АД - Плевен
Ел те ай АД - София
ЗАВН-Добрич АД - Добрич
Застрахователно дружество Озок Инс АД - София
Инвестиционна компания АД - Варна
Иновационен център по черна металургия (ИЦ-ИЧМ) АД - София
Институт по хладилна и климатична техника АД - София
КДК 2012 АД - Русе
Киров АД - София
Комарс-стройинвест АД - Пловдив
Месокомбинат Хасково АД - Хасково
Месокомбинат-Карлово АД - Карлово
НБТ-Нови български технологии АД - София
Нексин интернешънъл АД - София
Плациба АД - София
Растителна защита АД - Хасково
Рекриейшън Свищов АД - Варна
Ремо АД - Шумен
Рихтер-Енжиниърс АД - София
Родопи Момчилград АД - Момчилград
Семба АД - София
СК Билдинг АД - Казанлък
Стам Трейдинг АД - Караполци
Сънрайз Холидейс АД - София
Тривиум АД - Сливен
Успех АД - София
ХипоКредит АД - София
Холдинг Център АД - София
Юнона АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Потребителският климат в Европейския съюз претърпя значителен подем от март до юни 2016 г., като се повиши с 4,1 пункта до 13,1 пункта, сочи проучване на GfK за второто тримесечие на 2016 г. Въпреки това българските потребители не се надяват на нов възход и очакват настъпването на рецесия. Икономическите очаквания в страната спадат с 1,4 пункта през второто тримесечие до -7,3 пункта. Очакванията за приходи в България се повишават слабо с 1,3 пункта, като достигат 5,2 пункта през юни. Показателят се е покачил с 11,8 пункта спрямо същия месец на миналата година. Като се има предвид непрекъснатият спад на безработицата и доста стабилната икономика през последните няколко години, българите смятат, че сега е точният момент за покупка на стоки и услуги с висока стойност. През юни склонността за покупки достига 15,7 пункта – значително увеличение с 14,7 пункта в сравнение с март и най-високата стойност точно за две години.

Източник: Investor.bg

За полугодието държавните горски предприятия са генерирали 6.3 млн. лв. печалба, което спрямо същия период на 2015 година е с близо 30% повече. Оперативните данни на Министерството на земеделието и храните сочат 10 % увеличение на приходите, близо 30% ръст на финансовия резултат и 10 % ръст на залесяването на горските предприятия. Предстои всички държавни горски предприятия в България ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер до 5 хектара горски територии, собственост на български физически лица, които не са били предмет на замяна, с цел комасиране на горските територии и тяхното охраняване. Министерството е заложило 700 хил.лв. за закупуване на частни гори.

Източник: 24 часаПриватизация

Европейската комисия е готова да приеме и други варианти освен приватизацията на държавната фирма за транзит на природен газ в България, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер. Българското правителство е застрашено от европейски глоби заради държавния монопол в достъпа до газовата инфраструктура и преговорите с Брюксел продължават. Еврокомисарят по конкуренцията отрече да е поставяла на правителството изрично условие да се продаде държавната фирма Булгартрасгаз. От две години насам Българският енергиен холдинг се разследва от Еврокомисията за държавен монопол чрез две дъщерни дружества - доставчика на газ "Булгаргаз" и оператора на тръбите "Булгартрансгаз". Те отказват на частните си конкуренти достъп до газопреносната мрежа и до единственото хранилище на газ в България.

Източник: БНР

Столична община да продаде за 865 400 лв. 801 кв.м от Южния парк, реши общинският съвет. Имотът е част от списъка за продажби на общинското предприятие "Софийски имоти". От дружеството са решили да прекратят договора си за съсобственост. Сградата върху терена е собственост на общината, но от няколко години теренът под нея е частна собственост.

Източник: Сега

Регулирана информация

На 14.07.2016 г. във "Випом" АД е постъпила декларация по чл.114б, ал.1 от ЗППЦК от Красимир Андреев Кръстев, в качеството му на член на съвета на директорите на "Випом" АД във връзка с вписване №20160713135314 в ТР на Агенцията по вписванията относно заличаването му като управител на "ВИПОМ ТРЕЙД" ЕООД

Дружества
Търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Дайнинг Енерджи ЕООД - Гълъбово   8 686  
  2   Хийт енерджи ЕООД - Перник   5 971  
  3   Тибиел ЕООД - Перник   5 155  
  4   Метагаз АД - София   3 086  
  5   Панацея ООД - Севлиево   2 551  
  6   Евро Ойл ООД - Бургас   2 025  
  7   Салина 7 ЕООД - Хисаря   1 791  
  8   Лего Трейд ЕООД - София   1 400  
  9   Нафта трейдинг АД - Бургас   1 376  
  10   Делта - Петролеум ЕООД - Нови Искър   1 194  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.07.2016
  Обща стойност (BGN): 74 123.35  
Брой търгувани компании: 30
Premium 12 682.47
Standard 50 865.22
АДСИЦ 10 575.65
Най-голяма промяна в цените
Етропал АД - Етрополе -11.96 %
Петрол АД - Ловеч 11.76 %
BaSE - Акции: 3 693.33

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) започва срещи с инвеститори по повод готвената облигационна емисия. С нея държавният холдинг ще покрие мостовото финансиране на заема за Националната електрическа компания (НЕК), предназначен за разплащане с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово. Упълномощени за провеждане на разговорите с потенциалните инвеститори в ценни книжа с фиксирана доходоност във Великобритания и континентална Европа са J.P. Morgan и Banca IMI. Срещите започват от 18 юли 2016 г. БЕХ е най-голямото дружество в България по активи и е 100% собственост на българската държава. Активите на БЕХ са от стратегическо значение за икономиката на България и включват повечето най-големи съоръжения за производство на електрическа енергия в България, както и електропреносната и газопреносната мрежа.

Източник: Investor.bg

Софийската компания "Авиотех", която се занимава с продажба и сервиз на ултралеки летателни средства, е новият собственик на летището край Казанлък. Сделката е сключена в края на март, след като по-рано тази година в качеството си на кредитор компанията поиска, а след това спря процедурата по продажба през частен съдебен изпълнител. Бившият собственик на съоръжението е "Летище Кълвача", а реалният длъжник е свързаното "Кълвача инвестмънт" на търговеца на горива Стойчо Кълвачев. Сделката е направена за самата компания, която вече се казва "Летище Казанлък". В офертата влизаха общо три парцела в местността Големите ливади край Казанлък.Основният от тях е 320 дка и включва два хангара с обща площ 1750 кв.м. Тези активи са апортирани в капитала на "Летище Казанлък" и след продажбата на компанията на практика стават собственост на "Авиотех". Междувременно в началото на юни е било подновено производството по несъстоятелност на "Кълвача инвестмънт", което беше спряно за срок от една година от съда.

Източник: Капитал

Місrоsоft обяви Іntеllіgеnt Sуstеms Вulgаrіа за най-успешния партньор за бизнес решенията си за Централна и Източна Европа. За първи път българска компания застава начело, изпреварвайки големи Місrоsоft Dуnаmісs внедрители от 24 страни в региона, сред които Полша, Унгария и Чехия. Наред с това, Іntеllіgеnt Sуstеms стана член и на т.нар. Іnnеr Сіrсlе 2016, което поставя фирмата сред водещите стратегически Місrоsоft Dуnаmісs партньори в света. Във „Вътрешния кръг“ ежегодно влизат само около 60 от всички близо 10 000 сертифицирани доставчици на ЕRР и СRМ системи.

Източник: Money.bg

Зенит Имоти АДСИЦ отчете печалба от малко над 19 хил. лв. през първата половина на 2016 г. в сравнение със загубата от 24 хил. лв. през същия период на 2015 г. Пловдивското дружество приключи първото тримесечие на годината със загуба от 15 хил. лв., което означава, че само през второто печели 34 хил. лв. Компанията изпрати 2015 г. с печалба в размер на 284 хил. лв. За първото полугодие има приходи от продажби в размер на 45 хил. лв. Активите на дружеството към 30 юни 2016 г. са на стойност 1,398 млн. лв., малко повече от отчетените активи за 1,38 млн. лв. в края на 2015 г. Дружеството има земеделски земи в Медковец край Монтана, с. Бисерци и с. Тертер в община Кубрат и с. Бежаново в община Луковит. Общата стойност на инвестиционните активи е 1,255 млн. лв. Основният капитал на дружеството е в размер на 650 хил. лв., разпределен в 650 хил. броя акции, всяка една с номинална стойност от 1 лв.

Източник: Investor.bg

"Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания и активно лечение "Д.П.Кудоглу" ЕООД, по-известна като Белодробна, се влива в МБАЛ "Свети Пантелеймон". Решението за вливането на едното дружество в другото без ликвидация взеха общинските съветници в Пловдив. Община Пловдив е погасила 3 млн. лв. дълг на Белодробната болница и е вложила 2 млн. лв. в изграждането на фтизиатричното отделение в УМБАЛ "Свети Георги".

Източник: Дума       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Провеждане на ежегодна среща на ръководството на МИ със служители в СТИВ


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 145,5 млн. евро хуманитарна помощ на седем държави от африканската зона Сахел, съобщават от ЕК. Съобщението идва в момент, в който еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис е на посещение в Нигер, за която са предвидени 29 млн. евро помощи, става ясно още от съобщението. Предвижда се държавите да получат храни, вода, санитарни материали и лекарства, както и да се обучават и подкрепят служители в здравни центрове в страните от региона. Най-голям дял от сумата ще бъде предоставен на Чад – 41 млн. евро. Нигер е на второ място с 29 млн. евро. За регионални програми в Западна Африка са предвидени 23,6 млн. евро. Мали ще получи 17,5 млн. евро, Буркина Фасо – 15,3 млн. евро, Мавритания – 10,7 млн. евро, Сенегал – 6,4 млн. евро, и Камерун – 2 млн. евро. ЕК подчертава, че основното предизвикателство пред държавите от Сахел е храната. Над 6 млн. души в момента имат спешна нужда от хранителни помощи, а над 2 млн. деца страдат от недохранване. Особено критична е ситуацията в Северна Нигерия, Нигер, Чад и Мали.

Източник: Associated Press

Америка

Американската инвестиционна банка JPMorgan обяви солидни печалби през второто тримесечие на година, но отказа да даде информация дали ще премести европейската си централа, която понастоящем се намира в Лондон след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, съобщава агенция „Франс прес“. Ръководителите на кредитора заявиха, че „Брексит“ е дал лек тласък на приходите въз основа на бурната търговия на световните пазари, която бе предизвикана от неочаквания изход от референдума, провел се на 23 юни. Но главният икономист на JPMorgan Мариен Лейк обясни, че е прекалено рано, да се определи какъв ще бъде ефектът от „Брексит“ върху дейността на банката в Европа. „Бихме искали да повярваме, че можем да продължим да имаме европейски франчайз в Лондон и че Лондон ще бъде силен финансов център. Но има много време, преди да сме сигурни, че това е възможно", каза Лейк. Тя отказа да коментира слуховете, че банката преговаря с други европейски столици, които да заменят Лондон като нейна европейска централа. "На този етап виждаме едно политическо и икономическо предизвикателство, но не и финансова криза. Въздействието на „Брексит“ върху растежа на световната икономика и икономиката на САЩ ще бъде малко“, допълни Мариен Лейк.

Източник: AFP

Азия

Китай и Европейският съюз (ЕС) са договорили да приемат двустранна платформа, която да отговори на европейските притеснения относно китайския дъмпинг на пазара на стомана. Това споразумение ще изглади пътя Китай да получи статут на действаща пазарна икономика от страна на Брюксел. Рязкото повишаване на износа на евтина стомана от Китай влоши допълнително проблемите на европейската стоманодобивна индустрия. Китайският дъмпинг доведе до остра политическа и индустриална съпротива на признаването на азиатската страна за действаща пазарна икономика от ЕС. Според правилата на Световната търговска организация, чийто член Китай стана преди 15 години, даването на такъв статут ще затрудни повдигането на антидъмпингови искове към Пекин от страна на другите големи икономки. Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявява, че споразумението ще позволи на специална група за наблюдение да потвърди изпълнението на обещанията на Китай да намали излишния си производствен капацитет, в резултат на който местните производители наводняват световните пазари с евтина стомана.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
14.07.2016
Dow Jones Industrial
18 506.41 (134.29)
Nasdaq Composite
5 034.06 (28.33)
Стокови борси
14.07.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.46
Heating oil ($US/gal.)1.4000
Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4100
Gold ($US/Troy Oz.)1 330.00
Silver ($US/Troy Oz.)20.32
Platinum ($US/Troy Oz.)1 105.80
Hogs (cents/lb.)0.67
Live cattle (cents/lb.)1.13

       Опознай България

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са едно от най-красивите места в България. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамка, ограден от връх Сухия чал, Отовишки връх и Харамията. Официално приетата номерация на езерата ги проследява отгоре надолу: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Седмото езеро. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман. При тихо и слънчево време, те са спокойни и бистри, а при буря – тъмни, страшни и разпенени. През зимата те замръзват и се покриват с дебел сняг. Най-голямо по площ е четвъртото езеро – Близнака.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.07.2016
Българска версия: 28164, Английска версия: 3029

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999